26.2.08

H ασυδοσια και το μανιφέστο του Blogger.

Τα γεγονότα όμως με το press-gr μας εξαναγκάζουν να ξαναρίξουμε μια ματιά σε μια περίεργη - αν μη τι άλλο υπόθεση που ξανάνοιξε την όλη συζήτηση με την ασυδοσία της ανωνυμίας των μπλόγκερ.

Το εν λόγω μπλόγκ λειτουργεί εδω και καιρό και έχει καταφέρει να μπεί στο μάτι αρκετών. Πολλές ειδήσεις που δεν μπορούν να γραφούν στα mainstream ΜΜΕ όπως τα 5,5 εκ του Θέμου, τα αποτελέσματα εξιτ πολ 2 ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το όνομα της Τσέκου και του Νικολουτσόπουλου και άλλα πολλά δημοσιεύτηκαν εκεί για πρώτη φορά.

Σε ενάμισι χρόνο είχαν κατατεθεί εναντίον των διαχειριστών του γύρω στις 100 μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Επειδή όμως ο Blogger είναι ιδιοκτησίας Google και εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσε η ελληνική πολιτεία να στήσει μια φιέστα τύπου blogme! Η Αμερικανική Δικαιοσύνη όμως, προκειμένου να συνδράμει στο αίτημα της Ελληνικής και να υποχρεώσει την Google να δώσει τα στοιχεία για να βρούν οι αρχές τον διαχειριστη, έπρεπε να αφορά η έρευνα κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Εκει βρέθηκε ως μάννα εξ ουρανό και η "στοιχειοθετημένη κατηγορία εκβιασμού". Κακουργημα που άνοιξε το δρόμο για να πάρουν οι ελληνικές αρχές τα στοιχεία των διαχειριστών του μπλόγκ. Πολύ περίεργος αυτός ο εκβιασμός πάντως. Στέλνω ένα email με διεύθυνση yahoo.gr και εκβιάζω κάποιον ζητώντας χρήματα και μετα από 14 μήνες δεν έχει γινει τίποτε? Και ακόμα ψάχνω από ποιον υπολογιστή έφυγε το εμαιλ ενώ βρήκα τα ονόματα των διαχειριστών στις ΗΠΑ? Περίεργο δεν βρίσκεται? Το yahoo.gr δεν υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο? Δεν έδωσε στοιχεια? Τι έγινε με αυτά? Τέλος πάντων.... ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να δουλέψει και να δούμε που θα καταλήξει η υπόθεση... (update στην σημερινή Ελευθεροτυπία!)

Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μπλόγκερ μηδενού εξαιρουμένου - σας διαβεβαιώ και του γράφοντα, πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης. Αφενός ήταν το πρώτο ζωντανό δείγμα ότι η ανωνυμία - σε εξαιρετικές βεβαία περιπτώσεις- είναι ζήτημα χρόνου να αρθεί. Αφετέρου σε δεύτερη φάση -όσο και παράλογο να μοιάζει σε ένα τρίτο- αυτή η κίνηση φάνηκε σαν μια απόδειξη ότι το 1984 ζει και στο διαδίκτυο και ο επόμενος που θα πάνε μέσα με χειροπέδες θα είσαι εσυ.

Παράλληλα διαβάζω στον Ελεύθερο Τύπο τα εξής :

"Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.

Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του."

Και ερωτώ αγαπητοί φίλοι...

1. Ποια μπλόγκς θα θεωρούνται ενημερωτικά? Θα παίρνουμε και άδεια απο την γραμματεία στο Υπουργείο Τύπου?
2. Αν υπαγόμαστε στα αδικήματα περι τύπου τότε θα μπορούμε να συμετάσχουμε και στην ΕΣΗΕΑ?
3. Το ΕΣΡ θα μας ρίχνει και πρόστιματα δηλαδή? Αν βάλουμε σήμανση ότι το περιέχομενο του μπλόγκ είναι ακαταλληλο για ανήλικους είμαστε οκ?
4. Κύριε Εισαγγελέα εγώ που διατηρώ μπλόγκ στο Αμέρικά είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ το ελληνικό δίκαιο? Δεν νομίζω......

