4.1.08

The Mist vs I Am Legend

Δύο ταινίες που είδα λίγο πριν κλείσει το 2007. Και οι δύο μιλάν για το τέλος τους κόσμου, για αυτή την εμμονή που έχει ο άνθρωπος να βλέπει τον ουρανό να πέφτει πάνω στο κεφάλι του. Και οι δύο είναι βασισμένες σε μπεστ σέλερς. Η πρώτη ταινία που είδα ήταν το I Am Legend με τον Will Smith και είναι στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ρίτσαρντ Μαθεσον που στο παρελθόν έχει δώσει την έμπνευση για άλλες δύο -κάλτ μάλιστα- μεταφορές στην μεγάλη οθόνη. Η πρώτη ήταν το 1964 και έχει τίτλο Last man on Earth και η δεύτερη το 1971 με τίτλο The Omega Man.



Στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον η Νέα Υόρκη -αλλά και όλος ο πλανήτης- ερημώνεται από την μετεξέλιξη του μεταλλαγμένου ιού της ιλαράς, ενός ιού που θα αποτελούσε το ιδανικό φάρμακο ενάντια στον καρκίνο. Ετσί στα 2012 ο Robert Neville είναι ο μόνος άνθρωπος που κατοικεί στο Μεγάλο Μήλο και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με άλλους επιζώντες προσπαθώντας να επιβιώσει και να αποφύγει τους κινδύνους που κρύβει το ζοφερό μέλλον.

Το φιλμ με κράτησε στο μεγαλύτερο μέρος του. Σασπενς και κυρίως η πολύ καλή ερμηνεία του Will Smith -κάτι σαν one Man Show όπως ο Tom Hanks στον Ναυαγό όπως λέει και ο Δανίκας- είναι τα πολύ δυνατά της σημεία. Από εκεί και έπειτα όμως πιστεύω ότι η ταινία χάνει στην πρωτοτυπία και δεν ξεφεύγει από τις συμβατικότητες του blockbuster όπως πήγε να κάνει ο Danny Boyle με το 28 Days Later αλλά και το καλοφτιαγμένο 28 weeks later.




Η άλλη ταινία είναι βασισμένη σε νουβέλα του βασιλιά του Τρόμου, Stephen King με τίτλο The Mist. O Frank Darabont ειναι πίσω από τις κάμερες και αποτελεί εγγύηση γιατί είναι ο σκηνοθέτης που έκανε τις καλύτερες μεταφορές έργων του Κίνγκ και πιο συγκεκριμένα την "Τελευταία Έξοδος:Ριτα Χειγουωρθ" και το "Πράσινο Μίλι".

Η υπόθεση είναι απλή, καθημερινή και εξωπραγματική! ο ήρωας παγιδεύεται με το γιο του και καμιά κατοσταριά άλλους σε ένα supermarket. Παγιδεύονται όταν πυκνή και απόκοσμη ομίχλη πέφτει παντού και ένας τύπος μπαίνει στο μαγαζί μέσα στα αίματα και λέει ότι υπάρχουν τέρατα που κρύβονται!

Δοσμένο με ρεαλισμό, στέκεται στην ψυχολογία των εγκλωβισμένων και λιγότερα στα εφέ των τεράτων που δεν είναι τίποτε άλλο από τον "από μηχανής θεό" που θα βγάλει στην επιφάνεια το χειρότερο τέρας που υπάρχει στην Γή... τον άνθρωπο και τα σκοτεινά του συναισθήματα. Ένα πολύ έξυπνο και εύστοχο σχόλιο στον σημερινό κόσμο της πολιτικής και του θρησκευτικού φανατισμού.

Εννοείται η δεύτερη ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού best post apocalyptic movie of 2007! Αν και για να πω την αλήθεια θα προτιμούσα η ταινία να είχε το τέλος της ιστορίας του Κίνγκ! Δείτε το και το συζητάμε!

15 σχόλια:

geokalp είπε...

ωραίες αναλύσεις!
η δεύτερη μοιάζει με κάτι από reality...
να τις δούμε;

καλό ΣΚ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Γεια σου Γιώργο!
Εννοείται ότι αξίζει να τις δείτε!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Ναι την ομίχλη την είδα και εγώ και την θεωρώ εξαιρετική ταινία!

Τις χαμουτζίδικες καλημέρες μου.

DaNaH είπε...

