25.2.08

Ψηφιακό παρελθόν

Τις προάλλες μιλήσαμε για παιδικά παιχνίδια και η Σοφία μου θύμισε τον περίφημο Amstrad CPC 464, τον πρώτο υπολογιστή που αγόρασα- μάλλον ο πατέρας μου μας τον αγόρασε!- το 1987.
Βέβαια δεν συνοδευόταν από έγχρωμη οθόνη -οι οποίες και ήταν πανάκριβες- αλλά από πράσινο μόνιτορ - sic! Για τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτοί οι υπολογιστές ήταν το θαύμα της 8-bitης τεχνολογίας που μπορούσες να αγοράσεις με αρκετή οικονομία. Την αρχή είχε κάνει ο Spectrum ZX ενώ το όνειρο όλων ήταν η Amiga 500!! Εγώ "συμβιβάστηκα" με την λύση του 464.

O Amstrad οπλισμένος με έναν πανίσχυρο επεξεργαστη στα 4ΜΗz και μνήμη 64Κb ήταν μια καλή λύση για 45.000 δραχμές. Σήμερα βέβαια, μια αριθμομηχανή που δίνουν τσάμπα σε γαριδάκια είναι δέκα φορές γρηγορότερη και έχει μεγαλυτερή μνήμη. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις! Πως να συγκρίνεις ένα ποδήλατο που μπορεί να κουβαλήσει 65 γραμμάρια, με ένα υπερηχητικό αεροπλάνο που έχει φορτίο 500 τόνους? Σαν αποθηκευτικό μέσο είχε την πατροπαράδοτη κασέτα. Σας την τρατάρω σε φώτο για να την θυμηθείτε αν την έχετε ξεχάσει.


Για να φορτώσεις ένα παιχνίδι έπρεπε να ακολουθήσεις τον "γολγοθά" του αποκαλυπτικού βίντεο!

βέβαια μπορούσες να ευχαριστηθείς και κάτι παιχνιδάρες κάτσε καλά!!!

Αυτές ήταν επόχες...Τότε η Microsoft εγκαινίαζε το MS-DOS και τα μαγικά της παράθυρα δοκιμάζονταν κάπου στην Σίλικον Βάλει.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το PIXEL, το πρώτο περιοδικό για υπολογιστές στην Ελλάδα, δεν μοίραζε ντιβιντι με παιχνίδια. Αλλά πρόσφερε απλόχερα κώδικες της BASIC που αν είχες όρεξη να δακτυλόγραφήσεις μπορεί και να κατέληγες σε κάποιο Syntax error in line 30.... Κάτι σαν αυτό που ακολουθεί...

10 INPUT "What is your name: ", U$
20 PRINT "Hello "; U$
30 INPUT "How many stars do you want: ", N
40 S$ = ""
50 FOR I = 1 TO N
60 S$ = S$ + "*"
70 NEXT I
80 PRINT S$
90 INPUT "Do you want more stars? ", A$
100 IF LEN(A$) = 0 THEN 90
110 A$ = LEFT$(A$, 1)
120 IF A$ = "Y" OR A$ = "y" THEN 30
130 PRINT "Goodbye ";U$
140 END

Έτσι μια νέα κατάκτηση της Δύσης είχε αρχίσει. Και αν ο ENIAC κάπου στα 1946 ήταν ο Κολόμβος που ανακάλυπτε την Αμερική, αυτοί οι 8μπιτοι πιονέροι αποίκισαν την Δύση. Για να φτάσουμε σήμερα στο Ιντερνετ, το τελευταίο ανεξερεύνητο σύνορο του ανθρώπου στην Ψηφιακή Γη.


30 σχόλια:

geokalp είπε...

_st_
σε λίγο καιρό ούτε τέτοια ποστ δεν θα μπορείς να σηκώνεις...

έβλεπα τον Καψαμπέλη στο μεγα...

DaNaH είπε...

Πω πω πόσα χρόνια είχα να ακούσω αυτόν τον ήχο! Αυτό το διαπεραστικό ιιιιιιιιιιγγγγχχχχχχψψψψχχχχχχιιιιιγγγ!!!

Εμείς μετά από το Atari πήραμε Spectrum που είχε κασετούλες σαν αυτήν της φωτογραφίες και το ενώναμε με την τηλεόραση. Μετά το Spectrum ήρθε το Amiga το οποίο είχε πολύ ωραία παιχνιδάκια και τα είχα ξεσκίσει!

Ευτυχώς που είχα μεγάλους αδελφούς αλλιώς δεν θα είχα ιδέα τι ήταν όλα αυτά που έγραφες στο ποστ αυτό. Βέβαια τώρα τα τελευταία με τους κωδικούς δεν τα πολυκαταλαβαίνω, αλλά τέσπα!

osela είπε...

