7.12.08

Η πτώση..


"Ενας ραββίνος πέφτει από τον 126ο όροφο ενος ουρανοξύστη. Οσο πέφτει προσπαθεί να ηρεμήσει λέγοντας "Μέχρι εδώ όλα παν καλα, μέχρι εδω ολα παν καλά..."

Με την ιστορία της ταίνιας "La haine" είχα ξεκινήσει το πόστ μου πέρσι για τα βιντεάκια της Αστυνομικής βίας που βγαίναν ένα σωρό τότε. Κλείνοντας το πόστ πέρσι τον Ιούνιο έλεγα:

"Σας δίνω την τελευταία σκηνή και πραγματικά ελπίζω να μην έχουμε την τύχη της Γαλλίας, αφού πολλοί στα επεισόδια των Χριστουγέννων του 2005 είδαν αυτήν την ταινία να γίνεται πραγματικότητα."



Νομίζω ότι χθες το βράδυ είχαμε στην Αθήνα το πρώτο city riot. Είμαστε πια περήφανοι να λέμε ότι δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες...

Πέρα από την πλάκα- ή την ειρωνεία στην προκειμένη- πιστεύω ότι ήταν εμφανές δια γυμνού οφθαλμού ότι η χώρα και ειδικά η πρωτεύουσα της θύμιζε μια χύτρα που έβραζε και η ασφάλεια δεν δούλευέ. Και χθές είχαμε την πρώτη έκρηξη -κατα διαβολική σύμπτωση την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη όπως 44 χρόνια πριν- σε ένα σκηνικό σκοτεινό που δεν νομίζω να διασαφηνιστεί αρκετά τις επόμενες μέρες όσο και να ηρεμήσουν τα πράγματα. Χωρίς να ξέρω τι έχει γίνει, νοιώθω σίγουρος για κάποια πράγματα.

Πρώτα από όλα τα παιδιά που τα γάμησαν την μάνα χθες και σήμερα δεν λειτουργούν βαση κανενός σχεδίου. Είναι παιδιά που έχουν μέσα τους οργή, απογοήτευση και πίκρα. Ζούσαν ένα ιδιόμορφο παιχνίδι με τον "Νόμο" ή το "Κράτος" ή το "Δημόσιο" και χθες ήταν η σταγόνα που έχυσε το ποτήρι. Σίγουρα το να καις το αυτοκίνητο του κοσμάκη δεν είναι σωστό αλλά από την άλλη ίσως το κάνεις έτσι γιατί νοίωθεις ότι σε έχουμε γραμμένο όλοι μας- σε αυτούς βάζω και εμένα μάζι. Ίσως νοιώθεις ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ίσως....

Από την άλλη θα πέσουν όλοι οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι, όλοι οι υπεύθυνοι- ανεύθυνοι που διοικούν αυτό το μόρφωμα που λέγεται "Ελληνική Πολιτεία" να φάνε τους μπάτσους. Αυτή η "Ελληνική Πολιτεία" που είναι φτιαγμένη στα μέτρα της πλειοψηφείας, δηλαδή για αυτούς που είναι στην απο μέσα, αυτούς που φοροδιαφεύγουν αλλά βγαίνουν με το παραμικρό να κράξουν τα πάντα, σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς που έχουν πάθει εγκεφαλικό από την γραφειοκρατεία και αμμοροίδες από το καθισιό, από τον μέσο μαλάκα Έλληνα δηλαδή που πάτησε επί δικαίου και αδίκου και έγραψε στα αρχίδια του τον νόμο όποτε είχε την ευκαιρία και όποτε δεν είχε, παραπονιόταν για αυτούς που μπόρεσαν να το κάνουν.

Θα βγουν λοιπόν αυτοί και σαν άλλες Σαλώμες θα ζητήσουν το κεφάλι του Μπάτσου επί πινάκι. Και εν μέρει το παιδί αυτό που τράβηξε την σκανδάλη πρέπει να πληρώσει. Αν είναι καλά στα μυαλά του θα το θέλει και ο ίδιος. Θα θέλει την εξιλέωση. Αλλά είναι καλά? Είναι καλά όταν τον πέταξαν στα είκοσι χωρίς εκπάιδευση και χωρίς υποστήριξη να βγάλει το φίδι από την τρύπα? Μπορεί ένα εικοσάχρονο παιδάκι που του έχουν δώσει ένα πιστολάκι να μην το πάρει πάνω του? Μπορεί αυτό το παιδάκι να τα βγάλει πέρα μόνο του στους δρόμους μιας Αθήνας που η βία χτυπάει τίλτ? Δύσκολα τα πράγματα και γιαυτόν. Ένα ακόμα θύμα είναι και θα σκέφτεται μέχρι να πεθάνει ότι σκότωσε ένα παιδάκι 15χρόνων. Θα το σκέφτεται και μόνος του, όταν οι προβολείς θα σβήσουν- γιατί θα σβήσουν κάποτε- και θα μείνει μόνος με τον δαίμονα του όπως λέγαν και οι αρχαίοι. Κάποιος άλλος θα πάρει την θέση του, και η ιστορία θα συνεχίσει....

Το πρόβλημα μας αυτή την στιγμή όμως είναι αλλού. Είναι η αδιαφορία όλων. Το "Κράτος" δεν είναι ένας οργανισμός κατοχής κάποιων εξωγήινων ΕΛ. Όλοι εμείς κάνουμε το κράτος και επειδή το κράτος είναι σαν τα μούτρα μας, είναι σκατα. Εμείς σαν πολίτες πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε. Να ξυπνήσουμε από τον αποπνικτυκό μας εαυτούλη και να κοιτάξουμε πως θα συμμαζευτούμε και πως θα βγούμε από το αδιέξοδο όχι μιας εφήμερης οικονομικής κρίσης αλλά μιας πτώσης. Της πτώσης μιας κοινωνίας που με τον ωχαδερφισμό, τον ατομικισμό και την απληστεία πέφτει στο κενό. Σημασία δεν έχει η πτώση, όπως λέει και η ταινία, σημασία θα έχει η πρόσκρουση....

.....Ένα θύμα είναι και ο μπάτσος. Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο αλλά είναι και αυτός ένα. Τα μεγαλύτερα θύματα όμως είναι οι γονείς του παιδιού, δεν θέλω να σκέφτομαι πως θα ήταν στην θέση τους...

60 σχόλια:

DonMits είπε...

Μακροσκελής και καταιγιστικός.

Και δεν έχω ούτε ένα σημείο στο οποίο να διαφωνώ.

Καληνύχτα Ελλάδα...

she smiles είπε...

as poume oti symfwnw sto geniko plaisio.
ayto pou les oti prepei na "ksypnhsoume" exw barethei na to akouw omws. den nomizw oti mporoume na ksypnhsoume. h megalh diafora ths shmerinhs epoxhs apo tis epoxes twn megalwn eksegersewn tou parelthontos einai oti den yparxei orama na kraththei kaneis. den yparxei kati gia na palepsei kaneis. den ksereis pros ta pou na pas, ksereis pros ta pou na mhn pas...gi ayto h bia sta tyfla, gi ayto h orgh.
aytos pou ta spaei eimai sigourh oti den exei idea giati ta spaei. bgikan ta enstikta tou pagania kai opoion parei o xaros.

makari na ksere omws...

Zaphod είπε...

Όντως καταιγιστικός.... και γω δεν έχω να προσθέσω τίποτα εκτός από την συμφωνία μου και αυτήν να την βράσω...

ikor είπε...

Το καλύτερο, ίσως, κείμενο που διάβασα γι' αυτό το γεγονός!

Ναι, στη βία όλοι είναι θύματα: και εκείνος που σκοτώνεται και εκείνος που σκοτώνει.

Εν προκειμένω όμως, η ευθύνη του αστυνομικού είναι μεγάλη. Γιατί ήταν εν ψυχρώ, όχι σε αυτοάμυνα.

Γενικά πάντως, η ασυδοσία όσο δεν τιμωρείται ανακυκλώνεται...

Καλό βράδυ (κυριολεκτικά) και καλό ξημέρωμα (μεταφορικά)!

gatti είπε...