Κύριοι και Κυρίες έχω την εντύπωση ότι η επικαιρότητα κινείται μεταξύ του γελοίου και του τραγικού. Αν κάποια μπλόγκς τα στήνουν εκβιαστές και πραγματοποιούν κακουργήματα τότε να επέμβει ο νόμος και να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να τσουβαλιαστούν όλοι οι μπλόγκερς και η χώρα μας να μπει στην ίδια κατηγορία με την Κίνα, την Βιρμανία και την Τουρκία σε ότι αφορά το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Η όλη ιστορία, αν ισχύσει και ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος θα θυμίζει εκείνο τον περίφημο νόμο που απαγόρευε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.... Ευτυχώς υπάρχουν και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Μέχρι τότε όμως ασπάζομαι τα 9 σημεία του μανιφέστου του Nylon.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Για το θέμα έγραψαν - έγκαιρα- και οι Zaphod, geokalp , Άδης, Ζουρις, ΠΡΕΖΑTV και η Μαρία. Σας τους προτείνω!!! Όπως και το ποστ του elawyer - αχρείαστος να 'ναι! Ωραίος και ο καλτσόβρακος! Δείτε και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας. Και σε καμιά περίπτωση μην ξεχάσετε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα του χιουμορίστα - κομίστα - ραδιοφωνικού αστέρα CyberGoulion!

Αρκετά σας έπρηξα! Σε αντάλαγμα ας σας βάλω το Heroes σε live εκτέλεση από τον David Bowie έτσι για να ανεβούμε λίγο ;-)




37 σχόλια:

Hades είπε...

Εξαιρετική ανάλυση, Στάθη. Τα σέβη μου. Και πλάκα, πλάκα, πολλά απ'όσα γράφεις δεν μου'χαν περάσει από το μυαλό ούτε ως εκλάμψεις.
Η υπόθεση είναι πραγματικά επικίνδυνη και χρήζει τεράστιας προσοχής. Προσωπικά υπάρχει και κάτι άλλο που με "φοβίζει": ότι ξεχνάμε. Μπορεί δηλαδή τώρα να υπάρξουν αντιδράσεις, θα θαφτεί το θέμα για κάποιον καιρό και ξαφνικά να περάσει νύχτα στο άμεσο μέλλον. Διότι αποδεδειγμένα, ξεχνάμε.
Και το θέμα δεν αφορά τα μπλογκς, αλλά την καθευατή ελευθερία έκφρασης γενικότερα. Σήμερα είναι τα μπλογκς. Αύριο τι; Θα καταργηθούν πχ οι εφημερίδες; Θα δημιουργηθεί Υπουργείο Εκδόσεως Αδειών Ομιλίας, ή θα υπάρξει κοινοτική οδηγία παροχής πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων; Άστα να πάνε...

Γκρινιάρης είπε...

Φίλε Στάθη αν μου επιτρέπεις ένα σύντομο σχόλιο.

Το οτι διαπιστώσαμε όλοι οτι η ανωνυμία μπορεί να αρθεί σε εξαιρετικές, όπως σημειώνεις κι εσύ, περιπτώσεις (κάτι που όλοι περιμέναμε άλλωστε) δε σημαίνει πως το 1984 ζει και οτι ο επόμενος με χειροπέδες μπορεί να είσαι εσύ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

Σημαίνει οτι ναι, ΜΠΟΡΕΙ να είσαι εσύ, ΑΝ μέσα από την ανωνυμία σου παρανομείς, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος!

Έτσι το ερμηνεύω εγώ τουλάχιστον με το φτωχό μου το μυαλό, παρ' όλο που τα περισσότερα αν όχι όλα τα blogs χυπάνε σειρήνες.

Ίσως είναι λεπτομέρεια, αλλά επιμένω, γιατί τα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από αλυσιδωτές γενικεύσεις είναι επικίνδυνα.

