26.3.08

Ανάπλαση της Νέας Παραλίας

"Αν ήθελα να αναφερθώ με λίγες λέξεις στην εντύπωση που μου προκάλεσε η θαλάσσια βόλτα αυτού του πρωινού, θα έλεγα ότι έχετε μιαν απίστευτα υπέροχη παραλία. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να προστατέψετε, κάτι που πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα. Έχετε ένα ανοιχτό μέτωπο προς την παραλία, συνήθως τα μέτωπα αυτά είναι πολύ κλειστά, ένα μέτωπο που δεν διαταράσσεται από κανένα μεγάλο δρόμο όπως γίνεται στη Μασσαλία ή παλαιότερα στη Βαρκελώνη. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα διατηρήσετε, είναι αυτά που δίνουν την αίσθηση μεγάλης αστικότητας στην πόλη. Τα διαδοχικά επίπεδα της πόλης που φτάνουν μέχρι την Άνω Πόλη, μέχρι τα βουνά και τα κάστρα, δίνουν την έννοια της επαναστατικής, θα λέγαμε, αίσθησης της πόλης".

Σαντιάγο Καλατράβα για την Παραλία της Θεσσαλονίκης σε διάλεξη που έδωσε, προσκεκλημένος του ΤΕΕ, στο Ολύμπιον στις 24 Νοεμβρίου του 2001.

Και αφού εμείς τον ακούσαμε τι κάναμε? Πήγαμε να εξοντώσουμε την Παραλία με μια υποθαλάσσια που θα μετέτρεπε την παραλιακή οδό σε δρόμο ταχείας κυκλοφορείας με στηθαίο.... Ευτυχώς αυτό φαίνεται να το γλυτώνουμε...

Αυτό που μάλλον δεν γλυτώσαμε είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Είχα αναφερθεί και πέρσι για τα "οχυρωματικά έργα" του κ. Παπαγεωργόπουλου. Φέτος το μπλογκ ξαναεπισκέφτηκε τα έργα παρέα με την φωτογραφική του κάμερα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...

Γενική άποψη της Νέας Παραλίας ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και στην διασταύρωση της Συνδίκα. Παρατηρούμε ότι η συνολικά πλακόστρωτη - πλέον - παραλία έχει μόλις δύο σειρές από πεύκα - εισαγωγής ?- και ένα σιδερένιο υπόστεγο...

Κοντινό από το σιδερένιο υπόστεγο.

Τα μικρά παρτέρια των δέντρων μου προκαλέσαν απορίες
όπως και το κατά πόσο τα δέντρα αυτά θα αντέξουν τους αέρηδες....

Άποψη της παραλίας προς τον Ναυτικό όμιλο. Και εκεί η λογική είναι ίδια.

Αυτό είναι ένα παρκάκι μπροστά από το παλιό πέμπτο Γυμνάσιο.
Ακόμα και εδώ η λογική "παρτέρι και τσιμέντο" είναι παρούσα.

Έπρεπε να μπει τόσο τσιμέντο και να περιοριστούν τα δεντράκια σε ένα παρτέρι ενός τετραγωνικού? Η σύγκριση με το παρκάκι στην άλλη πλευρά του δρόμου είναι εμφανής πιστεύω.

Θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας γνώμες.

33 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Στάθη, δεν θέλω να σε πληγώσω παλικάρι μου, αλλά ψιλομάπα μου φαίνεται...
Φιλιά και υπομονή!

Γκρινιάρης είπε...

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, δε μου αρέσει καθόλου το πόσο πλάκα έχει μπει και πόσο λίγος είναι ο χώρος για να φυτευτούν δέντρα ή φυτά. Μου φαίνεται πάρα πολύ γυμνό.