Κι εγώ συμφωνώ στο γενικό πλαίσιο, ωστόσο έχω μερικές αμφιβολίες. Μπορεί η πλειοψηφία αυτών των παιδιών να μη λειτουργούν βάσει σχεδίου και το πιστεύω φανατικά αυτό. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν κι αυτοί που κατευθύνονται και καταστρέφουν εν γνώσει τους και όχι λόγω της οργής τους. Ετσι ώστε να φτάσει κάποια στιγμή ο ίδιος ο πολίτης να αγανακτήσει και να ζητήσει περισσότερη αστυνόμευση, για να νοιώσει περισσότερο προστατευμένος.

Υπάρχουν πάντα αυτοί που ευνοούνται από την γενικευμένη "τρομοκρατία".

Και ο αστυνομικός είναι θύμα. Σε μικρότερο βαθμό από το 15χρονο παιδί αλλά πάντως θύμα.

Πολύ φοβάμαι όμως μήπως όλοι τελικά είναι πιόνια σε ένα σκοτεινό σχέδιο...

Jordan είπε...

Ας ξεχωρισουμε 2-3 πραγματα. Αλλο η οικονομικη κριση, αλλο η κρατικη βια και αλλο ενα μεμονωμενο περιστατικο οπως αυτο που συνεβη. Η Ελληνικη Αστυνομια δεν νομιζω να φημιζεται σε σχεση με τα παγκοσμια δεδομενα για την βια της και την σκληροτητα της. Ισα-ισα που ισως φημιζεται για την μαλθακοτητα της... Κατακριταιο και απαρεδεκτο το συμβαν βεβαια και πρεπει να τιμωρηθει, οκ. Για τους κουκουλοφορους ομως που σπανε την Αθηνα δεν μπορω να παρω το μερος τους. Απλα ειναι 18χρονα που τα σπανε και τιποτα παραπανω.Δηλ αυτοι αν με τις πετρες που πετανε σκοτωσουν καποιον θα ειναι καλυτεροι;;...
Η αναρχια εξ ορισμου δεν μπορει να συμβαδιζει με την βια. Αλλο Αναρχια και αλλο Ζουγκλα.Να μην μπερδευουμε τα πραγματα.

ELvA είπε...

Συμφωνω, Σταθη. θα ηθελα ομως να θυμισω σ αυτον που γραφει:
'Η Ελληνικη Αστυνομια δεν νομιζω να φημιζεται σε σχεση με τα παγκοσμια δεδομενα για την βια της και την σκληροτητα της. Ισα-ισα που ισως φημιζεται για την μαλθακοτητα της'
μηπως ξεχασαμε περιστατικα βασανισμού μεταναστων από αστ/κους, το πιο γνωστο στο τμήμα Ομόνοιας, πολλες πορειες συνταξιουχων, φοιτητων κλπ, για να αναφερουμε μονο μερικα παραδειγματα που αποδεικνυουν το αντιθετο;
Και για να εχουμε και ενα μετρο συγκρισης να πω εδω οτι η αστυνομια σε πολλες χωρες στο εξωτερικο ειναι σαφως ηπιοτερη σε
διαδηλωσεις απο την Ελληνικη. θα επρεπε να ειμασταν και
'ευχαριστημενοι' που δεν μας σπανε στο ξυλο οταν παμε για ταυτοτητες;;

zekia είπε...

πολυ ωραίο το ποστ σου στάθη, είναι αλήθεια όλα όσα λες

Γιώργος Τ. είπε...

Ωραίο και ψύχραιμο post. Δεν συμφωνώ σε όλα, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό...
Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι μέρες αντίδρασης.. ΣΩΣΤΗΣ αντίδρασης. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και πλέον ακόμα και τα κατευθυνόμενα κανάλια δυσκολεύονται να τον χειραγωγήσουν.. Η αντίδραση όμως θα πρέπει να είναι σωστή και ειρηνική και όχι βίαιη. Γιατί έτσι θα χαθεί από την οργανωμένη παραπληροφόρηση..

Unknown είπε...

DonMits ευχαριστώ ρε φιλαράκι κρίμα που δεν τα είπαμε χθες!

she smiles έτσι είναι. Ξέρεις προς τα πού να αντιδράσεις αλλά όχι προς τα που να δράσεις..
Περίεργη εποχή ζούμε νομίζω.

Zaphod να είσαι καλά ρε συ! Και προσοχή στις πορείες! ;-)


ikor ευχαριστώ ρε συ. Ναι από ότι δείχνουν τα πράγματα ίσως είανι εν ψυχρώ αλλά θέλει ψυχραιμία γενικά νομίζω. Λες να είναι μια ευκαιρία να αλλάξει κάτι σε αυτή την χώρα?

gatti υπάρχουν και προβοκάτορες όπως υπάρχουν και πλιατσικολόγοι και μαλάκες αλλά από την άλλη υπάρχει και μεγάλη κινητοποίηση που νομίζω ότι δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη κοινωνική απογοήτευση και πίκρα από αυτη την χώρα..


Jordan δεν σκότωσαν κανένα εν ψυχρώ ακόμη όμως και αυτό είναι μια διαφορά. Η οικονομική κρίση νομίζω είναι η αφορμή και η αιτία είναι αυτό το "κράτος" που σε απογοητεύει, σε εξοργίζει και σε ξεφτιλίζει.

Όσο για την Αστυνομία συμφωνώ ότι είναι μαλθακή αλλά σκέψου.. θα πουλούσε τσαμπουκά σε ένα Πάσσαρη? Όχι. Ούτε καν στον Εφραίμ! Μόνο σε 15χρόνα! Και αυτό σε εξοργίζει!

Elva
νομίζω απάντησα και εγώ παραπάνω.

zekia φιλιά και ευχαριστώ.


Γιώργος Τ. καλά κάνεις και δεν συμφωνείς σε όλα αν και ακόμα καλύτερα θα ήταν να τα πεις και να τα συζητήσουμε αφού εδώ μόνο από αυτό μπορεί να βγεί κάτι. Πάντως νομίζω ότι η κατάσταση - ειδικά στην Αθήνα- φαινόταν ότι ήθελε μια σπίθα..
Μακάρι να βγει κατι καλό. Μακάρι..

VKP είπε...

Στον ωχαδερφισμό και τον ατομικισμό των ελλήνων να προσθέσω και την κατήφεια που φαίνεται και μέσα απο το άρθρο σου. Μια κοινωνία με οράματα, στόχους και ελπίδα για επίλυση των προβλημάτων της δεν φοβάται τους μπάτσους, ίσα ίσα απαιτεί απο αυτούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο ikor είπε:
"Γενικά πάντως, η ασυδοσία όσο δεν τιμωρείται ανακυκλώνεται..."

Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους, τόσο για τους ανεγκέφαλους αστυνομικούς όσο και για τους βανδαλιστές των δρόμων.

Jordan είπε...

Elva&Σταθη λογω της δουλειας μου, εχω γνωρισει απο μικρος πολλους μεταναστες. Οι ιδιοι λενε οτι πολλοι συμπατριωτες τους ερχονται στην Ελλαδα για να κανουν λεφτα απο παρανομιες γιατι ξερουν οτι εδω η αστυνομια ειναι πολυ πιο πολιτισμενη απ οτι σε πολλες χωρες του εξωτερικου. Στην Ρουμανια ας πουμε διαθετουν αστυνομους κουκουλοφορους που δεν συλλαμβανουν. Απλα σκοτωνουν με ροπαλα επι τοπου. Δεν εχει λογια, ουτε δικη, ουτε τιποτα. Αγριο ξυλο.Απλα.Εκει δεν τολμαει κανεις να κουνηθει.Ερχονται εδω και τα κανουν. Στην Ιταλια τους λαθρομεταναστες τους βουλιαζουν μεσοπελαγα για να μην μπουν στην χωρα. Στην Αγγλια δεν τολμας ουτε να μιλησεις σε μπατσο. Σου λεει πετα το κουτακι με την μπυρα που κρατας (απαγορευεται να πινεις στο δρομο) και τους λες και ευχαριστω.
Εγω δεν ειμαι μπατσογλυφτης.Απλα τονιζω οτι το προβλημα μας δεν ειναι η αστυνομια.Η πραγματικη στερηση ελευθεριας προερχεται απο αλλου. Ομως η¨κουκουλοφορεμενη αντιδραση δεν φερνει αποτελεσμα.Ισα-ισα που περιθωριοποιει την λαικη επανασταση.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι. Κι εδώ ισχύει το σχόλιο που άφησα στον "οίκο". Καλημέρα και φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

symfwnw se ola osa egrapses...kai na sou pw kai kati?na synexisoune na ta spane mpas kai ALLAXEI se autin ti gamwxwra pou oi kyvernwntes pou EMEIS vgazoume tarakounithoune..alla den pisteuw oti tha ginei...DUSTIXWS!blogarismeni

Live!News είπε...

Ο ειδικος φρουρος - οχι αστυνομικος- ήταν 37 ετών και πατερας τριων παιδιων. Δεν υπάρχει ουτε τοσο δα δικαιολογητικό. Απαραδεκτος. Και απαρεδεκτοι αυτοι που τον αμολυσαν στο δρομο χωρις εκπαιδευση με οπλο στο χερι.

Το παιδακι ήταν όπως το λες: παιδακι. Και αυτοι που ειναι οι ηθικοι αυτουργοι της δολοφονιας του, αυτοι που στρατολογουν δεκαπενταχρονα σαν κι αυτα που ετρωγαν ξυλο εχτες το βραδυ στην Ομονοια,παραμενουν ανεγγιχτοι.

Πολυ ωραιο το κειμενο σου.

ELvA είπε...

Jordan

Δηλαδη εσυ λες το 'μη χείρον βέλτιστον';!!
Να λεμε και ευχαριστω,δλδ,
για το οτι δε ζουμε στη Ρουμανια, η, στη καθε...
μπανανια, που η αστυνομια πρωτα πυροβολει και μετα κανει ερωτησεις;Δε μας τα λες καθολου καλα...

Jordan είπε...

Elva, οχι καλη μου, δεν λεω καθολου αυτο...Μαλλον, εσυ, δεν καταλαβες καθολου καλα.

ELvA είπε...

Jordan
Θα μου επιτρεψεις να σου πω οτι καταλαβα αρκετα καλα
αυτα που διαβασα! Το οτι δεν μου αρεσουν ειναι δικο μου θεμα και δε χρειαζονται
επιπλεον εξηγησεις...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Στάθη, όταν το σύστημα αρχίζει να φοβάται, ΝΑ ΤΟ ΦΟΒΑΣΑΙ (όλοι μας)

Hades είπε...

Η πτώση έχει και όμως σημασία, Στάθη. Διότι καμία πτώση δεν είναι κακή, ακριβώς επειδή μας προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουμε και να ξανασηκωθούμε. Το πρόβλημα είναι πόσοι είναι διατεθειμένοι να μάθουν. Διότι όπως σωστά λες κι εσύ, όλοι εμείς είμαστε το κράτος. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν το κράτος να είναι σκατά αλλά εμείς υποδείγματα. Υπάρχει μια ανακολουθία δηλαδή.Ίσως το χειρότερο πράγματ που μπορείς να κάνεις στον Έλληνα είναι να του αφαιρέσεις τη δικαιολογία να διαμαρτύρεται. Το δεύτερο χειρότερο που έχεις να του κάνεις είναι να τον βάλεις να κάνει κάτι. Εδώ λοιπόν έχουμε συνδυασμό των δύο. Αν κάνουμε κάτι, θα πρέπει να στρώσουμε κώλο κάτω. Αν τελικά το κάνουμε, μετά γιατί θα διαμαρτυρόμαστε; Δύσκολες καταστάσεις...
Τι κάνουμε λοιπόν; Τα ρίχνουμε όλα αστους άλλους που ως γνωστόν φταίνε για όλα, δεν κουνάμε το δακτυλάκι μας και η ζωή συνεχίζεται ως ήδη έχει. Και προπάντων είμαστε ευγνώμονες που είναι του άλλου το παιδί και όχι το δικό μας, που συνέβη στον άλλον και όχι σε'μάς. Μην κρυβόμαστε...
Το ότι τα δελτία ειδήσεων έχουν καταντήσει ωσάν ταινίες τρόμου σημαίνει ότι έχουν απήχηση. Για να έχουν απήχηση λοιπόν, γουστάρουμε που τα βλέπουμε...

Και πάντα αναρωτιώμαστε τι φταίει...

daf είπε...

Συμφωνώ με τον Jordan. Δεν θα σταθώ τόσο στο αν η ελληνική αστυνομία είναι μαλθακή ή σκληρή όσο στο γεγονός ότι αυτό θεωρώ κι εγώ ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που έδωσε αφορμή σ' αυτούς που τα σπάνε πάντα να τα σπάσουν για άλλη μια φορά. Δεν υπάρχει νόημα ούτε λόγος. Απλώς θέλουν να βγουν έξω και να κάνουν σαν λυσσασμένα σκυλιά.

Βγήκε ο Τράγκας χθες και είπε ότι ο κόσμος εξοργίστηκε λόγω της διαφθοράς και της οικονομικής κρίσης και εξ ου τα επεισόδια. Σόρυ αλλά what?? Εχει κανείς απο σας την εντύπωση ότι αυτοί που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας να καίνε και να διαλύουν είναι ο μπαμπάς μας, ο μανάβης της γειτονιάς και κυρα Κούλα η κομμώτρια? Που ναι μπορεί να είναι εξοργισμένοι και μπουχτισμένοι με πολλά αλλά σιγά μην έβγαιναν να χουλιγκανίσουν. Ελάτε τώρα.

Κι εγώ λυπάμαι για τον 15χρονο και ναι να τιμωρηθεί ο ηλίθιος που πυροβόλησε. Και ναι μπορεί να φταίει η ελλιπής εκπαίδευσή του, μπορεί να φταίνε αυτοί που βάζουν μπροστά τα πιτσιρίκια όπως τον άτυχο μικρό, μπορεί να φταίει η κοινωνία, μπορεί να φταίω εγώ κι εσείς. Αλλά για τα επεισόδια, γι αυτή την ανόητη και άσκοπη καταστροφή φταίνε οι κλασικοί βοϊδοκέφαλοι και έλεος αλλά φτάνει πια. Σίχαμα έχουν καταντήσει κι αυτοί που τα κάνουν κι αυτοί που θεωρούν ότι καλά κάνουν και τα κάνουν.

Δεν είδα κανέναν πολίτη που του κάψανε το μαγαζί ή το αυτοκίνητο ή κανένα περαστικό που χεστηκε πάνω του όταν βρέθηκε εν μέσω επεισοδίων να δικαιολογήσει τα επεισόδια. Νισάφι πια. Τον πολιτισμό δεν μπορούμε να περιμένουμε απο κανένα κράτος και καμιά κυβέρνηση να μας τον δώσει αν οι ίδιοι είμαστε απολίτιστοι και βάρβαροι.

Jordan είπε...

Δαφνη,
ακριβως! Οπως τα λες ειναι. Αυτοι που κανουν τις καταστροφες λεγονται απλα βανδαλοι. Δεν σημαινει αυτο αναρχια.Η πραγματικη Αναρχια ειναι ενα ιδεαλιστικο συστημα που καμμια σχεση δεν εχει με μολοτωφ.Οταν σπουδαζα, πανω στην Πατησιων ειχα βρεθει, συχνα, εν μεσω επεισοδιων.Οι πετρες σφυριζαν πανω απ το κεφαλι μου, τις οποιες εκτοξευαν αδιακριτως και προς καθε κατευθυνση.Ανετα θα μπορουσε να με ειχε σκοτωσει καποια.Ανετοτατα.

Ελβα,
τωρα εσυ γιατι εχεις ψιλοφρικαρει; Τι εννοεις οτι καταλαβες; Μ αρεσει εμενα να μου ασκουν βια κ σκληροτητα;;Δεν ειμαι τοσο μαζοχας.Η βια ειναι κατι που με αρρωσταινει και την απεχθανομαι,ετσι κι αλλιως.
Γιατι το κανεις προσωπικο;Θεωρεις οτι η Ελληνικη Αστυνομια ειναι πολυ σκληρη; Οκ γνωμη σου. Προφανως ο καθενας σχηματιζει μια γνωμη απο αυτα που βιωνει-διαβαζει-ακουει-βλεπει. Εγω θεωρω οτι δεν ειναι σκληρη (πλην μεμονομενων περιστατικων) Απαραδεκτη, ναι , ειναι. Γιατι δεν μπορει να μας προστατευσει.Τεσπα, αυτα.

