25.9.07

London Calling


O ύμνος της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γραφτεί από τους Clash. London Calling φωνάζει ο Joe Strammer και η παρέα του. Και έχουν δίκιο παρόλο που τα χρόνια περάσαν και το Λονδίνο δεν είναι τόσο σκληρό όσο στα 1982, χρονιά που μεσουρανούσε ο Πόλεμος των Φολκλαντς και η Σιδηρά Κυρία με την ατσαλένια πυγμή.

Μερικές φορές νομίζω πως το Λονδίνο είναι στην ουσία ένας μεγάλος φάρος που καλεί όσους ταξιδιώτες είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτήν την μητρόπολη έστω και για λίγο.

Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου εκεί το 1998 έκατσα πολύ λίγο! 6 ώρες μόλις! Πετούσαμε τράνζιτ για Νέα Υόρκη και είπαμε να πάρουμε το Tube από το Heathrow για Πικαντιλλυ. Μπορώ να πω ότι η πρώτη εντύπωση που μου έκανε δεν ήταν και η καλύτερη! Θα μου πεις "σιγά ρε Καραμήτρο που δεν σου έκανε εντυπωση το Λονδίνο" και θα έχεις και δίκιο. Ελα όμως που αν έχεις πάθει το πολιτιστικό σου σοκ στο Big Apple τι να σου πει και το παλαίποτε Big Smoke? Πάντως όλη η παρέα ευχαριστήθηκε το Λονδίνο! Η μόνη που είχε παράπονο ήταν η Γεωργία που κρατούσε αγκαλιά το νεσεσέρ σε όλη την διαδρομή μέχρι το Μπάκιγχαμ λες και πήγαινε καλλυντικά πεσκέσι στην Ελισάβετ! Βέβαια μετά χάσαμε όλες μας τις αποσκευές στην πτήση για Θεσσαλονίκη, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία!

Ενάμισι χρόνο μετά ξαναπήγα στο Λονδίνο. Εκείνη την φορά για περισσότερο διάστημα και όχι μέσα στο Λονδίνο αλλά μια ώρα νότια με το τρένο στο Σαουθαμπτον. Είχε φτάσει η ώρα μου να κάνω μεταπτυχιακό και το Soton με περίμενε! Τότε ήταν που ήρθε ο Σταύρος βόλτα και τραβήχτηκε η παραπάνω φωτογραφία.

Ωραία και πλούσια πόλη το Σαουθάμπτον. Βέβαια το μόνο που έχει μείνει απο την παλιά πόλη είναι το Bargate που βλέπετε στην φωτογραφία. Ο λόγος είναι απλός. Κατα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι βομβαρδισμοί της Λουφτβαφε ισοπέδωσαν την πόλη που ήταν τότε όπως και τώρα το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Αλβιώνας. Απο εκεί άλλωστε ξεκίνησε το παρθενικό και τελευταίο του ταξίδι ο Τιτανικός. Βέβαια αν ρωτούσες έναν έναν όλους τους 27.000 φοιτητές από όλες τις γωνιές του πλανήτη τι θα ήθελαν να κάνουν το Σαββατοκύριακο, η απάντηση ήταν φιξ. Κανείς δεν θα σου έλεγε ότι θα ήθελε να πάει στο Ikon-Diva η σε κανένα άλλο από τα κλάμπς της πόλης. Ολοι θα λέγαν ότι προτιμούσαν να περνούσαν το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο! Αρκεί να είχαν αρκετα λεφτά! Ή τουλάχιστον 15 Λίρες που κόστιζε το αυθημερόν εισιτήριο με επιστροφή και πληρωμένες μετακινήσεις στις ζώνες 1-2 του υπογείου.

Τέσσερα χρόνια μετά συνόδευσα τον αδερφό μου στην Αγγλία για να τον βοηθήσω στις πρώτες δύσκολες στις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σαουθαμπτον. Family tradition βλέπεται! Εννοείτε ότι βρεθήκαμε πάλι δυο φορές να τριγυρνάμε στο Λονδίνο! Η παραμονή του Λευτέρη ήταν και πρόφαση για να περάσουμε εκεί, το Πάσχα του 2005 παρέα με την Άννα! Και αυτή αγγλοσπουδαγμένη στο ιστορικό Λανκαστερ βλέπετε!

