25.5.07

Star Wars : A long time ago in a galaxy far far away..


Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αμερικής το πιο πετυχημένο διαστημικό παραμυθί που βγήκε ποτέ από τα καρέ του σινεμά. Το πρώτο επεισόδιο της δημοφιλής σειράς έβγαινε στις μεγάλες οθόνες και κατάφερε μέσα σε μηδέν χρόνο να σαγηνεύσει το κοινό. Αυτό το όφειλέ σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν μάλλον προφανής για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα πρωτοποριακά για την εποχή του ειδικά εφέ φτιαγμένα από τους πρωτοπόρους του είδους ήταν θεμελιώδη για την εμπορική επιτυχία της ταινίας. Χαρακτηριστικό της ποιότητας των εφέ είναι το γεγονός ότι για την κατασκευή των διαστημικών μαχών και των καταδιώξεων, η ομάδα που ήταν υπεύθυνη μελέτησε άπειρα φιλμς από πραγματικές σκηνές καταδίωξης και αερομαχιών του β' Πακοσμίου Πολέμου.

Ο δεύτερος λόγος είναι το αφελές, απλό και σχεδόν παιδικό σενάριο που όμως παράλληλα συνδιάζει μια πλειάδα θεμάτων και μοτίβων από διαφόρες ιστορίες και μύθους.

Το πρώτο πράγμα που μαγνητίζει τον θεατή εδώ είναι το παράξενο αλλά επιτυχημένο κοκτείλ μαγείας και επιστήμης. Σε εναν προηγμένο διαστημικό γαλαξία, όπου οι τεράστιες και αχανείς διαστημικές στέπες έχουν έρθει κοντά με την βοήθεια της τεχνολογίας, η "Δύναμη" -η μυστικιστική δύναμη που κρατάει ενωμένο τον γαλαξία- ορίζει το πεπρωμένο όλων των οντων. "Trust your feelings" αντηχεί η φωνή του Άλεκ Γκίνες ενώ ο ήρωας Λουκ σίγουρος για την μοίρα του σβήνει τα υπερσύγχρονα όργανα του σκάφους του για να πορευθεί προς το άγνωστο.

Το δεύτερο μοτίβο που ευθύνεται για την αιχμαλωσία του θεατή είναι η ίδια η μεταχείριση από τον σκηνοθέτη- σεναριογράφο Λουκας των κλασικών μοτίβων του Ηρωα. Ο Ηρωας ξεκινά από την αγνοια του πεπρωμένου και των δυνάμεων που ο ίδιος κρύβει. Στην αρχη του έργου λαμβάνει - από τον απο μηχανής θεο που λέγαν και οι αρχαίοι - το κάλεσμα! Του δίνεται η πρόσκληση για την περιπέτεια, την οποία ενω αρχικά θα αρνηθεί εν τέλει θα δεχτεί με όλη του την καρδιά. Έτσι θα βρεθεί αντιμετωπός με το πρώτο εμπόδιο. Την πρώτη περιπέτεια στο μακρύ του ταξίδι αναζήτησης της λύσης. Στην συνέχεια ο ήρωας θα αντιμετωπίσει τις σχέσεις με τον πατέρα του και αφού βγεί νικητής θα γνωρίσει την Αποθέωση και θα κατέχει πια υπεράνθρωπες λειτουργίες. Έτσι θα ξεκινήσει την επιστροφή προς την φαινομενική αρχή που όμως σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας......

Η απλή αυτή δομή είναι αυτό που ο Joseph Campell στο βιβλίο του "The Hero with a thousand faces" ονομάζει Monomyth. Ο μοναδικός μύθος -που κατα τον Campell - αποτελεί και την πέμπτουσία της μυθολογίας από την αρχή του ανθρώπινου γένους. O George Lukas γνώριζε απ΄'εξω και ανακατωτά αυτό το βιβλίο και είχε ενστερνιστεί πλήρως τις απόψεις του από την εποχή όπου, κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν ήταν ακόμα φοιτητής, έπαιζε με την ιδέα ενος διαστημικού έπους.


Αφού λοιπόν έδωσε αυτά τα δύο στοιχεία της πλοκής ο Λούκας συνδέει και οπτικά την ιστορία του με εικόνες που του έχουν σημαδέχει την φαντασία. Παίρνει το περίφημο κροούλ των τίτλων στην αρχή του έργου από το "Flash Gordon" που έβλεπε μικρός. Δανείζεται τα κωμικά στοιχεία του έργου τα δύο ρομπότ από τον Κουροσάβα και τους δύο χωριάτες της ταινίας "Hidden Fortress". Τον επιτυχημένο βομβαρδισμό του "Death Star" από τον βομβαρδισμό του ολανδικού φράγματος από την ταινία "The Dam Busters" και άλλα πολλά.
Οι δύο σκηνές που ακολουθούν δείχνουν ακριβώς αυτό που θέλω να πω..

Star Wars 1977 - The Throne scene

Leni Riefenstahl The triumph of Will

Πολλά μπορείς να πείς για αυτο το τόσο όμορφο διαστημικό παραμύθι και την εμπορική του επιτυχία. Αλλά από την άλλη είναι δύσκολο να περιγράψεις και τις άπειρες φορές που άπειροι νέοι και νέες τα τελευταια τριάντα χρόνια ταξίδεψαν σε φανταστικούς νέους κόσμους.

Όλα αυτά a long time ago in a galaxy far far awat...


2 σχόλια:

gk είπε...

Πολύ καλό post. Εμένα όντως το stars wars όσες φορές και να το δω με μαγεύει.

geokalp είπε...

τα ίδια κι εγώ για την ανάλυση! super!