15.11.07

17 Νοέμβρη



Πριν από 34 χρόνια τα παιδιά που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο ξάφνιασαν την κουρασμένη Ελλάδα των σκληρών μεταπολεμικών χρόνων και χτύπησαν με δύναμη το γύψο που από τον Απρίλιο του 1967, οι Συνταγματάρχες την δένανε.

Σε αυτά τα παιδιά χρωστάμε όλοι μας πάρα πολλά. Χρωστάμε το γεγονός ότι επιτέλους κάποιος σε αυτήν την χώρα σήκωσε το ανάστημα του απέναντι όχι μόνο σε ένα καθεστώς ολοκληρωτικό αλλά σε μια διχαστική λογική που δημιουργούσε πολίτες διαφόρων κατηγοριών. Σε κάποια παιδιά που κάναν το αυτονόητο που όμως δεν μπόρεσε να κάνει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας αυτού του τόπου. Σε αυτά τα παιδιά που έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για να διανύει η Χώρα σήμερα την πιο μακροχρόνια ειρηνική περίοδο στα 180 περίπου χρόνια της ύπαρξης της.

Η Χώρα μας σήμερα ουσιαστικά είναι η χώρα που χτίσαν αυτοί. Για όλα τα στραβά της ή τουλάχιστον για τα περισσότερα, όλα αυτά τα παιδιά έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αυτή η Γενιά του Πολυτεχνείου, όπως την λέμε, ειδικά μετά τις αρχές του 1980 πήρε τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια της. Εκείνη η γενιά μας έδωσε ουσιαστικά τα βασικά της Δημοκρατίας.Το καλύτερο που έκανε ήταν να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτήν την στιγμή να λέμε ότι σκεφτόμαστε χωρίς φόβο. Μεγάλη υπόθεση.

Με τον τρόπο που κυβέρνησε τα τελευταία 30 χρόνια πήγε την Ελλάδα μπροστά σε πολλούς τομείς. Αλλού όμως δεν τα κατάφερε και άλλου απέτυχε οικτρά. Αυτά τα στραβά είναι πια το δικό μας Πολυτεχνείο και η ευθύνη να τα διορθώσουμε πέφτει σε μας.




Η Μουσική του Μίκη είναι το καλύτερο μνημείο
που θα μπορούσε αυτή η χώρα να δώσει
σε αυτούς που σταθήκαν απέναντι στα τανκς.

31 σχόλια:

Xrysostomos είπε...

Η Χούντα Ζει

;-)

Ανώνυμος είπε...

χρωστάμε είναι η λέξη που κρατάω..

Zaphod είπε...

Αν και μικρή σε έκταση πρέπει να είναι από τις καλύτερες αναφορες για το Πολυτεχνείο.

Σωστός ο _st_!


....άιντε...και στα δικά μας

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλώς ήρθες Χρυσόστομε!

Ιφ έτσι είναι. Καλημέρα

zaphod σ' ευχαριστώ. Ουκ εν τω πολλώ το εύ

geokalp είπε...

το τραγούδι όλα τα λεφτα!
Εκτός του Μίκη και Μπιθικώτσης..

karfoto είπε...

Μίκης και Μπιθικώτσης, επική κατάσταση, επικές συνθέσεις !

Τραγούδια που τα μαθαίναμε απο το δημοτικό και τα τραγουδούσαμε !

Να 'σε καλά Στάθη !!!

ΤΣΟΥΠΡΑΛΙΝΑ είπε...

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ !!!!!!!!!!!!!
ΖΗΤΩ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ !!!!!!!!!!!!!

Jordan είπε...

Εγω γενικα αποφευγω να κανω πολιτικα σχολια διοτι ιδεολογικα ανηκω στην σκοτεινη ζωνη μεταξυ ακροδεξιας και ακροαριστερας. Τι να βρισκεται εκει αραγε;;
Τεσπα καλο το παρελθον αλλα με το παρον τι γινεται. Και για να χουμε καλο ρωτημα με την αναδασωση εχει γινει κανενα βημα ή ολοι ασχολουνται με το ποιος θα παρει την ηγεσια του Πασοκ;

Ανώνυμος είπε...

sygxaritiria pou epitelous mpike kapoios apo tous blogatzides ston kopo na grapsei gia tin epeteio- mera mnimis tou Polytexneiou.. etyxe na gennithw ekeini tin imera alla oxi ekeini tin xronia..milo

If...ιγένεια είπε...

Την καλησπέρα μου.

pølsemannen είπε...

Και 34 χρόνια μετά εμφανίζεται και ο κ. Μαυροτζαφέρωφ (Είναι κρυπτοκομουνιστής) και οι συν αυτώ και υμνούν χούντες και Μεταξάδες και φαινόμενα σαν αυτό εδώ.

Και όχι μόνο αυτό, μπαίνουν στην βουλή άτομα με ναζιστική ιδεολογία, ούτε καν κλαρίνο - εθνικοφροσύνη - μυστρί - ΠΑΟ στο Wembley.

Δε βαριέσθε, δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης έχουμε ακόμα μέχρι το "1984" του Όργουελ να γίνει πραγματικότητα, ας αμολάει ο καθένας την παπαριά του...

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι δεν βλέπω εγώ τουλάχιστον, αντιστάσεις σοβαρές σε μία τέτοια Οργουελοποίηση...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp, Karfote και ανώνυμε σας ευχαριστώ!

Ιφ Καλησπέρα και σε σένα!

Jordan ποια αναδάσωση! Όλοι προθερμάνουν τις μπετονιέρες!

Σουηδέ έχεις δίκιο για τον Καρατζαφέρη. Αλλά όσο περίεργο και αν φαίνεται η δημοκρατία πρέπει να τους ανέχεται γιατί μόνο τότε είναι δημοκρατία. Όσο για το "1984", κάποιοι σαν τον Όργουελ την ψειλιάστηκαν από το 1948. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα -γιατί θα έρθει σίγουρα σχεδόν- θα φανεί και αν μπορούμε να συγκριθούμε με εκείνα τα παιδιά μπροστα από τα τανκς.

daf είπε...

@Jordan: "ιδεολογικα ανηκω στην σκοτεινη ζωνη μεταξυ ακροδεξιας και ακροαριστερας. Τι να βρισκεται εκει αραγε;;" Αχαχαχα έγραψες πάλι!

@_st_: α ρε στάθη έχεις χάρισμα στο γράψιμο!

DonMits είπε...

Σύντομος και περιεκτικός όπως πάντα, εύγε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Δυστυχώς η αυριανή γιορτή δίνει και σε κάποιους αλιτήριους άσχετους με τους εορτασμούς την ευκαιρία να ρημάζουν το Πολυτεχνείο ή και το δικό μας ΑΠΘ. Και σε άλλους να κάνουν άλλες αλητείες τύπου ζαρντινιέρας... Ας ευχηθούμε να μην δούμε τέτοιες αθλιότητες φέτος.

Α, και κάτι ακόμα για όσους δεν το κατάλαβαν.

Το 1984 είναι ήδη εδώ.

+poulia είπε...

Πολύ ωραία τα έγραψες. Συμφωνώ απόλυτα. Με άλλα λόγια λες: "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία"
Πρέπει να στηρίξουμε τις εκδηλώσεις του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και να αποτρέψουμε τους λίγους ανόητους να τις καταστρέψουν...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το κείμενο.
Εμείς ανοίξαμε συζήτηση για το Πολυτεχνείο,τον συμβολισμό και το μήνυμα που εκπέμπει.
Θα χαρούμε να πείτε την άποψη σας.

http://skai-anemologio.pblogs.gr/

candy's τετραδιάκι είπε...

Eυγε Σταθη :)
Καλημερααα!

boutsoukas είπε...