Όλα αυτά τα σκέφτηκα όταν διάβασα το μπλόγκ του φίλου Jordan που έκανε το μεγάλο βήμα και όπως λέει βρήκε το κουράγιο να ξεκινήσει τις σπουδές του στα τριανταφεύγα στο Λονδίνο! Εγω πάλι πιστεύω πως αυτό ήταν ένα δωράκι από τον Μεφιστοφελή!

Καλά να περνάς Ιορδάνη!

28 σχόλια:

Skouliki είπε...

εγω παντως απο τα 5 μεχρι τα 18 περιπου καθε καλοκαιρι για 3 μηνες εκει ημουν σε συγγενεις..

σημ .. φαντασου οι γονεις σε τζους φαση με ειχαν .. αλλα καλο παιδι ειμαι εεεεε

osela είπε...

τελικά πολλοί βόρειοι πηγαίνουν αγγλία...

zekia είπε...

είσαι πολύ κοσμογυρισμένος πάντως! δε μπορείς να πεις!
επόμενος σταθμός παρακαλώ;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

skouliki Τσους ξετσους δεν σε χαλασε πιστεύω!?

osela Καλως ήρθες!
Γιατί οι Νότιοι δεν πάν αγγλία?

zekia ούτε κατά διάνοια δεν είμαι κοσμογυρισμένος! Πάντως θέλω να ολοκληρωσω το τρίπτυχο "Λονδίνο Άμστερνταμ και Βερολινο". Στο τελευταίο πήγα αλλά δεν ήταν αρκετό!

Κορκόδειλας είπε...

Την αγαπάω όσο τη μισώ. 3 χρονάκια έμεινα. Λιγα μεν, έντονα δε.

κι όσο για το τρίπτυχο εγω το ψιλοάλλαξα Λονδίνο Αμστερνταμ ή Μπαρτσελόνα, νομίζω είναι καλύτερο. Αλλά οτι πει ο φίλος μου ο Αγγελάκας.

Live!News είπε...

Hey!
Και 'γω θα παω στην Αγγλία - στο Sheffield (αν γράφεται έτσι) για ένα μεταπτυχιακό του loverboy και Λονδίνο μετά. Μια βδομάδα σύνολο.

Είσαι τυχερός που έζησες έξω. Προσωπικά μόνο Παρίσι έχω πάει αλλά για λίγο (μια βδομάδα επίσης) και κατέληξα στο συμπέρασμα οτι όταν επισκέπτεσαι για τόσο λίγο χρονικό διάστημα μια χώρα δεν μπορείς να γνωρίσεις ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.

Ψοφάω επίσης για Berlin!

Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις όσα ταξίδια επιθυμείς!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πήγα και NΥ και London. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για σύγκριση. Είναι τελείως διαφορετικές πόλης με εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Στο Λονδίνο έμεινα τα 5 από τα συνολικά 7 χρόνια μου στην Αγγλία. Μπορώ να σου πω ότι αυτή την πόλη την έχω μέσα στην καρδιά μου. Την θεωρώ από της πιο όμορφες πόλης της Ευρώπης και έχω πάει σε κάμποσες. Βέβαια σημαντικό ρόλο στην άποψή μου παίζει ότι έμεινα εκεί (δεν πήγα απλά μια επίσκεψη) και αφομοίωσα σε κάποιο βαθμό την αγγλική κουλτούρα. Χρόνια τώρα θέλω να ξαναπάω, σαν επισκέπτης πλέον, αλλά δεν με αφήνουν οι υποχρεώσεις.

Maria Mikro Analogo είπε...

Τελικά στο Λονδίνο μόνο για διακοπές πήγες ποτέ; Όλο για σπουδές και τράνζιτ ακούω... :-Ρ Λοιπόν, χθες σκεφτόμουν κι εγώ το μοναδικό ταξίδι που έχω κάνει στο Λονδίνο και χάζευα και τις φωτό. Μας έχει πιάσει κάτι με τα ταξίδια; Φθινοπώριασε και μας έχει πιάσει το γνωστό φευγιό; :-) Καλημέρες!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Κορκόδειλα Καλώσορισες!
Ένας ακόμα που επιβίωσε στην Γηραιά Αλβιώνα! Πιστεύω ότι το θέμα "Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία" έχει πολύ ψωμί!
Η Μπαρτσελόνα πρέπει να ενσωματωθεί στο τρίπτυχο του Αγγέλακα! Το Βερολίνο είναι πάση θυσία μέσα!