Όσο για το θέμα τον νόμων στα blogs που να υποχρεώνουν επωνυμία σε ενημερωτικά blogs και άλλα τέτοια, θεωρώ αστείο να πιστεύουμε οτι μπορεί σε όλες τις "πολιτισμένες" χώρες (μην ξεχνάμε οτι ανήκουμε και σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση) μπορεί να ισχύουν κάποια πράγματα, και μόνο στην Ελλάδα να ισχύσουν άλλα. Γι' αυτό και μόνο πιστεύω οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εύχομαι να μη διαψευσθώ.

Εξ'άλλου αυτό που είπε ο Ρουσσόπουλος απ' ότι διάβασα είναι πως "η κυβέρνηση κινείται στη λογική ενσωμάτωσης των σχετικών οδηγιών της ΕΕ για τη λειτουργία του διαδίκτυο".

Τι νομίζω; Οτι απλά πρόκειται για έναν πόλεμο εντυπώσεων των ΜΜΕ που με τίτλους που φωτογραφίζουν όλα τα blogs (ενώ αναφέρονται σε παρανομίες από συγκεκριμένα blogs!) προσπαθούν να πλήξουν μία κίνηση που σαφέστατα τους έχει βλάψει.

Αυτά βέβαια είναι μια πρόχειρη εκτίμηση και μπορεί να είναι και λανθασμένη.

Τελικά το σχόλιο δεν ήταν τόσο σύντομο, και ζητώ συγνώμη!

Καλό βράδυ!

Hades είπε...

Φίλε Γκρινιάρη, αν μου επιτρέπεις μια επισήμανση. Αν κάποιος παρανομήσει, νόμοι υπάρχουν ήδη, όπως αυτός για τη συκοφαντική δυσφήμηση ή ο άλλος για την προσβολή προσωπικότητος. Δεν έχουμε πρόβλημα από νομικά κενά.
Εδώ όμως η ιστορία είναι ολίγον τι διαφορετική: είναι σα να κατηγορείται κάποιος για φόνο και προτού ακόμη αποδειχθεί δικαστικώς ότι τον διέπραξε να βγει ένας νέος νόμος που να λέει ότι απαγορεύεται να βγουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες από τα σπίτια τους προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον οι φόνοι.
Νόμοι υπάρχουν ήδη.

Γκρινιάρης είπε...

Μα διευκρίνισα οτι θεωρώ αστεία τα περί υποχρεωτικής επωνυμίας και λοιπών ρυθμίσεων. Δεν έγινε σαφές;

Το σχόλιο μου έχει να κάνει με το τι σημαίνει η άρση της ανωνυμίας ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίπτωση (όπου υπάρχουν βρε παιδιά 100+ μυνήσεις ακόμα και για κακουργηματική πράξη) και κατά πόσο (ή όχι εγώ πιστεύω) μπορούμε να πούμε οτι αυτό θα οδηγήσει στην άρση για ψύλλου πήδημα ή ακόμα περισσότερο στην υποχρεωτική επωνυμία.

Δε λέω, έχουμε δει τρελά πράγματα σ' αυτή τη χώρα του παραλόγου, αλλά ειλικρινά, πιστεύετε οτι μπορεί να πρωτοπορήσει σε τέτοιο βαθμό η χώρα μας; Δε νομίζω. Άποψή μου.

Γκρινιάρης είπε...

Άουτς! Μηνύσεις, όχι μυνήσεις.... Μπρρρ...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Hades και Γκρινιάρη σας ευχαριστώ για τα σχόλια βραδιάτικα!
Βασικά πιστεύω ότι όλοι πάνω κάτω κινούμαστε στα ίδια πλαίσια και συμφωνούμε μεταξύ μας.

Άδη η συκοφαντική δυσφήμηση στην Ελλάδα γίνεται αποδεκτή για ψίλου πήδημα σχεδόν. Στα μπλόγκς όχι γιατί θεωρείται πλημμέλημα και η Google δεν δίνει στοιχεία. Εκεί είναι το βασικό κενό που καίει πολλούς αν όχι όλους!

Γκρινιάρη θα συμφωνήσω μαζί σου για τον υπόγειο πόλεμο -και όχι μόνο εντυπώσεων- των ΜΜΕ και των εκδοτων. Βασικά αν δεις και εγώ χαρακτηρίζω παράλογη την εικόνα να με βάλουν μέσα με χειροπέδες αλλά παρόλα αυτά μου πέρασε από το μυαλό!
Όσο για το νόμο και τα περί εναρμόνισης με κοινοτικές οδηγίες για το διαδίκτυο σου ξαναθυμίζω τον νόμο για απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών...
Σε αυτήν την χώρα ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται!
;-)

Ανώνυμος είπε...

