4.5.08

Grand Theft Auto: Thessaloniki

(φωτογραφία από in.gr)

Το Σάββατο το απόγευμα ακούγοντας αυτή την είδηση, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι αν ο δραπέτης, αυτός ο 30χρόνος "ναρκομανής πορτοφολάς", ένας σύγχρονος "Γιάννης Αγιάννης" - όχι ο μπλόγκερ βέβαια! - που έγινε δολοφόνος, έπαιζε Grand Theft Auto θα έδινε ένα μεγάλο επιχείρημα στους αδυσώπητους πολέμιους του εν λόγω παιχνιδιού.

Προσωπικά δεν ξέρω αν έπαιζε, αλλά αμφιβάλω πάρα πολύ αν το εν λόγω παιχνίδι ήταν η έμπνευση για αυτή την πραγματικά διαβολική καταδίωξη. Το παιχνίδι είναι από τα αγαπημένα μου, το έχω κυριολεκτικά ξεκοκαλήσει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει καριέρα ούτε στο εμπόριο ναρκωτικών ούτε στην προαγωγή κυριών κοινώς νταβατζιλίκι. Και βέβαια δεν αυτοκτόνησα!

Για αυτό που δεν αμφιβάλω καθόλου ήταν για την αιτία του χθεσινού φονικού. Η βασική αιτία που όπλισε το χέρι αυτού του ανθρώπου και τον μεταμόρφωσε σε έναν δράκο των ΜΜΕ, δεν ήταν άλλη από την τυπική νεοελληνική νοοτροπία της αδιαφορίας. Αυτή την νοοτροπία που κυβερνάει την χώρα και την συναντάμε κατά κόρων, αλλά όχι μόνο, σε αυτό τον τεράστιο οργανισμό που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο.

Πριν όμως ρίξουμε - εύκολα είναι η αλήθεια- τα βέλη μας στους αστυνομικούς που φέρεται ότι "όπλισαν" το χέρι του δράστη, ας αναλογιστούμε πως όλοι μας λίγο ή πολύ παρουσιάζουμε αυτή την νοοτροπία. Γιατί η αδιαφορία δεν είναι μόνο "προσόν" του κρατικού λειτουργού που με τον ωχαδερφισμό που τον δέρνει κάνει στραβά την δουλειά του. Η αδιαφορία είναι και δική μας. Γιατί είτε την ενστερνιζόμαστε, είτε σιωπώντας την υποστηρίζουμε.

Καλό λοιπόν το κράξιμο - στα κανάλια, στις εφημερίδες, στα καφενεία- αλλά ας αρχίζει από το πρωϊ στον καθρέφτη....

Καλή Εβδομάδα να έχουμε και άλλο κακό ας μην μας βρει....

ΥΓ: Ας σας δώσω και μια γεύση από το παιχνίδι. "Life is Complicating" λέει ο Nico Belic φτάνοντας στο ψηφιακό αντίγραφο της Νέας Υόρκης.
Διαφωνείτε?



28 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Αν είσαι βλαμμένος και τέτρις να παίζεις, θα πετάς τούβλα στους γείτονες...

(δημοτικό)

Jordan είπε...

cyber...xaxa καλο..☺

geokalp είπε...

αυτή την αδιαφορία θα πρέπει λίγο να την αναλύσεις...

Maria Mikro Analogo είπε...

Πάντως ο οδηγός ωχαδερφισμό δεν φάνηκε να έχει. Τηλέφωνο την αστυνομία σκέφτηκε να πάρει ο άνθρωπος... Δεν έχεις καθόλου άδικο όμως, δυστυχώς.
Φιλιά και καλημέρα. Και καλή εβδομάδα! :)

desa είπε...

''Η αδιαφορία είναι και δική μας. Γιατί είτε την ενστερνιζόμαστε, είτε σιωπώντας την υποστηρίζουμε.''
Αυτό μόνο, τίποτα άλλο.

Ο Nico Belic είναι καινούργιο φρούτο? Ή έχω χάσει επεισόδια? Και γαμώ τα παιχνίδια θα είναι αλλα οι απαιτήσεις του θα είναι σαν ανέκδοτο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Cybergoulion θα συμφωνήσω με τον Jordan !!!!!
Έγραψες!!

geokalp δεν νομίζω ότι θέλει περισσότερη ανάλυση το ''Η αδιαφορία είναι και δική μας. Γιατί είτε την ενστερνιζόμαστε, είτε σιωπώντας την υποστηρίζουμε.''


