20.2.08

Παιδικά Παιχνίδια

Η Μαρία με κάλεσε να γράψω για τα αγαπημένα μου παιχνίδια που έπαιζα μικρός! Έτσι για μια ακόμη φορά θα κατεβώ την Memory lane προς τον αγαπημένο προορισμό των eighties.

και η πρώτη σκέψη που θα μου έρθει στο μυαλό όταν σκέφτομαι παιχνίδι είναι τα playmobil. Ακόμη θυμάμαι τις άπειρες ώρες που προετοίμαζα σχολαστικά το πειρατικό πλοίο που είχε φέρει ο νονός του αδερφού μου! Τι υπέροχες προσεγμένες λεπτομέρειες που μας χάριζαν τόσες περιπέτειες στην Καραϊβική της φαντασίας μας!

Πόσες ώρες περάσαμε παίζοντας καουμποίδες και ινδιάνους μέσα στους θάμνους της αυλής. Πόσες ώρες ψάχναμε μετά για να βρούμε αυτά τα καταραμένα πιστόλια που έμοιαζε να τα εξαφανίζει η γή! Έτσι όλοι οι καουμπόιδες είχαν άδειες ζώνες και πήγαιναν καβάλα σε αλογάκια που δυστυχώς με τον καιρό δεν μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους όρθιο!



Και κάθε φορά που έβλεπα τα "Μυστήρια του Χρυσού Πιθήκου" -κάθε Πέμπτη στις 20.00 μου φαίνεται- έστηνα στην βιβλιοθήκη μου την δικιά μου βέρσιον με το μπάρ του Λούι και την κατασκοπό Σάρα. Μέχρι και το διπλάνο μου υδροπλάνο του Τζέικ το είχα κάνει.Σκυλάκι μονόφθαλμο δεν είχα όμως...

Όλα αυτά σε μια εποχή που η υπερσύγχρονη κονσόλα παιχνιδιών ATARI 2600 που μας είχε φέρει ο μπαμπάς κάποια στιγμή στα 1983 άνοιγε μόνο δύο ώρες κάθε Κυριακή και αυτό μόνο αν είχαμε κάνει τα μαθήματα μας. Και παίζαμε κάτι τέτοιες παχνιδάρες που κόστιζαν μόλις 6-8 χιλιάρικα η κασέτα, την στιγμή που ένας μέσοα μισθός ήταν 12-15. Γιαυτό και είχαμε μόλις 2 παιχνίδια!

Και μιας και είμαι εδώ ας απαντήσω και στον φίλο adaeus που με ρώτησε για το αγαπημένο μου καρτούν. Πολλά καρτούν μου άρεσαν και μου αρέσουν ακόμα αλλά σαν την μεγαλειώδη διαστημική μανγκα-όπερα του Robotech δεν έχει!! Την πρωτογνώρισα στους πάγκους των βίντεοκλάμπ στην πρώτη περίοδο της δόξας τους και την αγάπησα και στο περίφημο περιοδικό "ΔΥΟ" του Κοσκωτά! Αλλά την ευχαριστηθήκα στο δορυφορικό Super όταν έκπεμπε ασύστολα σε όλη την Μακεδονία χάρη στον Κούβελα...


Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από γιαπωνέζικο Sci-fi Manga! Πρόπερσι τα μοίραζε και η Ελευθεροτυπία μου φαίνεται.....

Λοιπόν όποιος θέλει συνεχιζει!!!!!
Η Νοσταλγία δεν σταματάει σε αυτό το μπλόγκ....


24 σχόλια:

Jordan είπε...

Καλα τα playmobil τα ειχαμε λυωσει και μεις. Και οταν πια τα βαρεθηκαμε λιγο μετα απο πολλα χρονια αποφασισισαμε με τον Γιωργο να κανουμε την τελικη μαχη με το πειρατικο πλοιο. Σ αυτη το σεναριο ηταν οτι το πλοο θα επειρνε φωτια. Ετσι του βαλαμε φωτια μεσα στο δωματιο μας οπου εγινε κολαση! Γεμισε ολο το σπιτι απο καπνους και μαυρες σταχτες απο πλαστικο!

Οσο για το Αtari 2600 το καλυτερο παιχνιδι μας ηταν τα Olympic games. ΜΑζευοταν ολη η γειτονια. Σταθη το χεις ακομα; Εγω το χα δωσει σ ενα ξαδελφακι μου αλλα θα του το παρω πισω! χαχα!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Όμορφες εποχές, πιο αθώες, λέμε τώρα.
Με playmobil έπαιζα και γω. Τα άλλα είναι πολύ μοντέρνα για μένα λολ

Ανώνυμος είπε...

