20.1.09

I have a dream..

Έβλεπα σήμερα αλλά και την Κυριακή τα δορυφορικά λινκς και τις ζωντανές συνδέσεις για την ορκωμοσία του Μπαρακ Χουσειν Ομπάμα, του 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και σκεφτόμουν αν αυτό το ..παραλλήρημα γίνεται μόνο στην χώρα μας, μια χώρα που με γνήσια επαρχιώτική προσμονή διψάει για βασιλικές τελετές και ενθρονίσεις, για τελετες λήξεις και έναρξης και για νταβαντούρια γενικά.

Μια χώρα που μπορεί να καυχιέται για την αντιαμερικανική της στάση σχεδόν σε όλα τα θέματα - ειδικά μετά το 1974- αλλά που δεν χάνει ευκαιρία να ρουφήξει οτιδήποτε θα βγάλει η Αμερικάνικη βαριά βιομηχανία του λαιφσταιλ και να γεμίσει την καθημερινότητα της με σουπερ ντουπερ γουαου γκατζετς, πραγματικά ή γλωσικά.

Κοιτάζοντας λίγο τα διεθνή μέσα βλέπω ότι τελικά ίσως όλος ο πλανήτης έχει στρέψει τις ελπίδες του στον Ομπάμα.

Obama vows to meet US challenges λέει το μπιμπισι. Ο Ομπαμα ανοίγει μια νέα εποχή ευθύνης υποστηρίζει η γαλλική Λε Μοντ. Και η "αριστερή" Λιμπερασιόν στην πιο σοβινιστική χώρα του κοσμου προσθέτει ότι "Η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο επιστρέφει". Στην γειτονική Ιταλία η Λα Ρεπουμπλικα λέει ότι ο Ομπαμα είναι μια ελπίδα για όλο τον κόσμο. Το ίδιο λέει και η Ελ Παις στην Μαδρίτη.

Όλος ο κόσμος περιμένει από αυτόν, ελπίζει σε αυτόν. Δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ίσως με τον Κένεντι να έγινε, αλλά και πάλι αυτό έγινε - νομίζω - στην πορεία και όχι στην αρχή της θητείας του. Άσε που αυτός τότε κέρδισε στο τσακ το Νίξον.

Νομίζω ότι λίγο ή πολύ ο Ομπάμα, σαν άνθρωπος, δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα χιλιάδες "θέλω" ενός ολόκληρου πλανήτη που τον κοιτάει στα μάτια και ζητάει ο καθένας από όλους και κάτι διαφορετικό.

Αυτό όμως που έχει ήδη δώσει και είναι σημαντικό είναι η ελπίδα αυτή καθαυτή. Δεν είναι εύκολο πράγμα να το κάνεις σε μια τόσο ζοφερή στιγμή. Και ίσως είναι και αυτό που χρειαζόμαστε.

Κλείνοντας νομίζω ότι πρέπει να πω και για έναν άνθρωπο στην Αμερική που είχε δώσει πολλές ελπίδς. Έναν άνθρωπο που κάποτε είχε ένα όνειρο, ότι λευκοί και μαύροι θα ζούσαν επιτέλους αρμονικά.

Σήμερα αυτό το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. Ίσως όμως - και αυτό είναι το καλύτερο- φάνηκε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ακόμα και στην Παλαιστίνη όπως είπαν τα 4 παιδιά από το Δουβλίνο που μιλήσαν για αυτό το όνειρο με τον καλύτερο τρόπο.

one man came in the name of love....

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

katarxin einai aristeroxeiras!! ...kata deyteron einai mayros, kata triton einai omorfos kai neos, kata tetarton einai morfwmenos-xerei na milaei- kai oxi vlakas -axestos san ton prokatoxo tou.

