21.3.08

Radio Days


Καθώς προετοιμαζόμαστε για ένα long weekend που θα το διασφαλίσει μια δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη απουσία την Δευτέρα σώματος και πνεύματος - ή έστω του πνεύματος- λέω να σας βάλω το Radio Ga Ga των Queen και να μιλήσουμε σήμερα για το Ραδιόφωνο.

Ένα Ραδιόφωνο που η ΔΕΗ και οι διακοπές της φρόντισαν τον τελευταίο καιρό να θυμίσουν ακόμα και σε όσους το είχαν ξεχάσει το πόσο αγαπημένο μέσο επικοινωνίας είναι! Πριν από αρκετό καιρό μιλώντας με την freecat για το καινούργιο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης τον Imagine του Κανάκη και του Σερβετά, θυμηθήκαμε τις πολύ πρώτες μέρες της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην πόλη και συγκεκριμένα το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM 101 που εκείνες τις μέρες- 1989 με 1990 - ήταν από τα πρώτα και κορυφαία ραδιόφωνα με ξένη μουσική στην πόλη αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Τότε που ο Κανάκης - όπως πολυ σωστά θυμόταν η freecat - έκανε την εκπομπή "Τι ακούει η Θεσσαλονίκη" κάθε μέρα από τη 1 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τον ακολουθούσε ο Πορτοκάλογλου με το "Πορτοκαλί πορτοκάλι" που συνέχισε αργότερα και στον 88,5. Και στο τοπ 20 του Σταθμού κάθε Παρασκευή έβρισκες το You των Ten Sharp στο νούμερο ένα. Ένα τραγούδι που όποτε και αν το ακούσω μου θυμίζει αυτόν τον σταθμό!

Μετά όταν πήγα στο Λύκειο μέχρι και το πρώτο έτος του Πανεπιστημίου η Βελόνα μετατοπίστηκε από τους 101 στους 97,1 των Εφ Εμ και στον Star FM που τότε ξεκίνησε και έκανε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα που τον κρατάει ακόμη και σήμερα στις πρώτες θέσεις τις ακροαματικότητας και ας μην με αγγίζει πια!Και πάλι υπάρχουν αρκετά τραγούδια που μου φέρνουν στο μυαλό να ακούω αυτόν τον συγκεκριμένο σταθμό. Το πιο χαρακτηριστικό είναι από τους Live το Pain Lies on the Riverside. Aγαπημένη εκπομπή του Σάντσο Πάντσο- Παναγιώτη Σατσόγλου κάθε μέρα από τις 5 μέχρι της 7!



Στο πανεπιστήμιο η βελόνα πήγε πιο αριστερά! Τέρμα αριστερά μη σου πω και δεν σταμάτησε ούτε καν στον 902! Μέχρι στιγμής το καλύτερο ραδιόφωνο ever σε όλη την Ελλάδα στην ξένη μουσική από την ποπ και το ροκ μέχρι το alternative και την dance σκηνή ήταν και ο περίφημος 88μισό που εκπέμπει από την καρδιά του μύλου που στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν στην καλύτερη του φάση! Και πραγματικά δεν υπερβάλω. Ας ρωτήσετε τα παιδιά από την Αθήνα που σπουδάζανε εδώ τότε και ακούγανε φανατικά! Όταν στις 14.00 το μεσημέρι άκουγες ότι η Νέα Υόρκη ξυπνά αφού είναι μόλις 7 το πρωι και στις ειδήσεις κάθε ώρα πάνω στην ώρα άκουγες τις πιο απίθανες ιστορίες. Αυτή που μου έχει μείνει είναι μια που ακούγαμε με τον Ανέστη - όταν κρατούσα το γραφείο του πατέρα μου το καλοκαίρι του 1994. Στην Ολλανδία, έλεγε η παρουσιάστρια, 4 αγελάδες χάσαν την μάχη με το θάνατο όταν κατα λάθος βόσκησαν σε χασσισοφυτεία...


