18.10.07

Στιγμές στο χρόνο...

H Niemandsrose έκανε ένα πολύ όμορφο πόστ με μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του αιωνα που πέρασε και παράλληλα μου έκανε πάσα για ένα φωτογραφικό πόστ. Ευχαρίστως δέχθηκα και αυτή εδώ είναι η απάντηση μου!

Αποφάσισα λοιπόν στο φωτογραφικό μου ποστ να ασχοληθώ με την αγαπημένη μου δεκαετία του 1980 και να μοιραστώ μαζί σας μερικές στιγμές που πραγματικά πιστεύω ότι είναι χαραγμένες στο χρόνο ή έστω στο μυαλό όλων των τριαντά και κάτι...

1. Η Δεκαετία του 1980 έφερε την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων και την "αναζωπύρωση" του ψυχρού πολέμου. Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές οι αρχηγοί των δύο "φυλών" - όπως έλεγε και ο Φράνκι που πήγαινε στο Χόλυγουντ- ένας αποτυχημένος ηθοποιός που κατέληξε πρόεδρος και ένας αποτυχημένος πρόεδρος που κατέληξε ηθοποιός σε διαφημίσεις της Πίτσα Χατ.


Εδώ τους βλέπουμε σε ένα τρυφερό τετ-α-τετ

2. Στα καθ' ημάς, ένας τύπος ξεσήκωσε τα πλήθη και σαν σήμερα το 1981 γινόταν πρωθυπουργός. Πολλοί έκαναν τον έρμο αυτό λαό να ονειρευτεί αλλαγές. Μόνο αυτός όμως ταυτίστηκε με την λέξη. Από την ολοκληρωτική νίκη του 1981, ήρθε η μουδιασμένη αλλά αποφασιστική "δεύτερη ευκαιρία" το 1985.

Το 1988 όμως αρχίζει η παρακμή..

Εδώ με τον Γιασέρ Αραφάτ. Είναι η εποχή που και
η ελληνική εξουσία ήταν με τους κατατρεγμένους!

3. Η ευτυχισμένη παρέα που βλέπεται είχε ένα άσχημο ραντεβού με την μοίρα στον ουρανό της Φλόριντα στις 28 Ιανουαρίου 1986. Είναι το πλήρωμα του Διαστημικού Λεωφορείου Challenger. Όρθια, δεύτερη από τα αριστερά, είναι η Sharon Christa Corrigan McAuliffe, η 36χρόνη δασκάλα από το Νιου Χαμσαϊρ.


4. Το χέρι του Θεού.

Είναι η 22η Ιουνίου 1986 και η Αργεντινή παίζει με την Αγγλία. 4 χρόνια μετά τον πόλεμο στα Φολκλαντς. Το σκορ είναι 0-0 και στο 52' η μπάλα κάνει ένα γκελ στο πόδι του Χόντζες μετά απο σουτ του Βαλντάνο, παίρνει ύψος και ενώ ο Σίλτον βγαίνει να την μαζέψει ο Μαραντόνα βάζει το πιο αμφιλεγόμενο γκολ στην ιστορία του Ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το "χέρι του Θεού". 20 χρόνια μετά ο ίδιος ο Ντιέγκο θα πει στην αυτοβιογραφία του "...Χέρι του Θεού..αρχίδια ήταν το χέρι του θεού! Το χέρι του Ντιέγκο ήταν".

Τρία λεπτά μετά θα βάλει το Γκόλ του Αιώνα. Οι Άγγλοί θα μειώσουν με τον Λίνεκερ στο 81' αλλά είναι αργά. Το καλύτερο ματς που είδα ποτέ....

5. Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1986 η Ευρώπη ξυπνάει με μια καινούργια λέξη που δεν αργεί να γίνει συνώνυμο του Εφιάλτη.

Τσέρνομπιλ.

Είμαι 10 χρονών, είναι άνοιξη και θυμάμαι την μάνα μου
να τσιρίζει όταν ανακαλύπτει ότι παίζαμε με τον αδερφό μου όλη μέρα στην αυλή.
Την προηγούμενη μέρα το είχαν πει στις ειδήσεις πρώτο θέμα.
Το γάλα σε σκόνη έχει την τιμητική του.


6. Σήμερα βλέπουμε Lost, Desperate Housewives, Prison Break και Heroes. Αλλά όταν ήμουν στο δημοτικό οι συζητήσεις στο διάλειμμα ήταν αν ο ΚΙΤΤ μπορεί πράγματι να μιλάει ή αν μπορεί να ταξιδεύει σαν υποβρύχιο!


