1.7.09

Καλό μήνα και κακές συνήθειες..



Μπήκε ο Ιούλης με μια διάθεση (τυπική ή ουσιαστική θα δείξει) να (μας) κόψει τις κακές συνήθειες! Εγώ βέβαια έχει σχεδόν 2,5 χρόνια από τότε που κάπνισα το τελευταίο μου τσιγάρο. Έχω άλλες κακές συνήθειες αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς ακόμα δεν έχουν πέσει στην αντίληψη του υπουργείου Υγείας.

Μεγάλος πάντως ντόρος γίνεται αν τα μέτρα θα αποδώσουν ή όχι, αν θα κόψουν πολλοί το κάπνισμα ή όχι και άλλα πολλά. Πολλές φωνές ακούγονται για το πόσο δημοκρατικά είναι τα μέτρα. Άκουγα τις προάλλες την Λιάννα Κανέλλη να μιλάει με την συνήθη υπερβολή της για τον φασισμό της απαγόρευσης του καπνίσματος και αναρωτιόμουν πόσο φασιστική είναι και η επιβολή του παθητικού καπνίσματος. Ειδικά αν δεν έχεις καμιά επιβολή όπως γινόταν μέχρι πρότινος στην υποανάπτυκτη Αφρικανοασιατικόευρωπαϊκή μας χώρα..

Πάντως η πρώτη φορά που κάποιος προσπάθησε να απαγορεύσει το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν το 1856 ο Όθωνας. Όλοι γνωρίζουμε την επιτυχία του εγχειρήματος του. Έχω την διαίσθηση ότι και τα φετινά την ίδια κατάληξη θα έχουν..

Και άντε τώρα το καλοκαίρι τα μέτρα θα αποδώσουν και κανείς δεν θα καπνίζει μέσα... άφου όλοι έξω θα είναι! Το χειμώνα να δούμε!

Βασικά νομίζω ότι δεν πρόκειται κανείς να κόψει το κάπνισμα αν του το επιβάλουν. Το κάπνισμα το κόβεις αν το θέλεις. Απλά πράγματα. Αν σου το κόψουν, δεν το κόβεις! Πάντως οι καπνιστές φίλοι που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο καλό θα ήταν να μάθουν πως ένας από τους δείκτες που δείχνουν το πόσο εθισμένοι είναι, είναι και ο χρόνος που περνά από την ώρα που σηκώνονται μέχρι το πρώτο τσιγάρο που θα ανάψουν το πρωί. Αν το ανάβεις αμέσως τότε είσαι πολύ εθισμένος και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να το κόψεις.

Καλη επιτυχια σε όσους προσπαθήσουν!

11 σχόλια:

Γιώργος Τ. είπε...

"και αναρωτιόμουν πόσο φασιστική είναι και η επιβολή του παθητικού καπνίσματος"

Πόσο σύμφωνο με βρίσκει αυτή σου η φράση.. Ακριβώς αυτό.. Εγώ δεν έχω καπνίσει ποτέ (και φυσικά ούτε πρόκειται) αλλά από παθητικό κάπνισμα του έχω δώσει να καταλάβει!

Εύχομαι πάντως να έχει αποτέλεσμα το μέτρο, έστω και μικρό..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μια προσπάθεια θα την κάνουμε. Πρέπει.
Σέβομαι αυτούς που δεν καπνίζουν, αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνο η επιθετική αντιμετώπιση και η υπερβολική (ορισμένες φορές) αντιμετώπιση από τους μη καπνίζοντες, όταν δεν τους ενοχλώ,

Έχουν δίκιο οι μη καπνιστές.
Δεν έχουν δίκιο οι εμπαθείς μη καπνιστές με την χαιρεκακία που εκφράζονται.
Το δικαίωμα τους στο να μην δέχονται το παθητικό κάπνισμα είναι εκ των ουκ άνευ.

Η υπερβολή απέναντι σ'όσους σέβονται αυτό το δικαίωμα, δεν χρειάζεται.

Δεν είναι όλοι οι καπνιστές γαϊδούρια ούτε όσοι δεν καπνίζουνε άγγελλοι.
Και κάκιστοι χαρκτήρες "μη καπνιστές" υπάρχουν. Αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να καπνίζω μπροστά τους, όμως και να μη σέβομαι αυτό του το δικαίωμα.

