3.5.10

It's the end of the world as we know it...


Ενεργοποιήθηκε, λέει, σήμερα ο περίφημος μηχανισμός για την στήριξη της χώρας...Ενεργοποιήθηκε και μας στείλαν και την λυπητερή. Πως φτάσαμε ως εδώ? Κανένας δεν πολυκατάλαβε? Βασικά οι περισσότεροι δεν εχουν καταλάβει που φτάσαμε! Ας κάνουμε ενάν μικρό παραλληλισμό όπως πάνω κάτω τον έκανε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή.Η Ελλάδα λοιπόν είναι μια επιχείρηση που έχει το 2% της αγοράς, χρωστάει σε τράπεζες 15 μηνιαίους τζίρους και έκλεισε την περσινή χρονιά με ζημιές 14%. Επίσης έχει πολλά άτομα να εργάζονται στο λογιστήριο και δεν μπορείς να τους απολύσεις. Η διοίκηση της εταιρίας επίσης κανονίζει διάφορες δουλειές με προμηθευτές ή υπάλληλους με μοναδικό γνώμονα να ελαφρύνει το ταμείο της εταιρίας για δικό τους όφελος. Σώζεται αυτή η εταιρία?

Νομίζω είναι φανερό ότι αυτή η εταιρία, όπως και η χώρα μας, πρέπει να κάνει οικονομία. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Αυτό που είναι - ή μάλλον ήταν- προς συζήτηση είναι το που θα κάνουμε οικονομία. Ίσως το Οκτώβριο τα πράγματα να μπορούσαν να αντιστραφούν. Σίγουρα η κυβερνήση ΓΑΠ αν και δεν ευθύνεται για την ίδια την οικονομική καταστροφή, έκανε η ίδια καταστροφικούς χειρισμούς - κυρίως καθυστερήσεις στις αποφάσεις- στην διαχείριση της. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά βρεθήκαμε και στην μέση ενός τρομερά μεγάλου παγκόσμιου χρηματοοικονομικού παιγνιδιού που είχε ως στόχο την κατάρρευση του ευρώ.. Τελος πάντων φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Και εδώ έχουμε τρεις εναλακτικές:

Α. Κάνουμε ότι κάναμε, δηλαδή ενεργοποιούμε τον μηχανισμο
Β. Κάνουμε στάση πληρωμων,
Γ. Προσπαθούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος μας.

Ξεκινάω από το τέλος. Τα σπρεντς πήγανε στο 1000 με τα σενάρια για το τρίτο. Όταν έχεις να πληρώσεις 9 δις ευρώ στις 19 Μαϊου και είσαι το 2% τις ευρωζώνης δεν έχεις διαπραγματευτική ισχύ! Απλά! Αν το κάνεις θα καταλήξεις στο έλεος των πιστωτών σου! Χειρότερα από σήμερα.

Πολλοί αριστεροί αλλά και δεξιοί νεοφιλελευθεροι πρότειναν την στάση πληρωμων. Ωραία λύση αλλά σκεφτείτε ότι το κράτος μαζί με τα χρέη προς τους ξένους δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και θα αναγκαστεί να δεσμέυσει καταθέσεις. Δεν συνεχίζω το σενάριο.

Επομένως η λύση ήταν αυτή που επιλέχθηκε. Και αυτοί που μας "σώζουν" ζητάν περικοπές σε μισθούς για να πέσουν οι τιμές και να γίνουμε ανταγωνιστικοί.. έτσι απλά και κυνικά. Αυτήν την στιγμή δεν νομίζω να έχουμε άλλη εναλακτική. Και για αυτο τον λόγο νομίζω ότι η αριστερά- τουλάχιστον αυτή που με ενδιαφέρει- νοιώθει αμηχανία. Ο μόνος απο αυτή που καταλαβαίνει τι γίνεται είναι ο Δραγασάκης. Διαβάστε την συνέντευξη του στην Αυγή. Δυστυχώς εδώ που είμαστε οι λύσεις είναι σκληρές!

Έτσι θα κάνω την ανάγκη μου, φιλοτιμία και θα δεχθώ τις περικοπές. Όμως έχω δύο σφοδρές επιθυμίες. Πρώτα απο όλα δεν θέλω να δω τους κόπους μου χαμένους. Εκεί νομίζω θα ξεχειλίσει η οργή. Η οργή δεν θα ξεχειλίσει σήμερα που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι γίνεται, μέσα στον φόβο μας ή στην βολή μας! Θα ξεχειλίσει όταν καταλάβουμε τι παίχθηκε και θα ξεχειλίσει όταν καταλάβουμε ότι ενδεχομένως όλα αυτά γίναν μάταια..

Η δεύτερη ευχή μου είναι να δω μερικούς υπουργούς, βιομηχάνους, δημόσιους υπάλληλους,-αυτούς που πραγματικά μας φέραν σε αυτό το χάλι, σε αυτή την διαφθορά- στην φυλακή. Για παραδειγματισμό αλλά και για να μην αισθανόμαστε οι μαλάκες της υπόθεσης...Έτσι απλά....