Η σειρά που σήμερα μας θυμίζει ότι το απόλυτο hype των eighties γίνεται απλά κιτς 20 χρόνια μετά! Λέτε και ο Τζάκ Σέπαρντ σε 20 χρόνια να φαντάζει οπώς ο Ντειβιντ Χειζελχοφ σήμερα?!

7. Δεν πιστεύω να αναγνωρίσατε το πλοίο της επόμενης φωτογραφίας?

Το πλοίο αυτό είναι το "Σισμικ"! Για τα ταξίδια που επιχείρησε στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 1987, κηρύχθηκε μερική επιστράτευση και ο κόσμος πανικοβλημένος άδειασε τα σούπερ μάρκετ. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρίσεις μετά από αυτόν τον Μάρτη πολλοί θα αναπολήσουν την "μαγκιά" του Αντρέα.

8. Ενώ η Ελλάδα είναι σε πολεμική τροχιά με τον "κακό" της δαίμονα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένας άλλος "κακός" θα κυριαρχήσει στα τσαρτς!



Είναι η εποχή που η άσπρη κάλτσα με το μαύρο λουστρίνι είναι παντού και η "καρέκλα" φτάνει στον κολοφώνα της δόξας της σαν χορευτική κίνηση. Ο Μαίκλ Τζάκσον δεν ξέρει τι έχει και γιαυτό αρχίζει και ασπρίζει. Αν έλεγες σε οποιοδήποτε άνθρωπο που ζούσε στην Δύση ότι αυτός ο άνθρωπος σε 20 χρόνια θα βάδιζε στην χρεωκοπία με γοργό ρυθμό, θα δικαζόταν για παδεραστία και όταν θα τελείωνε η δίκη θα ζούσε μέσα στην απέραντη μοναξιά και κατάθλιψη της ύπαρξής του θα σε περνούσαν για τρελό. Κι όμως όπως λεν στην Αμερική Life is bigger than TV και έτσι συμβαίνουν στην πραγματικότητα καταστάσεις που ξεπερνάν κάθε φαντασία.

9. 1987

ενά νούμερο που υποδηλώνει μια χρονιά που το μπάσκετ έγινε τρόπος ζωής για 10.000.000 κατοίκους μια χώρας. Απίστευτη ομαδική ψυχοθεραπεία. Μετά τον τελικό ξεφυτρώνουν μπασκέτες παντού. Κάπου σε μια γειτονιά της Αθήνας, ο 10χρόνος Παπαλουκάς χαζεύει τον Γιαννάκη. Η μοίρα έχει κάνει ήδη το καθήκον της....

10. Η δεκαετία τελείωνει στην Ελλάδα με τον πάταγο που κάνουν όταν σκάνε 32 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές την εποχή που ένας καλός μισθός ήταν 60.000.


Ο παχουλός κύριος της φωτογραφίας πήγε το 1970 στην Αμερική όπου σπούδασε αλλά και εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής. Στα 1979 έρχεται στην Ελλάδα και πιάνει δουλειά σαν διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κρήτης. Το 1984 βγάζει από το μανίκι του 9 εκατομμύρια δολάρια και αγοράζει την εταιρία που δουλεύει. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι αυτά τα λεφτά τα έβγαλε από τα ίδια τα ταμεία της Τράπεζας....

Αγοράζει τα πάντα! Αγοράζει εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα. Παίρνει τον -ξεπεσμένο τότε με κάτι 6-1 στις Σέρρες- Ολυμπιακό και φέρνει με ένα δις δραχμές τον Ντέταρι (στην φωτογραφία). Όποιες εφημερίδες του ξέφυγαν αρχίζουν και αναρωτιούνται που βρήκε τα λεφτά. Στα 1988 ένας έλεγχος στην Κρήτης βγάζει λαβράκι. Κατάχρηση 32 δις. Η τράπεζα πτωχεύει.

Ο Αντρέας δέχεται την πολιτική ευθύνη όχι όμως την ποινική και μπαίνει στο Χερφιλντ. Παράλληλα ιστορίες για Πάμπερς κατακλύζουν την ελληνική πολιτική σκηνή. Το 1989 είναι το φλίπ σαίντ του 1981. Μια πολιτική κρίση σαρώνει τα πάντα και ο πολιτικός που κυριάρχησε στην Ελλάδα του 1980 δεν θα γλυτώσει...

Αυτή η δεκαετία και τα χρόνια της αθωότητας τελειώνουν...

36 σχόλια:

zekia είπε...

Πιστός στα 80s όπως πάντα. Ωραία τα είπες πάντως. Ταξίδια στο χρόνο

david santos είπε...

Congratulations you the Greek Soccer. Final The phase of the champioship of Europe 2008 already is reached. Now in front will be the European.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το ποστ σου Στάθη..

tzonakos είπε...