Παντως οπως ειπα οι 500 και1000 κουκουλοφοροι σιγουρα δεν αντιπροσωπευουν την λαικη οργη.Αντιθετως την υπονομευουν και την δυσφημιζουν. Και τελικα αυτο μπορει και να λειτουργει υπερ του κρατους. Αυτο ειναι που μου την δινει.

ELvA είπε...

Aπο τα ΝΕΑ

''Σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. πάντως παραδέχονται ότι οι απρόσμενες εξελίξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο όλα τα κρούσματα αστυν. βίας που έχουν σημαδέψει τη «γαλάζια» διακυβέρνηση, όπως η περιβόητη υπόθεση της «ζαρντινιέρας» με τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου
φοιτητή στη Θεσσαλονίκη- οι βασικοί πρωταγωνιστές του οποίου όχι μόνον δεν τιμωρήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.αλλά πήραν και προαγωγή!''
Δεν εχω καθολου
'ψιλοφρικαρει' οπως λες. Ομως αρνεισαι το οτι υπαρχει ανεξελεγκτη και ατιμωρητη αστυνομικη βια στην Ελλαδα που φτανει μαλιστα σε αποτροπαιες πραξεις, και ειναι γελοιο οταν μαλιστα οι ιδιοι το παραδεχονται! Και για να τελειωνουμε ειναι και σκληροι και απαραδεκτοι
ειδικα στις συναλλαγες τους με μεταναστες!

Rami είπε...

Δεν έχουμε δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν βλέπουμε εφαρμογή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ. Αυτό αγανακτεί τον κόσμο, καίει, σπάει, καταστρέφει...

Η λαμογιά, η πουστιά, η ρουφιανιά πάνε μπροστά και μένουν ΠΑΝΤΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ. Αυτά και όσοι τα υποστηρίζουν είναι οι ηθικοί αυτουργοί για όλες τις καταστροφές. Οι γονείς που δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην κοινωνική παιδεία του παιδιού τους είναι συνυπεύθυνοι για την εικόνα του σήμερα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΟΡΘΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.

Η ταινία "La Haine" (Το μίσος) είναι μια από τις 3 καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ στην ζωή μου...

Jordan είπε...

Δεν το αρνουμαι καθολου αυτο που λες.Φυσικα και υπαρχουν ατιμωρητα εγκληματα που γινονται απο αυτους.Ομως ξερεις ποιο ειναι το μεγαλυτερο εγκλημα τους;Οτι αποπροσανατολιζουν την κοινη γνωμη βαζοντας 100 βανδαλους να τα σπανε ολα, αποτρεποντας ετσι τον λαο να βγει στους δρομους και να ριξει την οποια κυβερνηση που τα χει κανα μανταρα και μας εχει ριξει στην πεινα. Το ξερεις οτι αυτοι η ομαδα (οι πλατειακοι οπως τους λενε) αποτελειται κυριως απο ενα σκληρο πυρηνα κατευθυνομενο απο τους παρακρατικους για ιδια συμφεροντα. Σ αυτους τους 100 κολλανε και αλλοι 200 βλακες,οκ.Ειναι οι ιδιοι αυτοι που μπαινουν στις συναυλιες και χτυπανε αδιακριτως οταν δεν τα εχουν βρει με τις διοργανωτριες εταιριες.Ειναι οι ιδιοι αυτοι που πουλανε προστασια σε μαζικες συγκεντρωσεις και ειναι οι ιδιοι αυτοι που συνεργαζονται με τους μπατσους και τα κανουν λαμπογυαλο οταν πρεπει.Δεν ξερω ποσο χρ εισαι και ποσα γνωριζεις απο αυτα αλλα μην πιστευεις ποτε αυτο που φαινεται. Στανταρ υπαρχουν 2-3 επιπεδα σαπιλας απο κατω και πιστεψε με δεν ειμαι απο αυτους που βλεπουν παντου συνομωσιες..

Rami είπε...

Φίλτατε Jordan. Δεν έχουν σημασία οι ηλικίες μας, ούτε η παιδεία μας, ούτε ο τρόπος και ο τόπος που μεγαλώσαμε. Βλέπεις τέτοια γεγονότα στην Σουηδία ή στην Γερμανία; Βλέπεις σε ορθά δομημένες χώρες γεγονότα τέτοιας έκτασης με βανδαλισμούς και ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις; Έχεις δει πώς συμπεριφέρονται και πώς πλησιάζουν οι αστυνομικοί της Αγγλίας ή της Γερμανίας τους πολίτες; Πόσοι από αυτούς είναι άρτια εκπαιδευμένοι να κάνουν το ΚΑΘΗΚΟΝ τους; Θα σε πλησιάσουν ΠΑΝΤΑ ευγενέστατα, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν. Κι αυτό γιατί τα έκαναν στην εκπαίδευσή τους, τα κάνουν στην πράξη στην καθημερινότητά τους και περνάνε κι από συχνούς ελέγχους...

Είναι παραδείγματα συστημάτων που σέβονται τους ίδιους τους εαυτούς τους, τους πολίτες, τους κυβερνώντες. Από Γερμανούς και Σουηδούς μόνο, έχω ακούσει το "θα δούλευα τζάμπα για το κράτος". Κι αυτό γιατί ΟΛΑ εκεί είναι φτιαγμένα για να ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.

Εδώ...;

ΔΕΝ θα ανεχτεί ο κόσμος άλλη κοροϊδία. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΟ. Να σκύψουν τα κεφάλια τα ζώα και να κάνουν ΔΟΥΛΕΙΑ για να πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ. Δεν μπορώ να τρώω άλλο στην μάπα τις διθυραμβικές δηλώσεις του ΚΑΘΕ κομματόσκυλου, να τρώνε τηλεοπτικό χρόνο για να πουν την κάθε παπαριά που τους έρχεται στο μυαλό για να βγουν νικητές σε έναν "διάλογο".

Η ΜΑΡΜΙΤΑ τελείωσε.

Σε καμμία περίπτωση δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι ΟΛΟΙ αυτοί που σπάνε και ρημάζουν είναι υποκινούμενοι από παρακρατικούς. Ούτε εσύ φαντάζομαι γνωρίζεις. Εικασίες γίνονται και χάνεται η ουσία.

Είμαστε η γενιά των 30άρηδων (31) που δεν έχουμε ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ άρτιας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ελλάδα που ζούμε. Έχουμε όλα τα φόντα να ξανασηκώσουμε κεφάλι, αρκεί να παραδειγματιστούμε από τα αυτονόητα και λάβουμε δράση τώρα. Έξω κάποια συστήματα δουλεύουν. Μπορούν κι εδώ.

EISVOLEAS είπε...

Πρέπει να σταματήσει εδώ το πράγμα γιατί σε λίγο θα ξεχάσουμε,εαν δεν το έχουμε κάνει ήδη,γιατί ξεκίνησε.
Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

Ανώνυμος είπε...

RAMI tha symfwnisw...ta filia mou..-blogarismeni

Unknown είπε...

VKP δίκιο έχεις για την κατήφεια. Υπάρχει. Όπως υπάρχει και γενικότερα πολυ προβληματισμός αλλά καθόλου όραμα.



Jordan επειδή σε ξέρω σου λέω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι μπάτσοι χθες όταν έπρεπε να συγκρουστούν με αυτούς που καίγαν είχαν εντολές να κατσούν στα αυγά τους. Αντίθετα όταν μπορούσαν έριχναν κλωτσιές στα κοριτσάκια που πιάναν. Αυτό δεν γουστάρω και όχι την σκληρότητα. Αλλά νομίζω ο Rami απάντησε και για μένα.


mikroanalogo
ελπίζω σήμερα να είναι μια καινούργια μέρα...

blogarismeni μακάρι να αλλάξει κάτι... Μεγάλο καμπανάκι για όλους ήταν αυτο.


Luccia όταν όμως μπήκε ηταν δέκα χρόνια μικρότερος. Απο τότε μέχρι τώρα έφαγε πολλά σκατά ο ειδικός φρουρός.


ευχαριστώ πολύ

Elva και Jordan καλή και γόνιμη η αντιπαράθεση αρκεί να μην ρίξετε καμιά μολότωφ στο μπλογκ!
ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ λες ε?