σταθη την κασέτα την "δούλεψα" πολύ, θυμάμαι πότε αγόρασα το πρώτο μου cd και cd-player.
υπολογιστή πήρα όταν βγήκαν τα windows και μετά -άλλωστε το '87 ήμουν 5 χρονών-, όσο για τα υπόλοιπα δεν μ' απασχόλησαν!
καλή βδομάδα!

PAVLOS είπε...

Tι μου θύμισες τώρα!!! Έκανα προγράμματα σε basic, στην προηγούμενή μου δουλειά. Και για λογιστικό φύλλο, στην lotus 123.

_ST_ είπε...

geokalp μην είσαι ανυπόμονος αγαπητε! Μην κινδυνολογείς. Όσο για το θέμα που θίγεις θα επανέλθω αφού καθίσει ο κουρνιαχτος..
;-)


DaNaH η Amiga ήταν η καλύτερη!!
Όσο για τα άλλα που δεν καταλαβαίνεις... Άλλες εποχές!Γλώσσες προγραμματισμου και προβλήματα!!
Η Basic πάντως να σου πω την αληθεια με βοηθησε γενικά στην επιλυση προβληματων!!! το οποίο είχε πολύ ωραία παιχνιδάκια και τα είχα ξεσκίσει!


osela να σου πω καμια φορά μου λείπει η κασέτα! ;-)
Καληνύχτα "μικρή"!

PAVLOS lotus 123!!! Ναι ρε θηρίο!! Πωπω!! που το θυμήθηκες!!!
Πάντως ήταν πολύ ωραία η αίσθηση να προσπαθείς να προγραμματίσεις!
Εγώ έκανα τριγωνάκια να κινούνται στην οθόνη και χαιρόμουν!!!!!

Καληνύχτα σε όλους!!

Hades είπε...

Βέβαια η πραγματική επανάσταση ήταν ο CPC6128...! Για τις κασσέτες των τότε υπολογιστών τι να πρωτοθυμηθούμε; Μπορεί να φόρτωνε έως και 40 λεπτά και μετά να μην ξεκίναγε το παιχνίδι οπότε πάμε πάλι από την αρχή...
Στον Spectrum μου άρεσε πάρα πολύ το Green Beret!

Cybergoulion είπε...

Χα, το Dragon Ninja! Το πιστεύεις ότι είχα ηχογραφήσει τη μουσική (και άλλων παιχνιδιών φυσικά) και την άκουγα στο ξεκάρφωτο; Εκτός του ότι στον 6128 είχε και sampled speech! Το μηχάνημα εννοείται το είχα ξετινάξει, μέχρι και σε assembly προγραμμάτιζα τον Z80...

Σοφία είπε...

Αααααχ τι μου θύμισες :-) Κι εμείς τον 6128 είχαμε (μεγαλεία). Θυμάμαι που βάζαμε τα παιχνίδια να φορτώσουν και πηγαίναμε να φάμε. Μέχρι να τελειώσουμε το φαγητό, είχε φορτώσει και το παιχνίδι (συνήθως).

Τιμημένη γλώσσα η Basic 1.1 - μιλάμε για τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τι C++ και Java, αυτά είναι για τους φλούφληδες :-p

geokalp είπε...

δεν κινδυνολογώ αλά preza...
αλλά δεν γίνεται να λες ότι πρόκειται για οικονομικό έγκλημα στη google για να σου δώσει ότι στοιχείο έχει...

skouliki είπε...

που τα θυμηθηκες καλε

καλημερες

laxanaki είπε...

Τι έχει η java???? Την basic δεν την πρόλαβα... εδώ δεν πρόλαβα ούτε την pascal... Καλημέρααααα

DonMits είπε...

Πωπωπωωωω, συγκινήθηκα αφάνταστα τώρα!

O CPC 464 ήταν και ο δικός μου πρώτος Η/Υ. Ακόμα θυμάμαι την αγωνία pου τραβούσα να φορτώσει η κασέτα επιτέλους το παιχνίδι. Υπήρχαν φορές που περίμενες μια ώρα για να φας τελικά φόλα!

Μετά αναβαθμίστηκα στον 6128 (με δισκέτα όχι με κασέτα όπως ο 464) και γλίτωσα από αυτά τα προβλήματα.

Όσο για τη BASIC, τι να λέμε τώρα.

Για να βγάλεις άκρη σε κώδικα πάνω από 50 σειρές έπρεπε να κάνεις τάμα!

ΥΓ Λείπει το $ στη γραμμή 30! Εξού και το Syntax Error!!!!