Αγαπημένο τραγούδι από τον Tim Booth το Dance of the Bad Angel. Αγαπημένες εκπομπές σχεδόν όλες. Πολλές καλές φωνές σε πολλές ώρες Τούλας, Κομνηνός , Πορτοκάλογλου, Τσιτσόπουλος, Βρεττός. Οι περισσότεροι κατέληξαν στο Republic όταν δυστυχώς ο 88μισό παρήκμασε...

Έτσι μετά από πολύ μουσική και αφού είχαμε αρκετό καιρό να τα πούμε σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο!

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

radiofwno hmmmm
Soulsister-The Way To Your Heart
Crowded House-Weather With You

...kai h ekpomph tou kapetanidh legotan formoula 1!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Α, ρε Στάθη τι του θύμησες τώρα, του γέρου!
Θυμάμαι πιτσιρικάς στο δημοτικό και κάθε μεσημέρι με ένα τρανζιστοράκι στην Μυτιλήνη άκουγα με ευλαβικά τον Γιάννη Πετρίδη.
Μια συνήθεια που ακόμα κρατάει.
Καλά να περάσετε!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Freecat Όπως και waiting for a star to fall αλλά και τα παλιά των Simply Red μου θυμίζουν τον 101

Pavlos χαχα! Καλα είπαμε όχι και τόσο παλιοί ώστε να μην υπάρχει τίποτε άλλο πλην του Πετρίδη να ακούς!! Ή το μουσικό καλειδοσκόπιο στην ΕΡΤ2!!!
Πάντως είδα μια συνέντευξη του Πετρίδη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην ΕΤ1 και ο τύπος είναι τόσο κοντά -ακόμα - στο τι ακούει η νεολαία που είναι σχεδόν απίστευτο!!
Τον Πετρίδη πάντως τον άκουγα στον Έβρο στην σκοπιά γιατί εκεί στα σύνορα είναι που το β' πρόγραμμα σε σώζει!

DaNaH είπε...

Ένα μίνι αφιερώμα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς (πολύ πιο λακωνικό από το δικό σου, παραθέτοντας απλά τα site και τις συχνότητές τους) είχα κάνει και εγώ παλιότερα στο blog μου.

Αγαπώ την μουσική και το ραδιόφωνο πάρα πολύ! Παλιότερα ήθελα να γίνω και ραδιοφωνικός παραγωγός (για τέτοια τρέλα μιλάμε) αλλά δεν έκατσε.

Στα γυμνασιακά μου χρόνια άκουγα και εγώ πολύ Star FM. Το δεύτερο CD που αγόρασα ποτέ μάλιστα ήταν το Even More Star FM treasures (το πρώτο ήταν των Ace of Base χεχε) και ακολούθησε και η συλλογή Love Star, και οι δύο με πάρα πολύ ωραία κομμάτια!

Μετά στο λύκειο έγινα φανατική του TOP FM. Σε σημείο μάλιστα που για μια χρονιά να βάζω το ξυπνητήρι στις 8 που άρχιζαν οι εκπομπές και να κοιμάμαι στη μία το βράδυ που τελείωναν.

Μετά αυτός έκλεισε και το γύρισα σε RSO και Classic FM. O δεύτερος άλλαξε επίσης και τώρα κινούμαι μεταξύ Plus Radio και λίγο Star FM (που τα τελευταία χρόνια με είχε απογοητεύσει, αλλά την τελευταία εβδομάδα που άκουσα λίγο είδα σημεία βελτίωσης).

88,5 δεν άκουσα ποτέ, για κάποιον περίεργο λόγο δεν μπορώ να ταυτιστώ με αυτόν τον σταθμό. Αντίθετα Republic και Imagine ακούω ανάλογα με την διάθεση στην οποία βρίσκομαι.