Hades (άλλος ένας φαν του Dredd!!) μα πέφταμε πολλά χρόνια τώρα. Αυτά τα γεγονότα ήταν απλά η προσγείωση! Εννοείται ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι. Η παθητικότητα μας είναι η κύρια αιτία.


daf μα δεν υπάρχει κανείς να τα δικαιολογήσει. Απλά δεν σου φάνηκαν πολοί περισσότεροι από τους συνήθεις γνωστούς αγνωστους? Μήπως χάνουμε κάτι που γίνεται? Τα επεισόδια παντού -εκτός Αθηνων και Θεσσαλονίκης- κουκουλοφόροι τα καναν?
Δεν τους δικαιολογώ αλλά νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.



Jordan
"Παντως οπως ειπα οι 500 και1000 κουκουλοφοροι σιγουρα δεν αντιπροσωπευουν την λαικη οργη.Αντιθετως την υπονομευουν και την δυσφημιζουν. Και τελικα αυτο μπορει και να λειτουργει υπερ του κρατους. Αυτο ειναι που μου την δινει."
εδώ συμφωνούμε αλλά ο Rami είπε αυτο ακριβως ήθελα να πω. Μπράβο ρε φίλε Rami! αν λειτουργούσε η Δημοκρατία δεν θα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα! Εμείς δεν εχουμε στην ουσία ισονομία! Εχουμε ενα είδος φεουδαρχίας..

ELvA είπε...

Σταθη & Rami
Ημουν εκτος συνδεσης (τεχνικα προβληματα, η και εδω..δακτυλος;) :) και ετσι
δεν μπορεσα να ριξω τη..
'digital μολοτοφ' που
ετοιμαζα, αλλα σ ευχαριστω Rami που το εκανες, με καλυψες απολυτα! Συμφωνω και με οσα λες για τη φεουδαρχια, Σταθη, που δυστυχως 'καλα κρατει',
στην Ελλαδα, γι αυτο παμε ετσι που παμε! Προβλεψεις για τη κατασταση τωρα;

daf είπε...

Stathi ναι μου φάνηκαν πολλοί μα πολλοί περισσότεροι. Ο αδερφός μου χθες το βράδυ έμεινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να φυλάει το μαγαζί που δουλεύει να μην το σπάσουνε γιατί χωρίς μαγαζί δεν έχει και δουλειά.

Είναι σκληρόπετσος τύπος αλλά μου είπε ότι μ' αυτά που είδε χθες το βράδυ θα χάσει τον ύπνο του για πολύ καιρό και δεν θα τα ξεχάσει. Τρόμαξα επειδή τρόμαξε κάποιος που τρομάζει πάρα πολύ δύσκολα. Χθες - μου είπε - το τραγικό δεν ήταν οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές, αυτοί έπαιρναν κι απο λόγια και αμα τους παρακαλούσες να μη σου σπάσουν τη βιτρίνα μπορεί και να σ΄ακούγανε ή άμα βλέπανε κάποιον αιμόφυρτο μπορεί και να τον σηκώνανε. Ξεχύθηκαν όμως στους δρόμους αλβανοί, ρώσοι, ρουμάνοι και ένα κάρο άλλοι οι οποίοι βγήκαν για να κλέψουν, να δείρουν και να κάνουν πλιάτσικο. Καταλαβαίνεις - καταλαβαίνετε όλοι - τι εννοώ όταν λέω ότι δεν είναι ο απλός κοσμάκης αυτός ο οποίος εξεγείρεται ?? Είναι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ούτε για την κυβέρνηση που έχουμε, ούτε για το παιδί που πέθανε, ούτε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ούτε για τίποτα. Θέλουν μόνο ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ, ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ, ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ και ΝΑ ΔΕΙΡΟΥΝ.

Jordan είπε...

Αγαπητε Rami δεν ξερω αν υπαρχουν και πολλα περιθωρια και επιλογες δρασεις χωρις εναν πεφωτισμενο- χαρισματικο-ιδεαλιστη-αδιαφθορο επαναστατη-πολιτικο ηγετη...Ομως ξερεις πολλους τετοιους;Κι αν βρεθει ποτε ενας πιστευεις δεν θα τον "φανε" ζωντανο, στην κουνια του, ηδη; Θα τον σταυρωσουν σαν τον Χριστο! Ετσι μας μενει μια διαδηλωση,μια απεργια και μια ψηφος στα 4 χρονια.Τα μοναδικα οπλα που μας παρεχει η (so called)Δημοκρατια. Αντε λοιπον να ξαναριξουμε την ψηφο στο ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και τουμπαλιν. Και μπορει μια μερα να ξυπνησουμε και να ριξουμε μια φορα ψηφο αντιδρασης.Κι οταν ωριμασουμε πολιτικα τοτε θα ειναι αργα για επαναστασεις γιατι θα εχουμε 2 παιδια και δεν θα προλαβαινουμε για κανενα πειραμα και δωστου ξανα απο την αρχη για τις επομενες γενιες. Αν ο ανθρωπος ζουσε 200 χρονια κατι μπορει να γινοταν αλλα προφανως με μ.ο. ζωης τα 75 δεν προλαβαινουμε να μαθουμε... :-)

ELvA είπε...

Jordan

Δηλαδη να περιμενουμε εναν
...σωτηρα και παλι; Και αν δεν βρεθει, να ψηφισουμε στο μεταξυ παλι τα ιδια και τα ιδια, αφου δεν υπαρχουν πια οι ...
’’εθνοσωτηρες’’ απο τα γνωστα τζακια; Μα ειμαστε σοβαροι;
Το θεμα δεν ειναι αν ξερουμε κανενα τετοιο πολιτικο ηγετη, ουτε και επειδη EΣΥ δε μπορεις να φανταστεις εναν, αυτη τη στιγμη, σημαινει οτι και δεν υπαρχουν!
Αν θα τον ’’φανε’’, η οχι, ειναι αλλη ιστορια και ενα ρισκο που ορισμενοι λαοι προτιμουν να το παρουν (βλ Ομπαμα) απο το να φανε τον Βush, στη μαπα, η τσπ καποιον αλλο, τυπου Βush, για τα επομενα 4 χρονια.
Δηλαδη εσυ δεν ψηφιζεις κατι αλλο, απο φοβο μη φανε το ατομο αυτο, στη ψυχρα; Μα για βγες εξω και δες τι γινεται. Ηδη βαρανε ολους οσους διαφωνουν μ αυτους!
Οσο για προβλεψεις σου πανω στο τι θα ψηφισει ο καθενας κανε λιγο υπομονη, μη μας υποτιμας και τοσο!Πολλοι δε χρειαζεται να φτασουμε στα 75 για να... καταλαβουμε τι, η μαλλον, ποιους ΔΕΝ θα ψηφισουμε! Αν ολοι σκεφτοντουσαν σαν κι εσενα τοτε δεν θα υπηρχε καμμια ελπιδα, πια, στο κοσμο! Η να πω και το αλλο, μαλλον επειδη ειναι πολλοι που σαν κι εσενα, ΔΕΝ τολμανε τιποτα, παμε ετσι σκατα!

Σορρυ, Σταθη, αλλα δε κρατηθηκα!

Jordan είπε...

χαχα αντε παλι!μ αρεσει που βγαζεις συνεχως δικα σου συμπερασματα! δεν σε αντεχω αλλο, νικησες! παραδιδω το πνευμα μου!
:-)
Σκεψου να διαφωνουσαμε τι ειχε να γινει!

Rami είπε...

