2.5.07

Τουρκία (2)

Φωτο και κείμενο από την σήμερινή Ελευθεροτυπία

Ο ΤΑΝΕΡ ΑΚΣΑΜ είναι ένας διαπρεπής Τούρκος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, στην Αμερική. Επειτα από πολύχρονη και σχολαστική έρευνα, μελετώντας κυρίως επίσημα έγγραφα και αρχεία του τουρκικού κράτους, κατέληξε στο αδιαμφισβήτητο, για αυτόν, συμπέρασμα ότι η «ηθελημένη μαζική δολοφονία» περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τις οθωμανικές τουρκικές αρχές το 1915, «στοιχειοθετεί απόλυτα τον ορισμό της γενοκτονίας». Ολα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνάς του παρατίθενται στο βιβλίο του «Α Shameful Act» («Μια Πράξη Ντροπής»), που κέρδισε πολύ θετικές κριτικές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Στη χώρα του, βεβαίως, χρίστηκε αμέσως «προδότης» και εάν πατήσει ποτέ το πόδι του εκεί, απειλείται με άμεση σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη με βάση τον περιβόητο «Νόμο 301» περί «προσβολής της τουρκικότητας».

ΟΜΩΣ, όπως αποκαλύπτει σε ένα εξαιρετικό άρθρο-ρεπορτάζ του στην «Ιντιπέντεντ» ο γνωστός Αγγλος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, ο Τανέρ Ακσάμ «είναι ήδη ένας, άλλης μορφής, καταδικασμένος και φυλακισμένος». Θύμα, συγκεκριμένα, ενός «μηχανισμού μίσους», που διακινείται με γοργούς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς στο Ιντερνετ, δημιουργώντας έναν «κύκλο κόλασης» εξαιτίας της λάσπης και των προσωπικών επιθέσεων που μπορεί ο καθένας να εκτοξεύσει εναντίον ενός αθώου ανθρώπου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ένα site στο Διαδίκτυο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο εικονιζόμενος Τουρκο-αρμένιος συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης Χραντ Ντινκ, έγραψε ότι «το τουρκικό αίμα είναι δηλητηριώδες», γεγονός που, όπως αποδείχτηκε, έκανε τον νεαρό, φανατικό υπερεθνικιστή Ογκιούν Σαμάστ να τον σκοτώσει καθώς εκείνος βάδιζε αμέριμνος σ' έναν δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Τανέρ Ακσάμ μοιάζει πολύ πιο σοβαρή, καθώς, όπως λέει ο ίδιος σε επιστολή που έγραψε προς τον δημοσιογράφο Ρόμπερτ Φισκ, «εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζω, βιώνω τώρα μια εκστρατεία μίσους εναντίον μου, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ταξιδέψω πουθενά, αφού όπου πηγαίνω με συλλαμβάνουν». Τι συμβαίνει, λοιπόν; Σύμφωνα με όσα ανακάλυψε ο Φισκ, αλλά και επιβεβαιώνουν οι καναδικές αρχές που έψαξαν το θέμα, διάφοροι Τούρκοι, που δεν αποκλείεται να είναι πράκτορες και που μπορεί και να καθοδηγούνται από τον ισχυρό μηχανισμό της διπλωματικής προπαγάνδας της Αγκυρας (κατονομάζονται συγκεκριμένα οι Τουρκικές Ενώσεις Αμερικής, το Τουρκικό Φόρουμ και ο ιστότοπος «Αρμένικο Παραμύθι - Tall Armenian Tale, που αρνείται ότι υπήρξε ποτέ γενοκτονία των Αρμενίων), όλοι αυτοί, λοιπόν, μπήκαν πολύ εύκολα σε διάφορα site, όπως π.χ. στην ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, και αλλάζοντας τα βιογραφικά στοιχεία του Ακσάμ, τον εμφανίζουν ως επικίνδυνο τρομοκράτη. Φροντίζουν ακόμα, αυτά τα στοιχεία να φτάσουν και σε άλλα δημοφιλή site, όπως το Amazon, το Google News, και άλλα, καθώς και στα κομπιούτερ τελωνειακών και αστυνομικών αρχών σε χώρες που ο Τούρκος επιστήμονας επισκέπτεται συχνά.

ΕΤΣΙ, λοιπόν, τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ώρες στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ, όπου πήγαινε για να παρουσιάσει στο εκεί πανεπιστήμιο το βιβλίο του. Επιστρέφοντας στην Αμερική, τον περίμεναν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας, που επίσης τον συνέλαβαν και, έπειτα από ανάκριση πολλών ωρών, τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους και πλέον παρακολουθούν κάθε του κίνηση σαν να 'ναι πράγματι ο στυγνότερος εγκληματίας ή και τρομοκράτης στον κόσμο. Ας δούμε, όμως, τη φωτογραφία αυτή λίγο πιο κοντά, λέει ο Φισκ. «Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι εμφανίζονται τώρα να συλλαμβάνουν και να κρατούν αθώους ανθρώπους, με βάση κάποια κείμενα μίσους που φυτεύονται στο Ιντερνετ». Και, όπως συμβούλεψαν οι Καναδοί τον Ακσάμ, φτάσαμε πια στο εξωφρενικό σημείο, να ζητείται από τους αθώους να προσλάβουν δικηγόρους για να τους προστατεύσουν από μια «ενοχή» που επιβάλλεται από το μέσον αυτό, που υποτίθεται ότι είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: