27.11.07

TV on Strike...



Σήμερα έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι και επιτέλους είναι μια καλή ημέρα για να ευχαριστηθείς την Τηλεόραση!! Ούτε παράθυρα, ούτε πόρτες, ούτε Τραγκές να μαλώνουν, ούτε Κακαουνάκηδες να υπερασπίζονται την χαμένη τιμή τσι Κρήτης πάνω από τις εικόνες των ΕΚΑΜιτών στα Ζωνιανά. Μια τηλεόραση με ταινίες και σειρές. Χωρίς καν το μεσημεριανό θάψιμο των εκπομπών ποιότητας και πάντα καλόπιστης κοινωνίκης κριτικής!

Και αυτό γιατί η ΕΣΗΕ μπορεί να μην έχει στις τάξεις της πολλούς- κυρίως νεαρους - δημοσιογράφους που δουλεύουν για μισθούς των 600-700 € αλλά περιλαμβάνει άτομα σαν την Λαμπίρη και την Τατιάνα. Αυτά τα παιδιά που τρέχουν για ένα -κυριολεκτικά- κομμάτι ψωμί, τρέχουν για να μπουν και σε κάποια Ένωση Συντακτών σαν την ΕΣΗΕ και να διασφαλίζουν αυτά τα ασφαλιστικά προνόμια, για τα οποία γίνεται ο ντόρος.

Βέβαια η ίδια η ΕΣΗΕ δεν αναγνωριζει το "συντεχνιακό" στατους του "Δημοσιογράφου" σε συντάκτες ενημερωτικών ιστοσελίδων όπως το in.gr και το sport.gr, αλλά και σε άτομα που για πολλά χρόνια γράφουν σε εφημερίδες και περιοδικά αλλά δεν είναι δημοσιογράφοι.

Η Σημερινή απεργία γίνεται με κύριο αίτημα την διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών των ΕΣΗΕ και την διαφύλαξη της αυτονομίας του Ταμείου τους. Ωραία όλα αυτά. Συμφωνω και επαυξάνω κύριοι. Αλλά θέλω να κάνω κάποια σχόλια.

Η ευημερία του ταμείου σας οφείλεται κυρίως, στο ποσοστό επί των διαφημιστικών εσόδων των μέσων που εργάζεστε. Μήπως το να σας χρηματοδοτούν απευθείας και κάποιοι από αυτούς που υποτίθεται ότι ελέγχετε υπερβαίνει ορισμένα ηθικά όρια; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

Το ποσο δύσκολα μπορεί κάποιος να μπει στο club της Δημοσιογραφίας δεν αφήνει υπόνοιες σε όλους εμάς για τον συντεχνιακό τρόπο που βλέπετε τα πράγματα; Όταν το ΤΕΒΕ ενοποιήθηκε με το ταμείο Εμπόρων δεν σας άκουσα να φωνάζετε έτσι όπως όταν η "φωτιά" άρχιζε να πλησιάσει το δικό σας "σπίτι".

Πως λοιπόν ζητάτε τόσο απλόχερα από μας να αφήσουμε κατα μέρους την καχυποψία που τρέφουμε και να σας στηρίξουμε;

Γιαυτό όταν κάποιοι βγαίνουν και λεν για "να μην ανέβει σε κανένα μπλογκ κείμενο με ενημερωτικό χαρακτήρα" δεν βρίσκει την αλληλεγγύη που ίσως θα ήθελε ο συγγραφέας να βρεί. Και όπως λέει και η φίλη Μαρία "Τα αιτήματα είναι πολύ σοβαρά και αφορούν όλους μας. Όχι όμως ως μπλόγκερ, αλλά σαν επαγγελματίες με ονοματεπώνυμο".

Όταν όμως στα εύκολα, τα μέλη της ΕΣΗΕ αρνιούνται την επαγγελματική ιδιότητα του Δημοσιογράφου πως ζητάνε τόσο "ελαφρά την καρδία" την "την εργατική αλληλεγγύη και την κοινή άμυνα όλων μας απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν".

33 σχόλια:

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Μου θυμίζουν τις φωτιές του καλοκαιριού, που δεν πήγαιναν να σβήσουν την φωτιά του γείτονα, αλλά όταν έφτανε στο σπίτι τους βγαίναν στα κανάλια και κλαίγανε. Τεσπά.

Στο μ΄νο που δεν συμφωνώ είναι ότι κάποια μεσημεριανά έπαιξαν, βλέπε ΑΛΤΕΡ και ΑΛΦΑ.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

αγαπητέ φίλε, στάθη..καλησπέρα.
Τό ζήτημα που θίγεις είναι πολύ σοβαρότερο νομίζω...
Πότε μια απεργία είναι "συντεχνιακή" και πότε ξεπερνά τα συντεχνιακά συμφέροντα και αφορά το κοινωνικο συμφέρον.
Μιά απεργία (ή διαδήλωση ), ας πούμε, των δασοπυροσβεστών που έγινε το καλοκαίρι (με την συμετοχή ΓΣΣΕΕ ΑΔΕΔΥ) για την πρόσληψη προσωπικού και την υλική τους ενίσχυση ( ειδικές στολές, μάσκες κλπ), αυτή, δεν λόγίζεται συντεχνιακή, αφορά όλους μας και την προστασία του δασικού μας πλούτου.
Όμως δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση από το κοινωνικό σύνολο.
Δυστυχώς η διάλυση του "κοινωνικού ιστού" είναι γεγονός.
Οι διαχωριστικές γραμμές είναι δυσδιάκριτες και τα ΜΜΕ, συναινούν με τον τρόπο τους στη συσκότιση και όχι στην ενημέρωση.
Δεν θα πώ για όσα αναφέρεις, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότερες απεργίες είναι, πιά, συντεχνιακές(άν όχι όλες).
Έτσι δύσκολα βρίσκουν συμπαράσταση και ευρύτερη κοινωνική ανταπόκριση.
Είμαστε μια κοινωνία πολλών συντεχνιών και αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, συμπτωματικό. Είμαστε μια κοινωνία πού αλληλοσυγκρούονται οι "παραγωγικές" της δυνάμεις και κατακερματίζεται.
Το συμφέρον μιάς "ομάδας" εργαζομένων, συνήθως, αντιστρατεύεται με το "κοινωνικό συμφέρον". ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Παύλο δεν είδα ΑΛΦΑ ούτε Άλτερ, απλά την ώρα που πήγα σπίτι είχε ταινίες στον ΑΝΤΕΝΑ...
Πάντως αυτό που λες για την αλληλεγγύη ταιριάζει με αυτά ακριβώς που λέει ο σπίθας!

Σπίθα συμφωνώ με αυτα που λες. Μας έχουν βάλει να κινούμαστε ο ένας ενάντια στον άλλον, έστω και για να διαφυλάξουμε τα όποια προνόμια μας. Και όλοι κοιταν την τσέπη τους γιαυτό και δεν βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
Σίγουρα πολλές είναι οι συντεχνίες πια, αλλά αυτή των δημοσιογράφων είναι πολύ ισχυρη και για μένα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτόν τον κατακερματισμό της αλληλεγγύης της κοινωνίας.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Είχα αναφερθεί στο Νόαμ Τσόμσκι σε δύο ποστ μου και στο βιβλίο του " Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ" .
Εκεί μιλά για τον μύθο των "ανεξάρτητων" ΜΜΕ. Μόνο θεματοφύλακες της ελευθερίας του λόγου δεν είναι.
Μηχανισμός ελέγχου της σκέψης στην υπηρεσία μεγάλων συμφερόντων και μεγάλων εταιρειών.
Το βιβλίο αναφέρει σχέσεις, εταιρείες, συγκεκριμένα γεγονότα που σ' αφήνουν άναυδο. Το συνιστώ..(εκδ.ελεύθερος τύπος)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ΠΟΣΤ με αναφορά στα ΜΜΕ και στο Ν. Τσόμσκι
(ιδιαίτερα στα σχόλια)
1.Ερχονται ξένα κεφάλαια "Stand up..Get up" 29/9/07
2."Βιβλίο ιστορίας .Αλλο ένα τούβλο στον τοίχο της παιδείας" 28/9/07
......................................
Η "βιομηχανία" των δημοσίων σχέσεων και της προπαγάνδας ξεκίνησε απο τους Βρετανούς στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο (Επιτροπή Δημόσιας ενημέρωσης) επί Γούντροου Ουίλσον.
Προπαγάνδα για να πείσει τους Αμερικανούς διανοούμενους (πέτυχε), ώστε να μπει στον πόλεμο η Αμερική. Σσο Ηνωμένο Βασίλειο στην αρχή και μετά ακολούθησε και η Αμερική.
("Δύο ώρες διαύγειας" Ν.Τσόμσκι)
Πολλά επι του θέματος (κονδυλίων, υπηρεσιων, κυβερνήσεων και διασυνδέσεις με συμφέροντα) αναφέρεται, ο Νόαμ Τσόμσκι, στο βιβλίο του "Βιομηχανία Κατασκευής Υπηκόων" με συγκεκριμένα ονόματα γερουσιαστών, εφημερίδων, αποφάσεις του Διεθνούς δικαστηρίου, κυβερνητικές αποφάσεις σε θέματα 'οπως :
Παλαιστίνη, Λίβανο, Ονδούρα, Νικαράγουα και το ρόλο των οργάνων προπαγάνδας Εφημερίδων "Τimes',"Economist", "New York Times" , που εξυπερετούν κυβερνήσεις και συμφέροντα καρτέλ.

Μιλώντας, μεταξύ γλωσσολόγων συναδέλφων του, τόνισε ότι: η γλώσσα έχει δύο δομές την "βαθιά" και την "επιφανειακή".
Η κριτική του θέση στα πολιτικά γεγονότα έχει σαν στόχο, κατά λεγομένα του, να αποδείξει την "κακοποίηση" της γλώσσας και την υποκριτική χρησιμοποιησή της απο τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ.
Τα πολιτικά του βιβλία , παραθέτει στοιχεία και γεγονότα, ώστε, να μην κατηγορηθεί, ότι, πολιτικολογεί, ως διανοητής , αλλά αποκαλύπτει την οικονομική ολιγαρχία, τις σχέσεις της με τα κέντρα εξουσίας της αγοράς και την συναίνεση των ΜΜΕ
Αυτονόητα όποιος δεν είναι υποκριτής και βλέπει και "αφουγκράζεται", αντιλαμβάνεται οτι μιλάει την "βαθιά" γλώσσα και όχι την "επιφανειακή".
Τουλάχιστον, δεν είναι υποκριτής, αυτό μας υποδεικνύει, με την συμπεριφορά του.
Την πολιτική την "χρησιμοποιεί" σαν κοινωνικό του χρέος και σαν αποδεικτικό στοιχείο "συνέπειας" απέναντι στο αντικείμενό του, την Γλωσσολογία.
Δηλώνει "απλός ενεργός πολίτης" και λέει "δεν είμαι αγωνιστής, απλά συμμετέχω"
(σελίδα 214 "Δύο ώρες διαύγεια").

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σε δικό σου σχόλιο (στο 2ο πόστ) είχα απαντήσει
@st
"Πολλά επι του θέματος (κονδυλίων, υπηρεσιων, κυβερνήσεων και διασυνδέσεις με συμφέροντα) αναφέρεται, ο Νόαμ Τσόμσκι, στο βιβλίο του "Βιομηχανία Κατασκευής Υπηκόων" με συγκεκριμένα ονόματα γερουσιαστών, εφημερίδων, αποφάσεις του
Διεθνούς δικαστηρίου, κυβερνητικές αποφάσεις σε θέματα 'οπως ;
Παλαιστίνη, Λίβανο, Ονδούρα, Νικαράγουα και το ρόλο των οργάνων προπαγάνδας Εφημερίδων "Τimes',"Economist", "New York Times" , που εξυπερετούν κυβερνήσεις και συμφέροντα καρτέλ."

If...ιγένεια είπε...

Μια χαρά τα λες..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

st
"Σου 'ριξα τρία απανωτά σχόλια ..(ξέρεις γιατί...στα χρωστούσα !)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο βρε στάθη... έχεις απόλυτο δίκιο... Ειδικά για τα Blogs... έλεος πια!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που είπαν για τα Blogs ήταν άκυρο.
Εμείς δεν είμαστε δημοσιογράφοι.Εμείς γράφουμε και ''ψαρεύουμε'' πληροφορίες σαν χόμπυ!
Δεν πληρωνόμαστε και ούτε είμαστε ασφαλισμένοι.Λευτεριά στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ιντερνετικά ΜΜΕ!

Live!News είπε...

Στο ραδιόφωνο διατυπώθηκε η πολύ σωστή άποψη πως αν καταφέρουν να καπελώσουν τους δημοσιογράφους τότε η "δουλειά" είναι τελειωμένη και όλοι οι υπόλοιποι μια χαψιά.
Οπότε μας συμφέρει να φωνάζουν.
Άλλωστε αλλαγές γίνονται και σε άλλα ταμεία -όπως αυτό των επιστημόνων- όχι μόνο στο δημοσιογράφων.
Οι δημοσιογράφοι όμως εχουν περισσότερη δύναμη της οποίας επίδειξη κάνουν τώρα.
Αν ειναι να βγει κάτι, καλώς.

Χαιρετισμούς!

tzonakos είπε...