Πιστεύετε ότι ένας από εμάς δεν μπορεί να κάνει την διαφορά; Πιστεύετε ότι ένας απλός πολίτης, ένας ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος, αν βγει και πει το αυτονόητο, να γίνει σωστή δουλειά για να ξεβρωμίσουμε, δεν θα έχει τον κόσμο με το μέρος του; Πιστεύετε λέξη από όλα αυτά τα ζώα που μας παραμυθιάζουν χρόνια και ΔΕΝ έχουν αποδείξει ούτε το 10% από αυτά που προϋποσχέθηκαν;

Ξεκινώντας σαν μικρός επιχειρηματίας και βλέποντας ότι μπορείς να πετύχεις στην αγορά εργασίας, δεν μπορείς να βάλεις ένα μεγαλύτερο στοίχημα στην επιχείρηση που λέγεται Ελλάδα; Αν μελετηθεί το σύστημα μιας επιτυχημένης χώρας (Γερμανία, Σουηδία) δεν μπορεί να στηθεί στα μέτρα της δικής μας; Όλα μπορούν να συμβούν. Αν ΕΝΑΣ, ΕΝΑΣ άνθρωπος πει θα σώσω την κατάσταση, θέλω μερικούς ανθρώπους που μπορούν να με στηρίξουν και σαν ΟΜΑΔΑ θα πάμε τα πάντα μπροστά, δεν θα έχουν επιτυχία;
Δεν έχουμε διαπρέψει στον αθλητισμό; Δεν έχουμε δώσει δείγματα απόδοσης όταν λειτουργούμε ομαδικά και αμερόληπτα; Όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε;

Και κάτι ακόμα. Η επανάστασή μας αρχίζει πάντα από προσωπικό επίπεδο. Σαν πολίτες πόσοι από μας σεβόμαστε τους νόμους; Πόσοι ανακυκλώνουμε; Πόσοι τηρούμε τα όρια ταχύτητας; Πόσοι σταματάμε στις διαβάσεις για τους πεζούς; Πόσοι φορολογούμαστε κανονικά; Πόσοι ζηλεύουμε αυτά που συμβαίνουν έξω; Πόσοι από μας προσαρμοζόμαστε σε συστήματα που λειτουργούν;

Έχω μείνει στην Γερμανία για 2 βδομάδες και δεν ένιωσα λεπτό ξένος, ενσωματώθηκα από την πρώτη στιγμή κι ας μην θυμόμουν λέξη από τα Γερμανικά που κάποτε έμαθα. Δεν έκανα καμία παρανομία, όχι γιατί δεν με έπαιρνε, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε κανένας λόγος...

daf είπε...

Elva συγνώμη αλλά φέρνεις τους αμερικάνους που ψήφισαν Μπους δις, ως παράδειγμα προς μίμηση? Οι οποίοι για να ψηφίσουν τον 'εναλλακτικό' Ομπάμα έπρεπε να γίνουν ο περίγελος της υφηλίου ως λαός επί πολλά συναπτά έτη? Ελπίζω πως όχι.

Και νομίζω ότι ο Jordan εννοούσε ότι δεν βλέπει κανέναν χαρισματικό ηγέτη στο ελληνικό προσκήνιο αυτή τη στιγμή και τέλος πάντων αν βλέπετε οι υπόλοιποι πείτε το και σε μας.

By the way Jordan φίλε μου τι θες να πεις για μας που έχουμε παιδιά?? Το χάσαμε το τρένο της επανάστασης??? ;)

Jordan είπε...

Daf θα το παρω αυτο πισω αν ανεβασεις ενα επαναστατικο ποστ στο blog σου. ;-)

ELvA είπε...

daf
Δε καταλαβες καλα, δεν φερνω καθολου τους αμερικανους ως παραδειγμα προς μιμηση. Φερνω το γεγονος οτι καποιοι λαοι τολμησαν να παρουν ενα ΡΙΣΚΟ με το να ψηφισουν ενα μαυρο προεδρο, κατι που στην Αμερικη θα ηταν μεχρι τωρα,αδιανοητο! Τωρα αν και Ομπαμα τους βγει
'μια απο τα ιδια' δεν το ξερω και το απευχομαι. Ουτε και εγω βλεπω στην Ελλαδα κανενα 'χαρισματικο
ηγετη', οπως το θετεις, αλλα για εμενα οι πολιτικες
επιλογες εχουν μεγαλυτερη σημασια, οχι τα ατομα.

gk είπε...

Αφού ένα απέραντο ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ είμαστε που δε λειτουργεί κράτος, δικαιοσύνη, παιδεία, στρατός, ΜΜΕ, τέχνες, αθλητισμός, εκκλησία (η οποία δεν ξέρω καν γιατί υπάρχει αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) τα παιδιά γιατί να μην τα σπάσουνε???

Όταν το ίδιο το κατεστημένο κατηγορεί το κράτος για κατεστημένο (δες Βγενόπουλο)τα παιδιά γιατί να μη τα σπάσουνε???

Όταν για να ανοίξεις ενα απλό ψιλικατζίδικο και πρέπει να πουλάς τσιγάρα και γαλακτομικά παράνομα ή να πληρώσεις φακελάκια γιατί να μη τα σπάσουνε???

Όταν βλέπεις από το πανεπιστήμιο κίολας ότι αυτοί που παίρνουν τις υποτροφίες και τα διδακτορικά να είναι οι πουλοιμένοι από τα 18 γιατί να μην τα σπάσουνε???

Όταν βλέπεις να σε μεταχειρίζονται στην ίδια σου τη χώρα ως μετανάστη γιατί να μη τα σπάσουν???

Και απορώ μήπως έπρεπε να τα είχαμε σπάσει εμείς 15 χρόνια νωρίτερα???

Και άραγε αν το παιδί δεν ήταν από τη σχολή Μωραίτη αλλά κανένα τσιγγανάκι ή Αλβανός τα κανάλια θα είχαν σπέυσει να κατηγορούν την αστυνομία τόσο ανεπιφύλακτα???

Πάντως ακόμα Μπους μπορεί να μην έχουμε αλλά έχουμε και εμείς έναν Ψωμιάδη, έναν Γιακουμάτο, έναν Καρατζαφέρη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ήθελα συνειδητά να γράψω κάτι. Ίσως όταν καταλαγιάσει λίγο η αναστάτωση και επενέλθει η ψυχολογία μου να ασχοληθώ με το θέμα. Πρόχειρα και ακόμα συγχυσμένος νιώθω ότι όλα έγιναν από μία γενιά που ασφυκτιά σε ένα σχολείο που καταδικάζει στην δυσπραγία και στέιρα παπαγαλία, μία γενιά που νιώθει να απομονώνεται, μία γενιά που μένει καταδικασμένη στη φτώχεια. Κάποτε αυτή η γνειά θα ξεπσούσε. Δεν ξέραμε πώς.

daf είπε...

Ας μην φτάνουμε στην υπερβολή. Μπορεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να έχει πολλά προβλήματα σαν χώρα αλλά απ΄την άλλη είναι και πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Ουτοπική κοινωνία δεν υπάρχει πουθενά και αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει δεδομένης της ανθρώπινης φύσης. Το ζητούμενο είναι να πηγαίνουμε μπροστά και να βελτιωνόμαστε αλλά όχι χρησιμοποιώντας ως μέσο για την πρόοδο οπισθοδρομικές τακτικές όπως οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες.

Και συγνώμη αν θα προσβληθούν οι πεποιθήσεις κάποιων απο σας μ' αυτό που θα πω αλλά επειδή όλοι περάσαμε απ΄αυτές τις ηλικίες δεν θεωρώ πως κάποιος στα 15-16 του έχει ώριμη και κριτική σκέψη ή την ικανότητα να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πράξεις του. Ούτε και ξέρει στ' αλήθεια για ποιό λόγο αντιδράει έτσι όπως αντιδράει.

Ανώνυμος είπε...

Pssst! kanenas den dikaiologei ta epeisodia, alla otan kapoios einai 15-16 xronwn to aima tou vrazei, den skeftetai san kai esena pou exeis perasei, ta 30,isws, yia na milas etsi? Aftos pou les esy omws me tin.....
'ώριμη και κριτική σκέψη ή την ικανότητα να συνειδηtoπ. τις
επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πράξεις του' (alitheia ti wraia logia, apo toν ΑΝΤ1 ta antegrapses?) AYΤΟΣ Ο
'ΩΡΙΜΟΣ' ΑΝΤΡΑΣ ΗΤΑΝ
ΡΕ ΓAMΩΤΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗ ΨΥΧΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ! ΑΚΟΥΣΕΣ,exypni?

Α,kai merikoi apo emas eimaste arketa wrimoi na xeroume ti kanoume kai ti ΔΕΝ kanoume oxi san kai esas pou den xerete ti sas ginetai, ti psifizete kai MONO gia ta lefta sas klaigeste! Booooooo

Stergios 19xr.

daf είπε...