εγω παντως εχω και την συνηθεια(η μανα μου μου εχει πρηξει τα συκωτια) να μην πεταω τιποτα. ετσι ακομα εχω το ATARI που το ειχα αγορασει 10000 δρχ το '92 το οποιο ευτυχως ειχε τα παιχνιδια στην μνημη. πλειμομπιλ δεν εχω γιατι τους νεκρους τους θαβαμε στις γλαστρες και δεν τους ξαναβρισκαμε... ωστοσω εχω αγορασει κατι ιπποτες απο το jumbo αλλα δεν ειναι της πρωτης νιοτης :(
και φυσικα....: subbuteo! αρχικα του αδερφου μου με τα παλια γκριζα καγκελα και τις λιγο πιο στρογγυλες βασεις, αργοτερα το εμπλουτιζα αγοραζοντας ομαδες. λεστερ, αεκ, παοκ-γιουβεντους, ιταλια, ρεαλ... εννοειται οτι παντα 3-4 παικτες ηταν πατημενοι και ξανακολλημενοι με αναπτηρα.

να δουμε ποτε θα παρω σπιτι με play-room για να τα στησω ολα

Ανώνυμος είπε...

...akoma erwteymenh me ton Jake Cutter!
ti typos!

DaNaH είπε...

Playmobil και Atari τα καλύτερα παιχνίδια που υπήρχαν (τα πρώτα υπάρχουν ακόμα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι διαδεδομένα στις μικρές ηλικίες σήμερα, με το πλήθος των παιχνιδιών που υπάρχουν)!!!

Στο Atari εμείς είχαμε πολλά παιχνίδια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που ήμουν πολύ μικρή και ήμασταν στο εξοχικό της γιαγιάς μου και είχε έρθει κάποιος φίλος του μεγάλου αδελφού μου και τον είχα σκίσει στο pac-man! Ήμουν ανίκητη χεχε! :)

Γκρινιάρης είπε...

Πω πω, playmobil! Είχα κι εγώ ένα Πειρατικό καράβι! Πανικός!

Καλά ρε συ Jordan, έβαλες φωτιά στο καράβι; Χαχα, απίστευτο!

Επίσης έπαιζα πολύ με G.I.Joe, των οποίων είχα και αρχηγείο και άρματα! Αμέ! Αλλά μιλάμε για πιο μετά, τέλος δεκαετίας '80, αρχές '90.

Καλημέρα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Jordan φαντάζομαι χαρά η Κυρα Δόξα μετά από την ναυμαχία της Νέας Σμύρνης! Εμείς είχαμε ολόκληρο στόλο! Ενα σκάφος της ακτοφυλακής, ενα κρουαζιεροπλοιο και το πειρατικό για ναυαρχίδα!!!


Κάπου στο πατάρι στο πατρικό μου υπάρχει και το Αtari 2600!!!! Αυτά είναι πλέον αντίκες Jordan!!

PAVLOS καλά τα playmobil είναι διαχρονικά! Πάντως κακά τα ψέμματα παίζει να είναι μαζι με τα Lego τα μονα παιχνίδια που παίζαμε και πουλιούνται ακόμα!

nag Τους θάβατε στις γλάστρες!!! χαχαχαχα!! Αυτό είχα πολυ καιρό να ακούσω!!!!
Το θυμάμαι και το subbuteo! Τι πόρωση ήταν και αυτό!!

freecat όπως και οι περισσοτερες συμμαθητριες μου άλλωστε!!!! Αλλά καμιά σας δεν έπιανε την Σάρα εκείνη την εποχή! Τωρα άλλαξαν βέβαια τα πράγματα!


DaNaH εμείς μόνο δύο ή τρια είχαμε! Το Space Invaders και το Seaquest που είχες ενα υποβρυχιο και μαζευες δυτες ενω σκοτωνες και αντιπαλα υποβρυχια και καρχαρίες (πολυ σχετικό!! Μα ποιος τα σκεφτότανε !?!?!)
Εγώ θυμάμαι που με πήγαινε ο πατέρας μου να παίξω πακμαν με τάληρα στο καφενειο....

Γκρινιάρη Καλημέρα! GI Joe a real american heroe! χαχαχαχα! Το είχα σχεδόν ξεχάσει μέχρι που διάβασα ότι θα το γυρισουν ταινία!?! Είχες και στρατιώτακια της Combra!! ;-)

geokalp είπε...

αυτό το Αtari με σκοτώνει...

Ανώνυμος είπε...

dld? h sara egine asxhmh h emeis blepomaste pleon?

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp μήπως μπορείς να γίνεις πιο σαφής? Σήκωσε εσύ κανα ανάλογο πόστ.

freecat και τα δυο

Maria Mikro Analogo είπε...

Υπέροχο ποστ Στάθη! Α, ναι τα playmobil ήταν στις μεγάλες δόξες τους τότε. Κανένα πιτσιρίκι δεν γλύτωνε :D
Φιλάκια και σ' ευχαριστώ πολύ!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία εγώ σε ευχαριστώ για την προτροπή που μου έδωσες να ψάξω τις αναμνήσεις μου!
Φιλιά

Γκρινιάρης είπε...

