29.1.08

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου...



Από την Δευτέρα παρακολουθούμε νέα επεισόδια από το πολυαγαπημένο μας σήριαλ της Τηλεοπτικής Δημοκρατίας της Ελλάδας. Το "πολυαναμενόμενο" τέλος του Αρχιεπίσκοπου ήρθε τα ξημερώματα μαζί με έναν τρομερό βοριά που τρέλαινε τους πάντες και ειδικά τον Ζακύνθου που έχει απαγορευτικό και δεν μπορεί να τρέξει στην κηδεία του "πολυαγαπημένου" του φίλου!

Έτσι φίλοι και εχθροί τρέχουν να πλέξουν το εγκώμιο του εκλειπόντος για να πάρουν λίγη από την ύστερη ευλογία του. Ίσως μερικοί πουν ότι είναι χριστιανικό, τώρα που αυτός πέθανε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να εξαίρουν τα "καλά και τις αρετές του χαρακτήρος του". Εγώ πάλι το βλέπω σαν μια μεγάλη υποκρισία και ενά θέατρο το όλο σκηνικό.

Η υπερβολή ξεχυλίζει πιστεύω από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Βυζαντινές εκφράσεις όπως "εκοιμήθη", "σκήνωμα" εκτοξεύονται σωρηδόν. Δεν ξέρω αν έτσι ορίζει το πρωτόκολλο αλλά πάλι μου φαίνεται κομματάκι υπερβολικό.

Τον κόσμο που στήνεται στις ουρές και αυτόν τον θεωρώ υπερβολικό αλλά από την άλλη τον καταλαβαίνω κιόλας χωρίς ωστόσο να τον συμμερίζομαι. Τον Αρχιεπίσκοπο τον γνώρισε σε εποχές που οι δύο μεγάλοι και λαοφιλείς ηγέτες της μεταπολίτευσης είχαν περάσει τα νερά της Στυγός και όλοι οι αναλυτές λέγαν ότι στην πολιτική τελείωσε η εποχή των " χαρισματικών ηγετών" και ήρθε η εποχή των διαχειριστών. Ο Χριστόδουλος, πιστεύω, κάλυψε αυτός το κενό και όπως - πολύ σωστά - είπε και ο Μανδραβέλας στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ, μίλησε στον απλό Έλληνα για τις φοβίες που τον απασχολούν μέσα από ένα ζοφερό για αυτόν μέλλον. Εκεί πιστεύω ήταν και το κλειδί της σχέσης του με αυτή την μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ένα γνώριμο σημείο αναφοράς σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς και κρύβει αγωνίες και φόβο..

Εγώ -παραφράζοντας την περίφημη ρήση του- δεν τον πήγαινα τον Χριστόδουλο. Για πολλά πράγματα δεν τον πήγαινα, το κυριότερο ήταν η φιλοδοξία -που τουλάχιστον εγώ έβλεπα- στα μάτια του. Πράγμα ασύμβατο με την ταπεινή και μικροαστική θεώρηση που έχω για τον Χριστιανισμό. Δεν θα αλλάξω τώρα την σταση μου. Άλλα πάλι δεν θέλω να βγω τώρα να τον βρίσω, να τον χλευάσω και να τον στηλιτεύσω όπως κάνουν μερικοί. Αυτό το θεωρώ αν μη τι άλλο έλλειψη σεβασμού σε κάποιον που πέθανε ή πολύ απλά μεγάλη κακία.

Γενικά πιστεύω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος. Δυστυχώς δεν τον ακολουθούν όλοι.

Στο κλίμα των ημερών και το τραγούδι από τους church που σας έβαλα που μιλάει για υποκριτικά φίδια που σέρνονται...

35 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Θελω να δω ποιο κουμασι θα εκλεξουν για επομενο ηγετη...

gk είπε...

Στη χώρα των δημοσιογράφων είναι δυνατόν να υπάρξει σιωπή όπως θα έπρεπε;;;
Το κακό και το περιέργο δεν ήταν ο Χριστόδουλος και ο κάθε αρχιεπίσκοπος, που την δουλειά τους κάνουν, αλλά ο κόσμος που τους ακολουθεί και τους "ταϊζει"....

Maria Mikro Analogo είπε...