Σιγά ρε Στέργιο δε χρειάζετε να βλέπουμε ΑΝΤ1 για να ξέρουμε να μιλάμε. Χαλάρωσε λίγο. Και δεν είπε κανείς ότι η ηλικία προϋποθέτει και ωριμότητα. Τώρα όσον αφορά στο αν ξέρουμε τι μας γίνεται, τι ψηφίζουμε και αν κλαιγόμαστε μόνο για τα λεφτά μας φαντάζομαι μας ξέρεις όλους προσωπικά και αναφέρεσαι σε μας? Μάλλον όχι αλλά κάποιον πρέπει να βρίσεις κι εσύ και κάπως πρέπει να ξεσπάσεις .. Αϊ ρίχτα εδώ που το μόνο που πλήγεται είναι ο εγωϊσμός μας.. Better in here than out there

Ανώνυμος είπε...

Tote ti mas tsampounas yia tis ilikies synexeia?

Parakatw antigrafw afta pou prin ligo esy egrapses edw, i mipws ta xehases kiolas logw...ilikias??

'αλλά επειδή όλοι περάσαμε απ΄αυτές τις ηλικίες δεν θεωρώ πως κάποιος στα 15-16του έχει ώριμη και κριτική σκέψη'

Epimenw loipon xana oti KAI wrmotita exoun orismeni neoi, KAI den theloume kapoioi alloi/es na to paizoun AFTHENTIES logw ilikas kai mono, giati afto mporei na einai KAI thanatiforo, opws apodeixthike! Oso yia to ti psifizeTE apeftinomai sti genia SAS pou exei dikaiwma psifou kai ta exei kanei OLA KOLO me aftous pou eklegete! Exeis kammia antirrisi mipws?

Stergios

Jordan είπε...

Στεργιε επειδη εμεις εχουμε περασει και απο την δικη σου ηλικια ενω εσυ ΔΕΝ εχεις περασει απο την δικη μας, θα σου πω κατι.Μην νομιζεις οτι το αιμα του τριανταρη δεν βραζει.Κανεις μεγαλο λαθος! Απλα εχει την ικανοτητα να ελεγχει τον εαυτο του καλυτερα! Επισης αυτο που λες οτι εμεις τα καναμε κωλο....τα ιδια λεγαμε και μεις για τους προηγουμενους, τα ιδια και χειροτερα! θα καταλαβεις στην πορεια ποσο κατεστημενη ειναι η κατασταση.Και μην πιστεψεις ποτε οτι οι 30αρηδες δεν εχουμε επανασταση μεσα μας.Και ειδικα σε οσους γραφουν σαυτο το συγκεκριμενο blog....

Ανώνυμος είπε...

'Μην νομιζεις οτι το αιμα του τριανταρη δεν βραζει.
Κανεις μεγαλο λαθος! Απλα εχει την ικανοτητα να ελεγχει τον εαυτο του καλυτερα!'

Nai...eida poly kala ti ekanan oi megaloi kai oi.. sovaroi pou elegxoun ton eafto tous kalytera! Boooo!

Apo afta pou diavazw na exete grapsei,orismenoi edw
mesa den tha elega oti myrizete Epanastasi!Mallon pros ti mouxla paei..! Exw kai aderfia megalytera kai ta vlepw yi afto sou lew,asta filara. Volepsakides eiste oi pio polloi kai tipota allo.
Molis apoktisete kammia doulitsa,(sto dimosio kai kala) meta ena tou-tou kai mia xazogkomenitsa den sas noiazei tipota allo sto kosmo.Poulimenoi einai i pleiopsifia twn megalyterwn
mas.Exeis kammia antirrisi,
esy mipws?
Stergios

Jordan είπε...

Τι εγινε;κανεις δεν απανταει;
το παιδι θα νομιζει οτι ειμαστε, οντως, ολοι πουλημενοι με μια χαζογκομενα αγκαλια και μια θεση στη ΔΕΗ! :-0

(εκτος αν το παιζετε ολοι 19ρηδες!)
:-)

gk είπε...

Τουλάχιστον το του του το πουλησες πρόσφατα.

Όχι δηλ. για να μη λέει.

Κώστας είπε...

Τι...δεν είμαστε 19αρηδες??


Πάντως θα ήθελα να δώ τον Στέργιο σε 8-10 χρονάκια όταν θα δίνει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για μια θεσούλα στο δημόσιο που τόσο φτυνει τώρα....

καλησπέρες

Unknown είπε...

Αγαπητέ Στέργιο,
Δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά αυτό το μπλογκ είναι γιάφκα τρομοκρατών και επαναστατών! Λιγάκι μεγάλων αλλά επανατσατών!
Ο Jordan με τον αδερφό του τον gk ήταν στην εμπροσθοφυλακή που εφόρμησε στα χειμερινά ανάκτορα ενώ εγώ ήμουν στο Ορόρα και συντόνιζα το αζιμούθιο των κανονιονε...

Άστα λα ρεβολουθιον....

ΥΓ Προς gk :
"Α ρε γεροτυφλοπόντικά καλά τα κατάφερες!"

Ανώνυμος είπε...

Otan vlepw fwtos kai diavazw posts edw diakrinw karga ena dithen
'epanastatiko periexomeno' (?!) alla vasika xwris ousia kai as kafxieste merikoi edw,(me POLY mikroastiko stylaki omws)afou oi perissoteroi kai ti thesoula sto Dimosio exete/thelete kai ta lux tou-tou klp,tote skeftomai AN ginw kai egw san ki ESAS re paidia se liga xronia ZITW pou kaïkame,
diladi.Vlepw idi merikous edw me koilies, falakres kai as min exete ftasei ta 40 akoma! Ti deixnei afto?Oti den exete oneira pia...Teleiwmenoi eiste!
Alloi, pali, poulane mouri forontas gravates se kitso-xlidatous gamous filwn!Ti na pw? Ti elpides mporei na exei ena neo paidi apo mia tetoia xwra pou deixnei na einai se xontro decay kai na mimeitai xenoglam protypa?
Spoudazw arxitektonas kai pou sai, KWSTA,skopevw na fygw molis teleiwsw yia to ekswteriko ki as min exw vrei AKOMI douleia. Tha katharisw, tha skoupisw de tha xathw. Den einai xwra afti yia osous skeftontai akoma kai osous den exoun meson. Oyte to kolodimosio tis Elladas,oute tous volemenous xontrous kai gravatwmenous Ellines me nootropia eforiakou, exw anagki! Afta, exete mipws antirrisi kai pali?

ST: 'Λιγάκι μεγάλων αλλά
...επανατσατών!' Auto akrivws pathate,mplexate tin epana stasi me tin ...
epana tsasi!
Ante yeia kai xara!
Stergios

Unknown είπε...

Μας την είπες αγόρι μου και καλά έκανες και να σου πω και κάτι την αλήθεια είπες και ας πονάει.

Μακάρι εσύ να ξεφύγεις και να κάνεις ένα καλύτερο κόσμο μακάρι.

Οφείλω όμως να σου πω ότι είναι πολύ δύσκολο και λίγοι τα καταφέρνουν.

Μακάρι εσύ και κάθε παιδί στην ηλικία σου να με διαψεύσεις.

Jordan είπε...

Ομως ειδες ρε Σταθακο; Η μονη καταντια ειναι ο αδυσωπητος χρονος.Φτασαμε (ποιοι; εμεις!) να υπερασπιζομαστε-εστω και με λιγο χιουμορ,συγκαταβαση κ φιλικη διαθεση- τους 30αρηδες! Οι οποιοι πλεον 30αρηδες ειμαστε εμεις! Ρε μεχρι χθες ειμασταν 20! Τι εγινε ξαφνικα;; Shit!

Ανώνυμος είπε...

ST kalos typas eisai kai diatheteis kai eilikrineia.
To xerw oti einai dyskolo gi afto thelw na to palepsw
katalavainw oti eksw einai pio efkola, den sou kovoun ta ftera opws sti xwra mas, to'mas' panta se
quotation file,giati mono
'mas' den einai.Einai tou Kwstaki, tou enos kai tou allou makaka kai diwxnei aftous pou den exoume elpida yia sovares douleies
antaxies twn spoudwn mas me tin ennoia pou theloume emeis kai oxi me tin ennoia
pou mas vomvardizei ta myala o Ant1 kai ta alla kolokanalia tis dithen
'enimerwtikis' TV. Symfwneis?


