21.2.08

Ντέρμπι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα ήταν ότι όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί για τον ΠΑΟΚ αλλα κάποιοι είναι πιο σημαντικοί απο τους άλλους! Ο πιο σημαντικός αγώνας από καταβολής κόσμου ή απαγωγής Κούδα αν προτιμάτε είναι το ΠΑΟΚ Ολυμπιακός. Ενα ΝΤΕΡΜΠΙ με τα όλα του!

Στην μαγική εποχή του ΠΑΟΚ στην δεκαετία του 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι δύο ομάδες είχαν κάνει τις μακροβιότερες παραδόσεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να νικήσει στο Καραισκάκη, μετά το 0-4 του 1976 και ο Ολυμπιακός στην Τούμπα δεν είχε κερδίσει από το 1970. Κάθε ομάδα έχανε τα αντίστοιχα παιχνίδια από το αεροδρόμιο.

Για μας το καλύτερο παιχνίδι έγινε το 1987-88, όταν και ο Ολυμπιακός γνώρισε την μεγαλύτερη ήττα της Ιστορίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στις Σέρρες το ταμπλώ έδειξε ΠΑΟΚ 6 ΟΣΦΠ 1. Το παρακάτω πρωτοσέλιδο του Φωτός τα λεέι όλα...

Απολαύστε και τα γκολ...


Εγώ, δυστυχώς, αυτό το παιχνίδι δεν το είδα. Το άκουσα μάζι με τον πατέρα μου στο ραδιόφωνο -εκείνες οι υπέροχες Κυριακές των παιδικών χρόνων με τον Γιάννη Διακογιάννη και την ΕΡΑ Σπορ. Ο πατέρας μου με πήγαινε Τούμπα από μικρό αλλά δεν με έπαιρνε ποτέ σε μεγάλα ντέρμπι εκτός από μια φορά με την ΑΕΚ. Έτσι ο πρώτος αγώνας ΠΑΟΚ ΟΣΦΠ που είδα ήταν το χειμώνα του 1994. Θυμάμαι να περιμένω στην απίστευτη ουρά της Θύρας 4 μαζί με έναν βάζελο και εναν αεκτση συμφοιτητή μου που θέλαν να δουν το παιχνίδι, κανα 3ωρο πριν!!! Τότε δεν υπήρχαν καρεκλάκια στο γήπεδο και γινόταν χαμός- πάνω από 32.000 κόσμος. Αυτό το ματς ήταν και η τελευταία μεγάλη και άνετη νίκη μας. Νικήσαμε 3-0 με 2 γκολ του Μπότσιεκ - πολωνικού ταλέντου που είχε ανακαλύψει ο τυρέμπορας και την επόμενη χρονιά πούλησε στην Μαρσειγ αν δεν μ'απατα η μνήμη μου! Το άλλο γκολ μου φαίνεται το έβαλε ο Τουρσουνίδης, αλλά δεν είμαι σίγουρος! Μεγάλη εμπειρία να ζείς μέσα από την Θύρα 4 εκείνης της εποχής ένα τέτοιο παιχνίδι!

Μετά από αυτό το ματς, αν εξαιρέσεις το 1997 που νικήσαμε με 1-0, χάνουμε κατά κράτος. Πότε σε άδειες κερκίδες, πότε με τρανταχτά λάθη (?) των διαιτητών πότε ελέω Ριβάλντο (όπως πέρσι). Ποτέ όμως δεν μπορείς να πεις ότι τα ματς αυτά δεν ήταν ντέρμπι! Πάντα με πάθος και δύναμη τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην κερκίδα. Και τα παρατράγουδα δεν είναι λίγα...


Το επόμενο παιχνίδι-ορόσημο που μου έχει μείνει ήταν αυτό του Οκτώβρη του 1998. Το περίφημο μάτς με τον Παπαπέτρου... Το μόνο στα ποδοσφαιρικά χρονικά που έληξε κανονικά (!?) στο 83.Ο καιρός ήταν πολύ καλός και έτσι με τον Σταύρο και τον αδερφό μου αλλά και πολλούς φίλους κινήσαμε να πάμε στο γήπεδο. Παρένθεση, τότε έμενα στο σπίτι που είχε αφήσει ο geokalp Υμητού με Διογένους, 100 μέτρα μακριά. Αυτή την ιδέα είχαν και 5.500 γαύροι που μπήκαν στην 7-8 θύρα λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Ήταν μια απο τις τελευταίες φορές που ήρθαν οπαδοι του Ολυμπιακού. Κανείς μπάτσος δεν μπήκε στον κόπο να τους ψάξει και έτσι άρχισαν να ρίχνουν με πιστόλια φωτοβολίδες σε εμάς......