Tα ειπαν ολα οσα ηθελα να πω οι απο πάνω μπλόγκερς. Το βρίσκω παράξενο που ζητήθηκε η συνδρομή των "μπλόγκερς"... χωρίς να ειμαι και εναντίον τους.
Τι ειμαστε ; Επάγγελμα ;
Και στην τελική δεν θα παρω καμμια συνταξούλα κολλώντας σχολιο-ένσημα :Ρ
Ηταν μια ήρεμη μερα. χωρις ωρυόμενα τηλεπαράθυρα.

Maria Mikro Analogo είπε...

Στάθη, έχεις δίκιο, απόλαυση ήταν η χθεσινή μέρα! Ρε συ, μέχρι και το Ζήκο έδειξε! :-) Απόλαυση, απόλαυση! Σ' ευχαριστώ και για το λινκ, ιδίως αυτή την πρόταση που έβαλες, την πιστεύω απόλυτα! Φιλιά και καλημέρες :-)

Hades είπε...

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έχω καταφέρει να βρω τρόπο να απολαμβάνω την τηλεόραση καθημερινά και όχι μόνοόποτε έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι. Πως;
Δεν βλεπω (χρόνια τώρα). Βέβαια όποτε παρακολουθώ (ευτυχώς ελάχιστα) μου στρίβουν τ'άντερα είναι η αλήθεια, αλλά για λίγες μέρες το χρόνο δεν χρειάζεται να χαλάω τη ζαχαρένια μου... :)

Hades είπε...

...την οποίαν ούτως ή άλλως χαλάω αρκούντως με τις εφημερίδες! :):)

DonMits είπε...

Δεν είδα χτες πολλή τηλεόραση, αλλά όσο είδα ήταν απολαυστικό.

Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το θέμα, αλλά δεν μπορώ να διαφωνήσω και σε τίποτα μαζί σου.

Ειδικά το σχόλιο για τα blog με καλύπτει πλήρως. Το blog το γράφεις για την πάρτη σου και την καύλ@ σου. Αν δεν γουστάρεις δεν γράφεις. Δεν είναι επάγγελμα, έλεος.

ΥΓ. Δεν γινόταν να είναι σήμερα η απεργία, ώστε να δούμε το παιχνίδι του γαύρου στο Τσου-Λου χωρίς τα εμετικά σχόλια των γαυρο-δημοσιογράφων;;;

geokalp είπε...

συμφωνώ ότι κάπου εκεί κρύβεται η πρεμούρα τους...
αλλά μου εχει κάτσει ακόμα και η πρόταση της Κυβέρνησης(?) να ενταχθούν στο ταμείο επιστημόνων...
επιστήμονες σε τι είναι όλοι αυτοί;
στο μπλα-μπλου;
ή στις π..ες;
φιλια!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Σπίθα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι η σύγχρονη έκδοχή του «Αλβανός Τουρίστας» των αρχών του 1990… Για την Προπαγάνδα να σημειώσω ότι οι Γάλλοι είχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον πιο πολύπλοκό και αποτελεσματικό μηχανισμό προπαγάνδας.
Όσο για αυτά που λέει ο Τσόμσκι τα πιστευώ απόλυτα έχοντας στο μυαλό μια φίλη που στον πόλεμο της Βοσνίας σπούδαζε Αμερική και όταν επέστρεφε Ελλάδα δεν μπορούσε να καταλάβει γιατι υποστηρίζουμε τους Σέρβους.

Αυτό που λέει ο Τσόμσκυ είναι η δαφορά ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο και είναι μια μεγάλη ιστορία!!!

Φιλιά Ιφ

Ακριβώς laxanaki έλεος πια με τους δημοσιογράφους!!!

Αποστόλη είμαστε ερασιτέχνες, με την έννοια ότι κάνουμε κάτι απο αγάπη και όχι απο βιοπορισμό! Γιαυτό και η λογική της απεργίας δεν μας αγγίζει!


Ο/Η Luccia δεν διαφωνώ επι τοις ουσίας με τους δημοσιογράφους. Διαφωνώ με την στάση τους να φωνάζουν τώρα που η φωτιά έφτασε στο σπίτι τους, που καλώς ή κακως δεν άφηναν πολλούς που κάναν αυτη την δουλειά να μπουν!


tzonakos ετσί είναι! Αν και κάθε μέρα πρέπει να μην έχει τηλεπαράθυρα!

Μαρία έχασα το Ζήκο?! Οχι ρε συ!!

Hades και εγώ έχω κόψει την τηλεόραση! Πλέον μόνο μέσω τόρεντ ;-)!

DonMits το να είσαι μπλόγκερ είναι ο ορισμός του ερασιτέχνη και το αντίθετο του επαγγελματία και της συντεχνίας του!


geokalp πιτσες μπλε το πι με που!