Πάντως αυτό που λες για το ραδιόφωνο που είναι μεγάλη συντροφιά ειδικά αυτές τις μέρες με τις διακοπές ρεύματος έχεις μεγάλο δίκιο. Εγώ κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα, είτε τώρα είτε παλιότερα, βάζω το walkman μου με κάτι ηχειάκια και την καταβρίσκω! :)

Sorry για το μεγάλο σχόλιο, αλλά είπαμε... είμαι φανατική του ραδιοφώνου!!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Danah Το θυμάμαι το Star FM Treasures!! Το καλοκαίρι του 1993 μου φάινεται το είχε κάποιος στη χαλκιδική σε κασσέτα και το παίζαμε συνέχεια στα "μπιτς πάρτυ"!! Τι θυμήθηκα πάλι!!
RSO και εγώ άκουγα για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αλλά δεν με κέρδισε κάποια εκπομή απλά και μόνο η νοσταλγία των 80's. Ο Imagine πάντως ακούγεται σχεδόν παντού! Μεγάλη επιτυχία!

ΥΓ και το All that she wants μου θυμίζει STAR FM
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

poios den exei faei meshmeri kyriakhs, eidika se giortinh mera, me thn agriofwnares tou radio thessalonikh?
poios?
na tsougkrizeis ta krasopotira kai na eyxaristoun gia to sinialo apenanti!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Freecat πιστεύεις ότι οι δικοί μου -και φυσικά εγώ - δεν ακούν καθόλου Ράδιο Θεσσαλονίκη!?!

Τις Κυριακές το χαρακτηριστικό ραδιόφωνο είναι η ΕΡΑ ΣΠΟΡ αλλά για τα αθλητικά ραδιόφωνα θα αναφερθώ σε επόμενο ποστ!

Ανώνυμος είπε...

oloi oi alloi omws....?

na pw kai gia ta party tou mousikou galaksia?? (apapapaa)

zekia είπε...

έχουμε περάσει απο πολλές συχνότητες όλοι μας...πάντως νομίζω οτι έχουμε πολλούς και καλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στη θεσσαλονίκη, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια

spooky είπε...

Ω ρε μάγκα... Τι μου θύμισες τώρα! Ten Sharp, "You" και τα πρώτα μου εφηβικά σκιρτήματα για το κορίτσι του διπλανού θρανίου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freecat τα παιδιά της Καλαμαριάς τα θυμάσαι?! ΄Η την φωνή της Τούμπας?!

zekia η Θεσσαλονίκη πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη πολυφωνία στα ραδιόφωνα από την Αθήνα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αιρετικέ χεχε! Σε καταλαβαίνω!
Τότε είχε γίνει χαμός με αυτό το τραγούδι!

DaNaH είπε...

Στάθη άστα αυτά! Εσύ ήσουν που πήγαινες πρώτος και καλύτερος στις συναντήσεις του Μουσικού Γαλαξία στην Steven's! Χαχαχαχα! Άλλα γούστα για μια φούστα... "καλησπέρα, πήρες καινούρια σχολική τσάντα" LOL! :)

oKyrios είπε...

Ωραίο αφιέρωμα Στάθη,
απο τον καταπληκτικό τον Πετρίδη που αναφέρει ο Παύλος μέχρι τους σημερινούς όλο ωραίες αναμνήσεις και νοσταλγία...
Καλό Σ/Κ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

DaNaH πραγματικά δεν εχώ ακούσει ποτέ μουσικό γαλαξία! Πίστεψε με!

OKyrios σε ευχαριστώ μεσιε! Επίσης

Ανώνυμος είπε...

παιδιά της Καλαμαριάς!
φωνή της Τούμπας!

ππωωωω τα ειχα ξεχασει αυτα!

karfoto είπε...

Ωραίος....κάθε Παρασκευή δεν σε χάνω με τίποτα !
Σε πιάνει η νοσταλγία !