Μαρία
δίκιο έχεις. Αλλά από την αδιαφορία των υπολοίπων δεν την πάτησε και αυτός?

desa ο Nico Belic είναι ο καινούργιος ήρως του παιχνιδιού!!


Καλή εβδομάδα σε όλους!

geokalp είπε...

εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω...
η δική σου π.χ. αδιαφορία ποια είναι;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

το ότι - πέρα από το να γκρινιάζω- δεν κάνω κάτι ουσιαστικό για την γενικότερη κατάσταση....

geokalp είπε...

αν το θέτεις έτσι, μαζί σου!
βέβαια, το πρώτο πράγμα το κάνεις: εκφράζεσαι - έστω και με τα blogs

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

μήπως τα λόγια δεν είναι αρκετά? μήπως πρέπει να πράξουμε κάτι?

geokalp είπε...

τα λόγια είναι προ-απαιτούμενο!
καλλιεργεί το επόμενο...
απλά θέλει να μαζευτούμε κάμποσοι...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

να μαζευτούμε να πάτε?!

geokalp είπε...

την τελευταία φορά που μαζευτήκαμε (στα MacDonald's) ήμουν μόνος μου...

geokalp είπε...

;)

tzonakos είπε...

Aν δεν ειχε γίνει ο φόνος, ο τίτλος σου ειναι άπαιχτος και θα ηταν ενα πετυχημένο αστείο.
Να όμως που η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία.
Ηθελα να γράψω για το περιστατικό αλλα έχει γράψει τόσος κόσμος, και οι τηλεοράσεις ασχολούνταν χτες με 2 θέματα : Αυτό και τον Ολυμπλιαχκό.
Ακουσα τις λεπτομέρειες το πρωί στο ραδιόφωνο και τελικά η Αστυνομία μας ειναι σχεδόν τραγική.
Τι να πεις, πώς να φέρουμε πίσω τον άτυχο 60χρονο που σε 5 μήνες θα παιρνε σύνταξη ;

Καλή εβδομάδα Στάθαρε.

dr.SeenG είπε...

Οποιοσδήποτε μπορούσε να το πάθει αυτό (ναι, συμφωνώ, είμαστε όλοι λίγο πολύ αδιάφοροι και ωχαδερφιστές) αλλά οι συγκεκριμένοι κύριοι ξεπέρασαν κάθε όριο.
Στάθη το παιχνίδι φαίνεται εντυπωσιακό... Με κατέστρεψες... με βλέπω να τρώω κόλλημα.
Καλησπέρααααααααααααααααα
(τελικά ούτε ο Ζήτρος μας πήρε ε;)

FrapDigo είπε...

Άλλο ένα θέμα που δείχνει ρωγμές στις κοινωνικές δομές της Ελλάδας.

Κατ'αρχήν, η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας είναι όμοια με αυτήν ενός ανεύθυνου προπονητή: πρέπει να δει αίμα για να καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά.

Το χειρότερο, όμως, είναι άλλο. Η (καφενειακή) κουβέντα για το θέμα θα τελειώσει μόλις αποδοθούν ευθύνες σε έναν καλό αποδιοπομπαίο τράγο: Θα επιστρέψουμε όλοι στην μπύρα και τον φραπέ μας, ήσυχοι που ο "εγκληματίας" και οι "ανεύθυνοι" έχουν τιμωρηθεί. Ώσπου να ξανασυμβεί κάτι και ξανά από την αρχή.

Τίποτα δεν θα αλλάξει εάν:

1) Δεν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους εθισμένους σαν εγκληματίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αυτό που είναι: εθισμένοι/ψυχικά τραυματισμένοι/άρρωστοι.

Όχι να φυλακίζονται, εμφυτεύοντας έτσι μέσα τους (ακόμα περισσότερο) ότι είναι "απόκληροι της κοινωνίας", στιγματίζοντάς τους (και πάλι ακόμα περισσότερο), και ουσιαστικά ωθώντας τους πάλι στο έγκλημα.

2) Εαν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά κέντρα αποτοξίνωσης. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση στον κόσμο για τα αίτια που ωθούν κάποιον στα ναρκωτικά, για το πώς νιώθει και ζεί ένας τοξικομανής, και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επανενταχτεί ένας πρώην τοξικομανής στην κοινωνία.

Αλλιώς, απλά κάνει λίγο καιρό φυλακή, για να καταστρέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή του βγαίνοντας, και να καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση (=χειρότερα εγκλήματα).

