22.10.09

Η ομηρεία των STAGE..


Είδα σήμερα το πρωί κινητοποιήσεις των εργαζομένων με με συμβάσεις Stage μετά από την χθεσινή ανακοίνωση ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Είδα σήμερα αρκετές γυναίκες, οι περισσότερες πάνω απο 35, να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Άλλώστε για 700 και 650 ευρώ δουλεύαν με την μίνιμουμ ιατροφαρμακευτική ασφάλεια και χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τους καταλαβαίνω γιατί και εγώ με κάτι τέτοια προγράμματα είχα βρει την πρώτη μου δουλειά το 1998, όταν ήμουν 22.

Υπάρχουν όμως διαφορές ανάμεσα σε μένα τότε και σε αυτές τώρα. Εγώ τότε με την συμμετοχή μου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαχειριζόταν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχα εξασφαλίσει 6 μήνες σε ιδιωτική εταιρία. Ήξερα ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν αυτοί οι έξι μήνες και αν ήθελα να δουλέψω παραπάνω έπρεπε να με προσλάβουν κανονικά μετά όπως και έγινε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος με τον οποίο διαφωνώ με την Αριστερά που λέει να καταργηθούν εντελώς τα stage ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι τέτοια προγράμματα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον εργοδότη να προσλάβει νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Βέβαια δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να γίνεται επ'άπειρον. ένα εξάμηνο είναι αρκετό, θεωρώ.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, αυτά τα κορίτσια -μπορεί να υπάρχουν και αγόρια αλλά εγώ δεν τα είδα- ήξεραν ότι δεν μπορούν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. -αφήνω στην άκρη το πως πήραν τις θέσεις αυτές, ας υποθέσω ότι τις πήραν αξιοκρατικά...

Παρόλλα αυτά κάποια κορίτσια ανανέωσαν τις συμβάσεις stage και μια και δύο φορές. Φτάσαμε λοιπόν να έχουμε στην Ελλάδα το ανέκδοτο, προγράμματα μαθητείας με 6 χρόνια διάρκεια! Έλεος! Έξι ολόκληρα χρόνια! Σε 6 χρόνια μπορείς να σπουδάσεις κάτι από την αρχή αλλά και να κάνεις και διδακτορικό αν το λέει η καρδούλα σου!! Και έτσι φτάνεις στα 35 να δουλεύεις για πενταροδεκάρες και ουσιαστικά ανασφάλιστα και να προσεύχεσαι να παρακαμφθούν οι νόμοι - ως συνήθως στην Ελλάδα- για να βρεις και εσύ μια θέση στον ήλιο. Και αντί η κυβέρνηση που σε διόρισε να σου δώσει μια λύση, συνεχίζει το έργο αυτό της πολιτικής ομηρείας και προκηρύσουμε και άλλες θέσεις προεκλογικά! Και παράλληλα με αυτό προκηρύσσει και μια ακόμη κατηγορία ομήρων, συμβασιούχους με 8μήνες συμβάσεις. Και βέβαια όλοι αυτοί οι "όμηροι" θα πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες για να δουλέψουν πραγματικά και να κάνουν την χαμαλοδουλειά που συνήθως -το λέω με μεγάλη πικρία- κάποιος μόνιμος και εξασφαλισμένος δημόσιος υπάλληλος θα βαριέται να κάνει......

Το να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις σημαίνει ότι 12.000 άνθρωποι θα βρεθούν στον ΟΑΕΔ με την μια. Δύσκολη απόφαση είναι αυτή αλλά πιστεύω ότι είναι σωστή. Αυτό ακριβώς έλεγαν οι συμβάσεις που οι περισσότεροι υπέγραψαν ακόμα και αν παράτυπα ανανεώθηκαν μια και δύο φορές.

Θα μου πειτε αυτό ήταν το πρόβλημα στην Ελλάδα ή ο Χριστοφοράκος, η siemens και άλλα πολλά. Δίκιο έχετε. Αλλά νομίζω και ελπίζω αυτή η κυβέρνηση να θέσει κάποιες βάσεις που έξω θεωρούνται αυτονόητες. Το να μην ανανεωθεί αυτή η ομήρεια είναι μια γενναία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, αρκεί όμως να η "απελευθέρωση" αυτών των "ομήρων" να μην σημαίνει "κάνω χώρο για να μαντρώσω τις δικούς μου"....

14 σχόλια:

Μαρλέν είπε...

