27.12.07

2007: Μια χρονιά που δεν άλλαξε -εντελώς- τον κόσμο

Ενώ το 2007 κοντεύει στο τέλος του και λίγο πριν στρωθώ για να κάνω τον προσωπικό μου απολογισμό είπα να ψάξω τα πρωτοσέλιδα που μας έδωσε αυτή η χρονιά.


Και αυτή η χρονιά άρχισε με ένα ερασιτεχνικό βίντεο από το κινητό κάποιου ιρακινού. Οι εικόνες και η στιβαρή φωνή ενός γρκιζομάλλη άνδρα σοκάρουν. Ένας "αιμοσταγής τύραννος" για μερικούς ή ένας "σύγχρονος Σαλαντίν" για άλλους οδηγείται στο ικρίωμα. Κατά το έβδομο έτος της δεύτερης χιλιετίας μετά χριστόν στην πλάσμα ή ελσιντι οθόνη του καθενός νοικοκυριού εισβάλει μια μεσαιωνική εικόνα. Ο πρώτος τηλεοπτικά παγκόσμια δημόσιος απαγχονισμός είναι το γεγονός της πρωτοχρονιάς του 2007.


Στην Ελλάδα η αναθεώρηση του άρθρο 16 ξεσηκώνει τον φοιτητόκοσμο. Πάλι καλά γιατί η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν απασχολεί ακόμα κανένα ΜΜΕ.

Τον Απρίλιο ένα Διαμάντι βούλιαξε στην καλντέρα. Το Sea Diamond ξέβρασε τους τόννους του μαζούτ στο πιο πανέμορφο ηφαίστειο της Μεσογείου. Δύο Γάλλοι αγνοούνται και τα φώτα της -κίτρινης ?- δημοσιογραφίας στρέφονται στην Γαλλίδα σύζυγο και μητέρα των αγνοούμενων.


Εντω μεταξύ στην Γαλλία ο Ρισελιέ παίρνει επιτέλους εκδίκηση από την Μαρία Αντουανέτα. Μέσα σε έξη μήνες ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ξεσηκώνει τα πλήθη των ... διαδηλωτών , γίνεται κολλητός του Μπούς , χώριζει την γυναίκα του -αφου η τελευταία "σώζει" τις Βουλγάρες νοσοκόμες στην Λιβύη- και ερωτεύεται την Κάρλα Μπρούνι. Στο ενδιάμεσο ρίχνει δηλώσεις για την Ευρωπαϊκη προοπτική της Τουρκίας. Η Μέρκελ κοιμάται ανήσυχα. Η Γηραιά Ευρώπη απέκτησε ενάν νέο διφορούμενο σταρ της πολιτικής.

Στην Ελλάδα μια νέα κοινότητα, ετερόκλητων ατόμων που ξοδεύουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο ενώνονται για να υπερασπιστούν το αγαθό της περίθαλψης. Η Αμαλία δυστυχώς έφυγε νωρίς. Μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ξεχάστηκε νωρίτερα.


Και ενώ στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουμε να βρούμε την άκρη του νήματος στην εξαφάνιση του Άλεξ Μεχισβίλι, στην Κόστα ντελ Σολ η μικρή Μαντλειν εξαφανίζεται σε μια ακόμη πιο σκοτεινή υπόθεση. Οι γονείς της θα ανακριθούν. Άκρη δεν έχει βρεθεί ακόμη παρόλα τα τελευταία νέα.

Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα κάηκε. Κυριολεκτικά.
Η ψύχη μας μαύρισε.
Τώρα τι κάνουμε?

Και τον Σεπτέμβριο ανοίξαν όχι μόνο τα σχολεία αλλά και οι κάλπες. Και αφού μαύρισε η ψυχή μας κάναμε εκλογές και ξαναβγάλαμε την ίδια κυβέρνηση και την ίδια αξιωματική αντιπολίτευση. Αποδείξαμε περίτρανα ότι το κράτος είμαστε εμείς.


Και αφού κάηκε η χώρα, κάηκε και η Αθήνα από "φυλετικές ταραχές"!!! Τύφλα να έχει το L.A.!! Trendy vs Emo!! God save us....



Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κάνει βουτιά στο κενό. Η κατα πολύ νεώτερη του συνεργάτιδα κατηγορείται για εκβιασμό. Δημοσιογράφοι-εκδότες κιτρινοροζ εντύπων καταθέτουν σε ανακριτές. Ροζ σκάνδαλο ή απλά η κορυφή του παγόβουνου.. Το 2007 κλείνει με μια από τις στιγμές που η ζωή είναι μεγαλύτερη από ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι ή του Πέτρου Μάρκαρη.

21 σχόλια:

she smiles είπε...

2007...tzous!

Φυτώ είπε...

nice...μας θύμισες ορισμένα...περιέργως απο το καλοκαίρι και μετά τα θυμάμαι, τα προηγούμενα σχεδόν τα είχα ξεχάσει...

ρε πούστη μου, μια σωστή δημοσιογραφική αναλυτική ανασκόπηση να δούμε ή να διαβάσουμε σε αυτή τη ψώρα...εε χώρα...

με παραλειπόμενα και όλα τα σχετικά... τι σκατά κάνουν οι δημοσιογράφοι;;

tzonakos είπε...

Καλή η ανασκόπηση ακόμα και που θυμόμαστε μερικά δυσάρεστα πράγματα. Ετσι ειναι όμως.
Γεγονότα και αλήθειες.
Ελπίζω η νέα χρονιά να φανεί λίγο πιο λογική αν και λίγα προμηνύουν κάτι τέτοιο.
Αισιοδοξία όμως, πού θα πάει ;
Χρόνια Πολλά Στάθη !

If...ιγένεια είπε...

Χρόνια σου πολλά και καλά με υγεία και αγάπη Στάθη! :D

oKyrios είπε...

Ωραία ανασκόπηση
Ρε σύ και εγώ απο το καλοκαίρι και μετά θυμάμαι (πάει άρχισε να κουρκουτιάζει) ειδικά ο Σαντάμ θάλεγα ότι ήταν πριν 2-3 χρόνια.
Πάντως τις νίκες του ΠΑΟΚ τις θυμάμαι σαν χτές κι άς πέρασαν ισα με τριάντα χρόνια (επιλεκτική μνήμη)
Καλή Χρονιά, Υγεία και Δύναμη του χρόνου σας θέλω ...ανεβασμένους

kanataki είπε...

μας τσάκισες ρε φίλε!

Zaphod είπε...

...
"Αποδείξαμε περίτρανα ότι το κράτος είμαστε εμείς."
Αυτό που είπες φίλε φτάνει και περισσεύει...

Επίσης, η Αμαλία δεν ξεχάστηκε απ' όλους...Ίδωμεν!

Καλή χρονιά να έχουμε πάντως....

Apo_F είπε...

Αστεία αστεία και μένα δε μου έρχεται τίποτα περισσότερο τρανταχτό απο τη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα τη χρονιά που πέρασε.. Αντε και ο Πούτιν που βγήκε και πρόσωπο της χονιάς.. Πως γίνεται, όλα όμως να είναι αρνητικής χροιάς ; Αυτά στιγματίζουν την ιστορία και τις αναμήσεις μας ή έτυχε και μονοπώλησαν αυτή τη χρονιά ;

Καλή Χρονιά σου Στάθη και στους υπολοίπους του μπλογκ!

karfoto είπε...

Ρε συ Στάθη ?
Ποια είναι "αυτή" η "ξεχαρβαλωμένη" η Μαρί Παναγιωτοπούλου ???

Εχω χάσει επεισόδια με φαίνεται !!!

...και το άλλο πως το είπες ???

trendy VS emo ???

Eγώ το Hemo ξέρω....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freecat tzous ξετζους, το 2007 θα φύγει!

Φυτώ και εγώ τα είχα ξεχάσει και είχα την εντύπωση ότι είχαν γίνει παλιότερα. Ίσως τα καλοκαίρι να ήταν πραγματικά μακρύ, φέτος.
Όσο για τους δημοσιογράφους .. άσε καλύτερα χρονιάρες μέρες.

tzonakos καλή χρονιά να έχουμε και ας είναι το 2008 καλύτερο.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά και σε σένα if.. ιγένεια

OKyrios εκείνο το γκολ του Βρύζα στο Χάιμπουρι το θυμάμαι σαν να ήταν προχθές και ας ήταν το 1997...

kanataki εσύ ειδικά δεν έχεις ανάγκη! Φιλιά

Zaphod Καλή χρονιά να έχουμε και την Αμαλία μονο κάτι σαν και εμάς την θυμούνται σε ψηφιακά ημερολόγια. Το θέμα είναι να γίνει και καμιά πράξη..