Luccia στο Sheffield δεν έχω πάει αλλά εχω περάσει για να πάω στο York σε κάτι φίλους. Απο ότι ξέρω είναι μεγάλη πόλη με πολλούς φοιτητες. Πάντως να πάρεις το λαβερμποι σου και να κάνετε μια εκδρομη στο Leeds ή στο York!
Σε μια βδομάδα δεν βλέπεις πολλά αλλά πιστεύω να επιστρέψεις ξάνα γιατί όντως μια εβδομάδα δεν είναι τίποτε!Στο Βερολίνο ήμουν για ενα τριήμερο και πραγματικά δεν είδα τίποτε αλλά η πόλη έχει μια απίστευτη αίσθηση ανεμελιάς!

Freelancer η ΝΥ είναι σε άλλο πλανήτη. Στον δικό μας το Λονδίνο είναι η πιο όμορφη μητρόπολη! Το να αφομοιώσεις την αγγλική κουλτούρα είναι ενας απο τους τρόπους για να περάσεις καλά στην Αγγλία. Οι κολλημένοι Ελληνάρες -αυτοί που περνούν μια ζωη στην Αγγλία και δεν ξέρουν γρι αγγλικά- φαίνονται με την πρώτη ματιά! ;-)
σου εύχομαι να βρεις τον τρόπο να ξαναπάς!


Καλημέρα Μαρία! Τώρα που φθινοπώριασε μπορούμε να αφήσουμε τις παραλίες της χώρας και να φύγουμε στο εξωτερικό!

geokalp είπε...

Καλημέρες και από μένα!
Εγώ αντίθετα έχω αρκετές δυσάρεστες θύμησες από Λονδίνο και μέχρι πριν κάνα-δυό χρόνια δεν ήθελα να ξαναπατήσω... τώρα έχω βάλει λίγο νερό στο κρασί μου.

πάντως μέχρι στιγμής θεωρώ την πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης το Αμστερντάμ! Ίσως γιατί εκείνη η παρέα του '98 ήταν πολύ καλή, έστω κι αν απλά είχαμε πάει για καφεδάκι! (λέμε τώρα!)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Το 1998 το έχασα δυστυχώς το Άμστερνταμ λόγω των εξετάσεων του προφισιενσυ! κλαψ!

kat. είπε...

ανακοίνωση προς όλους τους φίλους μου:

γιατί κανείς ποτέ δεν πήγε να σπουδάσει στην αγγλία;
ε;;
μην ξεφεύγετε από το θέμα!
πείτε μου!!

mpoumpoula είπε...

αχ και γω θέλω μια βόλτα στο Λονδίνο...και στο Αμστερνταμ...και σττο Παρίσι οπωσδήποτε και μια βόλτα στην Ιταλία δεν θα με χαλούσε...
Αχ τι φωτιές μας άναψες Στάθη!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

κατ μου φαίνεται απίστευτο που μια Ελληνίδα δεν έχει έναν φίλο/φίλη που να σπουδάσε/σπουδάζει/εργάζεται στην Αγγλία! ;-)

Μπουμπούλα λες να σε πάρει ο τυφώνας κατα εκεί?

mpoumpoula είπε...

μακάρι Στάθη...χαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Αμάν ρε Στάθη.Ρεζίλι με έκανες στον blogoκόσμο! Ναι αλλά φαντάζεσαι να είχα βάλει τα καλλυντικά μου στη βαλίτσα? Θα έκλαιγα διπλά (και θα κατέβαζα τις διπλάσιες βότκες)!!!
Όσο για το Λονδίνο, αυτό που μου έχει μείνει από εκείνη την μικρή-πολύ μικρή- παραμονή μας εκεί ξέρεις τι είναι:το συζητούσαμε και προχθές (αυτά τα μάτια σου...)
Γεωργία

Skouliki είπε...