Συμφωνώ, Στάθη. Και στο τελευταίο (περί σιωπής) συμφωνώ ακόμα περισσότερο.
Καλημέρα και φιλιά.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ΠΡΕΖΑ TV πιστεύω ότι θα εκλέξουν τον συνονόματο..

gk Η σιωπή είναι μια αρετή που έχουμε ξεχάσει γενικώς. Όσο για το λαό, εγώ όπως είπα κατανοώ την αγωνία του χωρίς όμως να τον συμμερίζομαι..


Μαρία ανταποδίδω την καλημέρα και τα φιλιά.

geokalp είπε...

σιωπή και μόνο

βέβαια, ας πούμε κι ένα ανέκδοτο Γεωργίου;
Καλά, είδαμε κι τον Μητσοτάκη...
Πόσα κούτελα έχει φιλήσει ο ψηλός;
Κρυοπάγημα κοντεύουν να πάθουν τα χείλη του!!!

(ήμαρτον!)

Zaphod είπε...

Σωστός ο Στάθης.
Ασε που το όλο βυζαντινίζον και και-καλούα τεθλιμμένο σκηνικό (γεμίσαμε αφιερώματα σε μοναχούς, παπάδες και αναμεταδόσεις λειτουργιών) αρχίζει και εκνευρίζει.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp αυτό δεν είναι ανέκδοτο.. είναι η πραγματικότητα!!!
Θυμάμαι όταν πέθαινε ο Ανδρέας - το 96- λέγαν οτι ο Μητσοτάκης είναι και ενα χρόνο μεγαλύτερος!
Ήδη πέρασαν 12 χρόνια....

zaphod Κλείσε την τηλεόραση, αυτό έκανα...
Αν δεν μπορούν να σιωπήσουν, μπορούμε να πατήσουμε το κόκκινο κουμπάκι του τηλεκοντρολ

DaNaH είπε...

Στάθη ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις σου! Πολύ ωραίο post, μπράβο!

DonMits είπε...

Η σιωπή είναι χρυσός λένε και για αυτό εγώ δεν θα πω πολλά-πολλά (κάτι πρέπει να πω όμως, τι ελληνάρας είμαι άλλωστε)

Αυτές τις ώρες δεν πρέπει να λέγονται πολλά, νομίζω όλοι κρίναμε τον Αρχιεπίσκοπο όσο ήταν εν ζωή. Το πως τον κρίναμε δεν ενδιαφέρει. Και είναι μεγάλη υποκρισία να κάνεις κωλοτούμπα αφότου απεβίωσε.

Τώρα είναι ώρα να σεβαστούμε το νεκρό, όπως αρμόζει σε όλους τους νεκρούς.

Το ότι κάποιοι δεν το κάνουν και αερολογούν ακατάπαυστα υπέρ και κατά του κεκοιμημένου, εμένα προσωπικά με οδήγησε ήδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι στο να πατήσω το κόκκινο κουμπί που λέει ο Στάθης.

DonMits είπε...

Α και κάτι ακόμα, επειδή έτυχε και το συζητούσα με συναδέλφους.

Τον κόσμο που στήνεται στην ουρα για το ύστατο χαίρε στον Χριστόδουλο τον καταλαβαίνω και τον συμμερίζομαι πολύ περισσότερο από τον κόσμο που στήθηκε στην ουρά κλαίγοντας για να χαιρετήσει τη Βουγιουκλάκη.

tzonakos είπε...

Oύτε εγω τον "πήγαινα" για τους ίδιους λόγους Στάθη.
Θα το χετε καταλάβει οσοι με διαβάζατε απο καιρό. Και δεν εχω άδικο, το ξέρω.
Ξεχειλίσαμε απο εκφράσεις αγάπης, ειρήνης, σεβασμού και λοιπά αυτες τις μέρες.
Εχει και τσάμπα κηδεία με τιμες αρχηγού κράτους ε ; Φυσικά.
Παρακρατικός με ράσα ήταν.
Ποιός περιμένει κάποιους σωστούς διαδόχους τωρα ; Ποια αισιοδοξία άφησε γι αυτο ο εκλιπών;

Με το συμπάθειο αλλα όλο το σκηνικό ειναι για γέλια. Μεχρι τα πρωταθλήματα αναβλήθηκαν. Δεν μου εχει ξηγήσει κανεις επαρκώς το γιατί.

zekia είπε...

