12.10.08

Στα χαμένα...


Και ενώ είμαι στα χαμένα τον τελευταίο καιρό με κάτι deadlines να έχουν πλησιάσει αφόρητα λέω να σας πω καλημέρα στη νέα εβδομάδα οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας που ξημέρωσε λίγο πριν στην Ασία και πλησιάζει αργά και σταθερά προς τα εδώ.

Και σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης θα σας πω ένα ακόμα οικονομικό -και καλά- "ανέκδοτο" από αυτά που μας λέγαν στο μάστερ. Τον καιρό τον Ναπολεόντειων Πολέμων, στο αγαπημένο μου νησί νόμιζαν ότι ήρθε κανονικά το τέλος! Εκείνος ο κοντούλης γάλλος ήταν έτοιμος να τους πάρει και τα σώβρακα. Έτσι η βρετανική κυβέρνηση έδωσε ότι μπορούσε ώστε ο Ναπολέων να ηττηθεί. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να εκδώσει δάνεια "εις το διηνεκές" (αγγλιστί perpetuities) τα οποία θα πλήρωναν σε εκείνον που δάνειζε στην Αγγλία τόκο για όσο χρονικό διάστημα υπήρχε Ηνωμένο Βασίλειο - δηλαδή μέχρι σήμερα! Σκεφτείτε να δάνεισε ένας μακρινός συγγενής σου πριν από 200 χρόνια λεφτά και να τρως ακόμα! Αυτό είναι τοκογλυφία! Αλλά είπαμε είχαν ανάγκη!

Ένας από αυτούς που δάνεισαν ήταν και ο περίφημος τραπεζίτης Ροθτσαιλντ. Αυτός όμως είχε και ένα απίστευτο δίκτυο από οικονομικούς - και όχι μόνο- πράκτορες σε όλη την Ευρώπη και έτσι κατόρθωσε να μάθει τι έγινε στην Μάχη του Βατερλό μία ολόκληρη μέρα πριν τον Βασιλιά! Με το που το έμαθε πήγε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και άρχισε να πουλάει, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πανικό. Στο τέλος της μέρας αφού οι τιμές είχαν ξεφτιλιστεί βγήκε και αγόρασε σχεδόν τα πάντα κάνοντας πολύ μεγαλύτερη την ήδη μεγάλη περιουσία του.

Αυτός συνήθιζε να λέει : "Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own" όπως επίσης και "Buy when you hear the sound of canons, sell when you hear the sound of trumpets"..

Κάτι ήξερε..

Καλη εβδομάδα.

10 σχόλια:

karfoto είπε...

Καλή εβδομάδα Στάθη....

μόλις ονόμασες ένα απο τα μεγαλύτερα λαμόγια του τούτου αυτού κόσμου

η wikipedia είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει το τι εστί ρόθτσάΐλντ...

το όνομα της οικογένειας άλλαξε κάπου μέσα στον μεσαίωνα αν δεν κάνω λάθος....

άν πούμε τι πραγματικά είναι όλοι αυτοί...."θα μας πάρει και θα μας σηκώσει", άσε που λίγοι εώς κανένας δεν θα μας πιστέψει

"Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own"

μμμμ...ακόμα και σήμερα αυτό το δόγμα ακολουθείται πιστά

βρε Στάθη, πώς γίνεται όμως όλοι αυτοί οι "μεγάλοι" τραπεζίτες και χρηματιστές και... και.... να είναι πάντα μέσα στα πράγματα, ε ???

Maria Mikro Analogo είπε...

πολύ καλό Στάθη! Ίσως το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει :) Φιλιά και καλημέρα!

DonMits είπε...

Λες να πάρουμε μετοχές τώρα που είναι στα χάλια τους;;;

Χμμμμμ...

Πολύ σοφός πάντως ο κος Rothschild. Και μεγάλο λαμόγιο ;-)

oKyrios είπε...

Πραγματικά μεγάλες κουβέντες Στάθη και ως ένα σημείο πράγματα γνωστά, το θέμα είναι όμως ποιός μπορεί να έχει την ψυχολογία να πάει αυτή την στιγμή που όλα καταρρέουν κόντρα και να αρχίσει σιγά σιγά να χτίζει θέση.Νομίζω αυτός θα είναι ο κερδισμένος και μάλιστα τότε που θα ηχούν οι τρομπέτες και οι άλλοι θα πανηγυρίζουν...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Karfotos τα λεφτά στα λεφτά πάνε συνήθως....
money talks bullshit walks αγγλιστι..
Βασικά ότι ισχύει για τους Ροθτσαιλντ το ίδιο ισχύει και για τους Ροκφελερ και Λλουντς και άλλους πολλούς...



Μαρία να είσαι καλά! Φιλιά

DonMits αν εχεις λεφτά.. και αν έχει κάκαλα που λεν και οι πόντιοι αγοράζεις..


OKyrios ετσι ειναι.
Θέλει θράσος για να αγοράσεις σήμερα παρότι φαίνονται φθηνα. Ενα θα σου πω. Πριν απο κανα μήνα όταν ο γενικός δείκτης έπεσε από τις 3000 μονάδες έλεγα να αγοράσω, ποσο κάτω μπορεί να πάει σκεφτόμουν...
τελικά πήγε!

Πάντως αν έχεις υπομονή και αγοράσεις σήμερα πιστεύω σε 1-2 χρόνια θα βγάλεις το κεφάλαιο σου διπλό...
Αλλά πρέπει αυτά τα λεφτά που θα βάλεις να τα ξεχάσεις!

palalos είπε...

ΑΔΕΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ......ΜΠΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ (ΓΙΑ ΕΜΑΣ) ΚΡΑΧ....

Jordan είπε...

Νομιζω οτι τα περιγραφεις ωραια, σοφα κ παραστατικα. Μηπως να σκεφτεις ακαδημαικη καριερα;(θα σου πηγαινε πολυ πιστευω. Το ιδιο ισχυει και για τον Καλπ)

Matrix είπε...

Καλησπέρα, πρώτη φορά εδώ.

Πράγματι επίκαιρο παράδειγμα και μου έδωσες και την ευκαιρία να διαβάσω διάφορα για τη μάχη του Βατερλώ, αλλά αυτά είναι παιχνίδια για λίγους, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Η κρίση βέβαια στο τέλος καταλήγει στους πολλούς.

Cybergoulion είπε...

Δεν έχω μάστερ, άλλα έχω δει το "πολυθρόνα για δυό" και δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο αυτο που υποννοείς...

zouri1 είπε...

ασχετο.μεγεια την φανελα.Ειναι ιστορικη και βαρια