Είχα και Combra, αλλά λίγους. Προτιμούσα τους "καλούς", με αποτέλεσμα πάντα η μάχη να είναι άνιση! Χαχα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

οι κομπρα μου άρεσε περισότερο η στολη τους! Πολι φαντεζι λέμε!

oKyrios είπε...

χεχε
τι μΕ θύμισες τώρα.
Εγώ είμαι απο εκείνους πού "μάτωναν" για εκείνα τα κολοπαίχνιδα και τις ακόμη ακριβότερες κολοκασέτες τους και στο τέλος τα έκρυβα μπας και ξεστραβωθούν και διαβάσουν και κανένα μάθημα. Το φοβερό είναι ότι προσπαθούσα να τούς στρέψω πρός το pc αγοράζοντας παιδικά προγραμματάκια και τώρα κουβαλάνε το λάπτοπ και στη τουαλέτα...

zekia είπε...

πω πω atari σε φωτογραφία! ένα παιχνιδι με ένα κλέφτη και ένα αστυνόμο που τον κυνηγούσε και ανεβοκατέβαιναν ορόφους δεν ξέρω αν το ξέρεις! κορυφάιο! μακάρι να το έβρισκα να το ξαναπαίξω στο pc

Hades είπε...

Τα μυστήρια του χρυσού πιθήκου.....
Δύο..................
Ρομποτέκ....................
Υποθέτω ότι θα διάβαζες φυσικά και τα κλασικά Μπλεκ-Αγόρι-Περιπέτεια έτσι; (τι ρωτάω τώρα!!!)

Σίντεκ, Γκρεγκ ο Κανονιέρης, Μίστερ Μπλουφ, Έρικ Καστελ και πάει λέγοντας!!! Άσε Στάθη, τρελές εποχές γαμώτη μου!!!

Αυτό το πήρε το μάτι σου; :):)

mouxlas21 είπε...

Ego kathoti paidaki megalomeno sti d. Germania epeza me Lego kai koukles X-Man

...to atari to eixa kai ego (gia tin akribia to 2600 Jr. pou itan kai pio designato :P ...to eixa agorasei to 88' pou eixa paei germania sti theia mou gia xristougenna ...me proto paixnidi to missile command ...enoite pos exo emulator kai paizo akoma:D

...oso gia to robotech ...exo se 4-5 dvd katebasmenes kai tis 3s saizon an thes;) (an kai i pio gnosti einai i proti)

If...ιγένεια είπε...

Σε έκανα πρόεδρο του ΠΑΟΚ.. Αν σε ενοχλεί πες μου να το σβήσω.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

OKyrios εκει που ήσουν θα είμαι... είδωμεν...

zekia δυστυχώς δεν το ξέρω το παιχνίδι! !!

Hades το Αγόρι ήταν το αγαπημένο μου, μετα ερχόταν η Περιπετεια και μετα το Μπλέκ που εσύ μαλλον ακολουθούσες!!
Διάβαζα μετα μανίας Τζόνι Ρεντ, Δικαστη Ντρεντ και Σλειν!!
Τα είδα τα βιντεάκια σου ρε Άδη! Με αυτα κυριολεκτικά φάγαμε τα νιάτα μας!!!!!!!!!


mouxlas21 Το ρομποτεκ το έχει και ο αδερφός μου! Σε ευχαριστώ!!! πάλι καλά που βγήκαν τα emulator! Δώσε κανα λινκ ρε!

if.. ιγένεια ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!

Σοφία είπε...

Πω πω Playmobil και Subbuteo τα είχαμε ξεσκίσει!! Τώρα πλέον playmobil παίζω με τα βαφτιστήρια μου και θυμάμαι τα παλιά :-)

Atari δεν είχαμε, αλλά είχαμε έναν Amstrad 6128 και παίζαμε ένα παιχνίδι με ένα χελωνάκι που πηδούσε κάτι λακούβες (μιλάμε για τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όχι αστεία).

Ωραίο το ιστολόγιό σου. Καλώς σε βρήκα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλώς όρισες Σοφία!!! Εγώ είχα έναν Αmstrad 464 με κασετόφωνο!! Εκεί να δεις τεχνολογία!!!!! Κάποια στιγμή θα κάνω κανα πόστ!!!
Φιλιά

Σοφία είπε...

Αυτόν που έκανε μισή ώρα να φορτώσει το κάθε (δισδιάστατο και μονόχρωμο) παιχνίδι, κι εμείς τον βλέπαμε σαν ξερολούκουμο; Αχ τι σου ήταν η υψηλή τεχνολογία πριν δυο δεκαετίες...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ναι με 3 Mhz επεξεργαστή και 64 Kilobyte μνήμη!
Καλή εβδομάδα!