ας πουμε οτι εγω δεν διαθετω το γνωστο και μη εξαιρεταιο μπλογκ μου που γραφω παπαριες για να ξεφευγω λιγο αλλα ενα ενημερωτικο. αφου ειναι υποχρεωτικο να βαλω ονομα ποιος θα με εμποδισει αντι για Μ.Ζ. που ειναι το κανονικο μου να βαλω Σουλης Φυσαρουφας. καλα για ποσο μαλακες μας περνανε; αφου μπορουν απο το ID σου να δουν απο που μπαινεις. εκτος ποια αν ειναι περιφερομενος στα ιντερνετ καφε. για καθε δηλητηριο υπαρχει και ενα αντιδοτο. χθες ηταν οι προκυρηξεις, σημερα τα μπλογκ και αυριο θα ειναι κατι αλλο. ο ελευθερος λογος μπορει να πολεμαται αλλα δεν κατατροπωνεται. απλα αυτο που πετυχαινουν οι εκαστοτε εξουσιες ειναι να κανουν πιο αντιαισθητικη την εικονα τους.

ευτυχως που στο μπλογκ μου μπαινουν καμμια 20ρια ατομα και απ οτι φαινεται βγαινουν κατευθειαν γιατι θα μαζευα κι εγω μηνυσεις...(δεν μπορει καποιος θα ψαρωσει και θα μπει..χουχουχου)

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

M'έχει κουράσει όλη αυτή η ιστορία. Δεν δείχνει τίποτα άλλο από φόβο και απόγνωση. Δείχνει πεσμένα νούμερα σε τηλεόραση και χαμηλές πωλήσεις σε εφημερίδες. Είναι δικός τους ο πόλεμος, είναι πόλεμος για την τσέπη τους. Και αν τον θέλουν θα το έχουν.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

nag συμφωνώ 1000% με αυτά που λες!!! Δεν είναι δυνατόν να γίνουν αυτά τα πράγματα!!!! Και όλη την ώρα με τα μπλογκς θα ασχολούνται αυτοί στην ΕΛΑΣ!?

Πάντως και 20 να μπαίνουν στο μπλόγκ σου, ένας μαλάκας φτάνει για μια μήνυση!!! Απλά επειδή στην εισαγγελεία δεν ξέρουν ποιος είναι ο nag , δεν το ξέρεις και εσυ ότι σου κάναν αγωγή!
τυχερέ!!
Πάντως τα ιντερνετ καφε θα κάνουν χρυσες δουλειες σε αυτην την περίπτωση!! ;-)

PAVLOS καρντάση εκεί ειναι το ζουμί. Στο κάτω κάτω της γραφής πολλά από αυτά που έλεγε το press-gr ήταν αλήθεια!
Η ουσία είναι ότι πια δεν υπάρχει μονοπώλιο στην είδηση! Και αυτό πονάει στην τσέπη κάποιων όπως πολύ σωστά λες!


Δείτε και το ποστ του elawyer

Dr_MAD είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Παύλο. Τα χαμηλά νούμερα της τηλεθέασης και οι αναρτήσεις που έθεταν υπό αμφισβήτηση τους newscasters των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών και ειδικά του MEGA προφανώς κίνησαν το ενδιαφέρον. Η αποχή την προπροηγούμενη Δευτέρα από τις τηλεοράσεις και το "πιασάρικο" πλέον και στην Ελλάδα blogging έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ο Λαζόπουλος δηλαδή πόσες φορές θα έπρεπε να καταδικαστεί ισόβια? Ας μη γελιόμαστε. Κινδυνολογούμε. Απλά στην υπόθεση press-gr προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Τουλάχιστον όλοι ξέρουμε ότι είναι διαπλεκόμενοι, οπότε ό,τι κι αν γίνει τους αξίζει. Αλλωστε ο λαός λέει ότι χωρίς φωτιά, καπνός δεν υπάρχει...

