13.3.08

A street car named Greece..


Το Street Car named Desire - Λεωφορείο ο Πόθος ελληνιστί- γράφτηκε από τον Τέννεσσi Γουίλιαμς το 1947 και αμέσως είχε επιτυχία που σαν αποτέλεσμα του έφερε και το βραβείο Πούλιτζερ εκείνης την χρονιά. Δείχνει την εκρηκτική σχέση της Μπλάνς Ντιμπουα - μιας ρομαντικής φιγούρας ενός κόσμου που είχε αρχίσει να χάνετε τότε - και του εργάτη Στάνλει Κοβάλσκι που αντιπροσωπεύει την στυγνή πραγματικότητα του σήμερα. Το 1951 μάλιστα ο συμπατριώτης μας Ηλίας Καζάν το μετέφερε στον κινηματογράφο κάνοντας μια ταινία σταθμό με την Βίβιαν Λι και τον Μάρλον Μπράντο να ενσαρκώνουν ιδανικά τους δύο κεντρικούς ρόλους...

61 ολόκληρα χρόνια μετά κάποιος καρεκλοκένταυρος ονόματι Γιώργος Χατζημιχάλης στην Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Σέρρες αποφασίζει ότι η παράσταση του ΚΘΒΕ περιέχει άσεμνες σκηνές που δεν αρμόζουν σε παιδιά άνω των 13......ΗΜΑΡΤΟΝ!!! Δεν θα πω πολλά απλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν ήταν καμιά επιθεώρηση του κώλου με κανα Σεφερλή δεν θα την ένοιαζε την Δ/νση Δευτεροβάθμιας.... Και αυτό έγινε λίγες μέρες μετά από την απαγόρευση της παρακολούθησης από μαθητές της έκθεσης Πικάσο στο Τελόγλειο και την ανάκληση της από τον ίδιο άνθρωπο μέσα σε 24 ώρες..

Λεωφορείον η Ελλάς.. Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτοί οι δύο τύποι μου θύμισαν φιγούρες από ταινίες σαν τον "Νόμο 4000".. Κάτι καθωσπρέπει Γυμνασιάρχες με στυλάκι σαν τον Τσαγανεα να κυνηγάν κάτι ρεμάλια της Φωκίωνως Νέγρη για να τα κουρέψουν με την ψιλή και να τα διαπομπέψουν γιατί έτσι τους αξίζει.....

.. και το κακό είναι ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο! Το γκρούπ Tin Machine του David Bowie είχε κυκλοφορήσει το 1991 με το εξώφυλλο της φωτογραφίας. Τους αρχαίους κούρους. Και βρεθήκαν κάποιοι τότε να ζητήσουν - και να το πετύχουν κιόλας - να μπεί ως φύλο συκής ένα μαύρο στικεράκι για να μην σκανδαλίζονται οι κυρίες της πουριτανικής Αμερικής.... Τότε λέγαμε ότι αυτά μόνο εκεί γίνονται... Σήμερα δεν είμαι και τόσο σίγουρος!
Τέλος Πάντων! Τα είπα και ξελάφρωσα!! Και για να σας αποζημιώσω μιας και μιλήσαμε για David Bowie και μιας και έρχεται σουκου να σας ευχηθώ με το Let's Dance!

So put on your red shoes and Dance.....
Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο να έχουμε!
Φιλιά σε όλους!

17 σχόλια:

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Εγώ πάντως αν και ανήλικο, θα την δω την έκθεση, την Κυριακή το πρωί!!!

Όσοι πιστοί προσέλθετε, χιχιχιχι

υ.γ. και για να μην πούμε και για την παράσταση όπου την Μπλανς έπαιζε η Μελίνα, τον Κοβάλκσι ο Θάνος Κατσόπουλος και την μουσική είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις (χάρτινο το φεγγαράκι). Συγγνώμη αλλά δεν θυμάμαι σκηνοθέτη.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Γράψε Κωτσόπουλος, λολ

adaeus είπε...