Σε όλο το πρώτο ημίχρονο δεν βλέπαμε μπάλα γιατι προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις φωτοβολίδες. Στον αγωνιστικό όμως χώρο ο διαιτητής Παπαπέτρου - αυτός που στην απάνω φωτογραφία προσπαθεί να φύγει άρον άρον- έκανε θεική εμφάνιση.Ή μάλλον καλύτερη θιεική..... Ο Οφορίκουε άνοιξε το σκόρ στο 7 και ξεκινήσαμε παγωμένα. Όμως σιγα σιγά ισσορροπίσαμε και εκεί που πιέζαμε ακυρώνει δυο γκολ (Τάκολα και Νάγκμπε) ως οφσάιτ! Κάποια στιγμή κατορθώνουμε επιτέλους να ισοφαρίσουμε με σουτ του Φραντζέσκου. Στο 80' ο Γκογκιτς φεύγει από θέση οφ σαίντ τετ α τετ. Τον μαρκάρει ο Κατσαμπής έξω απο την περιοχή, ο σέρβος βουτάει και ο Παπαπέτρου δίνει πέναλτι!!!!! Στο 82' ο Τάκολα παίρνει την κεφαλιά μέσα στην μικρή περιοχη και ισοφαρίζει ο Παπαπέτρου δείχνει σέντρα ο επόπτης όμως δίνει χέρι που στο βίντεο δεν φάνηκε ποτέ! Ο αγώνας τελειώνει εκεί και 1500 οπαδοί του ΠΑΟΚ μπαινουν στον αγωνιστικό χώρο και αρχίζουν πετροπόλεμο με ΜΑΤ και τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ σχηματίζουν χελώνη και εμείς το ίδιο θέαμα που οι Ρωμαίοι πολίτες βλέπαν στο Κολοσσαίο.....

Στα αποδυτήρια ο Παπαπέτρου γράφει ότι σφύριξε την λήξη του αγώνα για να μπορέσει να φύγει ζωντανος.... Απίστευτο παιχνίδι...




Πέρσι χάσαμε 2-3 αν και προηγηθήκαμε 1-0 (σκορ που έληξε και το α' ημίχρονο). Ελέω Ριβάλντο αλλά και της σημαίας του "Γενναίου" - φάουλ στον τερματοφύλακα το γκολ της ισοφάρισης. Γίνοταν βέβαια να βάλει γκολ ο Τόργκελε και να κερδίσουμε?!

Άντε να δούμε τι θα γίνει και το Σαββάτο!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ματσάκι μπορούμε να το πάρουμε αν αποφύγουμε τα παιδαριώδη λάθη..Μέσα σε μια Τούμπα καμίνι δεν μασάμε ρε...
ΠΑΟΚ ΛΕΜΕ...

geokalp είπε...

άντε να δούμε τι θα δούμε...

geokalp είπε...

επειδή το είδα τώρα:
Πρόεδρε μην εξαγριώνεις τον κόσμο!

P.S. έμεινες σπίτι μου;
να σου πω ότι δεν το θυμάμαι...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αποστόλη θα πάρουμε την νίκη αλλά ματσάκι δεν είναι!

geokalp καλά ρε όταν ξενοίκιασες και κατέβηκες Αθήνα σε ποιον το έδωσες!? Ξεχνιούνται αυτά τα χρόνια?!

desa είπε...

Αυτή η παρασκευή είναι σαν ένα χρονικόεμπόδιο πριν το Σάββατο. Πως θα περάσουν 24 ώρες? Τι ματσάρα εκείνη με τον παπαπέτρου, τι παίχτης ο τάκολα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Πολύ τον πήγαινα τον Τάκολα! Πολύ πάθος και τσαμπουκάς! Μας λείπουν παίκτες σαν αυτόν. Όπως ο Λεοντιάδης κάποτε που έβαζε ακόμα και τον Μητρόπουλο στην θέση του..

Zaphod είπε...

Ημανε Θεσ/νίκη το 95 και διάβαζα μια αντικειμενικη (!) αθλητική εφημερίδα. Θυμάμαι ακόμα τον τίτλο:

"Στην κόλαση της Τούμπας θα ξεβρακώσουμε τον πρωταθλητή του κώλου Ολυμπιακό"!

Ρε τι γέλιο έριξα!!! Μακάρι ρε παιδιά να τους φάτε, να πάρουμε και κανα πρωτάθλημα, γιατί μόνοι μας ΔΕΝ μπορούμε! :)

Παπαπέτρου: Τι μου θυμησες τώρα.... και μετά λέγανε πως δεν υπήρχε παράγκα και πως τα πρωταθλήματα που πήρε ο Ολυμπιακός ήταν καθαρά....