Ανώνυμος είπε...

παντως και χωρις να εχω αποψη για την υποθεση του press.gr γιατι δεν γνωριζω ουτε την μια ουτε την αλλη πλευρα μου φαινεται αστειο ενας επαγγελματιας δημοσιογραφος να αυτοπροσδιοριζεται με τοση θερμη οτι ειναι ενας αγνος μπλογκερ. μου θυμιζει τον μυθο του αισωπου... εκεινον με τον λυκο και την προβια. ειναι αραγε τυχαιο που κατηγορηθηκε γι αυτο ενας δημοσιογραφος-μπλογκερ και οχι ενας λογιστης-μπλογκερ οπως ο σταθης;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

MAD πιστεύω ότι έχει να κάνει όχι τόσο με χαμένα νούμερα της AGB όσο με την απώλεια του μονοπωλείου της ενημερωσης. Όπως και με το τράστ στο γάλα κάπως έτσι και με τις ειδήσεις, οι μεγάλοι της αγοράς τα κάναν πλακάκια! Αλλά κάποιοι ερασιτέχνες τους μπαίνουν ενίοτε στο μάτι!
Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν!!!

nag απλά έγραψες! Ένας λύκος με προβιά! Μ'αρεσε αυτό!

Zaphod είπε...

Το σχόλιο του nag όλα τα λεφτά.

Συμβουλή: Ξεχάστε αρχικώς οτιδήποτε σε gr. Απ' ότι φντ το αμερικάνικο δίκαιο μας ...προστατεύει όσο μπορεί. Oπως πολύ σωστά λέει ο Στάθης, δεν είναι ανάγκη να έκανες κάτι, μπορεί να σου φορτωθεί μια κατηγορία κακουργήματος και να τρέχεις και να μην φτάνεις (πανέξυπνο btw)!

Το άρθρο του elawyer είναι καλός μπούσουλας για το που πρέπει να κινηθούμε

Maria Mikro Analogo είπε...

Ποιο ΕΣουΡου μωρέ; Μας δουλεύουν; Ως τι θα κάνει έλεγχο στα μπλογκ το Ραδιοτηλεοπτικό; Εδώ δεν μπορεί να μαζέψει τα διάφορα τηλεσκουπίδια που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα ΜΜΕ, 50.000 μπλογκ θα ελέγξει; Δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ότι εδώ εμείς οι ίδιοι κράζουμε τα κακώς κείμενα όπως κράζουμε και το κάθε τι που μας πασάρουν "για το καλό μας" και εκτός μπλογκόσφαιρας;
Άει σιχτίρι στην τελική... Μας έχουν φάει οι εξουσίες, οι ειδικές επιτροπές και οι κάθε λογής "πατερούληδες".

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Zaphod εγώ για αυτό άλλαξα το email μου στον blogger σε hotmail

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία έχεις απόλυτο δίκιο! Εδώ την Δρούζα αφήνουν ανεξέλεγκτη θα κάνουν ζάφτι τόσα μπλόγκς?! Το ξαναλέω!
Θα βγει κανένας αξιοθρήνητος νόμος σαν την απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και θα γελανε και οι πέτρες πάλι με την Ελλαδίτσα..
Φιλιά και καλημέρα!

Maria Mikro Analogo είπε...

Τι θα γίνει όμως αν παρουσιάσουμε το θέμα που έχει προκύψει σε 5.000 μπλογκς, π.χ., παγκοσμίως; Θα τους φάει η κατακραυγή ή όχι; Γιατί εδώ μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο! Δεν είναι ελληνική πατέντα το μπλόγκιν!
Καλημέρα και φιλιά κι από μένα. Τα ξέχασα πριν :)

geokalp είπε...

ωραίος!

προσπαθώ αλλά δεν έχω καταφέρει να βγάλω άκρη με τα νομικά, έχω commentάρει και στον e-lawyer, σχετικά με τις σχέσεις google-blogger-θιγόμενου σε σχέση και με τις χώρες, τις δικαιοδοσίες και τα δίκαια...

μια ερώτηση που ίσως είναι για νομικούς...