...και συνυπογράφω και συμμερίζομαι... και όχι δεν θα ξαναπώ για τα ζωντανά του Ντέιβιντ ;)

oKyrios είπε...

where r.u. my friend?
Τον γιό τον πήγανε με το σχολείο στο Λεωφορείο ο Πόθος αλλά βέβαια είναι και 3η Λυκείου.Αν και δεν είναι φίλος τού ψιλοάρεσε άσχετα αν δε το παραδέχτηκε.
Πάντως ως γονέας δεν το εγκρίνω να εκμαυλίζεται η νεολαία μας με παρόμοιες παραστάσεις και πορνικές εκθέσεις στα Μουσεία.Αίσχος !Προτιμώ να παρακολουθεί τις ειδήσεις απο την τηλεόραση (κυρίως του Στάρ)τις εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου και επίσης τις εξαιρετικές ψυχαγωγικές μορφωτικές εκπομπές που καλλιεργούν σε βάθος την νεολαία μας...

geokalp είπε...

αντί ο επιθεωρητής να σκεφτεί εάν οι δάσκαλοι/συνοδοί είναι σε θέση να δώσουν μια ιδέα στα γυμνασιόπαιδα της αξίας των έργων και των καλλιτεχνών
btw ίσως ήταν αυτή η έκθεση χαρακτικής που είδαμε με gk στη Μπρυζ το '98

Dr_MAD είπε...

Η αλήθεια είναι ότι η σκηνοθεσία είναι περίεργη σε αυτή τη βερσιόν και το γυμνό άφθονο. Περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Την έχω δει γι'αυτό λέω. Το remarkable thing της παράστασης είναι η δεύτερη σκηνή με τις εικόνες - μνήμες της Μπλανς που τρέχει παράλληλα σα φόντο. Ερμηνείες μέτριες

Καλημέρες και καλό ΣΚ ;-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

PAVLOS Καλημέρα.
Ποιος είναι ο Κωτσόπουλος?!?!

ΥΓ για εκθεση δεν ψήνομαι! Για κανα καφε το μεσημερι της Κυριακής κάτι γινεται!

adaeus χαχαχα! Καλα να περνάς φίλος!

OKyrios βασικά το θεάτρο είναι μια παράξενη εμπειρία για ένα παιδί. Εγώ δεν πήγα σε πολλές παραστάσεις μικρός - πόσες ερχονταν μήπως στην Βέροια -και έτσι δεν μου έγινε ποτέ δυστυχώς συνήθεια το να πάω στο θέατρο! Αλλά σε όσες πήγα - ακόμα και αν δεν μου άρεσαν- μου έχει μείνει η παράξενη αίσθηση του να βλέπεις κάποιους ζωντανούς να μπαίνουν στο πετσί ενός άλλου..

Έτσι είναι οι πουριτανοί.. βλέπουν τις ειδήσεις του Σταρ, φτύνουν στον κόρφο τους ψελίζοντας κάτι για τάξη και ηθική αλλά τους τρέχουν τα σάλια σε κάθε περίπτωση!

geokalp γιατί ο επιθεωρητής είναι σε οποιαδήποτε θέση να κρίνει? Στην Μπρύζ το 1998... Δεν θα σχολιάσω!!! Μια εκδρομή έχασα στο ΔΕΟΠΣ γαμώ το Proficiency μου!!!

MAD και εγώ άκουσα ότι η παράσταση δεν λέει πολλά. Αλλά και αν το γυμνό είναι άφθονο τι πειράζει? Όπως είπε και ο Κύριος οι ειδήσεις και τα σκουπίδια της Τηλεόρασης είναι καλύτερα?

Maria Mikro Analogo είπε...