συμφωνώ απόλυτα. Όταν υπογράφεις για ορισμένο χρόνο, αυτό σημαίνει οτι η εργασία έχει ημερομηνία λήξης, και κάνεις παράλληλες κινήσεις να βρεις κάτι καλύτερο. Αλλά όλοι ελπίζουν σε μια μονιμοποίηση, όπως έλεγε ο βουτσάς σε μια ταινία "ας τρουπώσω εγώ..", και αυτή δυστυχώς η λογική ενισχύεται από τους πολιτικούς.
Με ποια λογική ο φορέας που σε προσλαμβάνει καλώς ή κακώς για ορισμένο χρόνο είναι υποχρεωμένος να σε μονιμοποιήσει?

pølsemannen είπε...

Έχεις δίκιο.

Τα σταζ είναι κατά βάση είναι προς εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θες δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα, θες ότι "βρέθηκε" ένας νέος τρόπος ρουσφετιού, φτάσαμε εδώ...

Άμα για να μπει κανείς σε σταζ, ανασφάλιστος, με 12 x 500€ τον χρόνο, πρέπει να βάλει βύσμα, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα...

(Βέβαια σε λίγο για να πάρεις τσιγάρα και σοκοφρέτες από το περίπτερο, θα πρέπει να δίνεις φακελάκι...)

J95 είπε...

"Άμα για να μπει κανείς σε σταζ, ανασφάλιστος, με 12 x 500€ τον χρόνο, πρέπει να βάλει βύσμα, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα..."

Ο βασικός λόγος που ήθελε βύσμα ήταν ότι δεν αντιμετωπιζόταν σαν εκπαίδευση, αλλά σαν σχέση εργασίας με το Δημόσιο, =ευκαιρία για μονιμοποίηση. Μπορεί να ακούγεται ηλίθιο, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι στην περίπτωση των -περισσότερων- συμβασιούχων έχεις να κάνεις με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό ηλιθιότητας, λαμογιάς και εθελοτυφλίας.

pølsemannen είπε...

@ J95

"...έχεις να κάνεις με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό ηλιθιότητας, λαμογιάς και εθελοτυφλίας."

Να μπουκάρω εγώ στο δημόσιο όπως να 'ναι και μετά δεν με κουνά κανένας!
Ήμη απουνηρός ηγού!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρλέν με την λογική ότι σε προσλαβάνει για 8 ή 18 μήνες και καταλήγεις να δουλέυεις 6 χρόνια..
Πάντως είναι όπως τα έλεγε ο Βουτσάς! απλά δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό..... τρούπες στον ιδιωτικό τομέα!

pølsemannen τα πράγματα είναι πολύ ά;σχημα ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ανεργία των νέων! Δεν το συζητάω! Για αυτό και τέτοια προγράμματα είναι μια κάποια λύσις που ΄λεγε και ο ποιητής! Όμως στο δημόσιο - και το ξέρω απο πρώτο χέρι - κατάντησαν να είναι το κορυφαίο ρουσφέτι!

J95 σωστός!

she smiles είπε...

xtes ekana allhparomoiwsh...
shmera mou rth to ekshs

na eisai erwteymenh me kapoion aytos na mhn se thelei kai na katsikwnesai spiti tou thn epomenh mera pou sou leei "den to blepw na proxwraei me mas".... aytos na se smprwxnei apo ton kanape, apo to krebati...ki esy ekei ...pou tha paei ...tha me agaphsei!
to paizeis...mporei na ektimhsei thn proika sou... mporei na deis mian allh sto mpanio tou kai na les san ton spyro papadopoulo "ti egine re paidia..."

geokalp είπε...

_st_ όπως τα γράφεις!

στην ουσία τώρα:
υπήρχαν φράγκα που κάθονταν - από ΕΕ - και είπε το δημόσιο να τα χρησιμοποιήσει
φτάσαμε βέβαια στο κλασσικό σύνδρομο ομηρείας και υπόσχεσης για μονιμοποίηση
όσοι ήταν γρήγοροι και έβλεπαν μπροστά τους χωρίς να ακούν πολύ, χρησιμοποίησαν τα μόρια και μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ, οι άλλοι ακόμα περιμένουν...