η google παρέχει μια υπηρεσία προς καταναλωτές
το ελληνικό κράτος θα βγάλει νόμο για το πως θα χρησιμοποιεί ο καταναλωτής την υπηρεσία;
μου φαίνεται κάπως...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία θα γίνει ότι έγινε και με το νόμο για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Καταδική απο Ευρωπαίκο Δικαστήριο και γέλασε και ο κάθε πικραμένος! Δες αυτό για περισσότερα!!

geokalp τα πράγματα είναι απλά! Η google έχει το blogger και υπάγεται σε Αμερικάνικό δίκαιο. Ελληνικός νόμος δεν την αγγίζει! Μόνο σε περίπτωση κακουργήματος θα έχει το δικαίωμα η Ελληνική Δικαιοσύνη να ζητήσει την συνδρομή της Αμερικάνικης έτσι ώστε η Google να υποχρεωθεί να δώσει ονοματα.

Τώρα ελληνικοί νόμοι που να λεν ότι κάθε ενημερωτικό μπλογκ θα θέλει άδεια και θα έχει τον υπευθυνο στην πρώτη σελίδα είναι να χαμε να λέγαμε! Ανεφάρμοστοι και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δεσμευτικοί για την google.

Εσένα μπορεί να σε δεσμεύσει νόμος αμερικάνικος? Δεν νομίζω...

Το ξαναλέω μόνο για κακούργημα - εκβιασμός - και όχι για πλημμέλημα - συκοφαντική δυσφήμηση μπορεί η Ελληνική Δικαιοσύνη να ζητησει την συνδρομη της Αμερικάνικης...

Ανώνυμος είπε...

otan ena cartoon xtypaei...trexei mexri ton apenanti lofo...tsirizei...kai epistrefei anakoufismenos.

aytos o lofos einai shmera to blog.

exei shmasia poio cartoon eisai?

oKyrios είπε...

Mετά απο μια πρόχειρη έρευνα πού έκανα ο φερόμενος σαν Στάθης έχει κάνει το 2007 1356 σχόλια που θα τα χαρακτήριζα απο συκοφαντικά έως υβριστικά. Νομίζω ότι 50 χιλαδούμπες θα βοηθούσαν να εξασθενήσει η μνήμη μου...

ΥΓ.Στα Διαβατά έχει Mέτροσπορτ?

Cybergoulion είπε...

Εγώ τον κάλυψα τον κώλο μου... Η ανάρτηση μου προς απάντηση σου!

Zaphod είπε...

@_st_

Θα το κάνω και εγώ! Μαλακία μου που το αμέλησα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freecat την ταινία ποιος παγίδευσε τον Roger Rabbit την θυμάσαι?! Εκεί θα καταλήξει! ;-)


OKyrios Μετροσπόρτ έχει ειντιεσελ δεν έχει!

ΥΓ τόσο ακριβη μνήμη έχεις!?! Όλα τα θυμάσαι!?!

Cybergoulion Τα συμμερίζομαι απόλυτα τα "ψιλά σου γράμματα!"

Zaphod
just in case! Καλά έκανες! ;-)

adaeus είπε...

Με κάλυψες απόλυτα φίλε μου :)... και στο τέλος μου έριξες τη χαριστική βολή με τον υπέροχο David :) (Τον έχω δει Live)...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

adaeus είσαι απλά τυχερός!

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Έχω πολύ καιρό να γράψω λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Σε διαβάζω όμως τακτικά και ομολογώ ότι μου έφτιαξες την διάθεση αρκετά μουντά πρωινά.

Άραγε πιστεύει κανείς ότι υπάρχει πραγματική ανωνυμία; Επειδή είμαι πληροφορικός και ενημερώνομαι αρκετά για θέματα τεχνολογικά έχω τρομερές αμφιβολίες για την ανωνυμία. Ανώνυμος είσαι όσο δεν είσαι συνδεδεμένος στο Internet. Άπαξ και συνδέσεις το PC σου με το τηλεφωνικό καλώδιο, τέρμα. Άμα θέλουν σε βρίσκουν. Τώρα θα μου πεις γιατί αργούνε τα πράγματα τόσο πολύ; Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Ζούμε σε μια κοινωνία που βασίζεται σε νόμους οι οποίοι προστατεύουν και τους «καλούς» και τους «κακούς». Χωρίς λοιπόν νόμιμες διαδικασίες ακόμα και τα πιο ακράδαντα στοιχεία μπορεί να απορριφθούν από την δικαιοσύνη.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλώς τον!!Που χάθηκες ρε φρι!!!