Εσείς πόσα αστεράκια τυπώσατε;;;

Μαρία είπε...

Τι θυμήθηκες βρε πάλι; :D:D:D Αχ, ναι, αυτές οι πράσινες οθονίτσες, κι εγώ πρόλαβα μία!
Φιλιά και καλημέρες :)

_ST_ είπε...

Καλημέρα σε όλους!!!!


Hades
ναι η δισκέτα του 6128 ήταν πολλά χρόνια μπροστά!!Εμένα το καλύτερο παιχνίδι που είχα ήταν το Batman the caped Crusader!

Cybergoulion απο τότε φαινόταν ότι θα καταλήξεις στο πολυτεχνείο!!! Τι assempbly?! Ξαναπρογραμμάτιζες τον επεξεργαστη?
Για πες?

Σοφία Η BASIC είχε μια ιεραρχία! Εβαζες αριθμημένες γραμμες, 10..20.30 και μετά ξεχνουσες κάτι και το έβαζες στο 11 ή στην 22! Java, τι να κλάσει και αυτη....

geokalp Δεν είναι θέμα της Google αλλά της αμερικάνικης δικαιοσυνης και το κάνουν μόνο σε κακούργημα - εκβιασμος. Ασε να δουμε τι γινεται και ας μην προτρέχουμε.


skouliki εγω τα θυμήθηκα αλλά πολλοί βλέπω δεν τα ξέχασαν!

laxanaki πήγες απευθείας στα νέα Ελληνικά αλλά και τα αρχαία έχουν την γλύκα τους!


DonMits λές να λείπει το $?
χαχαχαχα! !Basic rules!!

Μαρία άλλες εποχές! Καλημέρα!

if.. ιγένεια είπε...

Amiga! Τρελές ώρες παιχνιδιού.. νταμπλ ντραγκον,μπουμπλε μπουμπλε,αρκανοιντ! χαχαχ..

Ανώνυμος είπε...

δεν φανταζεσαι ποσο τυχερος αισθανομαι που λογω ηλικιας ηρθα σε επαφη με πιο εξελιγμενη τεχνολογια. φαντασου σε ενα εργαστηριο που ειχα στην σχολη δουλευαμε προγραμμα σε DOS. εφευγα με πονοκεφαλο και επαιζα κανα δυωρο Medal of Honor για να συνελθω.

MAD είπε...

και μετά ήρθαν τα blogs
και μετά ο Καψαμπέλης
και μετά κάψανε όά τα pc στις κεντρικές πλατείες

_ST_ είπε...

if.. ιγένειαΗ Amiga ήταν το καλύτερο κομπιούτερ για παιχνίδια στα μέσα της δεκαετίας του 1980 πάντως!

nag μη το λές! Είχε και το DOS και η BASIC τα καλά της!

MAD εσύ και ο geokalp φαγωθήκατε! Δες νέο ποστ!

Jordan είπε...

Το απογειωσες το blog!

Θυμασαι το Christine του Carpenter? Που ελεγε οτι "δυο ειναι οι ωραιοτερες μυρωδιες στον κοσμο. Η μυρωδια απο τα δερματινα καθισματα ενος αυτοκινητου και η μυρωδια του μου....νιου" (σσστ πιο σιγα!...)

Ε λοιπον θα προσθεσω και μια τριτη . Η μυρωδια του καινουργιου υπολογιστη οταν τον βγαζεις απο το κουτι. Χωνεις την μυτη σου στις τρυπουλες του εξαερισμου και μυριζεις αυτα τα τσιπακια (ετοιμα να παρουν φωτια) και τρελλαινεσαι! :-)
Eτσι ειχα νιωσει με τον 6128 οταν τον πηραμε.
Οι εντολες δε της basic μου εχουν μεινει απο τοτε.
GOTO και RUN και τετοια.

Παντως ναι, η Amiga ηταν κορυφη τοτε. Την ειχαν μονο οι προνομιουχοι. Οι υπολοιποι κοιμοντουσαν με τα Pixel κατω απο το μαξιλαρι.Να ηξερες ποσες φορες ειχα δει ονειρο οτι την ειχα αγορασει και ποσες φορες ειχα γραψει στο θρανιο στο γυμνασιο "I LOVE AMIGA"...

"Dont you ever try
I m computer guy"

_ST_ είπε...

Jordan εμένα μου έμεινε το FOR TO NEXT! Εγώ που είχα εναν ταπεινό 464 σκεφτόμουν να αγοράσω floppy driver για να τον κάνω 6128!!
Αλλά σαν την Amiga δεν ήταν!