donmits συμφωνώ σε τρομακτικό βαθμό μαζί σου

maria_pin είπε...

donmits, εγώ θα διαφωνίσω μαζί σου. Ποιός είπε οτι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον επειδή είναι νεκρός! Αλίμονο δηλαδή.. Ο Χριστόδουλος ήταν δημόσιο πρόσωπο επειδή έτσι το θέλησε ο ίδιος, και σίγουρα έκανε πολλούς φίλους και πολλούς εχθρούς. Εκτός και αν θέλεις να πεις το "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον..", με το οποίο και θα συμφωνήσω απόλυτα, καλώς να τα πούμε και καλώς να τα σχολιάσουμε, και πρόσωπα και πράματα. Και πιστεύω οτι ο Στάθης τα είπε και καλά και ευγενικά, γιατί τελος πάντως θα μπορούσε να είναι και λίγο πιο αγενής!
Οσο για τον αρχιεπίσκοπο, θα ήθελα να πιστεύω οτί θα τον κρίνει ο Θεός!
Οσο για τον κόσμο που στήνεται στην ουρά, τί Χριστόδουλος, τί Βουγιουκλάκη- εγώ δε βλέπω διαφορά: αγάπες και οι μεν και οι δεν!
Την καλημέρα μου!
χχχ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

DaNaH και Zekia Πολλά Φιλιά

tzonako το πένθος και η ταφή τις ορίζει το πρωτόκολλο για ένα δημοσίο πρόσωπο που κρατάει και την πρώτη θέση σε ένα οργανισμό που ας μην ξεχνάμε ότι ίδρυσε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος για να τον εκμεταλλευτεί σε σχέση με το "οθωμανικό πατριαρχείο". Ασχέτα αν 150 χρόνια μετά κάποιοι απο μας πιστεύουμε οτι πρέπει να διαχωρίσουμε το κράτος από την εκκλησία κάτι τετοιο ακόμα δεν έχει γίνει ουτε τυπικά, πόσο μάλλον ουσιαστικά!


DonMits εγώ θα συμφωνήσω με την Maria_pin. Δεν έχει μεγάλη σημασία το για ποιον στέκεσαι στην ουρά. Σημασία έχει το οτι στέκεσαι. Το οποίο και δείχνει ότι αυτό το άτομο σου έδωσε κάποια πράγματα τα οποία εσύ καλώς ή κακώς - όλα σχετικά είναι - τα εκτίμησες τόσο ώστε να θεωρείς καθήκον να τιμήσεις τον νεκρό, σαν να ήταν ένα μέλος της οικογένειας σου.

Αυτό είναι το κατανοητό για μένα στην όλη υπόθεση. Και αυτό είναι και το ορίτζιναλ αν θέλεις στην όλη υπόθεση. Γιατί ο απλός λαός που περιμένει να τιμήσει τον νεκρό δεν προσδοκά ούτε τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε ψήφους.

Αυτά τα σάλια που στάζουν δεξιά και αριστερά καθώς και οι κατακίτρινοι λίβελοι που εκτοξεύονται όχι μ' αφήνουν παγερά αδιάφορα αλλά με εξοργίζουν.

Δεν χρειάζεται πιστεύω να επεκταθώ στις υπερβολές και την πρόθεση της "αγιογραφίας" που προβαίνουν οι παλιοί και οι όψιμοι τιμητές. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ σε αυτούς που υπερβαίνουν πιστεύω τα όρια της κριτικής - γιατί μπορούμε να ασκούμε κριτική στο Χριστόδουλο σαν δημόσιο πρόσωπο παρότι έχει πεθαίνει, όπως άλλωστε κάνουμε για άλλους εκλειπόντες - αλλά βγάζουν μια εντελώς πικρόχολη κακία. Μια Κακία που πραγματικά με ενοχλεί.

Και αυτός είναι ο λόγος Maria_pin που προσπαθώ να είμαι ευγενικός, αν και εμείς εδώ στη Μεσόγειο δεν συνηθίζουμε να κρατάμε τους τύπους κατά το αγγλοσαξωνικό πρότυπο.



Νέο πόστ έγραψα!!!
;-)
Φιλιά σε όλους!

Maria Mikro Analogo είπε...

Τι; Τώρα πρέπει να ξανασχολιάσουμε δηλαδή;;;; :P

osela είπε...