"Αλλού όμως δεν τα κατάφερε και άλλου απέτυχε οικτρά. Αυτά τα στραβά είναι πια το δικό μας Πολυτεχνείο και η ευθύνη να τα διορθώσουμε πέφτει σε μας."
So true! Αυτά πρέπει να λέγονται και να ακούγονται για να κινητοποιούμαστε και όχι για να τα διαβάζουμε από τον καναπέ μας. Μπράβο Στάθη!
RESPECT, RESPECT, RESPECT!

Jordan είπε...

@Daf Χαχα! Ε ναι ρε Δαφνουλα κατι καλο πρεπει να κρυβεται εκει.Στην αλλη πλευρα του κυκλου,ξερεις.
@Everybody now.Καλες και οι μνημες και οι εορτασμοι αλλα ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;Το Πολυτεχνειο πρεπει να λειτουργησει ως εμπνευση.Δηλ για να αφυπνιστουμε πρεπει να κατεβουν τανκς στην Πατησιων;;(καλα, και να θελαν,βεβαια, εχει τοση κινηση που δεν μπορουν πια)
Και ξαναλεω (ρητορικο το ερωτημα) ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

kanataki είπε...

είσαι πολύ μπροστά!

έγραψες προχτές για σήμερα???



υγ ουάου!!!

osela είπε...

στάθη
νομίζω ότι η εποχή δεν προσφέρεται για ήρωες, όχι η σημερινή τουλάχιστον. πολυτεχνεία θα βρεις σε εποχές κ χώρες με έντονες ανακατατάξεις και ζυμώσεις, όταν το αίμα βράζει. τώρα όλα είναι φλατ, όλα συμβαίνουν σιγά- σιγά και πιο ήπια. ο φασισμός έχει αλλάξει πρόσωπο, χέρια και μορφή. και γι' αυτόν τον λόγο είναι που γίνεται αποδεκτός από πολλούς.

φιλάκια καλό ΠΣΚ

Maria Mikro Analogo είπε...

Μπράβο βρε Στάθη, υπέροχο! :-) Φιλιά και καλό σ/κ!

Skouliki είπε...

καλησπερα .. καλο σταθη ... μπραβο

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

@όλους Ευχαριστώ παιδιά.

Πάλι καλά φέτος οι "γνωστοί-άγνωστοι" ήταν λίγοι.

DonMits λες να ζούμε ένα 1984 και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι?

Jordan τα τανκς είναι ορατός εχθρός οι κάμερες και τα συστήματα παρακολούθησης δεν είναι και τόσο ορατά (απαντάω και στο παραπάνω ρητορικό ερώτημα!)

οσελα ήρωες δεν υπάρχουν και ποτέ δεν υπήρξαν. Ή για να στο θέσω αλλιώς ήρωες είναι απλοί άνθρωποι που κάνουν το αυτονόητο σε περίπλοκες καταστάσεις. Ο Φασισμός θα συμφωνήσω μαζί σου έχει αλλάξει μορφή.

Τσαπερδόνα δεν είμαι καθόλου μπροστά! Πίσω είμαι! Έγραψα στις 15.11.2007 για τις 17.11.1973!

+πουλια ραντεβού την άλλη Κυριακή στις 13.00 στην Καμάρα για άλλους αγώνες!!!


Φιλιά σε όλους

adaeus είπε...

Θυμάμαι ακόμη τα πολυβόλα να κροταλίζουν, τους μεγαλύτερους στο Γυμνάσιο Αρρένων να ναι κλεισμένοι μέσα στο Πολυτεχνείο, και μετά...τα σημάδια από σφαίρες και τα αίματα στους τοίχους....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

adaeus οι αναμνήσεις σου είναι η ιστορία μας!

DonMits είπε...

Μια χαρά το ζούμε το 1984, απλά ίσως δεν το έχουμε καταλάβει.

Θα σου πω το εξής. Σαν admin στη δουλειά μπορώ ανά πάσα στιγμή να δω ποιος έχει σερφάρει που και πότε και για πόσο. Ποιος έκανε κλίση τηλεφωνική που και πότε και για πόσο. Κάτι σαν ένας μικρός μεγάλος αδερφός, δηλαδή.