3) Εάν δεν σταματήσει αυτό το καφριλίκι των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρέπει να πάψουν οι (λιγοστοί) σωστοί, επαγγελματίες αστυνομικοί να θεωρούνται εξαίρεση, και να γίνουν ο κανόνας. Δεν λέω τίποτα άλλο, κοιτάξτε μόνοι σας στα μάτια (και προσπαθήστε να μιλήσετε αν θέλετε) όσους αστυνομικούς μπορείτε, και βγάλτε τα στατιστικά σας συμπεράσματα. Ακόμα περισσότερο θα το καταλάβετε αν έχετε την τύχη να βρεθείτε μάρτυρας της αντιμετώπισης των τοξικομανών από αστυνομικό.

Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει. Φυλακίζουμε τους τοξικομανείς, δίνουμε απλά την ευκαιρία σε λαϊκιστές πολιτικούς να προτείνουν θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών, και βαυκαλιζόμαστε χαρούμενα ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Όλα τα παραπάνω είναι για αυτούς τους "προοδευτικούς Αμερικάνους/Ευρωπαίους", που έχουν "φύγει από το δρόμο του Θεού".

Μπορεί να μην αργήσει και η ημέρα που θα δούμε τους τοξικομανείς να λιθοβολούνται, για να νιώσουμε ότι καταπολεμούμε το φαινόμενο, ώστε να πιούμε ήσυχοι τη μπύρα μας βλέποντας το ματς μετά.

karfoto είπε...

(καλεί το 100)..... τούτ τούτ

- Ναι αστυνομία εκεί ?

-Μάλιστα κυρία μου

-(με έντρομη φωνή) Εξω απο την πόρτα μας είναι ένας άνδρας, με πιστόλι, γεμάτος αίματα και ....θα μας σκοτώσει !!!!!!!

-Κυρία μου, λάθος κάνετε, καλέστε πρώτα τον κωδικό της περιοχής σας και μετά το εκατό 100 [ούτε οι ξανθιές δεν λένε τέτοια "πετυχημένα"].....αααα πείτε και τον κακοποιό να περιμένει λίγο !!!!!

Αν βέβαια κάνετε και την σύλληψη η Αστυνομία θα σας ευγνομωνεί !!!!

If...ιγένεια είπε...

Καλή Εβδομάδα να έχουμε και άλλο κακό ας μην μας βρει....

Έτσι..

Μπουρμπουλήθρα είπε...

οκ με την αδιαφορια. Ναι μας διακατεχει ολους. εχουμε συνηθισει και δεν πολυδινουμε σημασια. Αλλα εδω δεν μιλαμε για την απλη καθημερινη αδιαφορια. Μιλαμε για ενα τραγικο λαθος. Η βλακεια που διακρινει τους αστυνομικους σε ολο το μεγαλειο της. Χα1 τα οργανα της ταξης προκαλουν περισσοτερη αταξια απο τον οποιο παρανομο. Και αυτη τους τη βλακεια την πληρωσε ο οδηγος που δεν ευθυνοταν και για τιποτα. Και στη περιπτωση αυτη δεν μπορεις να κατηγορεις τον εγκληματια, οσο αυτους που τον αφησαν ΧΩΡΙς επιτηρηση.

Zaphod είπε...

Τι να πρωτοπείς ρε Στάθη: Αμέλεια, δημοσιουπαλληλίκι και ωχαδερφισμός...
Άκου "ξαναπάρτε με τον σωστό κωδικό"!!!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp με έφτιαξες με τα ΜacDonald's!!!!
;-)


tzonakos κλαυσίγελος είμαστε .... άσε...

dr.Seeng ήταν σίγουρα μια εξτριμ κατάσταση.. τόσο κακοτυχίας όσο και αδιαφορίας... κρίμα στο νεκρό και περισσότερο σε αυτούς που άφησε πίσω...


(Ήθελες να μας πάρει ο βιβλιοπώλης?! Όχι άλλοι φίλοι του Κυρ-Τάκη.... φτάνει πια!)


FrapDigo αγόρι μου! Κοινωνιολογική μελέτη έγραψες!!!!!!!
σχολιάζω....


Γράφεις: Κατ'αρχήν, η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας είναι όμοια με αυτήν ενός ανεύθυνου προπονητή: πρέπει να δει αίμα για να καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά.

Στον Σάντος αναφέρεσαι?!