Αυτά που να τα καταλάβουν οι συμφοιτητές σου!
Πρέπει κάποια μέρα να τους πεις τι πρωτοπόρος και τι πιονερος της εξερεύνησης της ψηφιακής Δύσης ήσουν!

Humma Kavula είπε...

Πωπωωωωω τι μου θύμισες τώρα;

Ατέλειωτες εργατώρες μπροστά σε Atari, Spectrum και Amstrad 6128. Γράφαμε και έτοιμα προγραμματάκια που βρίσκαμε στο PIXEL και νομίζαμε οτι κάτι κάναμε!

Το πιό ριζοσπαστικό μηχάνημα όμως πιστεύω πως ήταν η Amiga 500. Την είχε πάρει ένας φίλος και είχαμε χεστεί απ'τη χαρά μας με τα γραφικά που βλέπαμε.

Η διαφορά με το σήμερα είναι οτι τότε αρκούμασταν με ό,τι μας έδιναν οι εταιρίες. Σήμερα τα πιτσιρίκια έχουν αφιονιστεί και θέλουν ολοένα και περισσότερα κι οι ετειρίες τρέχουν να προλάβουν.

Χαιρετώ

_ST_ είπε...

Humma πάντως έχω την αίσθηση ότι εκείνες οι άπειρες ώρες; πληκτρολόγησης μου κάνανε καλό για δύο λόγους!
α. Έμαθα να δακτυλογραφώ σχετικά γρήγορα και ημιτυφλά!
β. Η BASIC και ο προγραμματισμός σου μαθαίνει την λογική διαχείριση ενός προβλήματος. Κάτι που λείπει από την εκπαίδευση τουλάχιστον έλειπε τότε!
Και τα σημερινά παιδιά -όχι όλα αλλά αρκετα - πάντως κάνουν κάτι αντίστοιχο με τα mods.

Cybergoulion είπε...

Βρώμικος προγραμματισμός, γλώσσα μηχανής! Ο Z80 πολύ εύκολος, αλλά αυτή η video memory πολύ ανωμαλία, αυτός ήταν και ο λόγος που οι αρχικες εικόνες φορτώνανε κατά κύματα. 10 20 22 24 30, ε; Η Basic του Amstrad είχε την υπέροχη εντολή RENUM που τις έβαζε στη θέση τους... εκτός αν κρατούσες σημειώσεις σε χαρτί! Η amiga θεϊκή, αλλά οι χρήστες της τότε ήταν πιο σπαστικοί από τους mac users σήμερα. Και ήτανε πιο σπαστικοί επειδή την amiga την ήθελα! Ήταν το συγκριτικά πιο προχωρημένο μηχάνημα όλων των εποχών. Εκτός από τον αρχιμήδη που έπιασε πάτο, δεν είχε παιχνίδια βλέπεις!

_ST_ είπε...

Τον Αρχιμήδη δεν τον θυμάμαι πάντως!
Αλλά θυμάμαι πόσο σπαστικοί ήταν οι χρήστες της Amiga. Εκείνη την 500ρα την ονειρευόμουν και εγώ!!!!

zekia είπε...

καλα εσύ ήσουν πολύ hi tech τυπος μίκρος! εμείς τότε είχαμε ασπρόμαυρη τηλεόραση στο σπίτι και συ δοκίμαζες κώδικες!

_ST_ είπε...

zekia καλά δεν ήμουν και χάκερ!! ποργραμματάκια για τριγωνάκια και κύκλους έκανα!
Ασπρόμαυρη τηλεόραση αλλάξαμε εμείς στην αρχή της δεκαετίας του 1980 και στον τελικό του μουντιάλ του 1982, είχε γίνει το αδιαχώρητο στο σπίτι αφού όλοι είχαν έρθει για να δουν ματς με χρώμα!

ΥΓ Απο τότε υποστηρίζω την Ιταλία!!
Forza Azzuri!

Jordan είπε...

Σταθη χαχα ναι ναι κλασικες καταστασεις..

Τοτε η μονη εριδα μεταξυ των γειτονων και συγγενων ηταν η εγχρωμη tv και το video. Εξ ου και η "καταρα":

"που να σου καει το video!"

_ST_ είπε...

Ακριβώς Jordan!!!

Γιώργος είπε...

Τι μου θυμίσατε ρε παιδιά..Μια από τα ίδια και εγώ..Έχω ετοιμάσει μια ιστοσελίδα με όλους τους 8 και 16 bit υπολογιστές..μάλιστα εδώ και 2 χρόνια ανεβάζουμε παλαιά τεύχη για υπολογιστές σκαναρισμένα από εμάς οπως Pixel user Micromad και άλλα...

Silogomania.com

Ανώνυμος είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