14.8.07

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου.



Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και σχεδόν τίποτε δεν κινείτε στο μικρό γαλατικό χωριό που όνομάζουμε Ελλάδα και το μόνο που φοβόμαστε είναι να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας... Ατρόμητοι Ελληνες.... ή απλά θρασεις αν προτιμάτε. Το Θάρρος και το Θράσσος είναι συγγενικές λέξεις από την αρχαιότητα.

Οι τελευταίοι "γκανγκαροι" αθηναίοι,θεσσαλονικείς και λοιπές δημοκρατικές δύναμεις έχουν εγκαταλείψει τις μεγαλουπόλεις των και εχουν επιστρέψει οι μισοί στα πάτρια εδάφη τους και οι άλλοι μισοι σε απάτριδες παραλίες που ως γνωστόν διεκδικούνται από όλους. Ακόμα και οι Αλβανοί έχουν αφήσει αυτην την χώρα. Ουρές σχηματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρυσταλλοπήγη από μετανάστες που επαναπατρίζονται - με την θέληση τους αυτην την φορά και όχι χορηγία της ΕΛ.ΑΣ.- για να περάσουν κάποιες μέρες στην πατρίδα τους.

Παράξενη μέρα αυτός ο Δεκαπενταύγουστος. Κακός θα θεωρηθώ αλλά νομίζω ότι δεν μπορούσε να είναι και λογική μια μέρα που έιναι αφιερωμένη σε μια Γυναίκα έστω και Αγία Θεομήτωρ. Η μόνη μέρα που η συνηθισμένη αναφορά στην Παναγία αλλάζει και από την γνωστή αιτιατική (την Παναγία σου!) γίνεται γενική (της Παναγίας). Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω αν ο λόγος για τον παράξενο τρόπο που όλοι σχεδόν νιώθουμε αυτην την ημέρα είναι μεταφυσικός ή απλά η ζέστη του μέσου του θέρους. Δεν έχει σημασία βέβαια!

Έτσι και εγω χαλαρώνω στο γραφείο, όλες οι επαφές μου στο MSN την έχουν κάνει για παραλίες, η κίνηση στα μπλόγκ έχει πέσει αρκετά - δόξα τω θεω υπάρχουν κάποιοι ακόμα που γράφουν ενδιαφέροντα πράγματα.

Περιμένοντας τον αόρατο διαιτητή να σφυρίξει την λήξη για σήμερα βάζω στο βίρτσουαλ πικαπ το βιντεοκλιπ του προσφιλούς Μανου Τσάου με τίτλο Mala Vida! Έτσι για να κάνει αντίθεση με το Summertime and the living is easy που λέει και η Νινα Σιμόουν και το ζούμε όλοι τετοιες μέρες..

28 σχόλια:

geokalp είπε...

Αυτή την εποχή διαβάζω την Ελληνική Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου, κυκλοφορίας 1964.

Εάν συναντήσω την εξήγησή του για την μέρα της Παναγίας θα σχολιάσω περισσότερα.

Πάντως, ο τύπος πραγματικά αξίζει και όπως λέει και ο Γώγος Γεωργίου "βγάζει τη τσίμπλα από τα μάτια"..
πραγματικά άργησα να τον πετύχω...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ελα ρε ο Τσιφόρος είναι μέγας! Να διαβάσεις και τα εξης:
Τα ρεμαλια Ηρωες
Παραμυθια πίσω απο τα κάγκελα
Ανθρωποι και Ανθρωπάκια
και αυτο με τους φράγκους!
πολυ γελιο!

geokalp είπε...

μου αρέσει η "ορθή" αντίληψη που βγάζει... (λογικό ον κι εγώ!)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ο Τσιφόρος είναι πραγματικά χείμαρος!
«Θέλω να σε αφηγηθώ αφήγησιν μεγάλην Kι αν θέλεις να με ακροασθείς, ολπίζω ν’ σ’ αρέσει Tο πώς μας ατιμώσασιν των Xριστιανών τα Έθνη Στην Συρίαν απερχόμενα, εις του Xριστού τον τάφον. Tα γαρ φουσάτα των Φραγκών, όπου εξεκινήσαν Aπό την Πόλι εξέβησαν, άρχισαν να κουρσεύουν Kαι όλα μας τα φάγουσι, κλέβουν και καζαντίζουν».

