28.10.09

H έφοδος στα "χειμερινά ανάκτορα"

Διαβάζω για την προχθεσινή επίθεση και βλέπω τα ρεπορτάζ. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τι κίνητρο μπορείς να έχεις για να ρίξεις 100 σφαίρες σε 20χρόνα παιδιά που φοράνε μια στολή ούτε πως έχεις έρθει ως εκεί. Και έχω φτάσει να θεωρώ την "17 Νοέμβρη" μια λογική οργάνωση σε σχέση με αυτά τα νέα "φυντάνια".

Τουλάχιστον , η παρέα του Κουφοντίνα ,έστω στην αρχή, στόχευε κάτι βασανιστές της Χούντας, κάτι πράκτορες της CIA, κάτι βιομήχανους. Τα χτυπήματα τους είχαν μια λογική και ήταν συμβολικά. Εννοείται πως δεν ήταν λιγότερο δολοφόνοι από αυτά τα νέα "φυντάνια". Σε καμιά περίπτωση όμως δεν προκαλούσαν τον φόβο του απλού Έλληνα, εκτός ίσως μετά από το θάνατο του Αξαρλιάν.

Αυτά τα φυντάνια είναι πολύ διαφορετικά. Νομίζω μεγάλωσαν μέσα σε χιλιάδες μύθους και "επαναστατικά" παραμύθια, να ονειρεύονται "εφόδους στα χειμερινά ανάκτορα" ενώ θέλουν να μοιάσουν στον Τσε αλλά με κάτι από τους ήρωες της Γλυκιάς Συμμορίας! Και κατάφεραν να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας με μια χαοτική ιδεολογία έτοιμοι να ξεσπάσουν σε έναν εχθρό που για αυτούς αντιπροσωπεύει όλα τα δεινα, την Αστυνομία στην προκειμένη, έστω και αν πρόκειται για 20χρόνα με λίγους μήνες προϋπηρεσία. Μπορεί να είναι ή να ήταν πλουσιόπαιδα, μπορεί και όχι, ποιος ξέρει? Ποιος νοιάζεται κιόλας. Το βασικό είναι ότι υπάρχουν. Και ακόμα ποιο βασικό είναι τι κατάφεραν.

Δεν ξέρω αν ήταν ο στόχος τους αλλά αυτό που κατάφεραν είναι να δυναμώσουν στο φόβο που ήδη υπάρχει σε αυτή την κοινωνία και τα δελτία ειδήσεων τον ανατροφοδοτούν με έναν αυτιστικό σχεδόν τρόπο. Και σχεδόν σύσσωμη η κοινωνία θα ζητήσει την περαιτέρω αστυνόμευση και την σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας.

Και όπως αυτοί ζητάνε αίμα, σε λίγο θα ακούγονται φωνές από την κοινωνία που θα ζητούν αίμα και πιο ολοκληρωτικές λύσεις, χωρίς εισαγωγικά. Και ο φόβος μαζί με το αίμα εκεί θα μας φέρει, σχεδόν αξιωματικά.Ο φαύλος κύκλος δυστυχώς άνοιξε και μας έκλεισε μέσα του.


Και ίσως η παρομοίωση των Εξαρχείων με την Λωρίδα της Γάζας να ακούστηκε αρκετά υπερβολική, δεν έγινε το ίδιο με τον "πόλεμο" που ακούστηκε μετά από την ηχώ των 100 σφαιρών.

Να πω και δυο λόγια για την Αστυνομία. Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά πιάστηκε εξ απηνής. Με κατεβασμένα παντελόνια μπορώ να πω. Και αυτό θα γίνεται επ' άπειρων όταν θα βάζεις 20χρόνα παιδιά, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, να φυλάνε 8ώρες σκοπιές! Δεν ξέρω τι θα κάνει αλλά μετά από πολλές επιθέσεις σε τμήματα είναι φανερό ότι η "σκοπιά" δεν ωφέλησε σε τίποτε...

Πάντως περαστικά στα παιδιά που τραυματίστηκαν. Αυτό είναι το σημαντικό αυτή την στιγμή.

7 σχόλια:

Jordan είπε...

καλησπερα Σταθακο. 3 παρατηρησεις εχω να κανω με τυχαια σειρα σημασιας.
1.Καμμια σχεση δεν εχουν αυτοι οι δολοφονοι με την ιδεολογια της Γλυκιας Συμμοριας(αναφερομαστε υποθετω στην cult Ελλ. ταινια του Νικολαιδη)
2.Τα κινητρα τους δεν ειναι ιδεολογικα αλλα καθαρα σχιζοφρενικα (ψυχοπαθολογικες περιπτωσεις)
3.Τωρα, μην λεμε οτι φταιει η ελλιπης εκπαιδευση της αστυνομιας! Δηλ τι εκπαιδευση να εχει καποιος απεναντι σ ενα στυγνο τρομοκρατικο χτυπημα;;Δεν ειμαστε σε εμπολεμη ζωνη! Δηλ. τι; επρεπε να κρυβονται σε χαρακωματα για ν αλλαξουν σκοπια;;;...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Jordan αυτά τα "φυντάνια" νομίζουν ότι έχουν κάτι κοινό με τους ήρωες της ταινίας, δεν το νομίζω εγώ..

Δεν φταίει η εκπαίδευση? Πρώτη φορά επιτέθηκαν σε τμήμα? Νομίζεις δεν νοιώθουν οι αστυνομικοί ότι είναι σε πόλεμο?

ΥΓ Εννοείτε ότι αυτά τα άτομα τελούν σε σύγχυση ιδεολογική και ψυχολογική...

KitsosMitsos είπε...

Ιδεολογία; Χλωμό. Πολιτικές θέσεις; Εξίσου χλωμό.
Βία για τη βία; χμμμ

Zaphod είπε...

Βια επειδη "ειναι cool"....

ψιλοαμερικανοποιηση μου κάνει η όλη ιστορια. Τα κακά της Αμερικής τα παίρνουμε ταχυτατα. Τα καλα της ακομα να ερθουν έστω για μια βολτα

shades είπε...

Κι εγώ αναρχικός είμαι και το δηλώνω με μεγάλα γράμματα, και αντιεξουσιαστής και ότι αντί θέλεις!!! αυτή η πράξη θα έχει το ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα, η βία σκορπά βία σε όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις.
Δεν είδα καμιά ιδεολογία καμία θέση που να με ακουμπά, (όταν πιτσιρικάδες έκλεβαν τον Βερόπουλο και μοίραζαν τσάντες χαμογελούσα) αυτή είναι πράξη για σκέψη!!!
Οι αναρχικοί είναι ιδεολόγοι ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ και μπορούν να σου αποδείξουν ΟΣΑ ΛΕΝΕ!!!
Οι πράξεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με "δράση με ιδεολογία με άποψη" είναι εγκληματικές ξεκάθαρα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δείτε και αυτό!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

shades είπαμε ιδεολογικός αχταρμάς... και ψυχωτική συμπεριφορά προσθέτω..