24.2.11

Το κράτος που δεν έχουμε και η Λιβύη..


Μέσα στον χαμό που γίνεται αυτή την στιγμή στον Λιβυκό Εμφύλιο, ακούω τις απεγνωσμένες φωνές των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην μέση του πουθενά να κραυγάζουν ότι δεν έχουμε κράτος και δεν ενδιαφέρεται κανείς στην πρεσβεία να τους πάρει από εκεί. Θυμίζω ότι οι περισσότεροι δούλευαν σε ένα εργοτάξιο της JP κάπου στην μέση της Ερήμου Σαχάρα όταν μισθοφόροι τους κλέψαν τα οχήματα. Μάλιστα ένας είναι φίλος του cybergoulion. Και εγώ είχα έναν πολύ καλό μου φίλο που ήταν μέχρι πρόπερσι εκεί και δούλευε σε μια ελληνική κατασκευαστική εταιρία. Μου έλεγε κιόλας πολλές ωραίες ιστορίες για το καθεστώς του Καντάφι... Τότε όμως κανείς δεν μιλούσε στα ΜΜΕ για τον τρόμο εκείνης της χώρας. Ίσως κάτι να είπαν τότε με την υπόθεση των Βουλγάρων Νοσοκόμων...

Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει η σχεδόν χρεωκοπημένη Ψωροκώσταινα. Η Ψωροκώσταινα που δεν καταδίκασε τον Καντάφι, που βέβαια κάποτε τραπεζώναμε με έξοδα δικά μας στην Ελούντα. Που κάποτε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε πει ότι το καθεστώς του περισσότερο φέρνει με το αρχαίο Αθηναϊκό παρά με στρατιωτική δικτατορία. Περσινά ξινά σταφύλια θα μου πεις.. Έδω η Μεγάλη Βρετανία και η Αμερική ρίξαν νερό στο κρασί τους και κάναν μπίζνες με τον κύριο "10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου".. Είναι πολλά τα λεφτά λέμε....

Στο θέμα μας όμως. Τι μπορεί η χρεοκοπημένη Ψωροκώσταινα να κάνει για μια χούφτα Έλληνες που κινδυνεύουν 500 χιλιόμετρα μέσα σε μια έρημο σε μια χώρα που σπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο? Να στείλουμε πεζοναύτες? Τον Ελληνικό Στόλο? F16? αλεξιπτωτιστές? Εδώ δεν τους στείλαμε στα Ίμια ρε παιδιά, θα εισβάλουμε στην Λιβύη? 

Εδώ δεν μπορούσαν να οργανωθούν και να σώσουν αυτους που ήταν στην πρωτεύουσα. Δεν μπόρεσαν να φορτώσουν 17 άτομα, που ήταν ήδη στην Τρίπολη, σε ένα καράβι. Πως να ασχοληθούν με 200 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην μέση του πουθενά? 

Και στην τελική εσείς γιατί δεν φύγατε λίγο πιο νωρίς ρε παιδιά? Θέλατε να φύγετε και δεν σας αφήναν? Πείτε το! 

Δεν φταίει - μόνο - το κράτος... 

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως παρά τα όσα λέμε τώρα ξεχνάμε ότι το καθεστώς του Καντάφι ανέβασε τόσο πολύ το βιοτικό επίπεδο κι έκανε τις γυναίκες ισότιμες με τους άνδρες.

she smiles είπε...

me dedomeno oti den exw eyxhthei pote mou to kako kanenos exw na rwthsw kati giati to xw aporia aytes tis meres...(kai as akoustw kapws...den einai prwth fora eksallou)
otan pas na doulepseis sthn mesh anatolh, sthn b.afrikh kai sthn asia exeis thn entypwsh oti se plhrwnoun to mhna ayta ta lefta pou edw den ta bgazeis oute sto xrono epeidh eisai asfalhs??? h epeidh se lypountai pou eisai makria apo to spiti sou???
mesa se ola ta alla kai ton kindyno den eksagorazei o misthos sou? den fantazomai oti yparxei ellhnas pou ergazotan ekei kai den hksere oti panta yparxei ayto to endexomeno na paroun ola fwtia kai na einai 10000 milia apo thn ellada sth mesh tou pouthena.oso kai na allaksan oi epoxes, thewrw pws ayto htan gnwsto se olous! kai espase o diaolos to podari tou kai ksekinhse h fwtia!

kai deyetro erwthma. poso ypoxrewmenh einai h ellada na perimazeyei aytous pou riskaroun oikeiwthelws th zwh tous gia ta xrhmata?
mou thymizei ligo kati palabous oribates pou anebainoun to bouno para to deltio epikyndhnou kairou kai trexoun meta oi ethelontes me kindyno ths zwhs tous na tous swsoun!
kalws swzontai alla thes na tous dwseis kai mia meta!

etsi ta skeftomai. den kserw mporei na kanw kai lathos.

mahler76 είπε...

οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται θα αρχίσουν τα κλασικά "και που είναι η πολιτεία". Αυτό έλεγα χτές με τους δικούς μου που παρακολουθούσαμε τους απεκλεισμένους στην έρημο να τηλεφωνούν στον Καμπουράκη και να παραπονιούνται που δεν επεμβαίνει το Ελληνικ΄κράτος να τους σώσει. Ρε παλικάρια, βλέπετε πως η χώρα βυθίζετε στο χάος. Ή καθίστε εκεί που είσαστε μέχρι να κοπάσει η μπόρα, ή τραβήξτε κατά θάλασσα μεριά που θα μπορεί κάποιος να σας μαζέψει. Μέσα στην Σαχάρα ποιός και πως να έρθει να σας παραλάβει?

Cybergoulion είπε...

Κατά βάση το ίδιο πράγμα λέμε, ότι είμαστε μπουρδέλο. Εγώ από την πλευρά του παρ' ολίγον μετανάστη έχοντας σκεφτεί στα σοβαρά να φύγω τουλάχιστον 1-2 φορές στο παρελθόν, θα ήθελα αν μπλέξω πουθενά να ξέρω ότι υπάρχει έστω και το προξενείο, άσχετα αν "πήγαινα γυρεύοντας". Όσο γι' αυτά που λέει η she smiles, αν πήγαινες π.χ. στην Κύπρο (λέω εγώ τυχαία ένα μέρος) και αποφάσιζαν οι τούρκοι να ελευθερώσουν και το υπόλοιπο νησί, θα ήθελες να προσπαθήσει η χώρα σου να σε βοηθήσει να γυρίσεις ή να κάνει δημόσιες σχέσεις λέγοντας τι καλό κορίτσι ήσουν και κρίμα και που να τρέχουμε τώρα που ρωτήσαμε και δε μας αφήσανε; Ενώ σε έχει διώξει από έλλειψη επιλογών η χώρα σου; Ενώ συνεισφέρεις αιμοδοτώντας την οικονομία της; Όχι ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει το συγκεκριμένο παράδειγμα, ήδη έχουμε ξεκλειδώσει την αυλόπορτα να κάνουν βόλτες οι γείτονες, αλλά λέω εγώ τώρα...

she smiles είπε...

h alhtheia einai oti kai h kypros einai mia paromoia katastash. na paw ekei kai se periptwsh krishs na pw "elate swste me" poses pithanothtes eixa? kai posous tha epairna sto laimo mou?

kai to allo...an zeis sthn ikaria eisai katadikasmenos kai abohthitos 365 meres to xrono. kai ekei ksemeines den phges na kaneis thn kalh...

gk είπε...

Πάντως άκουγα στο BBC που παραπιονόταν για την αγγλική κυβέρνηση που μέχρι προχτές δεν είχε μαζέψει ούτε έναν Άγγλο και έφερνε ως παράδειγμα την Ελλάδα που όχι μόνο μάζεψε τους Έλληνες αλλά και τους Κινέζους. Για να μην γρινίαζουμε μόνο...

Όσο για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την ισοτιμία των γυναικώς επι Καντάφι, είναι κάτι που υπάρχει μόνο στο μυαλό της ελληνικής αριστεράς. Έχοντας ζήσει ένα χρόνο εκέι, το βιοτικό επίπεδο ήταν το χειρότερο που έχω δει και η θέση της γυναίκας απλώς ανύπαρκτη (κρυμμένες μέσα στα σπίτια για να μην τις βλέπουν άλλοι άντρες).

Όσο για τους Έλληνες που παγιδεύτηκαν εκεί, σαφώς και περιμένουν βοήθεια απο την πολιτεία. Οι άνθρωποι δεν πήγαν μισθοφόροι. Για δουλειά πήγαν. Και τα λεφτά που παίρνουν, που δεν είναι και τόσα, τα παίρνουν γιατί πρέπει να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες στη μέση της ερήμου. Οχι ως πολεμικοί ανταποκριτές.

Σαφώς ο βασικός σκοπός των προξενείων είναι να βοηθάει τους Ελληνες απανταχού γης σε τέτοιες συνθήκες. Σε τέτοιες στιγμές αισθάνεσαι το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας υπήκοος και πόσο σημαντικό είναι η ελληνική πολιτεία να σε προστατεύει. Και δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το μπαίνεις σε ελληνικό έδαφος ακόμα κι αν αυτό είναι η ελληνική πρεσβεία (και όχι η αγγλική για παράδειγμα)...Το να τους λέμε ας προσέχατε, μου θυμίζει κάτι που διαπίστωσα τώρα τελευταία: στην Ελλάδα αρρωσταίνει κάποιος και όλοι αρχίζουν τα το κάπνιζε, έπινε, έτρωγε κτλ σαν να φταίει ο ασθενής για την αρρώστια....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δηλαδή ρε Γιώργο αυτοί ξύπνησαν μια ωραία μέρα και βρεθήκαν στην μέση ενός εμφυλίου? Δεν είδαν την κατάσταση να κλιμακώνεται? Δεν έπρεπε να πάρουν τα μέτρα τους αντί να περιμένουν την τελευταία στιγμή από την πολιτεία?

she smiles είπε...

@gk atomikh eythinh den yparxei pouthena? ayto pou ola mas ftaine ektos apo ton eayto mas....
kai to paradeigma pou eferes sto telos to thewrw akyro!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Gk, Την ατομική ευθύνη που λέει και η she smiles,η γιαγιά μου θα την απέδιδε στα ποντιακά με μια φράση "σκατόν κ'εράεβες"