Πάρα πολύ καλό άρθρο !
Ωραία δουλειά Στάθη και μου θύμισες πολλά !

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο Στάθη!!! Αλλά ξέχασες ένα πράγμα!!! Τη δεκαετία του 80 γεννήθηκε και το λαχανάκι... loooool.... (μερικά από αυτά δεν τα ήξερα) Καλησπέρα....

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Όμορφη ανασκόπηση μιας όμορφης και ανέμελης για μένα δεκαετίας.

Πόσα μου θύμησες

Jordan είπε...

Μπραβο πολυ καλο ποστ!
Εξαλλου ξερεις ποσο κολλημενος ειμαι κι εγω με τα 80ς.Μου εδωσες γερες δοσεις ανατριχιλας.Μονο που τα χρονια της αθωωτητας δεν τελειωνουν!(Μπορει βεβαια να τελειωσαν για την την δικη μας γενια )

geokalp είπε...

πολύ καλός!
προτείνω το update να περιέχει και μερικά ακόμα!
1.Χριστούγεννα '89(?): λιντσάρισμα Τσαουσέσκου
2. Μarco Van Basten 1988 vs. Russia... απίστευτο αν και δεν πάω τους Ολλανδούς
3. Βen Jonhson Seoul 9.79...
4. Indira Gandhi 1984
5. Xέυζελ, 39 νεκροί '85
6. Ούλοφ Πάλμε, επίσης
7. Θάτσερ
8. Τσιτσιολίνα - 1987
9. Τοίχος του Βερολίνου

αμιγώς εγχώρια:
Μιμή
Ειδικό δικαστήριο
ΜΑΤ και συνταξιούχοι
ραδιόφωνο-δορυφορικά κανάλια-video

Cybergoulion είπε...

Ευστοχότατος!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

zekia περιμένω ανάλογο ποστ για τα 90's απο σένα!

david santos Obrigado. Sorte boa a Portugal! By the way Fernando Santos is my team's coach!


Ιφιγένεια και tzonako Ευχαριστώ.


laxanaki δεν ήξερα ότι γεννήθηκες στα 80's! Τελικά το ποστ είχε και εκπαιδευτικές ιδιότητες! Φιλιά!


PAVLO ήταν ανέμελη η δεκαετία για όλη την χώρα! Κάπου το 1990 ξυπνήσαμε στραβά.

ΓεροJordan τώρα που είσαι στην Λόντρα περιμένω να κάνεις κάτι για το αγαπημένο μας γκρούπ! Ξέρεις εσύ!

geokalp πάρε πάσα και κάνε το update!
Εμένα αυτές οι στιγμές μ'αρεσαν και σας τις τράταρα!!


Ευχαριστώ Cybergoulion

DonMits είπε...

Καταπληκτικό ποστ Στάθη, εύγε!!!

Της κατηγορίας "να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι".

Σε αυτά που προσθέτει ο geokalp θα είχα να προσθέσω και τον αιματηρό πόλεμο Ιράκ-Ιράν, την αποχή των δυτικών από τους ολυμπιακούς της Μόσχας και την αντίστοιχη αποχή των ανατολικών από τους αγωνες του LA, την επανένωση των 2 Γερμανιών, το σεισμό της Καλαμάτας,

... και φυσικά (για να μην ξεχνάμε την ΠΑΟΚτσίδικη καφρίλα μας) το πρωτάθλημα του 1985!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Donemo τώρα που είπες για Λος Αντζελες 1984 θυμήθηκα την ελβετίδα αθλήτρια Gabi Andersen-Schiess να πασχίζει να τερματίσει!! Απίστευτη εικόνα!!
Οσο για το πρωτάθλημα τι να πούμε...

kanataki είπε...

δώστε μου χρόνο να σας στείλω την φωτό της γέννησης μου!

υγ δεν θέλω ου
δε θέλω ου

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

αχχχχχχχχ και έσυ γεννήθηκες την δεκαετία του 1980?!
;-)
Την Χρονιά του Δράκου παρέα με τον Μίκυ Ρούρκ μήπως?

mpoumpoula είπε...

πάρα πολύ καλή αναδρομή...αυτό με τον Κοσκωτά ειδικά μου ξ΄υπνησε μνήμες...ξές εσύ!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Στο 6-1 στο ουδέτερο γήπεδο των Σερρών αναφέρεσαι φαντάζομαι..

mpoumpoula είπε...

σε αυτό σε αυτό αναφερομαι...χαχαχαχα

geokalp είπε...

