11.10.07

Knights of Cydonia


Οι Ιππότες της Κυδωνίας δεν αναφέρονται ούτε στο αρχαίο όνομα των Χανίων, ούτε στις Κυδωνιές, το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Αντίθετά θα τους βρεις πολύ ψηλά στο νυχτερινό ουρανό. Κάπου στην κόκκινη απεραντοσύνη του γείτονα πλανήτη Άρη υπάρχουν τα τεράστια χαρτογραφημένα υψίπεδα της Κυδωνίας (Cydonia Mensae). Εκεί στις 25 Ιουλίου του 1976 το διερχόμενο διαστημικό σκάφος Viking I έστειλε την παρακάτω φωτογραφία δυναμιτίζοντας το πανάρχαιο ζήτημα της Ζωής στον πλανήτη Άρη.


Το πρόσωπο στην επιφάνεια το Άρη αποτέλεσε πειρασμό ακόμα και για τους πιο πιστούς σκεπτικιστές εκείνες τις μέρες. Έπρεπε να περάσουν κάτι λιγότερο από 30 χρόνια για να στείλει το Mars Global Surveyor την παρακάτω φωτογραφία υψηλής ανάλυσης και να πειστούν -οι περισσότεροι- ότι πρόκειται για μια γεωλογική παραξενιά και όχι για ένα ξεχασμένο τεχνολογικό επίτευμα ενός ακόμα πιο ξεχασμένου εξωγήινου πολιτισμού.



Παρόλα αυτά, πάντα το κόκκινο χρώμα του Άρη τρόμαζε τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 110 χρόνια πριν, ο Γουελς στον περίφημο του "Πόλεμο των Κόσμων" τον ορίζει ως βάση των εξωγήινων που εισβάλουν στον πανέμορφο γαλαζοπράσινο μας πλανήτη. Έτσι σχεδόν σε όλο το μισό του 20ου αιώνα η πατρίδα του εχθρού του ελεύθερου μικροαστικού κόσμου είναι το κόκκινο αστέρι στον ουρανό. Κάθε σύμπτωση με το κόκκινο αστέρι της ΕΣΣΔ είναι απλά περιστασιακή και τυχαία.

Σίγα σιγά καθώς περνούν τα χρόνια και οι βάρβαροι δεν έρχονται, ο άνθρωπός αρχίζει να βλέπει τον κόκκινο πλανήτη με λιγότερο φόβο. Όπως ο μακρινός του πρόγονός άρχιζε να καλοβλέπει το απόλυτο σκοτάδι της σπηλιάς για καταφύγιο και να το τιθασεύει με την βοήθεια της φωτιάς έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος, άρχισε να καλοβλέπει την ιδέα ο Άρης να είναι η πρώτη στάση σε ένα ατελείωτο ταξίδι αποικισμού. Και πριν πάει εκεί με την τεχνολογία του, πήγε εκεί με την φαντασία του.

Μεγάλα μυαλά της επιστημονικής φαντασίας όπως ο τιγκαρισμένος με LSD εγκέφαλος του Φίλιπ Κ. Ντικ θα δουν τον Άρη σαν μια σύγχρονη Άγρια Δύση όπου η απληστία του ανθρώπου θα αναμετρηθεί ακόμα και με την μνήμη. Βέβαια όπως σε όλο το έργο του Ντίκ κάνεις δεν είναι σίγουρος αν αυτά που ο συγγραφέας διηγείται συμβαίνουν στην πραγματικότητα του ήρωα ή απλά στην φαντασία του που είναι συχνά ντοπαρισμένη με διάφορες πανίσχυρες ψυχοτρόπες ουσίες, άλλο ένα αυτοβιογραφικό μοτίβο του Ντικ.

Όλα αυτά περνάν από το μυαλό μου στα 6 λεπτά και 5 δεύτερα που διαρκεί το υπέροχο τραγούδι των Muse. Όσο για το βιντεο κλιπ... Αυτό είναι ένα μικρό διαμάντι της ποπ κουλτούρας των 70's και 80's με σκηνές από άπο διάσημες τηλεοπτικές σειρές όπως το Γκαλάκτικά και το Κουνγκ Φού να παίζουν σε ένα ζοφερό μπακγκράουντ στο μακρινό μέλλον στον Άρη με γερές δόσεις από το παρελθόν της Άγριας Δύσης.

Η μουσική ταξιδεύει...


16 σχόλια:

Zaphod είπε...

Ωπ!

Τρομερό τραγούδι και εξαιρετικό βίδεο φίλε!

Όσο για το πρόσωπο, μάλλον τα νέα δεν θα αρέσουν και τόσο στον Ελ Λιακό :-)

Ο δε Φίλιπας ο Ντικ (και τι ντικ ε; να με το συμπάθειο) ήτο γαμάτος!

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας τα σχόλια, καταλαβαίνεις φίλε Στάθη ποιες είναι οι αναπόφευκτες προεκτάσεις στις οποίες μας οδηγείς (the weather is near... κτλ κτλ)!

