21.1.08

Το τελευταίο μου τσιγάρο..

Το τελευταίο μου τσιγάρο, ενα gauloise, το κάπνισα πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2007 στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Εκείνη την στιγμή δεν ήξερα ότι θα ήταν το τελευταίο και δεν μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα κιόλας! ....

Η σχέση μου με το τσιγάρο ήταν μια σχέση καθαρά συνειδητή αν και ξεκίνησε καθαρά υποσυνείδητα. Πιστεύω ξεκίνησε από την μίμηση του πατέρα μου -που στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 κάπνιζε 2 πακέτα Ασσό σκέτο. Μέχρι και σήμερα η μυρωδιά του τσιγάρου - φρέσκου από το πακέτο- μου θυμίζει εκείνα τα μεσημέρια που σνίφαρα την μυρωδιά του ξερού ανατολίτικού καπνού από το πακέτο στα κρυφά.

Από τις αρχές του 1991 - κάπου στην Α' Λυκείου- είχα αρχίσει να καπνίζω συστηματικά και με πάθος μπορώ να πω. Και πραγματικά ήταν κάτι που απολάμβανα, η μικρή μου "παράνομη" απόλαυση. Και ξεπατικόνωντας τον Τομ Ρόμπινς και τον Τρυποκάρυδο είχα κάνει και την μίνι ιδεολογία μου για τους "σύγχρονούς απόγονους του Προμηθέα και τον τελετουργικό τους χορό με την φωτιά".

Και ήμουν τόσο μεγάλος δέσμιος της διαφήμισης των τσιγάρων που την επομένη μιας Δευτέρας του 1993 -μιμούμενος σαν πρόβατο τον Μίκυ Ρούρκ από τον Δαιμονισμένο Άγγελο που είχα δει το προηγούμενο βράδυ- αγόρασα το πρώτο μου πακέτο κάμελ άφιλτρα!


Τα προβλήματα στην σχέση μου με το τσιγάρο άρχισαν την επόμενη των πανελλαδικών. Τότε ήταν που μ' επιάσαν για πρώτη φορά Κρίσεις Πανικού. Κρίσεις που εν μέρει τις αποδίδω σε ένα τρομερά εκρηκτικό μείγμα με δύο μέρη εφηβικό άγχος εξετάσεων, ένα μέρος καφείνη και ένα μέρος νικοτίνη. Κουτσά στραβά αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 1996, όταν αποφάσισα ότι δεν πάει άλλο και έπρεπε να το κόψω. Όπερ και το έκανα. Έτσι απλά από την μια μέρα στην άλλη σταμάτησα να καπνίζω.

Έχει πλάκα το να παρατηρείς πως προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου απο το να μην καπνίσει. Βασικά κάνεις μετατόπιση προβλήματος και αγοράζεις ένα κουτάκι τσίχλες και το βράδυ όταν γυρνάς σπίτι κοιτάς πόσες τσίχλες έχεις μασήσει!
Απο την άλλη, ειδικά η πρώτη εβδομάδα, είναι μια περίοδος που την χαρακτηρίζει μια νευρική νιρβάνα! Είσαι σε μία κατάσταση υπνηλίας αλλά γεμάτος νεύρα!

Και ξυπνάς ένα πρωινό και καταλαβαίνεις ότι το έχεις κόψει. Ότι έχουν περάσει 2 μήνες από το τελευταίο σου τσιγάρο και επιτέλους το έχεις κόψει! Μεγάλη χαρά! Ακόμη μεγαλύτερη η χαρά που παίρνεις όταν μετά από 1.5 χρόνο ξανακάνεις ένα τσιγάρο έτσι για την φάση. Τρεις μέρες μετά έχεις ξαναγοράσει πακέτο.

Έτσι κάπως ξανάρχισα να καπνίζω για 9 χρόνια. Και ειδικά τα τελευταία 2, το τσιγάρο δεν μου προσέφερε καμία απολύτως ευχαρίστηση! Και δεν την έβρισκα ούτε κάν με το πρωτο που έκανα παρέα με τον πρωινό καφέ. Έτσι το ξανάκοψα.