λες κι εμείς δεν τα θυμόμαστε...
τότε ο Τάμπυ είχε ναυλώσει ολόκληρο τραίνο...
"το τραίνο της χαράς" ήταν, ούτε που καταλάβαν οι δικοί μας πόσο έληξε...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Και μετά έγινε η πρώτη μεταγραφή προπονητη στην Ελλάδα! Ο Λιμπρεχτς πήγε λιμάνι!

Niemandsrose είπε...

Πολύ καλό σούτ μετά τη θεαματική μου πάσα! χαχα! Το buzzαρα ήδη! Ο Μάικλ Τζάκσον να έλειπε και να ανέβαζες και καμια φωτό της Μιμής Λιάνη να γελάσουμε! :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Κοίτα καλώς ή κακώς εκείνη την εποχή ο MJ ήταν ο βασιλιάς της ποπ! Μετά τον έφαγε η μαρμάγκα!

Για την Μιμή τι να πω ακόμα θυμάμαι ΤΟ νεύμα στην σκάλα του αεροπλάνου...
Τι να πεις...
ο έρως όταν σε χτυπάει στα 70φεύγα είναι αμείλικτος!

osela είπε...

st

το διάβασα πολύ ευχάριστα
μπράβο

Skouliki είπε...

κανε τωρ ακαι ειμαι αναδρομη στο μελλον..

ανταποδιδω το φιλι επι το απειρο του χιλιοστου

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

back to the future λοιπόν!
φιλιά

desa είπε...

Xμμμμμμμμμμ, πολυ ωραίο ποστ Στάθη, φυσικά δε τα θυμάμαι όλα, το 83 γεννήθηκα

Maria Mikro Analogo είπε...

Άψογο το αφιέρωμα Στάθη! :-) Πω πω τι μου θύμησες τώρα... Φιλιά και καλή εβδομάδα :-)

Apo_F είπε...

Πολύ όμορφο το φλασμπακ σου Στάθη!
Τα συγκεκριμένα γεγονότα, θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς τα ελληνικά ποπ αρτ της δεκαετίας του '80. Για παράδειγμα εγω, δεν έζησα κανένα απο αυτά συνειδητά(εκτός απο τον michael λίγο καθυστερημένα και την υστερία για τα γρασίδια) λόγω ηλικίας αλλά τα γνωρίζω με όλες τις λεπτομέρειες σα να με έχουν στιγματίσει..

Αναφέρθηκε μία ανάλυση σου στην ελευθεροτυπία σημερα αν δεν κάνω λάθος ! Κάλη συνέχεια και κάλη σταδιοδρομία !

Περιμένω ποστ για το ντέρμπυ.. Διαψεύστηκα για τα γκολ αλλά το αποτέλεσμα δε με άφησε ανικανοποίητο !

foteinoula είπε...

Πάρα πολύ ωραίο το ποστ και οι φωτογραφίες.

kat. είπε...

δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου αυτό που έζησα το 1987 στο τελικό του μπάσκετ!
από τις πιο έντονες εικόνες που έχω στο μυαλό μου - παρόλο που τότε ήμουν μόνο 6 ετών!..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@st
Πολύ καλή η ομιλία σου, φίλε st στην Πάντειο. Καλή επιτυχία!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Για το πόστ ...τι να πώ ;
Οι επιλογές ..θυμίζουν πολλά.
Οι αντιθέσεις, όμως ζωγραφίζουν τον "κόσμο"(του 80) με ιδιαίτερο χρώμα.
Ποτ- πουρί '80, "αλλά Στάθη"

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μετά απο 5 μέρες τα ξαναλέμε λοιπόν!

desa τουλάχιστον θυμάσαι το 1987!?

Φιλιά Μαρία

Συγχαρητηρια για την αξία περα για πέρα νίκη σας NegraDia! Ελειπά στην Αθήνα για την ημερίδα που ανάφερε η Ελευθεροτυπία και ήρθα χθές.

Ευχαριστώ και καλως ήρθες foteinoula


kat. εγώ ήμουν 11 και δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτην την στιγμή! Ούτε το 2004 στο Euro δεν νιώσαμε ετσι.

Ευχαριστώ πολύ Σπίθα! Βάλε Messenger!!!!!

Zaphod είπε...

Που χάθηκες ρε φίλε;

Κάτι πήρε το αυτί μου για.... ομιλίες κτλ!

Enlighten us!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

zaphod ήμουν στην πόλη σας για και είχα

Ομιλία
σε ημερίδα

Maria Mikro Analogo είπε...

Μπράβο ρε Στάθη!!!! Πάντα τέτοιες επιτυχίες! :-) Και wellcome back.

Zaphod είπε...

@ _st_

Όχι και στην πόλη μας! Ακόμα στην Πελοπόννησο είμαι!

Καλά είμαι απαράδεκτος πάντως διότι δνε πήρα χαμπάρι τπτ!