Εγώ από την άλλη σήμερα είδα την ταινία του SpongeBob. Παράλληλα σε τοπικό κανάλι είχε το φίλο του Πούτιν. Ε λοιπόν με το Σφουγγαράκι προβληματίστηκα και με το θαυμαστή της κόκκινης αρκούδας διασκέδασα! Είμαι καλά γιατρέ;

Πολύ ωραία επιλογή τραγουδιού πάντως. Όσον αφορά το θέμα τώρα, να το εκλάβω ως: "επειδή χάσαμε, μιλάμε για εξωγήινους και πλανήτες για να ξεχάσουμε (;)" Εγώ πάντως φίλε Στάθη δε μπορώ να το καταπιώ! Μήπως όντως ζούμε τα χρόνια της αποκάλυψης;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

μη λέτε ονόματα και φάμε καμιά μήνυση!! Οι ΕΛ ακούν!!!!!

zaphod qvo vadis valis?

Αχιλλέα! Ο μπομπ ο Σφουγγαραπης έχει πολύ πιο βαθιά μυνήματα από τους φίλους του wannabe πλανηταρχη! Και ας λεν την αλήθεια!!! Καλά είσαι γιατί κακά τα ψέμματα ποιος ανταγωνίζεται τον μπομπ σε τηλεθέαση? Απάντηση : Κανείς!

(Οχι δεν το έγραψα για να ξεχάσω γιατί αυτό δεν καταπίνεται εύκολα! Τα παλικάρια μας άκουσαν Θρασύβουλό Φυλής και νόμισαν ότι βρίσκεται στο δρόμο με τα κόκκινα φανάρια. Αυτό ηταν το πρόβλημα)

Ανώνυμος είπε...

Philip Dick, H.G. Wells, ή Γιώργος Μπαλάνος? Οι δύο πρώτοι είναι γνωστοί παγκοσμίως αλλά ο τρίτος είναι δικός μας και γνωστός στους αναγνώστες του είδους. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που έχω διαβάσει ποτέ (και έχω διαβάσει πάρα πολλά) είναι «Τα μονοπάτια των άστρων» του Μπαλάνου. Δεν έχει να κάνει με τον Άρη αλλά αξίζει να το διαβάσετε.

Τώρα όσο για το πρόσωπο στο Άρη πιστεύω ότι δεν υπήρχε νορμάλ άνθρωπος που να πίστεψε την μπούρδα περί μνημείου από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Και γιατί στο κάτω κάτω οι εξωγήινοι να πρέπει να μοιάζουν με εμάς. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε φοβερά υπερόπτες. Μάλλον θα σκέφτηκαν «δεν σκαλίζουμε στο βουνό τη φάτσα των κατοίκων της γης ώστε όταν το βρούνε να καταλάβουν ότι εμείς γνωρίζαμε για την ύπαρξή τους;».

Skouliki είπε...

Όλα αυτά περνάν από το μυαλό μου στα 6 λεπτά και 5 δεύτερα...

οι ταχυτητες σου ξεπερνουν τον φλασμαν...

αν ερθει κανεις υποπτους στειλτον απο μενα ... απο την πατουσα θα καταλαβαω απο που ερχεται

καλημερα

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μπαλάνος είπες? Θα το τσεκάρω...

Σκουλικί μην ανησυχείς!! σε έχω στο σπιντ νταιαλ!

Maria Mikro Analogo είπε...

Στάθη, άψογο γαλαξιακό ταξίδι! Όσο για τον "πόλεμο των κόσμων" οι αμερικάνοι ακόμα θυμούνται τον πανικό... :-Ρ Καλημέρες! :-)

Skouliki είπε...

φινα !!

karfoto είπε...

Βρέ Στάθη....βρέ Στάθη !
Εδώ οι Αρ(ε)ιανοί δεν μπορούν να γεμίσουν το Χαριλάου !!!!
Θα έχουν και δικό τους πλανήτη ???

Ημαρτον :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Φιλιά Μαρία και σκουλίκι

Καρφωτέ με αυτούς θα ασχοληθούμε την άλλη Παρασκευή...

kanataki είπε...

α!όλα κι όλα!
υγ αν δεν μιλάς για την κρήτη δεν έχει ενδιαφέρον!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Πέστο και έτσι!
ΥΓ Την κάρτα TV που σου είπα την πήρες?
ΥΓ 2 Συγχαρητήρια για την νέα θέση!

Niemandsrose είπε...

Πολύ καλό post! Πάντως εγώ θα πάω να ζήσω στον Ανάρες της Ούρσουλα Λεγκαίν. ;)

EISVOLEAS είπε...

Super το κυδώνι!
Ειδικά με διπλό ελληνικό,δεν παίζεται!!!!!!

zekia είπε...

Ρε Στάθη χαλάς τη πιάτσα μ'αυτά που λές!!
http://www.youtube.com/watch?v=uotnw0f2cnE

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Νιεμανστροζε κανεις ρελάνς με Λε Γκεν?

Εισβωλέα φάε το κυδωνάκι σου

ζεκια λες να καταλήξουμε με μυνηση?