20.5.09

Ο Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε...


Αυτό ήταν... Μετά και την σημερινή ήττα η ασπρόμαυρη ποδοσφαιρική σταχτοπούτα έχασε και το δεύτερο της γοβάκι και ξαναγύρισε στα περιξ της Κλεάνθους με Μικράς Ασίας για να προσπαθήσει να ξεφύγει του χρόνου από την μιζέρια που της προκαλούν οι γεροντοκόρες ετεροθαλείς αδερφές της.

Η ομάδα μου ο ΠΑΟΚ, λοιπόν έχει άλλα δύο δυνατά φιλικά πριν να σφυρίξει και τυπικά την λήξη σε μια περίεργη χρονιά. Μια χρονιά που νομίζω είχε δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό. Απο την μια δεν έχασε από καμιά ομάδα κάτω από την τέταρτη θέση -όπου πανηγυρικά και σχεδόν δικαιωματικά τερματίσαμε. Η ομάδα μάλιστα συγκέντρωσε ένα βαθμό παραπάνω εκτός έδρας από εκείνη την απίστευτη πορεία που είχε ο Αναστασίαδης το 2003-2004.

Από την άλλη ήταν και μια χρονιά όπου σε 11 ματς με ομάδες του τέως ΠΟΚ (12 με τον επικείμενο αγώνα με τον ΠΑΟ) , σημείωσε μόλις μια νίκη (στο κύπελο με τον Ολυμπιακό), τρεις ισοπαλίες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στα εντός έδρας ντέρμπι και 6 ήττες (7 με τον επικείμενο αγώνα με τον ΠΑΟ. Η διαφορά τερμάτων εξωπραγματική έβαλε μόλις 3 και δέχτηκε 13! Σχεδόν όσα δέχτηκε από τις υπόλοιπες 12 ομάδες του πρωταθλήματος σε 24 ματς...

Νομίζω γενικά και ψύχραιμα η χρονιά είχε θετικό πρόσημο. Θετικό πρόσημο όχι μόνο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όπου ήταν η χειρότερη που θυμάμαι, αλλά και σε σχέση με τις τελευταίες 5 τουλάχιστον. Γενικά μιλώντας πάντα.

Ειδικότερα νομίζω η ομάδα, αποδείχτηκε ότι στην πίεση των - λεγόμενων - μεγάλων παιχνιδιών κατέρρεε ψυχολογικά και όλο και κάποιος θα έκανε την κουτσουκέλα - όπως ο Σορλεν σήμερα γιατι όσο και να υπερέβαλε εαυτόν ο Κάκος του έδωσε πάτημα ο γάλλος- και θα αντίκριζε την κόκκινη. Εδώ είναι η ευθύνη του Σάντος.

Που μπορεί να έκανε μια ομάδα που όταν έπαιζε με μια υποδεέστερη είχε όλη την άνεση να κάνει παιχνίδι και να έχει υπομονή μέχρι να έρθει το γκολ που θα έδινε το τρίποντο, αλλά αυτή η ομάδα τα έχανε κυριολεκτικά σε ένα "μεγάλο" ντέρμπι. Στα "μεγάλα παιχνίδια" απλά δεν μπορούσε να βρει σχέδιο για να βάλει την μπάλα στο πλεχτό και από την αμηχανία της έχανε και τον αμυντικό της μπούσουλα!

Εκεί φταίει ο Σάντος, όπως είναι δικό του το μερίδιο της επιτυχίας στην ομάδα που ίσως μαζί με τον Ολυμπιακό έκανε τις λιγότερες κουτσουκέλες στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟ πεταξε 4 βαθμούς σε Τρίπολη και Ηρακλή και 6 σε Εργοτέλη. Αν τους είχε πάρει θα χτυπούσε πρωτάθλημα. Αντιστοιχα εμεις αφήσαμε από 2 σε καθε έναν απο αυτούς...

Η φετινή λοιπόν χρονιά ήταν μια καλή μεν χρονιά, αλλά μια χρονιά που με απογοήτευσε γιατι στα παιχνίδια που ήθελα την νίκη, οχι μόνο δεν την πήραμε αλλά και απογοητεύσαμε. Κλείνοντας να πω ότι φέτος η ατμόσφαιρα στην Τούμπα ήταν απο τις καλυτερες που έχω ζήσει. Να ενα μικρό δείγμα, ας ελπίσουμε ότι τα καλύτερα έρχονται για τον ΠΑΟΚ..



16 σχόλια:

Rami είπε...

Κατ' εμέ, ο άνθρωπος αυτός (Σάντος) είναι πρωτεργάτης της επιτυχίας αυτής που ήρθε και θα έχει συνέχεια. Ευτυχώς μέχρι σήμερα, και από τότε που ανέλαβε ο Ζαγόρ και όσοι τον πλαισιώνουν, μόνο προς τα πάνω πήγαν τα πράγματα.

Για το υλικό που διαθέτει η ομάδα, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει τα σημερινά αποτελέσματα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ευελπιστώ να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί και συνεπείς του χρόνου και να δείξουμε τον χαρακτήρα που όλοι θέλουμε να δούμε μέσα στο γήπεδο. Μιας μεγάλης ομάδας, που κοιτάζει μόνο το καλό του ποδοσφαίρου. Ουσία και θέαμα.