Το I Am Legend το είδα χθες το βράδυ και ήθελα αμέσως να κάνω ποστ αλλά γυρίσαμε αργά και είπα θα το γράψω το πρωί. Και με το που ανοίγω το reader μου βλέπω ότι έχεις γράψει και εσύ για αυτό! Έκανα το ποστ και μετά διάβασα το δικό σου και είδα ότι οι απόψεις μας για την ταινία συγκλίνουν! :)

karfoto είπε...

Zoύν ανάμεσα μας....:)

Τα φοβάμαι,δεν τα βλέπω , δεν είναι φαντασίες....αυτά !!!!
Βοήθεια ένα ζόμπι στο δωμάτιο....αααααααααααα

If...ιγένεια είπε...

Το I am legend το είδα και μου άρεσε ιδιαίτερα! Aπο που να αρχίσω, σενάριο? Ερμηνεία? Το τέλος λίγο μου τα χάλασε αλλά μη γίνω spoiler.. ;p

Cybergoulion είπε...

Είσαι δρακουλιάρης τύπος πάντως! Όλο θρίλερ και κακό...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

PAVLO Καλημέρα από το βροχερό Βορρά!

DaNaH χαχα great minds think alike!

Καλημέρα Karfotε! Κιόμως φίλε ζουν ανάμεσα μας! Τον Μητσοτάκη δεν τον βλέπεις?!

if.. ιγένεια my words exactly!


Ενώ εσύ πιστολέρο Cybergoulion πας πίσω ?!

Hades είπε...

Την Ομίχλη δεν έχω καταφέρει να τη δω ακόμη, αλλά έχω διαβάσει εξαιρετικές κριτικές. Ευτυχώς πάντως που έχει προοδεύσει η τεχνολογία διότι από τις παλιές μεταφορές του Κινγκ οι περισσότερες ήταν άθλιες (βλ. Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Νυχτερίτες).
Εξαιρετική ταινία είναι και η Ονειροπαγίδα, παρεμπιπτόντως...

Καλή χρονιά Στάθη (κι από 'δώ μέσα) :)

ΥΓ> Τα Χρήσιμα Αντικείμενα να δω στη μεγάλη οθόνη και τι άλλο μετά... :):)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μα τι γράφεις και εσύ με τα θρίλερ ?
Καλημέρα st..-)
Παρασύρθηκα και εγώ και έγραψα για το ΜΕΜΕΝΤΟ..και με πάνε για νευρολόγο!
"Εξοδος Ρ. Χέειγουωρθ" (Τιμ Ρόμπινς, αδυναμία μου..) και "Πράσινο μίλι"
μέχρι εκεί..

Zaphod είπε...

Το Ι am legend ήταν καλό....
Υπάρχει και ένα i am omega με τον Μάικ Ντακάσκος!!!!

Καλή χρονιά!!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Hades μην χασεις την Ομίχλη!!! Αυτο σου λέω μόνο! Ειδικά αν σε αρέσει ο Κίνγκ! Βέβαια αν την δεις στειλε email να συζητησουμε το τελός!
Τσέκαρε αυτο...

Ωραίο το ΜΕΜΕΝΤΟ Σπίθα! Ασε εχω κολήσει τελευταία!

Πως έχασα αυτην την ταινία ρε Zaphod!!

zekia είπε...

Επειδή εγώ δεν έχω δει καμία απο τις δυο, θα πω κάτι άσχετο, όπως πάντα, οτι στο τρειλερ της Oμίχλης, η μoυσική είναι απο την ταινία The Fountain!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

πάντως η "Ομίχλη" δεν έχει γενικά μουσική...

Ανώνυμος είπε...

Για τον παραπάνω φίλο να πω ότι τα "Χρήσιμα Αντικείμενα" έχει γυριστεί σε ταινία και είναι και καλή.. Με τον Εντ Χάρις νομίζω.. Τα είδα και τα 2 έργα και μου άρεσαν.. Το τέλος στο "The Mist" σηκώνει κουβέντα.. Πάντως η ταινία ενώ πηγαίνει στο ύφος του Κινγκ, αργοί ρυθμοί, προσήλωση στους χαρακτήρες, ο ρυθμός είναι τέτοιος που δεν βαριέσαι καθόλου και βασικά δεν θέλεις να τελειώσει η ταινία.. Σου δίνει και την εντύπωση λίγο πριν τελειώσει ότι πρέπει να έχει καμιά ώρα ακόμη..