Εμ βέβαια, μας έφαγε η σεμνοτυφία. Δεν βλέπουμε τα όργια που γίνονται σ' αυτή τη χώρα στην πολιτική, την οικονομία και σε όλους τους τομείς γενικώς, το γυμνό του Πικάσσο και η Μπλανς μας μάραναν... Βρε δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ...
Αν είχα παιδί αυτή τη στιγμή και καταλάβαινε 2 πράγματα, όχι μόνο στον Πικάσσο θα το πήγαινα, όχι μόνο στο Λεωφορείο ο Πόθος, αλλά και σε αναδρομική του Schiele με όλα τα γυμνά φάτσα φόρα!
Φιλιά και καλό σ/κ Στάθη! :)

kanataki είπε...

η αλήθεια είναι οτι η παράσταση είναι ελαφρώς τσοντοειδής και δεν είμαι σίγουρη ότι είναι και εντελώς παιδαγωγική


υγ συνυπολογίστε δε ποιός σας το λέει!!!
υγ ορισμένες φορές εκπλήσσω και τον ίδιο μου τον εαυτό!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία εγώ είμαι και σκράπας απο ζωγραφική! Πάλι καλά που η Αννα μου έμαθε τον Κλιμτ!!
Καλό σουκου!

kanataki λες? Πάντως γενικά δεν πιστεύω να είναι χειρότερη απο τα σκουπίδια της μεσημεριανής ζώνης που κάποτε απευθυνόταν σε παιδιά -με διαμάντια τύπου Φρουτοπίας- και τώρα διαλέγεις μεταξύ Λαμπιρη και αλλών "συναδερφων"...

ΥΓ Καλά με εξέπληξες!!!!!
ΥΓ 2 Φιλιά!

maria_pin είπε...

Χα Χα! Ετσι που θα πάει θα γίνουμε όλοι σιγά σιγά αμερικανάκια!! Πάντως από τα "ακατάλληλα" θυμάμαι το "Κεντρί" στον κινηματογράφο, που είχε ένδειξη "ακατάλληλο κάτω των 13" και δεν ήθελε η μαμά μου να μας αφήσει να πάμε. Τελικά πείστηκε γιατί ήρθε και αυτή μαζί, και συμφωνήσαμε άμα δει τίποτα ακατάλληλο να μας πάρει και να φύγουμε. Τελικά την ευχαριστηθήκαμε όλοι την ταινία!!

Θυμάμαι και μια γειτόνισσα που κάθε που είχε να φιλιούνται στην τιβι, έλεγε "καλε αυτό είναι ακατάλληλο!!".

Τί να πεις φίλε μου..
χχχ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Το κεντρί ακατάλληλο!! Ημαρτον!!!!
Φιλιά στο Βασίλειο!
Καλό ΣΚ Μαρία

Jordan είπε...

Εϊ! Ο Τσαγανεας (Τσαγανευς, του Τσαγανεος) ηταν φοβερο ατομο και πολυ psycho.Μην τον συγκρινουμε με αυτους τους τυπους!(δις)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Jordan αγαπητέ! Το λέω για τους ρόλους του γυμνασιάρχου βεβαίως βεβαίως που έπαιξε!

palalos είπε...

ωραιο post!!!!!καλο σκ να εχεις!

osela είπε...

αυτό το περιστατικό δεν το είχα υπόψη μου, ήξερα μόνο εκεινο με τα γυμνά του πικάσο.
ειλικρινά λυπάμαι τους σεμνότυφους ανθρώπους, αυτούς που νομίζουν ότι διαφυλάσσουν ηθικές αξίες, ενώ στην πραγματικότητα οδηγούν και οδηγούνται στον σκοταδισμό.

zekia είπε...

είχαμε και μεις έαν τέτοιον τύπο ια λυκειάρχη, ο οποίος αφού μας πήγε να δούμε με το σχολείο το american beauty στον κινηματογράφο, μας ζήτησε να μην πούμε τίποτα στους γονείς μας για τις λεπτομέρειες της ταινία, καταθιγμένος και καταντροπιαζμένος...