3.8.07

Rome


Στο έργο του "Commentarii de Bello Gallico" και συγκεκριμμένα στο 44ο Κεφάλαιο του 5ου Βιβλίου, ο Ιούλιος Καίσαρ γράφει "Erant in ea legione fortissimi viri, centuriones, qui primis ordinibus appropinquarent, Titus Pullo et Lucius Vorenus....". Ητάν λέει σε εκείνη την Λεγεώνα, την ΧΙ, δύο πολύ γενναίοι εκατόνταρχοί που διαγωνίζονταν να πάρουν τον πρώτο βαθμό, ο Τίτος Πούλο και ο Λούκιος Βορένος. Και έτσι συνέχεια καυγάδιζαν και ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον πολύ σκληρά προκειμένου να προαχθούν. Αναφέρει μάλιστα ενα περιστατικό όπου σε μια μάχη με μια Γερμανική φυλή (τους Nervii) οι δύο εκατονταρχοι φεύγουν απο τις γραμές της Λεγεώνας προκειμένου να δείξουν την ανδρεία τους και αφού νικάν σχεδόν μόνοι τους, οι υπόλοιποί λεγεωνάριοι ζητωκραυγάζουν. Να σημειωθεί οτι αυτοί οι δύο είναι οι μόνοι κοινοί πληβείοι στρατιώτες που αναφέρονται στο εργο του Καίσαρα.

Αυτούς, λοιπόν, τους πληβείους διάλεξαν για κεντρικούς ήρωες, οι σεναριογράφοι της ιστορικής σειράς "Rome". Μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή του βρεττανικού BBC, της ιταλικής RAI και του αμερικάνικου HBO, γυρισμένη εξολοκλήρου στην παλιά φημισμένη τσινετσιτα και στην ιταλική υπάιθρο. Ο πρώτος κύκλος των 12 επεισοδίων της σειρά ς αναφέρεται στην περίοδο από την κατάκτηση της Γαλατίας από τον Καίσαρα - το 52 π.Χ.- μέχρι την 15η Μαρτίου του 44 π.Χ, την ημέρα δηλαδή που ο Καίσαρας δολοφονείται μέσα στην σύγκλητο. Ο δεύτερος κύκλος με 10 επεισόδια ξεκινάει από την δολόφονία του Καίσαρα και τελείωνει στην ήττα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στο Ακτιο το 31 π.Χ. Η σειρά αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τα πάθη των πρωταγωνιστών τους.

Οπου πρωταγωνιστές είναι - εκτος απο τους δύο πληβείους που φαίνεται να παίζουν εναν μικρό ρόλο σε όλα τα σημεία καμπής της Ρωμαϊκής ιστοριας- ο Ιουλίος Καίσαρας, η ανιψιά του η Ατία και τα παιδιά της η Οκτάβια και ο μετέπειτα πρώτος αυτοκράτορας Οκταβιανος, η Ερωμένη του Καίσαρα και μητέρα του Βρούτου η Σερβίλια, ο Κικέρωνας , ο Πομπήιος και βέβαια ο εμπιστος στρατηγός του Καισαρα Μαρκος Αντώνιος με την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιστή στην Ιστορία με λίγες εξαιρέσεις και πραγματικά σε πείθει για τον ρεαλισμό της απεικόνισης της Ρωμαικής Κοινωνίας μισο αιώνα πριν τον Χριστο. Θα έλεγα ότι είναι η μετεξέλιξη του "Εγώ ο Κλαύδιος" στον 21ο αιώνα! Ίσως με περισσότερο γυμνό. !


Οι πολυ προσεγμένοι τίτλοι της σειράς

Αυτά συνέβαιναν στην Εσπερία ενω εμεις ξεχειλώναμε το Παραπέντε..

12 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στην Ελλάδα θα προβληθεί και από ποιο κανάλι, ξέρεις;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ο πρώτος κύκλος κυκλοφορεί στα βιντεοκλαμπ. Ο δευτερος κυκλοφορει σε τορεντς..

Μου φαινεται οτι προβαλεται απο το φιλμνετ. Οσο για τα υπόλοιπα καναλια... Μεχρι Μαρια Ασχημη φτανουν! Αυτη ειναι πολυ ακριβη παραγωγη για τα γουστα τους..

m13 είπε...

kale ti wraio blog :)

(το κάτω κάτω "I am watching you" μου αρέσει :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλως ήρθες m13!!
Σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια!!!

zekia είπε...

αυτό το bbc ότι και να κάνει, δεν πιάνεται απο κανέναν όμως. φαίνεται εκπληκτική δουλειά

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ετσι είναι Κικη. Μιλάμε για ενα κρατικό σταθμο που δενψ διστασε να τα βαλει με Μπλερ την στιγμη που ολα τα ιδιωτικα ΜΜΕ τον ειχαν στα οπα οπα!! Το BBC και η Guardian ειναι οι συνηθειες που κολησα απο τις μερες μου στην Αγγλια...

Οσο για το Rome να προσθέσω ότι η περιοδο στην οποία αναφερεται ειναι μια απο τις πιο ταραγμένες, όταν δηλαδη ο Καισαρας προσπαθει να καπελώσει την Δημοκρατία των Αριστοκρατων με την βοηθεια των πληβείων και ο διαδοχός του τελικά γίνεται imperator απο την ιδια την Γερουσία...

Skouliki είπε...

η ιστορια η φτιαχνεται απο μυθους ή φτιαχνεται απο στόμα ..

διαλέγεις τον τροπο και ζεις το παραμύθι σου

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

από ενα στόμα φτιάχνεται μια ιστορια, απο πολλα ενας μυθος
;-)

Skouliki είπε...

χμμμ... το θεμα ειναι αν ο μυθος είναι ιστορια και αν η ιστορια είναι μυθος ..

καλε αστο .. παμε διακοπες ...

η εκτονωση του μπικινι

holyme είπε...

Πώ πώ οι καημένοι οι γερμανοίιιι...πήρανε τον Pullo από ότι φένεται;-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Η καλύτερη ατάκα της σειράς
Ιουλίος Καισαρ στον Λούκιο Βορένο
"Πάρε τον Πούλο... και κυνηγησε τους!!"
χεχε

maria_pin είπε...

Εγώ πάντως, ντρέπομαι να πω, οτί αν και πολυδιαφημισμένη δεν την είδα! Αλλά τα τραίηλερ που είδα, φαίνονταν ενδιαφέροντα!!
χχ