Maria Mikro Analogo είπε...

Καλά, δεν είδες το Ζήκο;;;; Τον είχε χθες το απόγευμα, δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι. Περιττό να σου πω ότι ακόμα γελάω! Φιλιά και καλό απόγευμα :-)

karfoto είπε...

Στάθη, ωραία τα είπες, κρατάω και αυτό που είπε ο Σπίθας:
"Εκεί μιλά για τον μύθο των "ανεξάρτητων" ΜΜΕ.Μόνο θεματοφύλακες της ελευθερίας του λόγου δεν είναι.
Μηχανισμός ελέγχου της σκέψης στην υπηρεσία μεγάλων συμφερόντων και μεγάλων εταιρειών."
Εικάζουν ότι είναι η 3η εξουσία και σιγά σιγά θέλουν να γίνουν και 1η.
Εχουν καταλάβει που είναι η μαρμίτα και απο δημοσιογράφοι μεταπηδούν και στον βουλευτικό θόκο ! Ορισμένοι βέβαια όχι όλοι, αυτό έλειπε !

Skouliki είπε...

ΕΣΗΕΑ ΜΜΕ ΑΛΤΕΡ

τι δουλεια εχω εγω με αυτα

Hades είπε...

_st_, με εκπλήσσεις...
Αρνητικά φυσικά. Εγώ δεν βλέπω τελεόραση επειδή είμαι εγκάθετος, αντιδραστικός και αντικοινωνικό γουρούνι.
ΑΛλά κι εσύ το ίδιο; Αίσχος... :):):)

desa είπε...

Πολύ ωραίο τραγούδι, δεν το ήξερα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Karfotε διαφωνώ! Η 3η εξουσία είναι η πρώτη! Όσοι προτιμάν την 1η το κανουν απο ψώνιο!

skouliki όσο σχέση έχει ο Άκης με τα πεταχτά αυτιά!


Hades ψυχογράφημα μου έκανες?! ;-)

Arizona Dream λεν το τραγούδι, η φωνή είναι του Iggy Pop σε μουσική Goran Bregovic, desa.

kanataki είπε...

γιατί εσύ αποφασίζεις!

( γιάννης Βούρος,μάπα εκπομπή)

kat. είπε...

και όμως.. παρά την απεργία, εγώ δούλεψα!

τραγικό;

maria_pin είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου, και εμπεριστατωμένη. Και ενδιαφέρον και το σχόλιο του Σπίθα, τόσο που θα πρέπει να καθήσω και να το σκεφτώ- σε μπελάδες με βάλατε τώρα!!
χχχ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

kanataki απέργησες, καλέ?

kat. είσαι στην ΕΣΗΕ?

maria_pin αυτό θα πει food for thought!

Hades είπε...

Ψυχογράφημα; Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση. Απλά φαίνεσαι από μακρυά ότι είσαι σκουλίκι. Κι εγώ είμαι άλλωστε... :):):):):)

Hades είπε...

...όπως σκουλίκια είναι όλοι όσοι αρνούνται να μπουν στη ροή του ποταμιού της Τατιάνας, της Πάνια, του Μάκη, του Λαζόπουλου κλπ, μα πάνω απ'όλα των ελληνικών (αν)ενημερωτικών εκπομπών.
Αίσχος, τόσος κόπος, τόσα εκατομμύρια πεταμένα και χαμένα για να μην τα παρακολουθούν κάποιοι μέτριοι. Απαράδεκτον.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αδή βασικά πάλι καλά είναι το ιντερνετ και κάτι σκουληκάκια σαν και του λόγου μου μπορούν και βλέπουν καμια καλή σειρά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού γιατι στην Ψωροκώσταινα όταν μιλάμε για έμπνευση αναφερόμαστε σε κάτι μαλακίες του τσυλ "κοκκινο δωμάτιο" και "γοργόνες" και δε συμαζεύετε! Όσο για τις τατιανες και την Λαμπιρη.. τι να πει κανείς.....

ΥΓ τον Λάκη παντως τον βλέπω! Θα επαέλθω σε άλλο πόστ..

Hades είπε...

Ναι, όντως πάλι καλά που υπάρχει και το ίντερνετ να πέφτει λίγη ενημέρωση, παρόλο που κι αυτή έχει αρχίσει να πέφτει.
Όσον αφορά τον Λάκη, άλλος μπορεί να έλεγε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, εγώ θα πω ουδείς τέλειος... :):):)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

hades δεν μιλάω μόνο για ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγια (βλέπε lost ;-))!

Όσον αφορά το Λαζόπουλο ένα έχω να πω...
De gustibus non est disputandum!!!