Το τελευταίο μου τσιγάρο, ενα gauloise, το κάπνισα πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2007 στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Ήδη πρέπει να είχα πυρετό και ο λαιμος μου να κλείνει αλλά ήθελα σώνει και καλά να κάνω ένα τσιγαράκι. Το έκανα και αν θυμάμαι καλά μέχρι την μέση. Την επομένη μέρα ήμουν με 39 πυρετό και η σκέψη για τσιγάρο δεν πέρασε καν από το μυαλό μου. Την Κυριακή ένιωσα πολύ καλύτερα. Τότε σκέφτηκα ότι άντεξα 36 ώρες χωρίς τσιγάρο. Γιατί να μην αντέξω και άλλες τόσες?! Και οι 48 ώρες γίναν μια βδομάδα, ένας μήνας και τώρα ένας χρόνος.

Τώρα παρατηρώ στον εαυτό μου ότι ο καπνός με ενοχλεί ιδιαίτερα και εκστομίζω απόψεις για τους καπνιστές που δύο χρόνια πριν θα μου φαινόντουσαν φασιστικές και ρατσιστικές!!! Πόσο εύκολα αλλάζει ο άνθρωπος!

Κλείνοντας θέλω να σας βάλω από τους Calexico την Μπαλάντα του Cable Hogue. Ιδανικό τραγούδι για το συνοδεύσετε με μια ρουφηξιά από καπνό αν θέλετε!



21 σχόλια:

If...ιγένεια είπε...

Στρίβω το τσιγάρο μου και το ακούω..

zekia είπε...

στριβω και γω ένα, άντε και στην υγειά σου!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο post, γαμάτο κομμάτι!

Εγώ ακόμα προσπαθώ...

gk είπε...

κάπου μαζί το είχαμε κόψει ρε Στάθη, αλλά εγώ άντεξα μόλις τέσσερις μήνες (εκεί που είχα μπει στη ψυχολογία του μη καπνιστή)!!

Zaphod είπε...

Tα καλύτερα πράγματα στην ζωή είναι ή παράνομα ή ανήθικα ή παχαίνουν, λέει ένας νόμος του Μέρφι. Ή καπνίζονται θα πρόσθετα εγώ.

Σε νιώθω φίλε, και η αλήθεια είναι πως όσο καιρό και να έχει να καπνίσει ένας καπνιστής, το τσιγάρο δεν το κόβεις ποτέ. Απλά είσαι ένας καπνιστής που δεν καπνίζει (.....χμμμ κάτι που πρέπει να κάνω και εγώ σιγά σιγά)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

if.. ιγένεια και zekia καλημέρα και πολλά φιλιά!

Ευχαριστώ Alex καλά να περνάς!

gk αυτή την φορά ήθελα πολύ να το κόψω και θέλω ακόμα πιο πολύ να το κρατήσω! Ελπίζω και εσύ να δεις το Φως!!! Ειδικά εκεί κοντά στην Μέκκα που είσαι!!!!!

Zaphod ο Νομος του Μέρφυ ολ δε μανι! Αλλά πραγματικά πριν το κόψω το τσιγάρο είχε χάσει την απόλαυση του! Γιαυτό και το έκοψα εύκολα μπορώ να πω.

Ανώνυμος είπε...

XAXAXXAA

αυτό το "πριν ένα χρόνο" με έκανε να πνιγώ μες στον καπνό τους στριφτού μου!

ψιτ,

"Τώρα παρατηρώ στον εαυτό μου ότι ο καπνός με ενοχλεί ιδιαίτερα και εκστομίζω απόψεις για τους καπνιστές που δύο χρόνια πριν θα μου φαινόντουσαν φασιστικές και ρατσιστικές!!! Πόσο εύκολα αλλάζει ο άνθρωπος!"