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..
Όσο για την ανωνυμία του νετ...
εσύ είσαι ο χρήστης από την Λάρισα με την ip 83.235.129.xxxx που χρησιμοποιεί ΟΤΕΝΕΤ και μπήκες απο τις 12.02 εως τς 12.29?
Τι να λεμε ρε φιλαράκι...
Άσε..
απλά ο αμερικάνικός νόμος και όχι ο ελληνικός αποτρέπει να δοθεί στην φόρα η Ip...

Ελπίζω να σε ξαναβλέπουμε συχνά!!!

Hades είπε...

Συκοφαντική δυσφήμηση... Τεράστιο θέμα ανοίγεις! Όντως είναι πλέον ιδιαιτέρως "εύχρηστη" ακριβώς επειδή ουσιαστικά στηρίζεται στις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός περί προσβεβλημένης προσωπικότητος. Κι αν μπλέξεις, άντε να ξεμπλέξεις μετά. Όχι πως δεν θα δικαιωθείς αν έχεις δίκιο, αυτό είναι δεδομένο, αλλά το πόσο θα τραβιέσαι μέχρι τότε είναι το ερώτημα...

Όπως και να'χει, αυτό που ανέφερα στο σχόλιό μου προς τον Γκρινιάρη (όπου βρε παληκάρι,επισήμανση έκανα, δεν στα'χωσα κιόλας! :) ) ήταν ότι νόμοι υπάρχουν ήδη, άσχετα αν πολλοί χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Ο συγκεκριμένος που θα επιχειρηθεί να περάσει κάποια στιγμή είνια απλά ανούσιος, περισσεύει, και εδώ είναι το ύποπτο σημείο...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Άδη πάντως η αλήθεια είναι ότι ο νόμος περί τύπου βοηθάει να στοιχειοθετηθεί σχετικά εύκολα η συκοφαντική δυσφήμιση και να επιβληθουν ασφαλιστικά μέτρα.
Αν κάνουν εναν τέτοιο νόμο τότε οι ελληνικές ιστοσελίδες θα λάβουν ένα ακόμα χτύπημα! Ποιος θα κάνει σελίδα με .gr αν είναι να έχει τέτοιον έλεγχο!

Πάντως έχεις δίκιο σε αυτό που λές!

Ανώνυμος είπε...

Όπα στην ΕΥΠ δουλεύεις; :) Αυτό ακριβώς εννοώ. Σκέψου ότι εσύ παίρνεις αυτές τις πληροφορίες από το Google Analytics ή κάποιο παρόμοιο software. Φαντάσου τι εργαλεία έχει και τι πληροφορίες μπορεί να πάρει κάποιος που αυτή είναι η δουλειά του.

ΥΓ: Ναι πιστεύω ότι θα με βλέπετε πιο συχνά από δω και πέρα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freelancer το Sitemeter δουλεύω και δεν είμαι και ο Τζακ Μπάουερ!!!!

ΥΓ Καλή και Δυνατη Επιστροφή εύχομαι!!

zouri1 είπε...

μεχρι να καταλαβουν στο δημοσιο πως λειτουργει το internet,θα χει βγει κατι καινουργιο.Οι κυβερνωντες του κοσμου σπρωχναν ολο τον κοσμο προς το ιντερνετ,γιατι ειναι ευκολα ελεγχομενο.Να ομως που δεν τα καταφεραν.Δεν ηξεραν ουτε φανταζοταν την εξαπλωση του.Δεν περιμεναν ποτε οτι ολοι θα εχουν φωνη.Και ετσι εκει που ελγχαν τα ΜΜΕ,τους βγηκε ο λαος απο αριστερα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

zouri1 πιστεύω ότι ίσως η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα αλλά ας περιμένω μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου!
Πάντως το νετ είναι το πιο αναρχικό δίκτυο που υπάρχει! κανείς δεν μπορεί να το χειραγωγήσει..