Υπάρχει άραγε κάποια μακέτα ή κάποια εικόνα για το πως προγραμματίζεται να είναι η παραλία μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης; Λογικά πρέπει να υπάρχει αν το έργο έγινε με διαγωνισμό. Μπορείς να με διαφωτίσεις;

Ανώνυμος είπε...

den tha milhsw me orous arxitektonikous giati kai den xreiazetai kai den tha efarmostei pote kamia arxitektonikh ennoia pleon se ayth thn polh....

ta erga sthn ellada einai "strwnw mpeta"...etsi sxediazontai, etsi ypologizontai, etsi kataskeyazontai...

oi prasinades metaksy twn mpetwn einai apla ...pyrotexnhmata!
egw eimai bebaih oti osoi emplekontai se ayta ta teratoyrghmata (paralia-nea kai palia, pezodromhseis,aristotelous, dhmarxeio) einai fthnoi mpetatzhdes me hxnos tsipas kai aisthhtikhs!!!
anathema me an exoyn taksidepsei pote sthn zwh tous! anathema me an exoyn dei kati pera apo thn myth tous!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μαρία my words exactly...

Γκρινιάρη κάνεις πολύ καλές ερωτήσεις αλλά πραγματικά δεν ξέρω να σου απαντησω αν κάναν διαγωνισμό. Πάντως μακέτα δεν είδα πουθενα!

freecatgr οχι να μιλήσεις με αρχιτεκτονικούς όρους!!! Τι σε φέραμε για ειδικη!?! ;-)

Πάντως έτσι είναι! Όσο περισσότερο μπετό έχει τόσο καλύτερο είναι το έργο! Και σε αυτό δεν φταίει - μόνο - ο Παπαγεωργόπουλος και ο κάθε Παπαγεωργόπουλος αλλά και αυτοί που τον ψηφίζουν! Και εκείνοι το μπετό γουστάρουν και δεν έχουν ταξιδέψει πουθενα και δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Πολύ σίδερο, βλέπω και δεν μ'αρέσει.
Την βροχερή καλησπέρα μου.

Γκρινιάρης είπε...

Όποιος έχει ταξιδέψει έστω λίγο μπορεί να φανταστεί τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ μα πολύ πιο όμορφη από αυτό που μας δείχνεις.

Η επιφύλλαξη που κρατάω είναι ακόμα στα έργα, γι' αυτό ρώτησα για μακέτα...

Ανώνυμος είπε...

_st_ eipa osoi emplekontai....oloi osoi!

me to kybiko paei...

m'aresei pou les gia maketa..."den eida maketa"...an eblepes tha allaze kati?
an eblepeis fwtorealistika sxedia tha allaze kati?
h alana ths toumpas eixe kai maketa kai fwtorealistika sxedia...egine kati?
broubes fytrwnoun ekei ...tinga sto plakaki....

ase me re.... ase me oute na ta blepw den thelw!

Cybergoulion είπε...

Κοίτα να δεις! Εκεί που κάποτε έκοβα βόλτες, έτρεχα και έκανα πατινάτζ τώρα φτιάξανε στίβο μάχης! Τι σου είναι η πρόοδος και οι ιμπεριαλισταί, αδερφέ μου - σόρυ , καρντάση! Και τι έχετε με το μπετό ρε άσχετοι που δε βλέπετε στο μέλλον; Που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα όταν πήξουν οι δρόμοι; Στα χώματα τα ζαρζαβατικά και τα ραδίκια; Να λερώνουν οι ζάντες και τα σπόιλερς; Να έχει δέντρα με πουλιά από επάνω να κουτσουλάνε και να χαλάει το χρώμα; Δώστε μπετό ρε στο λαό! Τόπο στην πρόοδο!

Ανώνυμος είπε...

apo anthrwpo pou menei sta trikala ti na perimenei kaneis....kafriles!

Cybergoulion είπε...

ααααχ... εδώ να δεις αρχιτεκτονικά αριστουργήματα!

vice246 είπε...

Καλησπέρα,
Ο δήμαρχος πρέπει να έχει φαραωνικό σύνδρομο. Στις 2 θητείες του έχει ρίξει περισσότερο τσιμέντο από όσο όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι μαζί.
Το μοναδικό ελεύθερο πεδίο προς την θάλασσα το περιορίζει ανάμεσα σε σιδηροκατασκευές εισπράτοντας ο διερχόμενος το υπέροχο αίσθημα του φυλακισμένου.
Τι περιμένεις από τέτοια δημοτική αρχή όταν στα 8 χρόνια ηγεσίας κατάφεραν να τοποθετήσουν την πόλη μας στην πρώτη θέση πανευρωπαικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στο μποτιλιάρισμα και στην ηχορύπανση!!!

flyefta είπε...