Ήταν η πρώτη χρονιά, με εξαίρεση μια στιγμή πέρισυ, που ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, γιατί βλέπω μεθοδική δουλειά και δουλειά ουσίας. Πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου, θα δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι για τις επιλογές τους.

Ευτυχώς, τα πράγματα δεν χτίζονται σε μια μέρα. Μπορούν πολύ εύκολα όμως να γκρεμιστούν. Πίστη και αφοσίωση και τα καλύτερα θα' ρθουν.

Κώστας είπε...

Μόνο αν μπει πειθαρχία στην ομάδα, θα κάνετε την υπέρβαση.
Είναι τραγικό να έχουν πάρει οι παίκτες του ΠΑΟΚ τόσες κόκκινες κάρτες(και οι περισσότερες χωρίς λόγο).
Και είναι ακόμη πιο τραγικό που η διοικηση βγαίνει με ανακοινώσεις και κατηγορεί διαιτησίες , κέντρα λήψης αποφάσεων κ.τ.λ. χωρίς να ρίχνει βαριά χρηματικά πρόστιμα σε κάθε...καλόπαιδο που παίρνει κοροιδίστικη κάρτα στερώντας στην ομάδα του την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Εκτός αν βέβαια η διοίκηση δεν θεωρεί την ομάδα έτοιμη για κάτι μεγαλύτερο και με αυτήν την σιωπή της απλώς αποδέχεται την τωρινή θέση της ομάδας.

Προσωπικά πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη για την ομάδα σας. Συνήθως ισχύει το ρητό ότι εύκολα ανεβαίνεις, αλλά δύσκολα κρατιέσαι.Και ο ΠΑΟΚ ανέβηκε πολύ φέτος.

Καλό βράδυ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Rami δεν λέω έγινε μεγάλη δουλειά μέσα από τα συντρίμμια που άφησε ο γούμενος. Απλά νομίζω ότι η ομάδα με αυτό το υλικό μπορούσε καλύτερα. Πρόπερσι από τα 4 ντέρμπι στην Τούμπα (παίξαμε στο κύπελλο με ΠΑΟ) κερδίσαμε τα τρία και χάσαμε 1. Ήταν καλύτερο το υλικό? Δεν νομίζω...

Γενικά στα δύσκολα παιχνίδια μόνο ο Κονσεισάο έπαιζε με πάθος ...


Κώστα είναι δύσκολο να κρατηθώ ? που στην τέταρτη θέση? Αυτή είναι σχεδόν η φυσική μου ρε συ. Με τον Βώκολο ήμουν 4ος. Δεν νιώθω ότι ανέβηκα. Νιώθω ότι ξαναήρθα στα καλά μου. Για να ανεβώ θέλω κουπα και μην ξεχνάς ότι εχω πάρει και δυο κύπελλα τα 10 τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς με μια τέτοια χρονιά θέλουμε και ζητάμε κάτι παραπάνω την επόμενη, δεν πανηγυρίζουμε όπως κάνατε εσείς το 2005 με τον Κωφίδη..

DonMits είπε...

Γενικά και παρά την κακή πορεία στα play off, θεωρώ τη χρονιά επιτυχημένη.

Κι αυτό γιατί ήρθαμε πάλι στα καλά μας, στη φυσική μας θέση όπως λες και διεκδικήσαμε κάτι καλύτερο. Το οποίο το χάσαμε στα play off.

Το κέρδος που βλέπω εγώ για φέτος είναι ότι ο ΠΑΟΚ ξαναέγινε στα μάτια του κόσμου αυτό που είναι εδώ και 40 χρόνια. Και όχι ο καρπαζοεισπράκτορας που ήταν πέρσι.

Η ομάδα του χρόνου θα χρειαστεί περισσότερη πειθαρχία, περισσότερη ταχύτητα και λιγότερη ηττοπάθεια στα ντέρμπι με τους 3 του κέντρου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δημήτρη νομίζω ότι ο Ο ΠΑΟΚ έπασχε φέτος από ποδοσφαιρική εφηβεία: Μεγάλος με τους μικρούς και μικρός με τους μεγάλους! Ας ελπίσουμε του χρόνου να ωριμάσουμε...

geokalp είπε...

εάν κυλίσουν όλα όπως πρέπει μάλλον του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερος- κι εγγύηση ο Βρύζας!
ο Σάντος έχει κάνει πράγματι καλό στο ότι εμφύσησε την νοοτροπία Ρεχάγκελ, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δίνει αποτελέσματα ακόμα κι ο αντίπαλος είναι καλύτερος - μάλλον θα πρέπει να μείνει ακόμα μία χρονιά και μετά να έρθει κάποιος άλλος και να κεφαλαιοποιήσει τον πορτογάλο ψαρά

η πρόβλεψη λέει ότι και του χρόνου ο Άρης θα είναι από κάτω!!

φιλιά!

geokalp είπε...