«― Ήταν ένα πούρο και στην άκρη του πούρου κρεμόταν ένας παχουλός κύριος, ένας καλοθρεμμένος και λιπαρός κύριος, με κατακόκκινα μάγουλα, του βάραγες το ένα κι έσκαζε ρόιδι το άλλο. Γενικά ένας κύριος από εκείνους που στάζουνε ευτυχία και εμπνέουνε σεβασμό, που φοράνε σοβαρότατες μαύρες ρεμπούμπλικες…»

«Tο οποίον.
Mεγαλείον.
Kαι να γράφει στην ταμπέλα του καταστήματος Zαχαροπλαστείον και Γαλακτοπωλείον η Άβυσσος. Kαι να γράφει στα τζάμια με τεμπεσίρι Δίδονται λουκουμάδαι ημερίς δραχμάς 4 και Προσφέρεται Πογάτσα Πολιτική, ημερίς 4,50. Kι από μέσα στο ταμείον να κάθεται η κερία Kυριακούλα, αρχοντόπαχη, φρεγατίσα, το μάτι βαφέν, το χείλι άλικο και πεντόλιρο στο βραχιόλι. Kαι να λέγει Kυριάκο, μαρκάρησε το ρεζόγαλον. Kαι να χαμογελεί ο Kυριάκος. Mουστάκι σύρμα και δαχτυλίδι με πράσινη πέτρα, κυπαρίσσι ίσιο και λιπόσαρκο, φρύδι σμιχτό και καρύδι στο λάρυγγα. Kαι να ρίπτει ματιές με σημασία. Έννοια σας, Kυριακούλα μανταμίτσα, μη φοβείσθε καθόσον μπορεί να είμαι σκέτος σερβιτόρος, αλλά…»

«Περί του πώς, αι καραβέλλαι και άλλα ατμόπλοια της Σάντα Eσπάνια και της Kατόλικα Πορτουγκάλ, μετέφερον τους ηρώους του Kυρίου Hμών να αναγκάσωσι εις την πίστιν του Kυρίου Hμών τους αγρίους του Διαβόλου Aυτών».

daf είπε...

Φίλε geokalp να πω επίσης πως από Τσιφόρο και "Τα παιδιά της πιάτσας" είναι must.

Ρε _st_ όντως όλοι λείπουν.. Σήμερα μπήκα στο λεωφορείο και ήτανε άδειο !! Που άλλες φορές έμπαινα και ή θα λιποθυμούσα από τη μπόοοοχα (όπως λέει και ο Τράγκας) ή θα παρακαλούσα για μια θέση - όχι στον ήλιο αλλά στο παράθυρο.

Τεσπα.. Ας το χαρούμε όσο κρατήσει. Άλλο μισό μήνα και μετά όλοι θα επιστρέψουνε.. καθήστε ρε παιδιά εκεί που είστε, βοηθήστε λίγο την αποκέντρωση..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Γεια σου Δαφνη!!

Δεν θα παρεις αδεια εσυ? Ακομα δουλεύεις? Το φασόλι δεν διαμαρτυρεται? Ποιο Λεωφορείο παίρνεις? Γιατι δεν γράφεις στο μπλογκ σου?
Αμαν σε έπρηξα με τα αμέτρητα και αναπάντητα ερωτήματα μου!!!!!

Με την προσωρινή αποκεντρωση υπάρχουν και καλά! Είχα κατι δουλειες με Εφορίες και Ταμεία και τις τελείωσα με την μία! Καθόλου κινηση! Και καθόλου ταλαιπαωρία!

Πάντως την τελευταία φορά που έμεινα δεκαπενταυγουστο εδω - το 2002 όταν είχα απολύθει απο τα Στρατα- πραγματικά δεν υπήρχε ψυχή όχι στο λεωφορείο αλλά και στους δρόμους! Πιστευω και αυριο αυτό θα γίνει!

daf είπε...

Πω πω εσύ παιδί μου είσαι χείμαρρος! ;) Λοιπόν, θα πάρω άδεια κάποιες ολίγες ημέρες αλλά δεν θα πάω διακοπές. Το φασόλι θα το πάω για ένα διήμερο στη θάλασσα για να δει πως είναι να κολυμπάς μέσα σε κάτι που κολυμπάει μέσα σε κάτι. Α καλό ε!

Στο μπλογκ μου γράφω αλλά όχι συχνά διότι είμαι πολυάσχολη (πλέκω, ράβω, ανοίγω φύλλο κλπ) :P Σήμερα όμως έχω καινούργιο ποστ για τους πανταχόθεν βιβλιοφάγους. Be my guest.

Zaphod είπε...

Τσιφόρος=λατρεία. Ειδικά η Ελληνική Μυθολογία είναι αριστούργημα!

Το video που έβαλες με συγκίνησε βρε άτιμο! Ραντεβού στην συναυλία αν και όταν ξανάρθει!!!!

Περί δεκαπενταύγουστου: Εδωπαδά στην επαρχία ξαφνικά γίναμε πολλοί και δεν βρίσκω θέση στο καφέ γμτ :-Ρ

kat. είπε...

και η γλυκερία έχει ένα πολύ όμορφο τραγούδι που ακούγεται και στην ταινία "15αυγουστος" του γιάνναρη!!
.."και όλο ζητώ/
από ένα θαύμα να σωθώ/
παναγιά μου"..