ούτως ή άλλως ζούμε στη χώρα που απαγορεύεται να πατήσεις το γκαζόν...
στη χώρα που ο αρχιτέκτονας δεν μετράει και μετράει ο πολ. μηχανικός(δεν έχω τίποτα με τους π.μηχανικούς αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι η δουλειά τους και αισθητικά υστερούν...).
ζούμε στη χώρα που ο όρος πλατεία σημαίνει πλακάκι-ταφόπλακα και ήρωες του 1821...
Οπότε τι περιμένεις...

Γκρινιάρης είπε...

Freecatgr οι μακέτες απλά θα μας έδειχναν αν το σχέδιο ήταν στραβό απ' την αρχή ή στράβωσε στην πορεία. Είναι κι αυτό κάτι...

Γιατί αν πχ ήταν σχεδιασμένη από πριν να γίνει έτσι (έτσι όπως νομίζουμε οτι θα γίνει τουλάχιστον), τότε γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις και σχόλια ΠΡΙΝ γίνει ότι έγινε;

DaNaH είπε...

Γκρινιάρη σε κάποιο σημείο προς το μέγαρο μουσικής υπήρχαν φωτογραφίες με τις μακέτες. Αν δεν τις έχουν αφαιρέσει, με την πρώτη ευκαιρία θα πάω να τις βγάλω φωτογραφία και θα τις αναρτήσω για να σου λυθεί η απορία. Μου είχε αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα των θεματικών πάρκων και όσο θυμάμαι τις μακέτες ήταν ωραίες. Δεν θέλω να κρίνω πριν από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά συμφωνώ από τις ως τώρα φωτογραφίες που έχω δει πως θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χώρος πρασίνου!

Ανώνυμος είπε...

Ο υπερ-δήμαρχος, όπως και οι συμβουλάτορες του, πρέπει να είναι μεγάλα τσακάλια για να φτιάχνουν τέτοια αριστουργήματα απο τσιμέντο...Ειδικά το Δημαρχείο είναι...κάτσε καλά!
Η παραλία δεν χρειάζονταν τρομερές αλλαγές.Απλά λίγο πράσινο και χώρους αναψυχής

geokalp είπε...

συμφωνώ, είναι μια αηδία!
ενώ δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να "δημιουργήσουν"...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

PAVLOS και μένα φίλε δεν μ' αρέσει! Και απο εδώ μια ψιλοβροχερή καλημέρα!


Γκρινιάρης βασικά η τελευταία σύγκριση με το πράσινο παρκάκι και την τσιμεντένια παραλία τα λέει όλα.... απο εκεί και έπειτα ενδιαφέρον θα έχει αν η Δανάη μας φέρει καμιά φωτογραφία απο τη μακέτα!

freecatgr έτσι...
μίλησε η ειδική! αλλά και ο τοπογράφος κομίστας
Cybergoulion
που μας είπε από τα τρίκαλα την άποψη του! Ασε φιλος και παίζει πολύ μπετό!!!


vice246 καλως ήρθες! Τουλάχιστον οι Φαραώ γεμίζαν με το μπετό τις εποχής την έρημο....ο Βας Παπ γεμίζει τον ορίζοντα της πόλης....
Τόσο δύσκολο είναι να μπει λίγο παραπάνω πράσινο?

flyefta ασε αυτή την γελοία απαγόρευση!!!! Έχεις απόλυτο δίκιο και για τους αρχιτέκτονες και για την αισθητική της χουντικής πλατείας που κατακλείζει την χώρα!



DaNaH θα σου είμαι υπόχρεωος αν βρεις τις φωτογραφίες της μακέτας! Έχω μεγάλη περιέργεια

apostolisblog είναι πολύ δύσκολο να βάλουμε πράσινο σε αυτή την πόλη! Όσο για το Δημαρχείο... υπόσχομαί να επανέρθω με ειδικό αφιέρωμα!


geokalp η δημιουργία είναι ένα πολύ παρεξηγημένο είδος στη χώρα!!

geokalp είπε...