DonMits είπε...

Να 'μαι και εγώ.

Άργησα λίγο αλλά ήρθα.

Λοιπόν το θέμα θυμίζει τη γνωστή λαϊκή ρήση "πονάει δόντι - κόψει κεφάλι".

Υπάρχουν 10-20 συκοφαντικά - "κακά" blogs τα οποία πρέπει να χαλιναγωγήσουμε, άρα βγάζουμε έναν νόμο ότι-να-ναι για 50.000+ blogs.

Και ανοίγουμε έτσι τους ασκούς του Αιόλου. Και δουλειές στους δικηγόρους.

Ανωνυμία δεν υπάρχει στην σημερινή εποχή, αυτό ξεχάστε το. Ο Μεγάλος Αδερφός είναι εδώ και μας βλέπει τι κάνουμε. Και αν δεν είναι εδώ και είναι παραδίπλα, μπορεί κάλλιστα να σκαλίξει λίγο και να δει τι κάναμε.

Το παράδειγμα του Στάθη με τις IP ειναι ένα τέτοιο. Μάλιστα μπορεί να πάει και παραπέρα, αφού η κάθε ΟΤΕΝΕΤ κρατάει logs για το που (σε ποια σύνδεση/τηλ γραμμή) εκχώρησε την κάθε IP και πότε.

Αυτό το αισχρό νομοσχέδιο δίνει απλά πιο εύκολα πατήματα να μπορεί ο Μεγάλος Αδερφός να μας τσιμπήσει. Το ότι μας βλέπει είναι το μόνο σίγουρο...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

DonMits καλώς τονα και ας άργησε!!!
Για μένα και τα "κίτρινα" μπλόγκς μέσα στο παιχνίδι είναι! Γιατί να τα χαλιναγωγήσουμε? Τα περισσότερα είναι κουβέντες που ακούς σε καφενεία, πρέπει να τις σταματησουμε και εκεί?
Βασικά πιστεύω ότι κάτι παίζει με το εν λόγω ιστολόγιο. Ενόχλησε πολλούς άσχετα αν αυτά που δημοσίευσε ήταν συκοφαντίες ή αληθινά σενάρια...
Βασικά για μένα όλα τα λεφτά είναι αυτό που είπε ο nag περί λύκου και προβιάς και δημοσιογράφου με μπλόγκ..
όσο για την ανωνυμία, αυτή δεν υπάρχει, απλά να μην σε βάλουν στο μάτι!

tzonakos είπε...

Στάθη ειχα γράψει και εγω για το θέμα ΕΔΩ.
Μάλλον δεν το διάβασες, πόσα να προλάβει κανείς ;
Τους συλλογισμούς σου μοπιράζεται πολύς κόσμος και οι φόβοι μας οτι θα αντιμετωπιστούμε αστυνομικά απο το κράτος ειναι υπαρκτοί και βάσιμοι.
Ηταν θέμα χρόνου βέβαια να γίνει αυτό.
Το "μπλογκ" εκεινο περι ου ο λόγος όποιος το ειχε επισκεφτεί ξερει για τι ποιότητα συζητήσεων μιλάμε. Προσωπικά το θεωρώ βόθρο απο πλευράς σχολιασμού.
Απο θεματολογία, οκ, δε λέω, θίγει ενδιαφέροντα θέματα.
Για εμάς τους απλούς μπλόγκερς δεν μπορούν να ισχύουν οσα ισχύουν για μπλόγκς δημοσιογράφων.
Διεθνώς ρεζίλι θα γίνει πάλι η Ελλάς με αυτα αν μας υποχρεώσει να βάζουμε ονοματεπώνυμο, αφου θα μπορεί ο καθε εργοδότης να δει οτι ο υπάλληλός του κάνει εστω και απλό σερφάρισμα σε μπλόγκς.
Και μη με πεις οτι δεν μπαίνει το 80% απο εμάς απο τη δουλειά του εστω και για ανάγνωση !
Ελπίζω να επέλθει η λογική στο τέλος.