τέλος πάντων.. δεν ξέρω τι λένε τα τραγούδια, τα ποιήματα, τα παραμύθια, οι στίχοι και τα λοιπά γραπτά γενικότερα! αυτό που ξέρω είναι οτι παραμονές 15αυγουστου πριν τρια χρόνια είχα ζήσει το πιο όμορφο love story της ζωής μου..
δεν βαριέσαι.. κάποια πράγματα απλώς πρέπει να τα ζούμε και έπειτα να τελειώνουν!
οπότε καταλαβαίνεις πως νιώθω και πως θα νιώθω κάθε χρόνο τέτοια μέρα!!!!

να είσαι πάντα καλά..
φιλιά

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Daf γενικά το καλοκαίρι και η θάλασσα ειναι η χαρά του φασολιου! Τωρα αν είναι και χαρά για την φασολιά δεν ξέρω!!! Εσύ θα μας πεις!

zaphod δυσκολεύεσε να βρεις να παρκάρεις? Εγινε η πλατεία του χωριού, Κολωνάκι με τόσα SUV?
Αν ερθει ο Μανου εννοειτε οτι θα παμε!!!! Για την ιστορία αυτο το τραγούδι το λέει με τσι μανο νεγκρα παρεα!

Αυτό εννοείς φαντάζομαι kat! Πολυ ωραία η ταινία του Γιάνναρη και αυτός είναι ο μόνος που κάνει σινεμά στην Ελλάδα (υπάρχει και ο Αγγελόπουλος, αλλά αυτος κάνει μόνο κινουμενες φωτογραφίες)!
Οσο για τα λαβστορυ...
...αυρίο ειναι ενας ακόμα Δεκαπενταυγουστος Σκαρλετ! Ποτε δεν ξέρεις!

kat. είπε...

μπα.. άστο!
έχω πάψει να ελπίζω γενικότερα..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

καλυτερα ετσι γιατι οποίος ζει ελπιζοντας πεθαινει χεζοντας!!!
;-)
Απο την άλλη
γιου νεβερ νοου!

daf είπε...

"καλυτερα ετσι γιατι οποίος ζει ελπιζοντας πεθαινει χεζοντας!!!" Τι ατάκα ήταν αυτή! Γέλασα δυνατά στο γραφείο και επειδή ο όροφός μου είναι σχεδόν έρημος καθώς όλοι πλατσουρίζουν σε κάποια παραλία, οι λιγοστοί μπίθουλες που έχουν μείνει μαζί με μενα καταλάβανε ότι δε δουλεύω παρά το ξύνω σερφάροντας στο νετ απροκάλυπτα και ξεδιαντρόπως.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ειναι ατάκα του καθηγητη μαθηματικών που είχα στην Γ Λυκείου του Νικού Λιούλια που του ευχομαι να είναι καλα όπου και να είναι και μακαρι ολοι οι καθηγητες μαθηματικων να ηταν τοσο εξυπνοι, μεταδοτικοι, αθυροστομα χιουμουριστες οσο αυτος!

Maria Mikro Analogo είπε...

Στάθη, το σχόλιο για τον Αγγελόπουλο είναι όλα τα λεφτά! χαχαχαχαχα Και επειδή σήμερα πολύ θυμηθήκαμε τους καθηγητές μας, μια καθηγήτρια φιλόλογος μας έλεγε για μια ταινία που είχε πάει να δει στο σινεμά (του Αγγελόπουλου η ταινία εννοείται). "Βλέπαμε ένα άλογο να τρέχει στην παραλία... έτρεχε... έτρεχε... βγήκαμε έξω, κάναμε τσιγάρο, ήπιαμε νερό... γυρίσαμε... και το άλογο έτρεχε... έτρεχε..."
Πάντως η Αθήνα άδεια είναι υπέροχη. Κι εγώ τις μισές από τις διακοπές μου στην Αθήνα θα τις περάσω λόγω συνθηκών, και δεν δυσανασχετώ καθόλου (αν μπορώ ας κάνω κι αλλιώς :-Ρ) . Άσε που δεν έχω και φασόλι να το τρέχω να δει πώς είναι η θάλασσα! :-)
Φοβερό το κείμενό σου. Εύγε Στάθη!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Σε ευχαριστώ Μαράκι!