καθολου μα καθολου.. δεν με χαλασε...λεμε ..καλησπερα

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Γεωργία δυστυχώς για σένα ο Βασίλης παντρεύτηκε πριν από 2 εβδομάδες!
;-)
Πάντως πέρα από πλάκα το αεροδρόμιο είναι το καλύτερο μέρος για να γίνεις λιώμα με ένα μπουκάλι βοτκα και χυμό πορτοκάλι! Ειδικά αν χάσεις και βαλίτσες!!!!

Γεια σου σκουλήκι! Το φαντάστηκα!

Skouliki είπε...

εγω δινω τα φυστικια

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

αραπικό ή αιγίνης?

kanataki είπε...

καλά που μου θύμησες να διπλοτσεκάρω τα εισητήρια της πρωτοχρονιάς!

υγ είσαι φίλος!
υγ τι εννοούσες για την AGB?
υγ ε?

Jordan είπε...

Σταθη ευχαριστω!
"Εγω πάλι πιστεύω πως αυτό ήταν ένα δωράκι από τον Μεφιστοφελή!"
Λοιπον μ αυτο που λες μ εχεις κανει να φανταζομαι τον θειο μου ως αλλο Robert de Niro(απ τον δαιμονισμενο αγγελο) να καθαριζει με τα μακρυα του νυχια το αυγο και να το βαζει ολοκληρο στο στομα του..

tzonakos είπε...

Πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσω την Ελλάδα και να οργανώσω τα ευρωπαϊκά μου ταξίδια, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Αμστερνταμ, Βερολίνο, Ζυρίχη, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Κίεβο.
Αλλα δεν μ αφήνει η Ελλάδα μου !

Στάθη πολύ ωραίο το αφιέρωμα, απο τα καλά που έω διαβάσει εδω και 6 χρόνια που συμμετέχω και σε σελίδα με ταξιδιωτικούς προορισμούς ( www.trekshare.com )
Σου εύχομαι να ταξιδεύεις συχνά, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.

Καλό απόγευμα.

Zaphod είπε...

Για το Λονδίνο θα σου πώ αν και όταν πάω. Πάντως το κομμάτι είναι κομματάρα!

karfoto είπε...

Eγώ το φοβάμαι το Λονδίνο πάντως αλλά και όλη την Αγγλία !!!
Εκεί δεν είναι που κουνιούνται οι άνδρες,σαν τις βάρκες στην Μύκονο ???

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

tsaperdona θα πιείτε μπύρες και θα βουτήξετε με τον μπούκλα από την London Bridge όταν ο Μπιγκ Μπεν θα σημάνει το 2008?!
Φιλιά!

Jordan άρχισε να καπνίζεις κάμελ άφιλτρο σαν άλλος Χάρυ Αντζελ! Πάντως αγαπητέ Φάουστ το σχόλιο του Μιχάλη ηταν όλα τα λεφτά!

tzonakos όπου και να πάμε η Ελλάδα μας πληγώνει και δεν μας αφήνει!! Εμείς λέμε να κάνουμε τις εξορμήσεις μας το καλοκαίρι και το χειμώνα να μαζεύουμε λεφτά για μια μικρή εκδρομούλα στην Ευρώπη!

Zaphod καλα ρε συ πήγες Βέροια και δεν έχεις πάει στο Λονδίνο?!
;-)

Karfotos ένας από τους πλέον κλασικές φάτσες στο Λονδίνο είναι ο Βίνυ Τζόουνς. Εγώ δεν θα ήθελα να του πώ την άποψη για Βαρκούλες....

Ανώνυμος είπε...

Η τελευαταί φώτο είναι μέσα στο μυστήριο... Πολύ καλή.. Καλά εσύ έχεις το λόνδινο-Αθήνα Κολιάτσου-Παγκράτι :) . Καλημέρα!!

boutsoukas είπε...

Αχ βρε Στάθη, τι φωτιές μας άναψες! Έχω να πάω τρία χρονάκια και μου λείπει, μου λείπει πολύ!! Βλέπεις πέρασα τρία καταπληκτικά χρόνια εκεί όταν σπούδαζα...Αχ,βαχ!
Μου φαίνεται ότι αντί για τη συνέχεια της Σύρου, θα ανεβάσω Λονδίνο στο blog μου για ψυχοθεραπεία!!!