η ερώτησή μου υφίσταται:
τι θέλουν να φτιάξουν...
για οχυρωματικά έργα μοιάζουν, ναι.
όμως δεν το πιάνω...
μου μοιάζει με πεζόδρομο επάνω ..στον πεζόδρομο!!

KourtGeo είπε...

Πολύ καλές φώτος!! Απλά και μένα αυτό που με απογοήτευσε είναι το ελάχιστο πράσινο που υπάρχει!!!Αλλά επείδη το πράσινο έχει κόστος συντήρησης για αυτό ο ατσαλακωτός προτιμάει την άσφαλτο??Α ρε Θεσσαλονίκη ...χρόνια πίσω είσαι!!

oKyrios είπε...

Σάς βαρέθηκα!
Βρέθηκε ένας φιλότιμος δήμαρχος να κάνει πέντε έργα και όλοι ορμήξατε να τον φάτε.
1)Για πρώτη φορά η πόλη αποκτά οχυρωματική κάλυψη και πλέον απο τη μεριά της παραλίας καθίσταται απόρθητη.Κάθε σκέψη για απόβαση πλέον εγκαταλείπεται.
2)Το οικολογικό ενδιαφέρον του δημάρχου έχει εστιαστεί στην πρόληψη και για αυτό έχει τοποθετηθεί η πρώτη σειρά μπετού κατα μήκος της παραλίας.Όταν με το λιώσιμο των πάγων οι άλλες πόλεις θα εξαφανίζονται απο τον χάρτη, εμείς με μία δεύτερη σειρά απο νέο μπετόν θα απολαμβάνουμε την νεα υποθαλάσσια πόλη.
3)Όλες οι δράσεις θα συντονίζονται απο το θάλαμο επιχειρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Υπερμεγάρου όπου ο Κλωνοποιημένος νυν και αεί θα συντονίζει την πορεία της Συμβασιλεύουσας εις τους αιώνας των αιώνων. (Χωρίς αμήν)

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο Έλληνας το γουστάρει το τσιμέντο και την κακόγουστη πλάκα πεζοδρομίου. Όταν βλέπεις δέντρο σε δημόσιο χώρο να είσαι υποψιασμένος ότι κάπου έχει πέσει μίζα. Οι Έλληνες μόνο να βρίζουν ξέρουν για το ότι δεν υπάρχει πράσινο αλλά οι ίδιοι δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δέντρο στη ζωή τους. Όταν φτιάχνουν δικό τους σπίτι το πήζουν στο τσιμέντο και στο πλακάκι.

Καθαρίζει πιο εύκολα το πλακάκι λένε. Ποιος θα κάτσει να περιποιηθεί το πράσινο; Όταν φύγω διακοπές ποιος θα το φροντίζει; Όταν βρέξει δεν μπορείς να κάτσεις πάνω στο γκαζόν, θα γεμίσεις λάσπες. Αυτές είναι λίγες από τις σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό του απολίτιστου και απαίδευτου Έλληνα.

Πραγματικά στίβος μάχης που λέει και ο cybergoulion. Περιμένω για το τελικό αποτέλεσμα αλλά δεν ελπίζω σε πολλά.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp Αγαπητέ όλα αυτά γίνονται γιατί μπορεί να ξαναεπιτεθούν οι Σαρακηνοί όπως το 904...

KourtGeo να 'σαι καλά φίλος! Δύσκολη υπόθεση το πρασινο τελικά σε αυτή την πόλη...
Πάντως και η άσφαλτος έχει κόστος συντήρησης...

OKyrios είπαμε! Πλέον η πόλη δεν κινδυνεύει απο Σαρακηνούς πειρατες!!!! Και εκεί που το άμστερνταμ θα είναι βυθός, η Σαλονίκη θα είναι κάτω χώρα!...

Τι να κάνεις ρε συ Κύριος με τον Λουδοβίκο τον 19ο τον Φαραώ...