Γράφεις: Το χειρότερο, όμως, είναι άλλο. Η (καφενειακή) κουβέντα για το θέμα θα τελειώσει μόλις αποδοθούν ευθύνες σε έναν καλό αποδιοπομπαίο τράγο: Θα επιστρέψουμε όλοι στην μπύρα και τον φραπέ μας, ήσυχοι που ο "εγκληματίας" και οι "ανεύθυνοι" έχουν τιμωρηθεί. Ώσπου να ξανασυμβεί κάτι και ξανά από την αρχή.

Ήδη στα αστυνομικά τμήματα οι σκοποί είναι αυστηροί σαν εύζωνες και τα πλαστικά του φραπέ έχουν φύγει απο το πλάνο! Τα πανελ στα καθως πρέπει - μη χέσω- τηλεοπτικά προγράμματα ουρλιάζουν και σε λίγες μέρες πάλι θα έρθουμε στα ίδια και στα ίδια....


Γράφεις:

Τίποτα δεν θα αλλάξει εάν:

1) Δεν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους εθισμένους σαν εγκληματίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αυτό που είναι: εθισμένοι/ψυχικά τραυματισμένοι/άρρωστοι.

Όχι να φυλακίζονται, εμφυτεύοντας έτσι μέσα τους (ακόμα περισσότερο) ότι είναι "απόκληροι της κοινωνίας", στιγματίζοντάς τους (και πάλι ακόμα περισσότερο), και ουσιαστικά ωθώντας τους πάλι στο έγκλημα.
Συμφωνώ αλλά από την άλλη σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνοι όσο ωμό και σκληρό μπορεί να ακούγεται είναι η πραγματικότητα. Επομένως θέλουν πολύ προσοχή στο πως τους συμπεριφέρεσαι. Σίγουρα δυο αδιάφοροι μπατσοί είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει...

Γράφεις: 2) Εαν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά κέντρα αποτοξίνωσης. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση στον κόσμο για τα αίτια που ωθούν κάποιον στα ναρκωτικά, για το πώς νιώθει και ζεί ένας τοξικομανής, και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επανενταχτεί ένας πρώην τοξικομανής στην κοινωνία.

Αλλιώς, απλά κάνει λίγο καιρό φυλακή, για να καταστρέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή του βγαίνοντας, και να καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση (=χειρότερα εγκλήματα).

3) Εάν δεν σταματήσει αυτό το καφριλίκι των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρέπει να πάψουν οι (λιγοστοί) σωστοί, επαγγελματίες αστυνομικοί να θεωρούνται εξαίρεση, και να γίνουν ο κανόνας. Δεν λέω τίποτα άλλο, κοιτάξτε μόνοι σας στα μάτια (και προσπαθήστε να μιλήσετε αν θέλετε) όσους αστυνομικούς μπορείτε, και βγάλτε τα στατιστικά σας συμπεράσματα. Ακόμα περισσότερο θα το καταλάβετε αν έχετε την τύχη να βρεθείτε μάρτυρας της αντιμετώπισης των τοξικομανών από αστυνομικό.

Στο 2 και στο 3 συμφωνώ. Εγω θέλω μπάτσους να καταλαβαίνουν αλλά από την άλλη και όταν χρειάζεται να μην "μασαν".. Αυτό είναι δύσκολο αλλά ας προσπαθήσουμε λίγο να το πάμε το πράγμα προς τα εκει...

Έχω γνωρίσει αρκετούς νέους ορεξάτους μπάτσους που αυτοί οι λίγοι τους γελιοποιούν..

Οι λαικιστές πολιτικοί που λες δεν είναι ουρανοκατέβατοι... η αδιαφορία της κοινωνίας τους παρήγαγε...


Karfotos
στην αρχή νόμισα οτι κάνεις πλάκα... μετά κατάλαβα το τραγικό του πράγματος....


if.. ιγένεια συμφωνώ..

Μπουρμπουλήθρα μιλάω από τώρα για την αδιαφορία που θα δείξουμε σε καναδυο εβδομάδες που θα έχουμε ξεχάσει εντελώς το ζήτημα....

Zaphod άσε ρε φίλε...Τι μπορούμε όμως να κάνουμε!?

Skouliki είπε...

η αστεια φραση σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια δεν ειναι και τοσο αστεια πια θαρρω

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

που το πας που το φέρνεις πάλι στο ALTER καταλήγεις... ;-)

FrapDigo είπε...

Στάθη, ναι, το ξέρω..το παράκανα λίγο, χεχε..απλά με αυτά τα θέματα με πιάνει κάτι, δεν αντέχω την υποκρισία, και έχω φάει στη μάπα αρκετή.