θες κι απάντηση για το πρωτάθλημα του χρόνου, δεν το βλέπει έτσι ο Σωκράτης....
του πάρα-χρόνου ο πρώτος παίζει απευθείας ομίλους και το πακέτο γράφει €25εκ.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"...ας ελπίσουμε ότι τα καλύτερα έρχονται για τον ΠΑΟΚ.."

Κάθε χρόνο και καλύτερα, St!
Να μείνει ο Ζαγορ και ο Σάντος.

If...ιγένεια είπε...

Ασχετη, οποτε θα αφησω την καλημερα μου προεδρε..

Κώστας είπε...

""Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς με μια τέτοια χρονιά θέλουμε και ζητάμε κάτι παραπάνω την επόμενη, δεν πανηγυρίζουμε όπως κάνατε εσείς το 2005 με τον Κωφίδη.."""

Δεν πανηγυρίζατε φέτος με την πορεία που έκανε η ομάδα (προ play off) ???
εεεε τότε ζητώ συγγνώμη..Όλη την χρονιά για..άλλο ΠΑΟΚ διάβαζα και άκουγα..

καλό βράδυ ST

EISVOLEAS είπε...

Καλά περάσατε φέτος!
Περιμένατε τίποτα και ήρθαν πολλά, όλοι ευτυχισμένοι τελικά.
Όμως του χρόνου θα περιμένετε περισσότερα και αν δεν έρθουν...
Βασικά πρέπει να έρθουν γρήγοροι παίκτες στην ομάδα, για να μπορέσει και ο προπονητής να παίξει διαφορετικά,να πάρει αγωνιστικά ρίσκα.
Αλλά και για να μπορούν να ξεφεύγουν από τον ¨μοναδικό λαό του ΠΑΟΚ¨ σε περίπτωση που στραβώνουν τα αποτελέσματα!

NdN είπε...

Η ομάδα φέτος έκανε μία παρα πολυ καλή πορεία, αλλ΄΄α έχασε τη φόρμα της στα play-offs. Βέβαια βοήθησαν και οι διάφοροι "Κάκοι". Δεν στέκομαι σε αυτά όμως...

Του χρόνου θα ξαναπαίξουμε στην Ευρώπη μετά από καιρό. Ο ΠΑΟΚ μας έχει αφήσει πίσω του τις πέτρινες μέρες του Γούμενου και του ΜΠατατούδη καθώς και την εφιαλτική περυσινή χρονιά που μελαγχολούσα από το πρωί της Κυριακής.

Του χρόνου θα τα πάμε ακόμα καλύτερα! Υπομονή θέλει και το ίδιο σκληρή δουλειά από όλους μας...

tzonakos είπε...

Για μένα είστε δικαιωματικά και άξια 2οι φέτος.
Απλά στα πλέη οφφς δεν φάνηκε να έχουν αντοχές, παρ όλα αυτά ο Σάντος κρίνεται επιτυχημένος εκ του αποτελέσματος.
Η λογική τωρα λέει οτι επάνω στην φετινή θα χτιστεί καλύτερη ομάδα του χρόνου και το εύχομαι.

desa είπε...

αν και τα πλέι οφ ήταν ότι χειρότερο για την ομάδα μας, η χρονιά πιστεύω έκλεισε υπερθετικά. φτιάξαμε καλή ομάδα. πρέπει να αλλάξει λίγο η ψυχολογία της στα ντέρμπι και να αποκτήσει πειθαρχία, να μη τρώει τζάμπα κάρτες. εγώ άλλο δε μπορώ να καταλάβω, ας με βοηθήσει κάποιος.

είναι δυνατόν να διώχνουν τον βερόν? ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό? θα φύγει ο βερόν που έπαιξε 27 ματς πρωταθλήματος, στυλοβάτης στο κέντρο (έχασε 3 μόνο από κάρτες) και θα μείνει ο ίβιτς και ο μπαλάφας ας πούμε.

τόσο λάθος κάνω?

zouri1 είπε...

να χαιρεσται τον Κρεσιτς.Δινω την πενα σε σενα για να γραφεις για τα δωρα του.

takola είπε...

Κι εγώ συμφωνώ ότι ήταν μια θετική χρονιά. Τα δύσκολα αρχίζουν από του χρόνου, οπότε θα πρέπει να ανεβούμε παραπάνω από τη συνήθη 4η θέση.

Σε ό,τι αφορά τα ντέρμπι, η γνώμη μου είναι ότι ο Σάντος έφτιαξε μια ομάδα-κομπιούτερ η οποία να εκμηδενίζει κατά το δυνατόν τους αστάθμητους παράγοντες και να παίρνει σχεδόν πάντα αυτό που της αξίζει. Φέτος ο ΠΑΟΚ κέρδισε όλες τις χειρότερές του ομάδες και έχασε από όλες τις καλύτερές του. Δεν θα συμφωνήσω επομένως με την άποψη του Στάθη περί "ψυχολογικού προβλήματος".

Όσο για τις αποβολές, ιδιαίτερα στα πλέι-οφ, θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ την παλιά, καλή ρητορική περί Αθήνας που μας αδικεί...

desa,
γιατί δίνεις βάση σε ηλίθιες φήμες;