Καταρχην να δηλώσω ότι τον Αγγελόπουλο δεν τον μπορώ γιατί μου έχει δημιουργήσει παιδικό τραύμα, χωρις βεβαια να το θέλει ο ανθρωπος!
Οταν ημαν 6-7, οι γονείς μου είχαν την φαεινη ιδέα να με πάρουν μαζι τους σινεμα για να δούμε το ταξίδι στα Κυθηρα! Την ταινία δεν την πολυθυμάμαι. Μόνο τον Κατράκη να χορεύει ποντιακά! Αυτο που θυμάμαι είναι ποσο ειχα σκυλοβαρεθει! Δεν με επιανε υπνος και στριφογυριζα στο καθισμα! Ασε φρικη!!!
Παρολλα αυτα ειχα δει μια φορα στην ΝΕΤ τον Θίασο με επεξηγηματικό σπικαζ και μπορω να πω οτι μ'αρεσε (και καταλαβα και τι ηθελε να πει ο ποιητης-φωτογραφος-παραγωγος!!)

Χαζα χαζα μετα απο αρκετα χρονια σε ελληνικα πανεπιστημιο πιστευω οτι οι καθηγητες της μεσης αξιζουν πολλα παραπανω απο τους καθηγηταδες στα εδρανα των ΑΕΙ. Υπάρχουν βεβαια και εξαιρεσεις!

Οσο για την αδεια Αθηνα ειναι απο τα πιο ομορφα μερη στην Ελλάδα για διακοπές!

kat. είπε...

θεός..

Zaphod είπε...

Γιγνώσκω φίλτατε περί της μαύρης χειρός απλά δεν ήθελα να σε διορθώσω :-Ρ


Όποιος ήταν πριν κάμποσα χρόνια στην Φρεατύδα έχει να λέει για την συναυλία του Manu !

Περί πληθυσμιακής επαρχιακής έκρηξης: Χαμός γντ!!!! Άιντε και παίζει και γουρουνοπούλα στην σούβλα σήμερα!

ham&stakes :-)

zaphod

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ωρεμαναμ Γουρουνοπουλα!!!
Ον δε στικ ε?
Ραιτ ον μπρο!!
(Σλουρπ,σλουρπ τα σαλια)

zekia είπε...

Μου επιρέπεις Κύριε και Άρχοντα του μπλογκ να γκρινιάξω, περίπου εκτός θέματος;
Ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας(της χειρότερης εποχής) του χρόνου, όλοι ψάχνουν να βρουν κάτι και ποτε δε το βρίσκουν, όλα αδειάζουν και όλα γεμίζουν, όλα φεύγουν και όλα επιστρέφουν...
Θέλω να έρθει ο Σεπτέμβριος, να έχει συννεφιά και να βρέχει!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καταρχήν χρόνια πολλά σε όλους!

zekia

Ο καθένας εχει δικαίωμα στην γκρίνια!
Το γραφει και την χαρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Προσωπικά μ'αρέσει ο Αυγουστος ειναι από τους αγαπημενους μου μηνες.
Και ο Σεπτεμβριος μ'αρεσεί και ας με ρίχνει..

geokalp είπε...

συμφωνώ για τον Σεπ!

Skouliki είπε...

ΑΧ παιδι μου ναι ο Σεπτ.. που εχω τα γεννεθλια μου ειναι ο καλύτερος ... τωρα τι κουλο ειναι με μενα η ημερομηνια γενενθλιων μου απο την μια ειναι η γεννηση της θεοτοκου απο την άλλη λεει ειναι γαμος με το κτηνος

να φρικαρω τωρα ή αργοτερα ..?/
ετσι εξηγηται το διπολικο μου ..

θα γινω τρανσφορμερ λεμε ..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αυτά τα αποκρυφιστικά πέρι ημερομηνιών γεννήσεως, Θεομητωρ και κτήνωδης γαμους ούτε στην Ιωάννου Αποκάλυψις δεν τα βρίσκεις!
Φαίνεται για δυνατούς λύτες

Πάντως και εγω εχω γενεθλια το Σεπτεμβρή και σύχνα συνέπεφταν με το ανοιγμα των σχολείων εξου και το "μ'αρεσει αλλα με ριχνει".

kanataki είπε...

γιατί δηλαδή?
δεν γιορτάζουμε κάθε μέρα αυτήν την "θα γίνει της πουτάνας?"

υγ ανακρίβιες.....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

λες?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προσωπικά γελάω κάθε φορά που θυμάμαι αυτή τη γιορτή, μία μέρα ανάμεσα στα δύο φεγγάρια του Αυγούστου (κατά την παράδοση είναι δύο, αν και ενδέχεται να είναι μια δυο μέρες πριν ή μετά τον Αύγουστο), αφιερωμένη στη μητέρα φύση.

Μα η Παναγία τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από την αρχαία θεότητα της γονιμότητας, της φύσης. Είναι η Κόρη, η Δήμητρα, η Περσεφόνη.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

όπως πάνω στους αρχαίους ναούς "φυτρωσαν" εκκλησίες κάπως έτσι έγινε και με τις γιορτες ή μάλλον με τον συμβολισμό και ειδικά τον χρόνο τους!