Παρομοίως, ας μιλούν όταν καταπατούνται τα δικαιωματά τους. Από κει και πέρα μην γινόμαστε "κακοί"

Το χρόνιο κάπνισμα είναι εξάρτηση και χρειάζεται προσπάθεια και θέληση για να κοπεί. Ας καταννοήσουν αυτό, οι μη "καπνίζοντες" χωρίς να υποχωρούν στο δικό τους δικαίωμα.

Ο Στάθης το έθεσε, σωστά.
Δεν σχολιάζουν, όμως, πολλοί, με τον δικό του τρόπο.

Το "Καλή επιτυχία" είναι ενδεικτικό.

Προσωπικά, ευχαριστώ, Στάθη :)

NdN είπε...

Αν και χρόνια καπνιστής, το έκοψα στο Λονδίνο. Αν μπορείς να καπνίσεις στο αμάξι σου και στο δρόμο, τότε δεν έχεις πολλές επιλογές. Στην Ελλάδα που έχει καλύτερο καιρό θα μπορούσαν να εφαρμόσουν καλύτερα έναν σωστό νόμο που φυσικά θα ήταν η ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα μαγαζιά. Ο τωρινός νόμος με τα χιλιάδες παραθυράκια (μπαλκονόπορτες δηλαδή) δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αν θέλεις να αλλάξεις μερικά πράγματα πρέπει να συγκρουστείς με νοοτροπίες. Και η ελληνική πολιτεία έχει αποδείξει ότι πολύ σπάνια συγκρούεται με οποιονδήποτε.

DonMits είπε...

Δεν έχω πολλά να προσθέσω στα όσα είπαν οι προλαλήσαντες.

Προσωπικά δεν καπνίζω και με ενοχλεί αφάνταστα το παθητικό κάπνισμα. Με ενοχλεί αφάνταστα να γυρίζω σπίτι από έξοδο και να θέλω 5 μπάνια για να φύγει η τσιγαρίλα από πάνω μου.

Το κορυφαίο σχόλιο πάντως το άκουσα χτες στο ραδιόφωνο από έναν ακροατή -μη καπνιστή- που πήρε τηλέφωνο να πει την άποψή του επί του θέματος και να απαντήσει στον παραγωγό που έλεγε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι τόσο ενοχλητικό το παθητικό κάπνισμα: "Δηλαδή ρε φίλε, αν την ώρα που εσύ τρως, εγώ αρχίσω να (με το συμπάθιο Στάθη) να κλάνω στο ένα μέτρο δίπλα σου, δεν θα σε ενοχλήσει;;;;"

Χαχαχαχχαχααααα, κλείνω με αυτό!!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Η ελευθερία μου σταματά εκεί που αρχίζουν τα διακαιώματα του άλλου"

Δεν τίθεται θέμα, το μέτρον είναι σωστό και καλό να το εκμεταλλευτούμε οι καπνίζοντες και να το κόψουμε.

geokalp είπε...

το ρόδο μου άνοιξε τα μάτια!
πλέον ανήκω στη κοινωνική ομάδα social smoker

πσ ο πρωϊνός εθισμός είναι όντως έντονος, ευτυχώς απεξαρτήθηκα εδώ και μερικούς μήνες

πολλά φιλιά!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σωστός..!

Live!News είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Live!News είπε...

Άλλωστε ο σκοπός του "μέτρου" με τα άπειρα παράθυρα >:(
ΔΕΝ ειναι να κόψουν οι καπνιστές το κάπνισμα (δυστυχώς) αλλά να μην επιβαρύνουν με τη συνήθειά τους αυτή τους μη καπνιστές.

:))

Δεν ειναι ωραία που θα εισπνέει σαφώς λιγότερο καπνό το παιδάκι σας?
Για κάτι τέτοια χαιρομαι!!!

Χαιρετισμους.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

"Δεν ειναι ωραία που θα εισπνέει σαφώς λιγότερο καπνό το παιδάκι σας?
Για κάτι τέτοια χαιρομαι!!!"

Νομίζω θα συμφωνήσω με την Luccia!

zekia είπε...

Έχω άλλες κακές συνήθειες αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς ακόμα δεν έχουν πέσει στην αντίληψη του υπουργείου Υγείας.
χαχαχαααα!! γέλασα πάρα πολύ με αυτό!
εγώ αν και καπνίστρια συμφωνώ με το μέτρο εφόσον υπάρχουν και μαγαζιά για καπνιστές. Έχουν επιλογή και οι μεν και οι δε και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.