TWRA gia na erthoume kai stin ousia PROSWPIKA den pisteuw oti stin exwteriki politiki tis Amerikis tha allaxoune kai polla, ews liga, ews sxedon tipota, mias kai to symferon tou isxyrou den einai aparaitita ews kai katholou kai tou geitona. kata ta alla mou tin exei dwsei para poly OLH auth i YSTERIA me tin orkwmosia tou les kai einai Messias!!AS synelthoume ligo edw stin Ellada..(kai symfwnw me ayta pou egrapses)- gnwmi mou: ton vriskw para poly sympathi anthrwpo alla den pauei na einai politikos..pou simainei symferonta kai perissotera provlimata para tha dwsei kai autos lyseis...(perivallon, oikonomia, eirini kai oxi polemoi ktl)-giati kai na thelei siga kai min to afisoun!- den pisteuw oti tha allaxei tipota giati para poly apla to OLO SYSTHMA kai na thelei DEN tha ton afisei.gia mena auti einai i pragmatikotita.skliri alla pragmatikotita..kai sto katw -katw tis grafis..as perimenoume na doume kai autos ti kapno foumarei..(pera apo to oti taxidepse me to traino san ton Linkoln ktl.)giati ola auta ta ekatommyria eyrw gia tin orkwmosia tou en mesw foveris pagkosmias oikonomikis krisis tha mporousan na apofeuxthoun!!!

p.s. kai egw xekinisa na eimai aristeroxeiras otan egrafa mikroula alla den piga gia proedros gamwti mou! twra eimai pia edw kai para polla dexioxeiras(mono stin grafi oxi sta "pisteuw")-blogarismeni

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Καλή η ελπίδα, αλλά γιατί έχω την αίσθηση ότι άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς?


Καλημερούδια

Ανώνυμος είπε...

Ότι κάποιοι θα απογοητευθούν, αυτό είναι σίγουρο. Τουλάχιστον, ας δυσαρεστηθεί η μειοψηφία και όχι η πλειοψηφία. Είμαι πολύ επιφυλακτική αλλά ταυτόχρονα και αισιόδοξη. Ο καιρός θα δείξει... Φιλιά και καλημέρα :)

ELvA είπε...

Μενει να δουμε αν ολα αυτα τα πανηγυρια που ειδαμε θα συνεχιστουν και τα επομενα χρονια με τον Ομπαμα σαν προεδρο! Δυσκολο φυσικα να τα παει κανεις τοσο χαλια οσο ο Bush,αλλα παλι,ποτε δεν ξερεις με την Αμερικη!
Ελπιζω παντως οι U2 να μη χρειαστει να τραγουδησουν
αυτο το τραγουδι τους στην επομενη τελετη ορκωμοσιας Αμερικανου προεδρου!! :)

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Στάθη δεν διαφωνώ με αυτά που λες περί ελπίδας και που είναι όπως γράφουν οι εφημερίδες που αναφέρεις, παγκόσμια προσμονή. Σε παραπέμπω όμως στον http://toixorixos.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
για μια άλλη εικόνα

DonMits είπε...

In God we trust λένε οι Αμερικάνοι, και στην περίπτωση του Ομπάμα μπορείς να το παραφράσεις και να το πεις In Obama we trust, έστω we hope.

Δεν ξέρω πόσο θα μπορέσει ο Ομπάμα να αλλάξει κάτι όπως άλλωστε υποσχέθηκε - Change we can believe in ήταν το βασικό σύνθημά του - το σίγουρο είναι ότι έχει καταφέρει να αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου όλου. Κι αυτό σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την αύρα και τη χρυσόσκονη που τον περιβάλει έγκαιρα, προτού αρχίσει να φθείρεται η εικόνα του...

Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και αυτός όπως όλοι μας.

she smiles είπε...

sthn amerikh den dioikoun ta proswpa alla ta symferonta.
ki an prospathoun na ginoun sympathitika, bafontai mavra (to lew me diathesh aligorikh kai oxi ratsistikh).

oso gia to pride.... apo tote pou exasan to mpousoula oi u2, xathike h elpida tou kosmou!

geokalp είπε...

θα πήρες βέβαια πρέφα ότι σκεφτόμασταν το ίδιο...
;)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έτσι είναι Στάθη, όπως τα λές.
Αλλά ας κρατήσουμε ως πιό σημαντικό αυτό που γράφεις:
"Αυτό όμως που έχει ήδη δώσει και είναι σημαντικό είναι η ελπίδα αυτή καθαυτή."

zouri1 είπε...

δεν εχουμε να κανουμε και τιποτα αλλο οι υπολοιποι λαοι,απο το να ελπιζουμε σε μια διαφορετικη προσεγγιση του στα διεθνη θεματα