DonMits είπε...

Υπομονή 24+9 ώρες μείνανε και ... αρχίζει το ματς, όπως έλεγε και ο Κηλαηδόνης.

Εγώ όπως και εσύ και όπως κάθε ΠΑΟΚτσης που σέβεται τον εαυτό του, περιμένω πως και πως αυτό το ματς.

Ποιοτικά οι διαφορά μας με το γαύρο είναι τεράστια. Αν μπούμε με ψυχή όμως, αυτή η διαφορά θα εκμηδενιστεί. Αν μπούμε όπως με βάζελο δεν μας βλέπω καλά.

Κατά τι ώρα λες να πάμε;;;

adaeus είπε...

Σας έχουμε πάρει τον αέρα :)... αλλά φέτος εκτός έδρας (στην Ελλάδα) δεν τραβάμε!!! Αν είναι τίμια η διαιτησία (που συνήθως δεν είναι)... δεν θ'ανοίξει μύτη...
Ας παίξουν καλή μπάλα να χαρούμε όλοι...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Zaphod το καλύτερο πρωτοσέλιδο ήταν όταν χάσαμε το πρωτάθλημα του 1993-1994 από τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ και βγήκαν το ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ με πρωτοσέλιδο των - ωραίο ομολογουμένως- κώλο μιας τσιρλιντερ του γαύρου και τον τίτλο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ"!!!
Χαχαχαχα!! αυτές ήταν εποχές!!
Η παράγκα του μπαρμπά Σωκράτη και των αδερφών μητρόπουλων...

DonMits φίλος, 19.00 αρχίζει όποτε τουλάχιστον 17.30 - 17.45 πρέπει να είμαστε μέσα!!
Χαμός θα γίνεται πάλι.
Ελπίζω και εγώ να μην μπούμε όπως με τον βάζελο!!!

adaeus και εγώ φίλε ελπίζω η διαιτησία να είναι καλή και ας μας παίξει και 40-60!Και σίγουρα να μην ανοίξει μύτη!!!! Μακάρι να δούμε ενα καλό παιχνίδι!

oKyrios είπε...

μακάρι να δούμε ένα καλό παιχνίδι και να νικήσει ο ΠΑΟΚ,που σίγουρα θα νικήσει όπως σάς έχω ενημερώσει απο την αρχή της εβδομάδας.Ο Ολυμπιακός θα είναι σοβαρός όπως σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια φέτος γιατί γνωρίζει ότι αν κατέβει όπως με Καλαμαριά θα χάσει το μέτρημα.Περιμένω βέβαια σφαγή που όμως δε θά αλλάξει τον νικητή απλά θα περιορίσει την έκταση του σκόρ στο γκόλ.
Πρόεδρε...ΚΑΙ Σ'ΑΝΩΤΕΡΑ !

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

OKyrios σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!
Το μόνο που έχω να πώ για τον αγώνα είναι ΜΑΚΑΡΙ!!!!!

Maria Mikro Analogo είπε...

Κανονική λήξη στο 83 και μέσα από τα αποδυτήρια; Τι είστε εσείς βρε... :P Καλή επιτυχία στον επόμενο αγώνα!!! :D
Φιλιά και καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

ειχα κανονισει να ερθω θεσσαλονικη αυτο το σ-κ και να βρεθω πρωτη φορα στην τουμπα αλλα λογω του χιονια αλλαξανε τα σχεδια μου. ελπιζω η μετοικιση μου στο βορρα να γινει πραγματικοτητα και να προλαβω κανενα καλο ματς. θα με παρετε καμμια φορα μαζι σας ε;

εμενα μου εχει μεινει το παιχνιδι του κυπελου στην τουμπα, δεν θυμαμαι σεζον, που εβαλε φοβερο γκολ ο αειμνηστος ο κατσουρης αλλα απεβαλε τον βρυζα επειδη συνεχισε την φαση απο οφσαιντ που ΔΕΝ ηταν και εδωσε και μουφα πεναλτυ. ακομα και ο εκφωνητης της ΕΡΤ αφηνε υπονοουμενα τοτε.

Ανώνυμος είπε...

βλακεια ειπα, ειχε παρει την μπαλα με το χερι ο βρυζας αλλα ηταν ακουσιο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ασε Μαρία! Σίγουρα ήταν το πιο επεισοδιακό ματς!!!!!!

nag μου φαίνεται ήταν το 1997! θα σε γελάσω όμως! 1-2 ήρθε το σκορ,2-1 χάσαμε και στην Αθήνα και αποκλειστήκαμε. Νικήσαμε 2-1 στο πρωτάθλημα... Ελά και μη μασας!!
Μαζι θα πάμε!