ο νεκρός δεδικαίωται, έτσι το έθεταν οι αρχαίοι.
και ο μόνος λόγος που δεν το σχολιάζω το θέμα είναι αυτός. αν τον είχα μπροστά μου όμως, θα του έλεγα την άλλη γνωστή αρχαία φράση, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε".



σχετικά με τα πλήθη που συρρέουν, ξέρεις πόσοι το κάνουν σε εκδρομή φάση? ειδικά από επαρχία. τα ΚΑΠΗ και τα ταξιδιωτικά ζουνε μεγάλες στιγμές. ταξιδάκι στην αθήνα, προσκύνημμα, μια βόλτα στην Ερμού και δρόμο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία κουβέντα να γίνεται!!

osela μήπως πέρασες τέσσερα χρόνια στην Φιλοσοφική?
Για σένα ταιριάζει το Λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν πάντως και σου αξίζει...

osela είπε...

st

μήπως πέρασα πολλά χρόνια διαβάζοντας??? Η Γ΄Δέσμη φταίει.

Skouliki είπε...

για μενα ενας εφυγε ενας ερχεται ... εχω και αλλα πραγματα πιο σοβαρα να ασχοληθω απο τι χρυσο φορεσε σημερα ο κωστετσος

φιλακι σταθηηηηηηηηη

desa είπε...

Υπάρχει σεβασμός για τον άνθρωπο Χριστόδουλο που υπέφερε.
Την εκκλησία δε τη χώνεψα ποτέ μου, και δε νομίζω ότι ο επόμενος θα με κάνει να αλλάξω άποψη. Την αντιπαθώ όπως και τους ηγέτες της. Γενικά δε πιστεώ σε καμία θρησκεία (τόσο ανάποδος άνθρωπος είμαι).

Αυτός ο Γκάβρανσιτς που πήραμε λες να είναι καλός? Τον λες και γεμίζει το στόμα σου. Όχι σαν τον Χαραλάμπους.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

osela blame it on the Δεσμη then...

skouliki χαχαχα!
Φιλιά σκουλικάκι!

desa δεν νομίζω ότι είσαι τόσο ανάποδος όσο νομίζεις!!
ΥΓ θα δείξει για τον Γκαβρανσιτς! Και άλλα γεμίζουν το στόμα αλλά δεν είναι και τόσο ωραία! ;-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

αφού τον θάψαμε και αυτόν μπορούν τα ταπεινά και σεμνά κανάλια να συνεχίσουν να; ασχολούνται με τον Λάκη και τον Μάκη ή τον Θέμο και τον Μάκη και τα ντιβιντι....

Προς θέου δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε για την siemens...

DonMits είπε...

maria_pin εγώ δεν είπα να μην κρίνουμε κάποιον επειδή είναι νεκρός. Είπα να μην τον κρίνουμε διαφορετικά επειδή είναι νεκρός, κοινώς να μην κάνουμε κωλοτούμπα, να μην αλλάζουμε την κριτική μας.

Δικαίωμα του καθενός είναι να κρίνει. Αλλά έλεος ρε παιδιά, αυτοί που τον κράζαν εν ζωή, τώρα που πέθανε ρίχνουν μαύρο (κροκοδείλιο) δάκρυ. Λίγη σταθερότητα στις απόψεις δεν βλάπτει και δείχνει και σεβασμό στο νεκρό και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Αυτές οι κωλοτούμπες και τα ψευτοδάκρυα των τιμητών του μου τη δίνουν αφάνταστα!

Θυμίζω τι είπα:
Αυτές τις ώρες δεν πρέπει να λέγονται πολλά, νομίζω όλοι κρίναμε τον Αρχιεπίσκοπο όσο ήταν εν ζωή. Το πως τον κρίναμε δεν ενδιαφέρει. Και είναι μεγάλη υποκρισία να κάνεις κωλοτούμπα αφότου απεβίωσε.

desa είπε...

Αυτο το ''απάντησαν και τράβηξαν κατά το δάσος'' θυμήζει ατάκα γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού.

Ανώνυμος είπε...

