12.1.09

Αυθεντική Ρέπλικα



Μπήκαμε χθες σε ένα πολύ γνωστό μαγαζί στην Σαλονίκη και πρόσεξα αυτή την τηλεόραση 14 ιντσών που πουλούσε για μόλις.... 800 ευρουλάκια. Έλεγε ότι η τηλεόραση είναι της γνωστής ιταλικής μάρκας brionvega που βγάζει ντιζαινάτες τηλεοράσεις από το 1960 και η συγκεκριμένη έχει βγει σε 299 αριθμημένα ακριβή αντίγραφα του τάδε μοντέλου του χιλιά ενιακόσια εξήντα κάτι....

Πληρώνεις δηλαδή 800 ευρώ, όχι για μια αντίκα, αλλά για μια.. αυθεντική ρέπλικα δηλαδη. Γιατί αν είναι όντως αντίκα, ακόμη και αν πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκεύη, έχει μια ιστορική αξία πια. Οτιδήποτε κατασκευάστηκε πριν από 25,35 ή 45 χρονια και ακόμη λειτουργεί έχει μια αξία στο χρόνο. Μπορεί να είναι μηδαμινή αλλά είναι μια κάποια αξία.

Αλλά το να πουλάς κάτι .. και καλά παλιό, για την αισθητική του -πια - αξία σε αυτή την τιμή μου φαίνεται σαν τον ορισμό του "δήθεν".

Τόσο δήθεν όσο το παράδοξο της ...Αυθεντικής Ρέπλικας...

Θα μου πεις γιατί να μην τα πουλήσεις αφού κάποιος θα βρεθεί να τα αγοράσει?

10 σχόλια:

Vorios Anemos είπε...

Εγω παντως εχω μια ασπρόμαυρη Loeweopta του 1970.
Αυθεντικα παλιο κομματι, με δωρο το σπασμενο κουμπι που αλλάζει τα κανάλια.
Τιμή ευκαιριας μόνο 150 ευρω!

she smiles είπε...

diafwnw sthn genikh logikh...

to design (san idea) apotelei pneymatiko dikaiwma pou o kathenas pou to paragei to emporeytai oso o idios kostologei.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω από αντίκες, αλλά τόσο λεφτά σίγουρα δε θα χαλάλιζα, εκτός αν είχε κάποιο αποδεικτικό αυθεντικότητας που θα με έβαζε σε σκέψεις επενδυτικές (να το πουλήσω μετά από μερικά χρόνια δηλαδή).

zekia είπε...

χμμμ... εγώ πάλι νομίζω οτι η αξία είναι υποκειμενική. Εξαρτάται απο διάφορα πράγματα αλλά κυρίως απο το βάθος της τσέπης του καθενός! Ευτυχώς στην Ελλάδα είμαστε μάλλον προσγειωμένοι, στο εξωτερικό υπάρχει πολύ μεγάλη τρέλα...
Εσύ πάντως καλού κακού μην την αγοράσεις. Δεν αξίζει όντως:)

gk είπε...

ST είναι κλασική περίπτωση που το αντικείμενο αποβάλει την χρηστική του αξία και αποκτά αισθητική αξία.

Που είναι η Μαρλέν με τις γκραβουρ να σε συνεφέρει????

ELvA είπε...

Περι ορεξεως (και... επιδειξεως, θα προσθετα!)κολοκυθοπιττα!! Δεν με απασχολει το θεμα 'ρεπλικα' και δεν θα εδινα 800 ευρουλακια, ειδικα,οταν αφορα μια...
τηλεοραση! Ειμαι της αποψης
οτι 'μοδα ειναι θα περασει'
και αφιερωνω εδω ενα τραγουδακι με νοημα! :)

Ανώνυμος είπε...

είναι κούκλα πάντως... αλλά όχι και 800 ευρουλάκια! Μπράβο , Στάθη, καλά έκανες που μας δείχνεις και τη φωτό να την έχουμε να την κοιτάμε γιατί δεν υπάρχει περίπτωση - εγώ προσωπικά - να δώσω τόσα λεφτά για μια ντιζαϊνάτη tv.

Φιλιά και καλημέρα :)

Cybergoulion είπε...

Εμένα προσωπικά δε με πειράζει. Ότι θέλει πουλάει ο καθένας όσο θέλει όποιος θέλει ας το αγοράσει. Τώρα αν πάνε να μου πούνε ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ π.χ. που θα τον πληρώσω έτσι κι αλλιώς είναι αντίκα και έχει μεγάλη αισθητική αξία οπότε δώσε Χ ευρώ, να πω ναι... Ωχ, για κάτσε, τώρα που το σκέφτομαι, αυτό δεν κάνουνε;

Unknown είπε...

Vorios Anemos αυτή χωρίς πλάκα είναι αντίκα! Το χρονικό όριο για να θεωρηθει ειναι συνήθως τα 25 χρόνια αλλά πρέπει να λειτουργει. Τα δυο κουμπιά όμως ρίχνουν την αξία!

she smiles το ήξερα οτι θα διαωνούσες! Το ντιζαιν μπορει να λειτουργει σαν εργο τεχνης αλλά το να πουλας μια πεπαλαιωμενη και καλα παλια τηλεόραση μου φαίνεται καπως!!


ο δείμος του πολίτη μα δεν είναι καν αντίκα! Αυτη ειναι η ιστορία!!

zekia εννοείτε οτι δεν την αγοράζω!!

gk η μαρλεν δεν προλαβαίνει να σχολιάσει γιατι ξαναπήγε στην δουλειά!!!χαχαχαχα
Πόσο δίκιο έχεις!!

Elva ευχαριστώ για το τραγούδι! Φιλιά

mikroanalogo καλά αν μου την χαρίζαν θα άρεσε και μένα! ;-)


Cybergoulion αστειατορα!

she smiles είπε...

tha deyterologisw legontas...

h thleorash einai kai xrhstiko antikeimeno kai proion sxediasmou (estw design)...
h xrhstikh ths aksia ypologizetai poso? 70-100 eyrw? olo to allo einai sxedio... to sxedio to kostologei o sxediasths oso thelei. an esena den se afora to desigh (h emena estw) mporoume na perioristoume stis symbatikes thleoraseis twn 100 eyrw. an se pairnei o koumparas sou gia parapanw pairneis mia plasma... ki an thes ena touch apo retro sxediasmo dineis kai ta 800 zesta zesta.

egw an eixa lefta (an ta fysoysa dld) tha hthela kai mia tetoia...
paradeksou to oti tha theles ki esy na teleiwnoume!