Jordan, pws tin eides?Megali idea peri tou atomou
sou vlepw exeis. Siga re file, min eisai kai o Che? Merikoi an kai to paizoun revolt edw,den katafernoun na koroidepsoun kanena para
mono ton eafto tous, ok? P.x. 'Ti egine xafnika?'
re sy, i ti DEN egine sti zwi sas mipws prepei na anarrwtithite? Tin eidate epanastasi, telika omws kanisakia tou kanape ginate! Krima
Stergios

Unknown είπε...

Στέργιε, μην αρπάζεσαι ρε φίλε και μας πετάξεις καμιά ψηφιακή μολώτωφ! Πλάκα κάνει ο Jordan και αν σαρκάζει κάποιον, σαρκάζει τον εαυτό του.
Έχεις ενα λάθος φίλε. Στο εξωτερικό τα κράτη είναι πολύ πιο δυνατά. Το δικό "μας" όπως λες είναι μεν πιο αυταρχικό αλλά από την άλλη έχει δομές εξουσίας ξεπερασμένες και άγαρμπές. Μην τις φοβάσαι αυτές φαίνονται. Μπορεί να είναι κατάλοιπα του εμφυλιακού κράτους της Δεξιάς , αλλά φαίνονται και αντιμετωπίζονται. Με κόστος αλλά αντιμετωπίζονται.

Τις δομές τις πούστικες που έχουν κάτι άλλα κράτη, πιο δημοκρατικά, και σε στέλνουν με την μια στο Γκουαντάναμο να φοβάσαι.

Jordan είπε...

Ρε Στεργιε οι ταμπελες που βαζεις χωρις να γνωριζεις καποιον, ειναι η αρχη του ρατσισμου. Και οταν ξεκινας μ αυτη τη βαση, πεφτεις ο ιδιος στις λουμπες που εσυ ο ιδιος κατηγορεις, αντιφασκοντας στην ουσια.

Αναλογικα θα μπορουσα κι εγω με αυστηροτητα να πω οτι θελοντας να φυγεις στο εξωτερικο δεν αποτελει επανασταση αλλα Φυγη. Με την ιδια λογικη κι εγω, φυσικα δεν υπηρξα ποτε Τσε, ομως με τα λιγα οπλα που διαθετω οπως πχ την ψηφο μου, δεν υποστηριξα ποτε κανενα μεγαλο κομμα. Το γεγονος οτι δεν βγηκα στους δρομους με φυσεκλικια και αραβιδες να βαλλω προς πασα κατευθυνση δεν χρειαζεται να το υπεραμυνθω φανταζομαι, καθ οτι ουτε εσυ εισαι υπερ της ενοπλης δρασης ελπιζω κ φανταζομαι!

Σου ειπα φιλαρακο.Θα φτασεις χωρις να το καταλαβεις μια μερα 30 και κανοντας μια αναδρομη θα διαπιστωσεις οτι το μονο που εκανες ειναι να ψηφισεις 1 μια φορα στα 4 χρονια δηλ 3-4 φορες, να πας καμμια διαδηλωση και οκ.κατι θα αλλαξει μ αυτο νομιζεις; Ή θα αλλαξει αν ακους Led Zeppelin και Sex Pistols; Ή θα αλλαξει αν βριζεις τους 30-40 αρηδες;;..Ή θα αλλαξει αν αντι για Κολωνακι πινεις μπυρες στο παρκακι;Τα καναμε φιλε και τα κανουμε ακομα, ομως δεν πιστευω ν αλλαξει κατι, εκτος απ το ονειρο που φυλας μεσα σου. Και ισως αυτο να ειναι η ουσια τελικα.

Εσυ φανταζεσαι εναν ουμανιστικο κοσμο και καλα κανεις. Στην πορεια ομως θα αναγκαστεις να βαλεις πολλες φορες νερο στο κρασι σου. Και ετσι πρεπει, γιατι δεν γινεται αλλιως. Φυσικα υπαρχουν καποια βασικα ιδανικα που μπορεις να μην τα πουλησεις ποτε. Σ αυτα εμεινα κ γω πιστος θελω να πιστευω. Αυτα!

ΥΓ και αν θες να πραξεις κατι που πιστευεις οτι ειναι καλο πραξε το χωρις να επιτιθεσαι σε αλλους. Η αρνητικη ενεργεια βλαπτει κ τους αλλους και αποδυναμωνει κι εσενα. (Γενικα μιλωντας. εγω δεν εχω προβλημα να με πεις και πουλημενο τομαρι αν γουσταρεις, καθ οτι δεν με ξερεις και δεν σε ξερω.)

Unknown είπε...

Ρε Jordan μην απογοητεύεις το παιδί από τώρα.Το ότι εμείς συμβιβαστήκαμε - άλλος λίγο άλλος πολύ- είναι μεν η φυσική ροή των πραγμάτων και είναι ρεαλιστική μεν αλλά δεν παύει να σκοτώνει - τουλάχιστον ένα μέρος - από τον ρομαντισμό του να είσαι 18.

Εγώ ήξερα ότι δεν είμαι επαναστάτης. Βολεύτηκα μια χαρά. Και πλέον έχω πολλά να χάσω πέρα από τις αλυσίδες μου για να παραφράσω τον Μάρξ.

Αλλά από την άλλη ένας 18χρόνος που έχει τέτοιες - ρομαντικές αν θες- ιδέες για αλλαγή μου προκαλεί καταρχήν ανακούφιση - γιατί η γενιά του ipod ψάχνει και για κάτι πιο βαθύ από τα καταναλωτικά πρότυπα που της δώσαμε σαν σκυτάλη.

Και ας μην συμφωνώ 100% με τις ιδέες αυτής της γενιάς, ούτε με τον ακραίος τρόπο που ένα μέρος της χρησιμοποιεί για να δείξει την οργή της.

Και κατανοώντας ότι σε 15 χρόνια θα αντιμετωπίσω την οργή της κόρης μου λέω να την δω με άλλο μάτι από τώρα. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω αλλά ίσως αξίζει να προσπαθήσω.

Jordan είπε...

Δεν ειμαι σε θεση ουτε να τον απογοητευσω, ουτε να τον επηρρεασω και ουτε και εχω τετοιο σκοπο. Απλα μια αλλη οπτικη των πραγματων δινω που δεν μπορεις να αγνοησεις.

Εσυ Σταθακο γιατι λες οτι συμβιβαστηκες;Επειδη εκανες κορη και εχεις μια καλη δουλεια; Δηλ τι θα επρεπε να κανεις να μεινεις ρεμπεσκες και να μην εχεις να ταισεις την κορη σου μεθαυριο;

gk είπε...

Με αυτά που διάβασα νομίζω ότι αν κάνω μια λιποαναρόφηση να μαζέψω τις κοιλιές, βάλω λίγα μαλλιά, βάλω τα allstarακια μου, αυτοκίνητο δεν έχω, στο δημόσιο δε δουλεύω, θα πρέπει να αισθάνομαι φοβερά επαναστάτης.....

Άλλωστε τα είχαν πει άλλοι πριν από μας "κάτω ο πάπας του ρεφορμισμού".

Πάντως ST τελικά από τον μπουφέ τις ιστορίας τελικά μου φαίνεται οτι διάλεξες κάτι πολύ γλυκό...(if u know what I mean..).

Τώρα πέρα απο την πλάκα don't shoot the 30sth....Ακόμα νομίζω δεν μπορούμε να κριθούμε για το πόσο έχουμε αλλάξει τα πράγματα. όχι ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος αλλά πιστεύω ότι η χώρα μας καθοδηγήται ακόμα απο τους 50-60ρηδες. Όσο ζω ελπίζω.....

Unknown είπε...

Αγαπητέ Jordan
είμαι συμβιβασμένος γιατί όταν ήμουν μικρός τα ήθελα όλα. Τώρα έχω όσα θέλω.

Αγαπητέ Γεροτυφλοπόντικα gk
Στο δημόσιο μπορεί να μη δουλεύεις αλλά δεν μας είπες και ποιον υπερπλουτοκράτη υπηρετείς στην ουσία ρεφορμιστικό γουρούνι! "Μπουφε της Ιστορίας" τι μου θύμισες πάλι ρε μαλάκα!! χαχαχα!!!

Πάντως πέρα από την πλάκα νομίζω ότι έχεις ένα δίκιο. Αυτές τις μέρες άνοιξε το κουτί της Πανδώρας που έκρυβε αυτή η χώρα, τουλάχιστον όμως υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουμε έστω και λίγο...