κράτα το αυτό, μη γίνεις κι εσύ φασίστας και ρατσιστής!!
;)

geokalp είπε...

στρίβω κι εγώ ακόμα ένα...
κι αναμένω τη στιγμή που θα γράφω τέτοιο post!
καλά έκανες!

takola είπε...

Εγώ έχω να καπνίσω από τη μέρα που παίζαμε στο Ισραήλ με κείνη την ομαδούλα που την είχαμε κερδίσει 3-1 στην Τούμπα και μας στρίμωξε στην έδρα της και χάσαμε 4-3. Θυμάσαι πότε ήταν; Πάνε αρκετά χρόνια από τότε. Να ξέρεις πάντως ότι ένας χρόνος δεν είναι αρκετός για την οριστική απεξάρτηση. Θέλει τουλάχιστον 3. Γι' αυτό μην χαλαρώνεις καθόλου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

m13 αν σου πω ότι ώρες ώρες μου φαίνεται ότι δεν κάπνισα ποτέ!?
Ασε μυστήριο πράγμα ο άνθρωπος!

geokalp πέρσι έκανες δηλώσεις ότι θα το κόψεις! Τι θα γίνει θα τις υλοποιήσεις?! Όλα στο μυαλό είναι όπως λέγαμε!

takola πρέπει να ήταν Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος του 2000 πριν από το μάτς την Ουντινέζε μου φαίνεται, αλλά πως λέγαν την ομάδα δεν μπορώ να θυμηθώ!!

Το ξέρω ότι ένας χρόνος δεν είναι αρκετός γιατι το είχα κόψει για 2 και το ξαναρχισά!! Αυτην την φορά δεν θέλω να το ξαναρχίσω!
Να σαι καλά ρε τάκολα παντως!

Maria Mikro Analogo είπε...

@Στάθη μου, άντε και στα δικά μας! Κι εγώ γαλάτες κάνω, βέβαια τώρα τους έχω περιορίσει στους 4 την ημέρα (από την αρχή του χρόνου παρακαλώ!), από εκεί που κάπνιζα 2 πακέτα την ημέρα. Αν μπορέσω να το κρατήσω στα 4 είμαστε καλά. Αν πάλι μπορέσω να το κόψω και τελείως, ακόμα καλύτερα! :D
Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

ola ma ola einai mia idea. kai to na kapnizeis kai to na mhn kapnizeis... h teleytaia fora pou epiasa tsigaro sta xeria mou htan se mia epistrofh mou (http://deyteri-skepsi.blogspot.com/2007/10/happysad-are-you-feeling-good-or.html)

pote den kapniza, alla kapoies fores ithela toso...

Ανώνυμος είπε...

από τοτε που το γυρισα στο στριφτο δεν εχω ξανακαπνισει κανονικο τσιγαρο, δεν μπόρεσα.κι επισης με ενοχλει ο καπνός του τσιγάρου το πρωι.
τι ειδους καπνιστρια είμαι;

απαντηση: χαζη.

παντως, οταν εχω το λαιμο δεν υπάρχει περίπτωση να κανω τσιγαρο, δεν κατεβαινει καθολου.

μια αποφαση ειναι σαν όλα, απλα εμπεριεχει την εξαρτηση!
καλησπερες!

Ανώνυμος είπε...

η Μπειταρ Ιερουσαλημ ηταν η ομαδα, αλλα νομιζω στο ισραηλ ηταν 3-3.

αν και δεν καπνιζω, καταλαβαινω ποσο δυσκολο ειναι να κοψεις μια κακια συνηθεια. εγω προσπαθω(λεμε τωρα) να κοψω την κοκα-κολα. τους τελευταιους μηνες δεν εχω πιει πανω απο ενα μπουκαλι νερο...