Δεν ασχολούμαι καθόλου με αθλητικά, ούτε ξέρω ποιος είναι ο Santos! :P

Ασφαλώς και θέλουν προσοχή, γιατί είναι όντως επικίνδυνοι, αλλά η κάφρικη αντιμετώπιση των αστυνομικών δεν είναι η καλύτερη. Έχω δει στην πλατεία Ναυαρίνου να τους σέρνουν από τα ρούχα, να τους ρίχνουν κάτω και να τους χτυπάνε. Αυτή η συμπεριφορά μόνο με μίσος τους γεμίζει, και τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την κοινωνία.

Προτιμώ το ήθος και την αντιμετώπιση των αστυνομικών που συνάντησα στο Λονδίνο. Ευγενέστατοι, κύριοι, και είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα μασήσουν αν χρειαστεί. Κυρίως, λόγω παιδείας, δεν έχουν απωθημένα να βγάλουν στον πρώτο τυχόντα.

Κατα τ'άλλα με όσα λες συμφωνώ απόλυτα.

osela είπε...

μήπως να γράψουμε μια επιστολή -apology- τύπου στον δράστη, όπου θα του ζητούμε και συγνώμη για την αδιαφορία που έχουμε δείξει ως κοινωνία?! και μια ακόμη στην οικογένεια του θύματος -τύπου καλά να πάθεις, αφού τόσο καιρό αδιαφορούσες κι εσύ -όπως όλοι άλλωστε.
Λίγη ψυχραιμία. Κανείς δεν ανάγκασε κανέναν να πατήσει καμία σκανδάλη. να κάνει καμιά ληστεία, να πάρει ναρκωτικά ή ν' αρχίσει το κάπνισμα. κανένας όμως.
είμαστε υπεύθυνοι τόσο για τα λόγια μας όσο και για τις πράξεις μας.
καλή βδομάδα, στάθη μου, ελπίζω να πέρασες καλά!

FrapDigo είπε...

Ίσως η αποστολή απολογίας να χρειάζεται να σταλθεί στην οικογένεια του θύματος, και φυσικά στον ίδιο, που αδιαφορούμε για τη ρίζα των προβλημάτων που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Σίγουρα όχι πάντως κάτι σαν "καλά να πάθεις", δεν νομίζω να υπονόησα κάτι τέτοιο.

Ίσως επίσης να χρειάζεται και μια συγγνώμη στον δράστη, που θα έπρεπε να περιμένει 4,5 χρόνια για να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης. Και φυσικά, που παρόλα τα ψυχικά του προβλήματα (κατά τα λεγόμενα της μητέρασ του), αφηνόταν στην τύχη του.

Πιστεύω πως ψύχραιμα το αντιμετωπίζω, η μη-ψυχραιμία θα απαιτούσε την εσχάτη των ποινών για τον δράστη και για τους δυο αστυνομικούς και θα νόμιζε ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

osela μου, κάνεις δεν υπερασπίζεται τον δολοφόνο. Το ότι είναι "τοξικομανής"-όρο που προσωπικά απεχθάνομαι- δεν σημαίνει οτι είναι ανεύθυνος για τις πράξεις
του. Απο την άλλη αυτό που πολλοί λέμε είναι ότι αυτή η κατάσταση έγινε από την αδιαφορία δυο τύπων που οχι μόνο τον άφησαν να τους φύγει αλλά και στην ουσία τον όπλισαν.
Και σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για την "αδιαφορία" του οδηγού.. ίσα ίσα που ήταν ο μόνος που ενδιαφέρθηκε..



FrapDigo καταρχήν πλάκα μας κάνεις με τον Σάντος ή παίζεις με τον πόνο του κάθε ΠΑΟΚτση! ;-)

Μακάρι να είχαμε τους Άγγλους μπάτσους.. όχι οτι και αυτοί δεν κάνουν πατάτες- να θυμίσω τον βραζιλιάνο που σκοτωσαν στο μετρο- αλλά την ευγένεια που έχουν αξίζει!!

όσο για τα 4,5 χρόνια που περίμενε στην ουρά για μεθαδόνη είναι εξίσου δολοφονικά με την σημερινή εξαγγελία του Αβραμόπουλου για νέα πτέρυγα απεξάρτησης στο ΑΧΕΠΑ...
48 ώρες μετά από το φονικό έγιναν τα εγκαίνεια από ένα κτίριο που ήταν έτοιμο 8 μήνες....