1.5.07

Η Δημοκρατία στην Τουρκία

φωτογραφία από in.gr

Η Ιστορία της Τουρκίας από το 1923 και μέτα είναι μια ιστορία από παρεμβάσεις του Στρατού. Τα μικρά αλλά σκληρά πραξικοπήματα του 1960,1971 και 1980 ειναι οι κορυφώσεις αυτής της σχέσης. Πρόσφατα το 1997 ο Στρατός ήταν ένας από τους κύρίρχους "πολιτικούς" - μεγαλή η αντίφαση- παράγοντες που πέτυχαν την απομάκρυνση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακαν. Ιστορικά μέτα τον θάνατο του Κεμάλ ο Στρατός πλασάρετε σαν ο πιο σταθερός εγγυητής του πολιτεύματος και κυρίως του κοσμικού του χαρακτήρα. Έτσι και σήμερα....
Οι στρατηγοί της Τουρκίας δεν μπορούν να διανοηθούν έναν Ισλαμιστή (όπως ο Τούρκος Υπεξ κ. Γκιουλ) για πρόεδρο της Τουρκίας - διάδοχο δηλαδή του Κεμαλ. Με μια σύζυγό μάλιστα που θα φορά στις επίσημες τελετες την παραδοσιακή αλλά παρόλλα αυτά μισητη μαντίλα.
Έτσι οι γείτονες μας έχουν πολιτικά προβλήματα που στην καλύτερη θα τους οδηγήσουν σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και πρόωρων εκλογών ενώ στην χειρότερη δεν είναι απίθανο να δούμε ένα πραξικόπημα που θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκη της πορεία.
Είδωμεν λοιπόν...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον κάτι είναι εναντίον του ισλαμικού ειδικότερα αλλά και γενικότερα θρησκευτικού φανατισμού είναι καλό. Και ο στρατός στην Τουρκία είναι εγγύηση της κοσμικότητας. Al hamptou L'Allah....gk

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δεν είναι ακριβώς έτσι γιατι αν τώρα είναι οι ισλαμιστες πριν ήταν οι αριστεροι γενικά! Συν τοις αλλοις μην ξαχνάς ότι στην Τουρκία ο Στρατος εχει και δικιά του βιομηχανια και μαλιστα πολυ ισχυρη! Επομενως εκεί ο ορος στρατιωτικοοικονομικο κατεστημενο εχει πραγματικό πρόσωπο.