ΥΓ Μαζί μου για τα περί φυλακών συμφωνεί και ο Παπούλιας!

9 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Όταν η μισή Ελλάδα είναι ή διορισμένη ή περιμένει να διοριστεί, λογικό είναι να μην αντιδράει κανείς. Τώρα όμως; Όταν δουν οι απέξω ότι οι ελπίδες τους να διοριστούν χάθηκαν και οι από μέσα που δουλεύουν ότι θα χάνουν λεφτά για να πληρώνεται ο χαραμοφάης του διπλανού γραφείου για να λύνει σουντόκου, ε, πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντες καιρούς! Πολύ ξύλο σε μιλάω έχει να πέσει!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μακάρι... πραγματικά σε λέω! Μακάρι!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό που φοβάμαι δεν είναι οι περικοπές. Αλλά ο πανικός που μας καταλαμβάνει ότι θα έρθουν και χειρότερα μέτρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στο τούνελ δε βλέπουμε φως για την ίδια την κοινωνία ή μέτρα που να τη στηρίζουν συνολικά.

DonMits είπε...

Συμφωνώ σε όλα. (ΝΑΙ σε όλα που λενε στη Βουλή)

Για τις ευθύνες διαχείρισης της κρίσης από τον ΓΑΠ, υπάρχει ένα σχετικό άρθρο του Παπαχελά, πριν 2 εβδομάδες στην Καθημερινή. Σίγουρα παρέλαβε καμμένη γη, αλλά έκανε ατυχείς χειρισμούς.

Κλικ του σι δε αρτικλ.

Από εκεί και πέρα, ναι θέλω κι εγώ να δω μερικούς εγκληματίες πολιτικούς πίσω από το κάγκελο, αλλά δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Κι ελπίζω οι κόποι μας να μην πάνε χαμένοι, γιατί τότε ο κόσμος θα βγει στους δρόμους να τα σπάσει. Και πίστεψέ με, τότε, ο Δεκέμβρης του 2008 θα είναι καυγάς σε παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που θα γίνουν.

pølsemannen είπε...

Σε έναν χρόνο που θα χρειαζόμαστε AΛΛA 50 δις δανεικά (χαΛΛΛαρά),πάλι εδώ θα είμαστε και δώσ' του νέα μέτρα.

Mια χώρα με σακατεμένη παραγωγική βάση, που δεν παράγει αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να EIΣEΛΘEI ZEΣTO KAYTO KAI AXNIΣTO ΞENO χρήμα στην χώρα,(από ξένους ΠEΛATEΣ, όχι δανεικά και επίσης όχι αυτό που ανακυκλώνεται μεταξύ της τσέπης μας, του περιπτέρου και σούπερ μάρκετ) δεν έχει σοβαρές ελπίδες ανάκαμψης απλά με περικοπές εξόδων.

YΓ.

Tην Tετάρτη απαιτώ:
(M)ΠAOK-Δαφνοστεφανωμένη Πειραιώτισα νοικοκυρά 6-1 όπως το '88! Τουλάχιστον.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δείμε αυτό που λες είναι κάτι σαν το παράδοξο του Κεινς

Δημήτρη το είχα δει το άρθρο και είναι μια από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον Alexis

Polsemannen έχεις απόλυτο δίκαιο.Δεν είναι μόνο να σωθούμε τώρα! Είναι να ορθοποδήσουμε γενικά! Και η πραγματική ιστορία παίζεται όχι για τα μέτρα αλλά για το σχέδιο που θα ακολουθήσουμε!
Και η αριστερά εκεί κάνει λάθος! Αντί απλά να καταγγέλει πρέπει να προτείνει όχι τόσο τα μέτρα για ναβγούμε έξω από την κρίση αλλά για να ξανακάνουμε την οικονομία μας παραγωγική!

ΥΓ μακάρι για το 6-1!

KitsosMitsos είπε...

Σωστή παρατήρηση! Τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε. Μήπως είναι ώρα να φτιάξουμε έναν καινούριο;

Zaphod είπε...

Ναι αλλα πως κανεις μια οικονομια παραγωγική όταν η λειτουργια της (ευρωπαϊκα) ειναι καταναλωτική;

Προβλημα μεγαλο φίλτατε και δεν νμζ ο ΓΑΠ να εχει τα κοχονες

6-1 και λιγο τους ειναι!

geokalp είπε...

καλωσορίσατε στη Νέα Εποχή!
με γεια και υγεία!

ο Δραγασάκης και μερικοί άλλοι είναι από τους ελάχιστους που περιγράφουν σωστά τη κατάσταση αλλά μειονεκτούν στο ότι δεν εξηγούν στον κόσμο (δύσκολο έτσι κι αλλιώς) τι σημαίνει πχ επαναδιαπράγματευση
με δύο λόγια: γιοκ εισαγωγές, πολυτελή αγαθά, ότι παράγεις μόνο
και αυτά για αρκετό καιρό