Cybergoulion είπε...

Νομίζω ότι όσον αφορά εμάς, αύριο είναι ο τελικός του Πρωταθλήματος. Από εκεί και πέρα τις αναδρομές στο παρελθόν ενώ μιλάς γιa το παρόν άσε να τις κάνουν οι βάζελοι που είναι ειδικοί σε κάτι τέτοια!

Πάντως βλέπω ότι η ομάδα σου με δηλώσεις κάνει ότι μπορεί για να μας τονώσει την ψυχολογία για το δύσκολο αυτό αγώνα! Τελικά αν μου επιτρέπεις λέω να μην έρθω να τον δούμε παρέα, με βλέπω να φεύγω εμπριμέ!

Α, θα σου έχω και μια έπληξη στο blog για τον ΠΑΟΚ μόλις τελειώσω το post που γράφω :-)

If...ιγένεια είπε...

Κάτι ήξερα εγώ..

mouxlas21 είπε...

oso gia ta gkol tou video ...

an ginotan simera o agonas ...

...to proto gkol dn tha metrage tha to edine epithetiko faoul (sti fasi pou o paixtis tou paok kerdizei ti mpala apo ta deksia)

...sto trito ...dn tha edine pote faoul se ekeino to simio iper tou paok

...to tetarto kai to ekto tha akironotan os offside ...

maria_pin είπε...

Αχ, νοσταλγικό και πολύ μάλιστα το ποστ, και μου θύμισες και το Fever Pitch του Nick Hornby, που γράφει για τη ζωή του και για την πορεία της Αρσεναλ. Το εχεις υπόψιν σου?

Αν πάντως δεν το έχεις, ρίξτο μια ματιά!
Και καλή τύχη το Σάββατο!!
χχχ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Cybergoulion χεχε!!
Έχεις όρεξη γαυράκι!!! Κοίτα ότι και να λέμε αύριο θα δείξει ποιος έχει κότσια η σαρδέλα ή ο γαύρος!! ;-)
Μακάρι ρε φιλέ να ερθει μια μέρα να βλέπαμε μαζι το συγκεκριμένο παιχνίδι από την εξέδρα!!! Πάντως σου δίνω ανοιχτή πρόσκληση για όποιο ματς θες!
Περιμένω την έκπληξη!
Την ψυχολογία σας δεν ξέρω αν την τονώσαμε πάντως παίκτες πέρσι σαν τον Ριβαλντο και τον Καστιγιο που γράφαν 30.000 κόσμο στα παλαιά τους υποδήματα δεν ξέρω αν έχετε φέτος...
Είδωμεν!

if.. ιγένεια Μόλις μου το είπες είχα τελειώσει αυτό το πόστ! εξου και ο γέλωτας μέχρι δακρύων!


mouxlas21 χαχαχαχαχαχ!! Είσαι απίστευτος!! κακέ....



maria_pin ένας πρόχειρος τίτλος του ποστ ήταν Fever Pitch,αλλά από την άλλη πόσοι θα το ήξεραν! ;-)
Αγαπημένος ο Νικ Χόρνπυ, τον ανακάλυψα μετά το High Fidelity!!! Ασε που σαν φαν της Άρσεναλ ξέρει και απο ΠΑΟΚ! Και μάλιστα από την καλή και την ανάποδη!!
Φιλιά στην Αλβιώνα!

ΥΓ το γυρίσαν σε ταινία στην Αμερική και βάλαν στην θέση του ποδοσφαίρο το baseball και της Αρσεναλ τους Red Sox της Βοστώνης! Ιεροσυλία!!!!

Cybergoulion είπε...

Όχι, παλαιά υποδήματα δεν έχουμε, πήραμε καινούρια. Πάντως καλού κακού, ας φορέσουμε γερές επικαλαμίδες μέχρι τον τετρακέφαλο! Την πρόσκληση σου είπα γιατί τη φοβάμαι, μέχρι κι εσύ θα με βαράς για να μη σε περάσουν για γαύρο! Το σίγουρο είναι ότι θα είναι φοβερός αγώνας, σας εύχομαι να παίξετε σαν πραγματικά μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα (όχι τίποτα άλλο, αλλά με τις ελληνικές προκόψαμε φέτος)!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

σίγα μη γίνει ο Πάντος... Καράμπελας!
Αντε να δούμε!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΡΕ ΠΑΟΚΙΑ..ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Τελικά κανείς δεν Χ-άρηκε που λέν και οι φυλλάδες...
Πάντως ήταν μια απίθανη ατμόσφαιρα, χθες!