σταθη ακομα κι αν επελεξα τι σταση θα κρατησω απεναντι στο γεγονος δεν κρυβω οτι ακομα ειμαι διχασμενος. οπως ειπε και η maria_pin δεν σημαινει οτι δεν θα κρινουμε καποιον επειδη πεθανε. βεβαια εγω δεν τον εκρινα, πανηγυρισα. μην το θεωρησεις αντιδραση ενος κακου ανθρωπου(καλα μπορεις να το θεωρησεις κι ετσι) αλλα ως αντιδραση καποιου που βαζει απο την μια την δολοφονια εκατομυριων ανθρωπων και απο την αλλη την μακαρια και παρασιτικη ζωη καποιων σε βαρος ανοητων και, αφελων και αδυναμων να αντιδρασουν.

Hades είπε...

Η φιλοδοξία του εκκλιπόντος Αρχιεπισκόπου δεν ήταν μόνο στα μάτια του, Στάθη. Το ότι κάθε τρεις και λίγο αναστάτωνε το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου ήταν πραγματικό. Η ιστορία με τις ταυτότητες (που κατά κύριο λόγο ήταν προειδοποίηση να μην αγγίξει κανείς την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία) ήταν γεγονός αναμφισβήτητο. Η μισαλλοδοξάι του προς ο,τιδήποτε θεωρούσε ξένο (δηλαδή σχεδόν τα πάντα) ήταν δεδομένη... Θυμάμαι κάποτε είχε πει το ανεπανάληπτο "να μην δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα" και όλοι το είχαν περάσει στο ντούκου...

Ως προς τα υπόλοιπα που αναφέρεις, δυστυχώς συμφωνώ. Άλλωστε όπου πάει η τηλεόραση στην Ελλάδα τρέχουν κι όλοι να πάρουν θέση. Και δε μιλάω για τον απλό κόσμο που μάλλον είναι και οι μόνοι ειλικρινείς στην όλη ιστορία...

kat. είπε...

απλώς.. να συχωρεθεί!!
μόνο αυτό!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

DonMits το με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω είναι μια από τις σημαίες της χώρας μας, δυστυχώς.....
Και μένα αυτη η υποκρισία μου την δίνει στα νεύρα.


desa το ''απάντησαν και τράβηξαν κατά το δάσος'' είναι παλιά ατάκα γενικά που χρησιμοποιεί και γνωστός ραδιοφωνατζης, τετράποδος μάλιστα! ;-)

nag είσαι κομματάκι υπερβολικός πιστεύω!

Hades συμφωνώ με αυτό που είπες για τις ταυτότητες. Κάπως έτσι το είδα και εγώ. Όσο για τα ελληνικά ονόματα εκεί είναι το πιο παλιό - μεσαιωνικό σχεδόν- ανέκδοτο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός..

kat. ας συγχωρεθεί. Τώρα πια όλα αυτά που λέγονται για αυτόν δεν έχουν και πολύ σημασία.

desa είπε...

Ρε συ, τι γίνεται. Γκάβρανσιτς δανεικός, Ο άλλος ο Μουσλίμοβιτς δανεικός, πήραμε τον Σέρτζιο Κονσεισάο, κυνηγάμε και έναν ακόμα δανεικό.
Τρέχει κάτι με την ομάδα μας?

Hades είπε...

είναι το πιο παλιό - μεσαιωνικό σχεδόν- ανέκδοτο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός..

Συμφωνώ, επαυξάνω και προσυπογράφω πάραυτα. Κάπου έχω γράψει κι ένα σχετικό σεντόνι κιόλας αλλά δεν θυμάμαι με ποιον τίτλο! :):):)

Α, και πού'σαι (τελείως άσχετο)...ο Μαύρος Πύργος πλησιάζει... :):):)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

desa ότι χρειαζόμασταν ενισχύσεις φαινόταν! Ονόματα καλά έχουν ευελπιστώ να τους δω στο γήπεδο!


Hades Childe Roland to the Dark Tower came......
χεχε!! Περιμένω!!!

zouri1 είπε...

ο εκλιπων,ηταν φιλοδοξος και εκανε τα παντα προκειμενου να πρωοθηθει.Αν ζουσε και αλλο ,θα προχωρουσε και σε αλλες κινησεις του

Hades είπε...

Childe Roland to the Dark Tower came

at last... :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

zouri δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα έκανε! Κόμμα?

Hades Ka απλά!

Hades είπε...

Τα πάντα είναι Κα!