το τραγουδακι ειναι απλα κορυφαιο, οταν το ανακαλυψα το ακουγα 10-15 φορες τη μερα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία με το να το ελατώσεις δουλειά δεν γίνεται! Η μόνη λύση είναι μαχαίρι!! Μη σου πω ότι είναι πολύ πιο εύκολο έτσι!!!
Φιλιά

freecat άσε τις επιστροφές και κοίτα μπροστά!!!! Φιλιά!

lifewhispers και η Άννα που κάπνίζε στριφτά αυτο μου έλεγε συνέχεια!! Τώρα την καταλαβαίνω!!


Μπράβο ρε nag!! η Μπειταρ Ιερουσαλημ ηταν η ομαδα και πολύ σωστά το σκορ ήταν 3-3!
Ασε και η κόκακόλα είναι άλλη εξάρτηση!!

Skouliki είπε...

τα τελευταια μου 45896521458795 τσιγαρα τα κανω τωρα ολα μαζι

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε καρντάσι.
Εγώ το έχω κόψει εδώ και 5 μήνες και ευτυχώς δεν το σκέφτομαι καθόλου.Τις πρώτες μέρες ήμουν σαν ζόμπι.Μύριζα καπνό και ακολουθούσα την μυρωδιά.Επίσης δεν μπορούσα να κοιμηθώ!Οτι να ΄ναι.Εχω διαπιστώσει μεγάλες αλλαγές πάντως απο τότε που το έκοψα...Αλλά με αυτά που βλέπουμε απο την ΠΑΟΚΑΡΑ με βλέπω να αρχίζω lucky strike άφιλτρο..

Hades είπε...

Είναι πανεύκολο να το κόψεις. Εγώ να σκεφτείς το'χω κόψει 43 φορές έως σήμερα... :):)
Η αλήθεια είναι ότι αν και το'χω σκεφτεί πολλές φορές, μου λείπει η θέληση (και το αναγνωρίζω). Πάντως ελπίζω το τελευταίο μου να είναι ενσυνείδητο κι ουχί υποχρεωτικό. Ως επίσης να το προλάβω εγώ, κι όχι αυτό...

Jordan είπε...

Ωραιο ποστ! Αυτες οι κρισεις πανικου ειναι σκετη φρικη. Ειμαι κι εγω παθων. Εχεις δικιο οτι συμβαλει το τσιγαρο και ο καφες σ αυτες. Εκει που εγω δεν μπορω φιλε να μην κανω τσιγαρο ειναι με το ποτο. Η μεγαλυτερη δοκιμασια.

Θυμαμαι ενα Καλοκαιρι που με ειχε χωρισει η γκομενα και ταυτοχρονα ειχε σταματησει να βγαινει η μαρκα των τσιγαρων μου. (ή τουλαχιστον αλλαξε το πακετο αλλα και ο καπνος).
Ηταν το πιο εφιαλτικο της ζωης μου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

skouliki φιλιά!!

Αποστόλη μια συμβουλή!Αν θες να το κρατήσεις κομμένο μην το βάλεις ούτε στο στόμα!

Hades όσο κοινότυπό και αν ακούγεται, αν το θες το κάνεις! Όπως είπε πολύ σοφά και η πιο ηλίθια γυναίκα που γνώρισα "Δεν υπάρχει δεν μπορώ, επάρχει δεν θέλω!"

Φιλε Jordan
ο καφές αλλά ειδικά το τσιγάρο συμβάλει τα μάλα! Κόψτο και θα με καταλάβεις! Μιλάω εκ πείρας!!! Ο Εφιάλτης κρατάει μια εβδομάδα. Μπορείς?

desa είπε...

Πήρες τη πιο σωστή απόφαση. Σε καλοσωρίζω στο κλαμπ των μη καπνιστών στο οποίο είμαι μέλος, και πρόεδρος του κλαμπ των φανατικών αντικαπνιστών.

Ο τρυποκάρυδος είναι ωραίο βιβλίο? Εγώ διαβάζω τώρα το ''ο χωρός των εφτά πέπλων'' του ρόμπινς.