Α! κανόνισε και κανένα αφίερωμα με ταινίες (Ελληνικές και Ξένες)

Καλό ΠΣΚ.... και καλή Παρέλαση !!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freecat Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά για να θυμόμαστε τα παιδιά της Καλαμαριάς!

Καρφωτέ μη μου βάζεις ιδέες! Λες κάθε Παρασκευή να με πιάνει ο νόστος?!

karfoto είπε...

...χαλαρά !!!

μετά απο χρόνια αν μας ρωτήσουν ποιό Blog διαβάζαμε στα νιάτα μας(?), θα λέμε το blog του Στάθη και τις Παρασκευές του !

Ασε σε πήραμε χαμπάρι (με την καλή την έννοια !) :):):)

geokalp είπε...

επιβεβαιώνω για 88.5!
για χρόνια τον έψαχνα όταν ανέβαινα βόρεια με το αυτοκίνητο

άλλοι άκουγαν μέσω internet και όταν γύρισαν στην Αθήνα...
(καλά κάποιοι το έκαναν αυτό και με τον Ερωτικό - ονόματα δεν λέμε!)

KitsosMitsos είπε...

Πολύ καλή μουσική αναδρομή! Λιγότερο ή περισσότερο ρομαντική ή ενεργή, όλοι έχουμε περάσει από παρόμοιες φάσεις...
Και είναι ωραίο όταν τις θυμόμαστε. Καλημέρα!

palalos είπε...

ωραία χρόνια....αλλά πάνε και αυτά..και το ραδιόφωνο έχασε και αυτό την "αίγλη" του...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Και εγώ έχω μεγάλο έρωτα με το ραδιόφωνο.Αληθεύει αυτό που άκουσα οτι ο Σερβέτας έφυγε απο τον imagine;Τον είχα ακούσει παλιότερα μια-δυό φορές μέσω του internet και μου άρεσε.
Καλό Σ-Κ-Δ-Τ φίλε μου.

Hades είπε...

Το ραδιόφωνο ήταν τρελό κόλλημα απ'όταν ήμουν πιτσιρικάς. Κυρίως για τη μουσική, αλλά και για τ'αθλητικά! Να φανταστείς ότι καμια΄φορά αντί να κάτσω να δω κάποιον αγώνα καθόμουν να τον ακούσω! Ιεροτελεστία! Αλλά ιδίως για τη μουσική, αν έπεφτες σε καλό παραγωγό ήταν όλα τα λεφτά...
O tempora o mores

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Karfotos με πείρατε χαμπάρι ε!Μήπως πρέπει να ανησυχώ?!
geokalp για τον 88.5 ξέρω και άλλους δύο που θα πουν τα ίδια! ;-)
Και για τον Ερωτικό αλλές 4 σίγουρα!

KitsosMitsos ευχαριστώ φίλος! Να σαι καλά!


παλαλός ο Ιματζιν ώρες ώρες έχει κάτι απο τις παλιές μέρες γιαυτό και πάει πολύ καλά.

νικος όχι δεν έφυγε ο Σερβετάς ρε συ! Την παρασκεύη τον άκουγα!

Hades έχεις δίκιο είναι απλά μαγεία το ραδιόφωνο! Ειδικά τις Κυριακές αν δεν ακούσω το σποτάκι της ΕΡΑ πραγματικά δεν μπορώ!!!! "Μικρόφωνο στα γήπεδα!"
Απο παραγωγούς τρελαίνομαι για τον σκύλο!!Τσέκαρε τον στον Imagine κάθε μέρα μία με τρεις το μεσημέρι.

boutsoukas είπε...

Το "16 Ώρες θεσσαλονίκη" μάλλον δεν το πρόλαβες... Από τα καλύτερα της εποχής των πειρατών ραδιοφωνατζίδων στα μέσα της δεκαετίας του '80!
Καλή εβδομάδα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

boutsoukas Δεν άκουγα τόσο παλιά ραδιόφωνο! Ούτε και τον "μουσικό δίαυλο"! Δυστυχώς!