το stage είναι μαθητεία, γνώρισα παιδιά που την έκαναν στη bmw, στα γραφεία της ΕΟΚ, όπου θες...
εδώ γουστάρουμε ομήρους...
γνώρισα τελευταία παιδιά που είχαν συμβάσεις stage 3 και 4 φορές, με 1-2 μήνες ενδιάμεσα καθησιό... τι να λέμε τώρα... και να έχουν πειστεί ότι θα γίνουν μόνιμοι...

τα stage θα έπρεπε να ανήκουν μάλλον μόνο στα πανεπιστήμια-ΤΕΙ ώστε ο καθείς να μπορεί να έχει μια επιλογή να κάνει λίγο από αυτό που νομίζει ότι θέλει

geokalp είπε...

υγ ο Σάβολάιν κανονίζει εισιτήριο για τη Κυριακή....

shades είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για τον ιδιωτικό τομέα που είναι μεγαλύτερο κομμάτι... νέους δικηγόρους που δουλεύουν 12ωρα με 830 γιατί αν δεν το κάνουν περιμένει ο επόμενος... να μιλήσουμε ότι ο γονιός στερήθηκε για να κάνει το παιδί του επιστήμονα και δεν έχει την δυνατότητα να φτιάξει οικογένεια (με 830???) να μιλήσουμε ότι "από άποψη" δεν θέλω βρε αδερφέ να βολέψω την κόρη μου θέλω να μορφωθεί και να είναι δυνατή στη ζούγκλα θέλω από τα 18 να δουλεύει και να σπουδάζει άσχετα αν μπορώ να πληρώνω θέλω να κρατά σπαθί και να πετύχει ότι ακριβώς αξίζει... τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Σε 10 μέρες ή σε είκοσι κανείς δεν θα μιλά για το θέμα θα υπάρχει νέο και η πλύση εγκεφάλου θα συνεχίζετε και αυτό είναι το λάθος του απλού πολίτη, βλέπει τηλεόραση.
Αρκετά είπα ήρθε η ώρα να πάω στην Γλυφάδα να δώσω φακελάκι για την μάνα που αν δεν το κάνω δεν θα γίνει εισαγωγή :(
Περαστικά μας...
Δεν είμαι λαϊκιστής, εξοργισμένος είμαι με το 80%!!! και όπως πάω θα φορέσω σίγουρα λευκή μπλούζα που δένει πίσω "για το καλό μου"

gekos είπε...

Πότε κάποιες τομες που γίνονται σε αυτήν την έρμη χώρα,να συνεχίζονται από τις επόμενες κυβερνήσεις.θα στα πω αύριο από κοντά.

Zaphod είπε...

Πολύ καλό το ποστ!!

"Ήξερα ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν αυτοί οι έξι μήνες και αν ήθελα να δουλέψω παραπάνω έπρεπε να με προσλάβουν κανονικά μετά όπως και έγινε."

Ετσι ειναι. Απ οσο καταλαβαινω η κανονικη μορφη των σταζ (σταζ δεν σταζ) ειναι 6 μήνες μαθητεια και τελος. Καμια ανανεωση με αυτους τους όρους.

Ειναι επισης σαφες πως καποιοι εξ αυτων κανουν εργασια που αλλιως δεν θα γινοταν. Αρα δυστυχως η ευτυχως το λογικο βημα ειναι καταργηση των ανανεουμενων σταζ και προκύρηξη μονιμων θέσεων. Τα όποια νεα τετοια προγραμματα πρεπει να ειναι για λιγους (σε κάποιο μικρο ποσοστο) και σαφέστατα ενα ατομο θα μπορει να το κανει 1 φορα χωρις δυνατοτητα ανανεωσης με αυτους τους ορους

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και δεν είναι μόνο αυτό που θέτεις. Είναι ακόμη η κοροϊδία κι η υπόσχεση ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν προϋπηρεσία και να διοριστούν μόνιμα, τη στιγμή που βούλιαζαν οι πολιτικές της ΝΔ τον ιδιωτικό τομέα. Και η πλάκα είναι ότι μέσα από μία τέτοια διαδικασία είχαν πετύχει και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, φτιάχνοντας απλά ομήρους και ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Γιώργος Τ. είπε...

Συμφωνώ μαζί σου! Και μάλιστα, η γνώμη η δική μου είναι πιο αυστηρή και ίσως πιο ακραία (παρ' ότι ξέρω πολλούς που συμφωνούν μαζί μου)..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Το μόνο που είναι σημαντικό παιδιά είναι να μην σταμάτησαν αυτές τις ομηρίες για να δημιουργήσουν καινούργιες..
έτσι απλά...