22.5.07

Καθημερινότητα στο Ιράκ





Οι φωτογραφίες είναι από την Guardian

Ένα τεθωρακισμένο Bradley χτυπιέται από αυτοσχέδια βόμβα στην Δυτική Βαγδάτη. Επτά νεκροί Αμερικάνοι. Μια αλλή μοναδα στέλνεται να ερευνησει πιθανούς υπόπτους. Φόβος και τρόμος μετά απο τρία χρόνια "δημοκρατίας".


Η πολυ καλή αγγλική εφημερίδα κρατάει πάντα μια ψύχραιμη και - όσο το δυνατον αντικειμενικη - στάση στο θέμα της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ. Σήμερα είχε μάλιστα και ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο για τον πιθανό Ιρανικό σχεδιασμό της Ιρακινής αντίστασης! Απο τον Σανταμ το Ιράκ πέφτει σιγα σιγά στην επηρροή των μουλάδων του Ιράν. Η ζώη πραγματικά έχει έντονη την αίσθηση της ειρωνίας ....

H Guardian ποτέ δεν ξέχασε το Ιρακ. Και κατα την ταπεινή μου γνώμη αποδίδει "τα του καίσαρος" και στην Βρετανική Κυβερνήση. Η επιτόπια έρευνα του Ghaith Abdul-Ahad στην Βασόρα προσπαθεί να ρίξει φως στην τρελή κατάσταση της πόλης του Ιρακινού νότου που είναι ύπο την βρετανική διοίκηση. Μιας πόλης με πολλη μεγάλη στρατηγική σημασία άφου από εκεί γεμίζουν με το υπερπολιτιμο ιρακινό πετρέλαιο τα τανκερ για όλο τον κόσμο. Το μόνο και μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράκ, με σηιτικό πλυθησμό που προσεγγίζει επικίνδυνα - για τα αμερικανικά κέρδη ? - την Τεχεράνη.

Εν τω μεταξύ το παρακάτω βιντεάκι Tell the Truth των Mos Def, Eminem και Immortal Technique δείχνει ότι τουλάχιστον υπάρχει και μια γωνια της Αμερικής που δεν μασάει τα λογια της αλλά και δεν πιστεύει στον Προεδρό της.





1 σχόλιο:

gk είπε...

Ένα σχόλιο από τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Ιράκ που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης ενός δυτικού στο Ιράκ χωρίς προστασία, είναι μόλις 20 λεπτά....