NegraDia ααα τον Πούτιν ξέχασα! Τον άνθρωπο που παλινόρθωσε την Ρωσική Αρκούδα και έκανε κάτι μαύρα γατάκια σαν την κοντολίζα να τρομάξουν! Όπως επίσης και την δολοφονία της Μπούτο που έγινε σήμερα. Το τελευταίο με φοβίζει ρε συ γιατι το πακισταν έχει και πυρηνικά και ποιος ξέρει ποιος θα τα χειρίζεται το 2008...

No News is good news φιλε σκέψου το για τις αρνητικές ειδήσεις...

Karfotos και εγώ το hemo ήξερα αλλά η Μαρί θέλει να μας πείσει ότι είναι emo και ότι έχει γνωρίσει τον πόνο στα 16 σε ένα κυριλέ προάστιο των Αθηνών! Τσέκαρε το εδώ!

osela είπε...

Ας αλλάξει κάτι μέσα μας Στάθη, και θα δεις που θ' αλλάξει κτ και στο 2008. Όχι απαραίτητα σε δημόσιο επίπεδο. Ας μην μαθευτεί ποτέ, ας μην μνημονευτεί από καμία ανασκόπηση. Ας είναι και κτ μικρό, προσωπικό.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

μέσα μας αλλάζουν πολλά ρε οσέλα. Θέλουμε δε θέλουμε μεγαλώνουμε!
Το θέμα είναι να αλλάξουμε και την συμπεριφορά μας και προς τα έξω.
Φιλιά

Cybergoulion είπε...

"μια νέα κοινότητα, ετερόκλητων ατόμων που ξοδεύουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο"! O καλύτερος ορισμός της φερόμενης ως μπλογκόσφαιρας που έχω διαβάσει!

Όσο για τις π@π@ριές που λένε οι δημοσιογράφοι, δυό μέρες σερί που πηγαινοερχόμουν Πειραιά - Μαρούσι με τα γεννητούρια του Θάνου, δύο emo είδα όλους κι όλους στο τρένο και αυτοί είχαν ξεπατωθεί στο γέλιο! Μήπως μας δουλεύουν;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Εδώ αρχίζουν να λέν για το "κίνημα των Emo" οι Bloggers θα γλυτώναν!?

Maria Mikro Analogo είπε...

Στάθη, τα 'χουμε ξαναπεί... στα αφιερώματα είσαι κορυφή! :D Καλημέρες και φιλιά!

desa είπε...

Ωραία ανασκόπηση

Hades είπε...

Ελλιπές το αφιέρωμα...
Κανονικά θα έπρεπε να είναι αφιέρωμα στην Κάρλα Μπρούνι και να έπονται τα υπόλοιπα ως συμπληρωματικά. Δις ελλιπές που δεν έχει και φωτογραφία της! :)
Σκέψου μόνο ότι επί Κλίντον φτάσαμε ν'ασχολούμαστε για μια πίπα (μιλάω για το είδος καπνιστού φυσικά) ωσάν να είναι επιπέδου "ανοίγω την τελεόραση, ανάβω τσιγάρο, πίνω νερό"...
Καλή χρονιά εύχομαι! :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Σας ευχαριστώ Μαρία και desa

Hades η Κάρλα Μπρούνι είναι μακράν καλύτερη από τη Λεουινσκι! Νοσταλγώ την Εποχή Κλίντον από την Εποχή Μπους , καλύτερα οι πίπες παρά οι Μπουσιες...

adaeus είπε...

Ωραιότατο, σύντομο και περιεκτικό :)

Dr_MAD είπε...

Με ισοπέδωσες. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να γρεράψω σοβαρά. Οντως αυτή είναι η χρονιά που πέρασε στο ζουμί της. Αν θες να διαβάσεις μια πιο κεφάτη εκδοχή κόπιασε να δεις τον Καζαμία μου για το 2008. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια...

Υπεύθυνη για τον ερχομό μου εδώ είναι η μπoumpoula που σε συνέστησε ως κορυφαίο γράφοντα. Είχε δίκαιο

Χρόνια Πολλά και γεροί νάμαστε πάντα ;-)

geokalp είπε...

ωραίες εικόνες, οι θύμησες λιγότερο καλές...