3.12.09

Δεκέμβρης



Ενώ τελειώνει μια ξεχασμένη -πια- Τρίτη Δεκεμβρίου πολλοί περιμένουν τις ερχόμενες εκδηλώσεις τιμής στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ή καλύτερα τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην βία που ακολούθησε. Άλλοι τις περιμένουν για να τα σπάσουν, άλλοι τις περιμένουν για να βγούν να πουλήσουν τρόμο, άλλοι για να πουλήσουν ασφάλεια, άλλοι απλά για να πουλήσουν μούρη....

Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος. Πάντως πιστεύω ότι δεν θα γίνει τίποτε. Τέτοια γεγονότα όπως τα περσινά Δεκεμβριανά δεν γίνονται οργανωμένα και right on time σαν ελβετικά ρολόγια. Δεν ξέρω αν ήταν μια εξέγερση ή μια καρικατούρα εξέγερσης, δεν με ενδιαφέρει. Νομίζω η αγγλοσαξωνική λέξη riot -που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε σαν "ταραχές" - είναι πιο κοντά στο τι πραγματικά συνέβη τότε, από όλες αυτές τις βαρύγδουπες που ένα κομμάτι της καθ' ημάς Αριστεράς ευχαριστιέται να πιπιλίζει στο μυαλο του.

Δεν νομίζω ότι η χώρα έγινε καλύτερη από τότε, ούτε ότι έσβησαν απο τον χάρτη οι κοινωνικές αιτίες που δημιούργησαν, αν δημιούργησαν την φωτιά, εκείνων των ημερών. Απλά δεν πιστεύω να ξαναγίνει κάτι τέτοιο αύριο, μεθαύριο. Την Κυριακή το πολύ πολύ να έχουμε μια επανάληψη της χορογραφίας που βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο. Νέο Δεκέμβρη δεν θα ξαναέχουμε.

Ο "Δεκέμβρης" θα ξαναχτυπήσει όταν δεν θα το περιμένεις. Και όταν θα ξαναχτυπήσει δεν θα το πιστεύεις. Όπως δεν πίστευες τι έγινε τον Μαϊο του 1985 ή την νύχτα που σκοτώσανε τον Τεμπονέρα...

Έτσι είναι.. Ο Δεκέμβρης, ο απρόβλεπτος Δεκέμβρης είτε πέρσι είτε πριν από 65 χρόνια, χτυπάει όταν κανείς ή σχεδόν κανείς δεν τον περιμένει...

edit: Θα συμφωνήσω με την Αλεξάνδρα απόλυτα. Αξίζει να το διαβάσετε και εσείς νομίζω..

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μη συγχέεις τους Δεκέμβρηδες. Ο παλιός Δεκέμβρης ήταν έτοιμος από καιρό και αναμενόμενος. Ο περσινός φώλιαζε κρυφά και ήσδυχα στην καρδιά των νέων και όσων είχαμε απηυδήσει με την αστυνομοκρατία. Ήταν ένα κερασάκι στην τούρτα της οργής.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Το αν ήταν προαποφασισμένος ο Δεκέμβρης του 1944 δεν σημαίνει ότι τα γεγονότα δεν ξέφυγαν τελείως από τον έλεγχο όλων των εμπλεκομένων. Κανείς δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε.

Τόσο το ΕΑΜ όσο και οι Άγγλοι αφού κανένας δεν είχε μεγάλες μονάδες στην Αθήνα - εκτός από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ...

Όσο για τον περσινό Δεκέμβρη....

Μπορεί ένα γεγονός να τον πυροδότησε αυθόρμητα, σε καμιά περίπτωση όμως η πρώτη επέτειος του δεν μπορεί να ξαναξεκινήσει - προγραμματισμένα- παρόμοιες διαδικασίες το ίδιο αυθόρμητα.

Και επομένως είναι λογικό ότι δεν θα ξαναέχουμε νέο Δεκέμβρη...

Όσον αφορά το τι έγινε πέρσι πάντως πιστεύω ότι παίξανε ρόλο και πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες πλην της οργής που είχαν οι νέοι από τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας.
Και αν η οργή κατέβασε τους νέους στους δρόμους για μερικές μέρες δεν καταλαβαίνω αν κερδήθηκε κάτι από όλα αυτά.

Γιατί τα επεισόδια που έγιναν από μερικούς επισκίασαν τα πάντα και χρησιμοποιήθηκαν με περίτεχνο τρόπο για να φωλιάσει ο τρόμος παντού..

Και αυτό κέρδος μπορεί να είναι αλλά όχι για μας....

KitsosMitsos είπε...

Δεν έχεις άδικο ότι δύσκολα θα επαναληφθεί το σκηνικό. Πλέον φαίνεται μια μικρή διέξοδος στο τούνελ.
Το ζήτημα είναι να μην ξεχάσουμε...

mahler76 είπε...

εγώ τις περιμένω μπάς και κλείσει λίγες μέρες η Σχολή και προλάβω να κάνω τις μακέτες.

EISVOLEAS είπε...

Με καλυψε το σχετικο post του OldBoy και το συστηνω.
Κατα τα αλλα, στην δεκαετη επετειο περιμενω συναυλια Νταλαρα με την ευγενικη χορηγια του ΔΟΛ.

kat. είπε...

θεωρώ πως ποτέ ένα τραγούδι δεν περιέγραφε τόσα πολλά με τους στίχους του!! αχ.. αυτός ο δεκέμβρης!