18.5.07

Δημοκρατία στην Ελλάδα το 2007 μ.Χ. - Συμπαρασταση στο blogme.gr

Αναδημοσιεύω από http://www.develop4democracy.org/petition/"Η Κλήτευση του Αντώνη Τσιπρόπουλου σε δίκη περιλαμβάνει ανάμεσα στις κατηγορίες το ότι

[...] κατείχε στην κατηγορία "Διασκέδαση" της ιστοσελίδας του www.blogme.gr στο διαδίκτυο όπου υπήρχε σύνδεσμος με την ονομασία "FunEL βαρύ πακέτο" & όπου πατώντας στην ένδειξη "περισσότερα" εμφανίζονταν κείμενα υβριστικού περιεχομένου [...]

Η συγκεκριμένη κατηγορία μεταθέτει την ευθύνη που έχει ο παραγωγός-εκδότης-συγγραφέας ενός έργου σε οποιονδήποτε κάνει αναφορά στο έργο αυτό.

Πιο αναλυτικά:

Ένας "σύνδεσμος" (link) στον Παγκόσμιο Ιστό στο Διαδίκτυο επιτελεί την λειτουργία της παραπομπής. Είναι ένας πολύ απλός μηχανισμός που επιτρέπει την δημιουργία μιας "ενεργούς παραπομπής" δηλαδή ενός μικρού (συνήθως) κειμένου πατώντας πάνω στο οποίο ο χρήστης οδηγείται από μία σελίδα σε ένα μία άλλη.

Ο "σύνδεσμος" (link) είναι το ισοδύναμο της παραπομπής όπως γίνεται σε βιβλία και εφημερίδες όταν αναφέρονται σε άλλα έντυπα. (Για παράδειγμα "Εφημερίδα Χ, 10/2/2001, σελίδα 3")

Θεωρούμε ότι η ευθύνη του δημιουργού του συνδέσμου, δέν μπορεί ούτε να ταυτιστεί με την ευθύνη του προσώπου που περιλαμβάνει στο ιστοχώρο του άλλον ιστοχώρο, ή μέρος αυτού (μέσω υπερσυνδέσμου - link), ούτε να επεκταθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει προληπτική αυτο-λογοκρισία.

Ο δικτυακός τόπος www.blogme.gr έχει την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι αποτελούσε ένα "ηλεκτρονικό κατάλογο", αντίστοιχο με τον κατάλογο μίας βιβλιοθήκης. Στόχος του καταλόγου αυτού ήταν να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά ημερολόγια (αποκαλούμενα συχνά ως "blogs"). Χρησιμοποιώντας μάλιστα την τεχνολογία RSS, έκανε αυτόματη ηλεκτρονική αποδελτίωση, παρουσίαζε δηλαδή τα ημερολόγια που είχαν ανανεωθεί πρόσφατα, αναφέροντας τον τίτλο και την ημερομηνία της τελευταίας τους καταχώρησης και την διεύθυνση στην οποία κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να την διαβάσει (χρησιμοποιώντας "συνδέσμους" όπως αυτοί περιγράφηκαν παραπάνω).

Θεωρούμε ότι ο διαχειριστής ενός παρόμοιου ηλεκτρονικού καταλόγου δεν μπορεί να επιβαρύνεται με την ευθύνη να λογοκρίνει τόπους τρίτων οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δικτυακός τόπος θίγει τρίτους. Η μόνη ερμηνεία του νόμου που μπορεί να είναι συμβατή με τα συνταγματικά μας δικαιώματα είναι αυτή που θα εναποθέτει στον θιγόμενο την υποχρέωση και το δικαίωμα να στραφεί στην δικαιοσύνη, η οποία με την σειρά της αφού προβεί στην αναγκαία στάθμιση συμφερόντων και υπο το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας αφενός θα διατάξει τον διαχειριστή του ηλεκτρονικού καταλόγου να αφαιρέσει την ύποπτη ηλεκτρονική διέυθυνση από αυτόν και αφετέρου, ενδεχομένως, θα διώξει τον δράστη. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (συμπεριλαμβανομένης και της εσφαλμένης που οδήγησε στην ποινική δίωξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου) εκτός απο δογματικά πλημμελής είναι και κοινωνικά επικίνδυνη.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές αρκεί να τύχει ψύχραιμης ερμηνείας απο ανθρώπους που θα μπούν στον κόπο να μελετήσουν και να κατανοήσουν το τεχνικό ζήτημα και τις αρχές λειτουργίας του διαδικτύου Internet.

Υπογραψε την αίτηση!

Θυμίζω οτι ο Αντώνης Τσιπρόπουλος συλληφθηκε από την ΕΛΑΣ γιατι είχε στο blogme.gr συνδεσμο για μια ιστοσελίδα που καταφερόταν κατα του κ. Λιακόπουλου. Ο τελευταίος είχε κανει μυνηση εναντίον της ιστοσελίδας για συκοφαντική δυσφημιση και η εισαγγελία καταλήγει στον Τσιπρόπουλο και μαλιστα κανει λόγο ότι υπάρχει συσχετιση μεταξυ του και του ιδιοκτητη της ιστοσελιδας.

Διαβαστε περισσοτερα στο http://blogme.gr/wordpress/?p=28

Δειτε τι λέν άλλοι έλληνες Bloogers

8 σχόλια:

gk είπε...

Είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται δάκτυλοι του ρεφορμισμού πίσω απο την περιέργη αυτή υπόθεση....

_ST_ είπε...

μπα απλα η σταθερη αξία της Ελληνικής Μαλακίας ....
Σκέψου οτι ο Λιακοπουλος θορυβηθηκε και απεσυρε την μύνηση αλλα παρόλλα αυτα η Εισαγγελία συνεχίζει!!!

_ST_ είπε...

Όπως είπε και ενας φιλός με κατι τετοιες μαλακίες η Ελλάδα κατεληξε να βρίσκεται στην ιδια μοίρα με το βιετναμ, την Αίγυπτο, την Β. Κορεα και το Ιραν σε ότι αφορά την ελευθερία του ιντερνετ....

markob είπε...

"Σκέψου οτι ο Λιακοπουλος θορυβηθηκε και απεσυρε την μύνηση αλλα παρόλλα αυτα η Εισαγγελία συνεχίζει!!!"

ΠΟΤΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ??? ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ....

_ST_ είπε...

καπου το διαβασα ρε φιλε αλλα δεν θυμαμαι που ακριβως μπορει να ειναι και παραπληροφορηση...

_ST_ είπε...

Λοιπον ο Λιακόπουλος δεν απεσυρε την μήνυση! Καναμε λαθος κυριοι και ζηταμε ταπεινά συγνώμη!

enedra είπε...

Μπορείς και εσύ (ο ανώνυμος ΕΛλην ) να καταχωρήσεις τα κυριγματα μίσους του Λιακόπουλου στο καναλι του στο youtube, ως Flag as Inappropriate/Hate Speech.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ....

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....