Μπες σε κάποιο μαγαζί και δες τις κάμερες. Βγες στους δρόμους, δες πόσες κάμερες είναι σε κεντρικούς δρόμους και μας (παρ)ακολουθούν. Δες και τι γίνεται στο εξωτερικό όπου όλα είναι σύμφωνα με το "think big". Κάμερες παντού. Και σε κάποια μέρη π.χ. του Λονδίνου οι ίδιοι οι κάτοικοι τις _ζήτησαν_ για να μειωθεί λέει η εγκληματικότητα.

Ο μεγάλος αδερφός είναι εδώ.

Απλά εμείς δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Άσε που στο τέλος θα καταντήσουμε σαν τον Οργουελλικό ήρωα που στο τέλος από την πολλή πλύση εγκεφάλου φτάνει να λατρεύει το μεγάλο αδερφό.

Τις καλημέρες μου...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

DonMits μόνο άμα δούμε τανκς στην Τούμπα θα το πάρουμε πρέφα! ;-)

Πάντως πέρα από την πλάκα είδα και αυτό και δεν ξαναλέω τίποτε για το 1984!

Jordan είπε...

Θα σας θεσω μια αλλη οπτικη σχετικα με το θεμα της παρακολουθησης που τooοσο σας ενοχλει..
α.Αν δεν εχεις "χεσμενη την φωλια σου" δεν εχεις κανενα λογο να ανησυχεις.
β.για να θεωρησεις οτι η προσωπικη σου ζωη απειλειται θα πρεπει η μιση Ελλαδα να παρακολουθει την αλλη μιση. Ποιος θα κατσει ν ασχοληθει μαζι σου αν δεν εχεις κανει κατι αξιοποινο?
Η αξιοποιηση τοσο μεγαλου ογκου πληροφοριων που προκυπτει απο χιλιαδες καμερες ειναι αδυνατη.
γ.εγω προσωπικα οταν πηγαινω στο χωριο της μανας μου νιωθω να παρακολουθουμαι πολυ περισσοτερο απο ενα δρομο της πρωτευουσας γεματο καμερες.Εκει να δεις παρακολουθηση και κουτσομπολιο.Οπως φυσικα ηταν καποτε το 80% της Ελλαδας ετσι, πριν την μεγαλη μετακινηση στις μεγαλουπολεις.
δ.και τελικα οντως εχουν και καποια χρησιμοτητα οι καμερες.εγω τωρα ας πουμε που ζω σε ξενη χωρα νιωθω πολυ πιο ασφαλης ξεροντας την υπαρξη τους.Και πολλα εγκληματα εχουν διαλευκανθει με την βοηθεια τους.
ε.ασε που νιωθεις και σαν να πρωταγωνιστης σε ταινια οταν σε βλεπει μια καμερα.Κανεις και το ψωνιο σου, της κανεις και ενα κωλοδακτυλο ή καμμια γκριματσα και μια χαρα.

ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΤΩΡΑ!!!
Υou never walk alone!

"Ο τελευταίος υπέρμαχος των...καμερών"
(ή "των κάμερων";;
πως τονιζεται βρε παιδια;;)

Jordan είπε...

Και αφου εγραψα τα παραπανω, παρατηρησα στο κατω μερος του blog σου το "παρακολουθητηρι" σου, ναι αυτο που κραταει μια πινακιδα και γραφει οχι μονο την IP μου αλλα και απο που μπαινω :Kings College London!!!
Kαι λεει και "i m watching you"!
Εσυ γιατι μας παρακολουθεις Σταθακο;; Ε;;
Αχ δασκαλε που διδασκες.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

"Η αξιοποιηση τοσο μεγαλου ογκου πληροφοριων που προκυπτει απο χιλιαδες καμερες ειναι αδυνατη."
Αυτό είναι η τελευταία μας ελπίδα Ιορδάνη!
Όσο για το ανθρωπάκι στο τελος της σελίδας.... καταλαβαίνεις ποσο ευκολό είναι να παρακολουθείς...κάποια δεδομένα!