19.11.11

Ιστορίες από την κρύπτη της Ελληνικής Αγοράς..


Σήμερα θα σας πω δύο - από τις πολλές - σχεδόν τρομακτικές ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας, στην ελληνική αγορά. Χθες ήμουν στην περιοχή του Πράκτικερ στην Πυλαία και πάω να βάλω βενζίνη στο πρατήριο μεγάλης εταιρίας, όπου συνήθως βάζω. Μπαίνω στο πρατήριο με το αυτοκίνητο αλλά δεν μπορώ να πλησιάσω τις αντλίες γιατί την ίδια στιγμή τις φουλάρουν με το φορτηγάκι της εταιρίας. Φεύγω λοιπόν για να πάω σε πρατήριο της ίδιας εταιρίας λίγο πιο κάτω. Πριν φύγω όμως παρατηρώ ότι η τιμή ήταν 1,589 το λίτρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων. 

Το άλλο πρατήριο είναι ανοιχτό και εκεί λέω στον υπάλληλο να βάλει 50 ευρώ βενζίνη χωρίς να προσέξω την τιμή. Καθώς ο υπάλληλος βάζει βενζίνη παρατηρώ ότι η τιμή για το 1 λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων είναι 1,679! Δηλαδή σε πρατήριο της ίδιας εταιρίας υπάρχει διαφορά 9 λεπτών το λίτρο, δηλαδή 5,6 % ακριβότερο από το πρώτο! Πληρώνω τον υπάλληλο - μην μπορώντας να κάνω και αλλιώς αφού το λάθος να μην προσέξω την τιμή ήταν δικό μου - τον ρωτάω να μάθω το γιατί είναι τόσο ακριβό το πρατήριο. Η απάντηση με εξέπληξε. "Το πρατήριο αυτό δεν είναι της εταιρίας αλλά ανεξάρτητο συνεργαζόμενο και έτσι η τιμή που μας δίνουν είναι 11 λεπτά πιο ακριβή από αυτή που πουλάν τα εταιρικά πρατήρια. Στην ουσία μας εκβιάζουν για να μας αγοράσουν.."
Τι να πεις σε αυτό? 

Εν τω μεταξύ, σήμερα βλέπω στην Νέα Εγνατία μια ταμπέλα που λέει "Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτων - Από 120 € μόλις 30 €"!  Φαντάζομαι ότι και στα 30 ευρώ ο τύπος έχει κέρδος, μπορεί να είναι μηδαμινό αλλά θα υπάρχει νομοτελειακά κέρδος. Αν υποθέσουμε ότι το κέρδος είναι 1 ευρώ τότε στην προηγούμενη τιμή θα είχε κέρδος 91 ευρώ που σε ποσοστό επί του κόστους θα δήλωνε 313,7% κερδοφορία... Δηλαδή ο τύπος με δουλειά 6 ωρών έβγαζε 91 ευρώ, δηλαδή 15 την ώρα και 120 την μέρα. Για να μην σχολιάσω το γεγονός ότι μέχρι πέρσι ύπηρχαν πλυντήρια που χρέωναν 16 και 18 ευρώ για πλύσιμο αυτοκίνητων (μέσα - έξω). Επομένως πλέον με τα διπλά λεφτά το πλένεις με βιολογικό καθαρισμό... 
Δυστυχώς από το ένα άκρο έχουμε φτάσει στο άλλο σε χρόνο dt. 

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Να υποθέσουμε όμως ότι στα 120 € θα είχε και κάτι παραπάνω. Πάντως έχει αποδειχθεί από τις προσφορές κλπ που γίνονται παντού ότι προ κρίσης έβγαζαν τρελά χρήματα.