Freelancer έτσι είναι ρε φιλαράκι. Αυτοί που τον βγάλαν γουσταρουν και το τσιμέντο και τον επικροτούν για το πλακάκι που έβαλε και κάλυψε όλο το χώμα που μπορεί να κάνει και λάσπες...

Πετυχημένος ο Γουλιώνης.. όντως στίβος μάχης...

Ανώνυμος είπε...

Απερίγραπτη κακογουστιά. Εμείς ως πολίτες τι κάνουμε? Και τι να πει κανείς για το καινούριο δημαρχείο, που κλείνει τη θέα στο βυζαντινό μουσείο (από τα πιο αξιόλογα κτίρια της πόλης), κατέχοντας αισθητική σχολικού συγκροτήματος δεκαετίας 80. Μπλιάξ..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε _st_ allow me να προτείνω μια άκρως διασκεδαστική, επιμορφωτική και "wanna bang my head to the wall" δραστηριότητα. Να κάτσουμε και να φανταστούμε τι θα γινόταν σε μια πολιτισμένη πόλη του εξωτερικού αν δήμαρχός της ήταν ο Βας-Παπ. Π.χ.:

Αν αυτή η πόλη ήταν το Βερολίνο, φαντάσου το Tierpark γεμάτο μεζονέτες, ασφαλτοστρωμένο και στον δρόμο που υπάρχει τώρα, άπειρα φραπογαλοcafe παραταγμένα στη σειρά!

Ανώνυμος είπε...

nomizw oti telika h istoria me to mpeto paei poly makria sto xrono...
oi genies pou epaiksan stis alanes, pou efagan ta gonata tous sth xwma, apo thn dekaetia tou 50 eidan san glamouria to mpeto!
xwthikan sta mpetonenia diamerismata kai hthelan to xwma kai to prasino se periorismo....
plakaki, tsimento = kathariothta gar!
o ellhnas fainetai den xortase mpeto akoma. otan ginei san th gynaika tou prwtomastora elpizw na eimai kapou allou egw!


...akoma kai ta synxrona nekrotafia den exoun ixnos xwmatos gia na oloklhrwsei to "Χους ην και εις χουν απελεύσητω"

Cybergoulion είπε...

Ζωή στους λόγους μας...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αγαπητοί μου μαρλεν και αχιλευς
Ότι και να πουμε για το νέο μας δημαρχείο είναι πραγματικά λίγο όμως σας υπόσχομαι ότι θα επανελθω με ποστ που θα έχει σχέση και με το κόκκινο δημαρχείο αους Μπερλιν!!

ΥΓ Περιμένω να μπει και η κόρη και να κάνει σχόλια αφου το αναλάβατε οικογενειακώς!! ;-)

Εν τω μεταξύ η Ελευθεροτυπία είχε ένα πολύ καλό σήμερα για το ιστορικό της απόφασης για το νέο Δημαρχείο! Διαβαστε το!


freecatgr .." Οι γενιές που παίξαν στις αλάνες βλέπουν το μπετον σαν γκλαμουριά!"
Πόσο δίκιο έχεις!!!

Αυτή γενιά που μεγάλωσε μες την αντιπαροχή συνεχίζει να την κάνει μέχρι να γεμίσουμε παντού πολυκατοικίες...
Τώρα για τα νεκροταφεία ... σε βλέπω αισιόδοξη όπως πάντα!


Cybergoulion Ζωή έχουν οι ψήφοι τους δυστυχώς και βγάζουν τους ανάλογους εκπροσώπους!

karfoto είπε...

Tί είναι τα ΔΕΝΤΡΑ, βρε παιδιά ?????

DonMits είπε...

Στάθη και εγώ με τα δάχτυλα στην ηλεκτρονική σκανδάλη είμαι για να μπουμπουνήσω το Δήμαρχο εκ του πληκτρολογίου μου, αλλά περιμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα. (μην ρωτήσει κανείς πότε θα είναι αυτό, θα μπουμπουνήσω εκείνον...)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Karfotos θα σε γελάσω....

DonMits να σου πω εχεί τόσο πολυ τσιμέντο που δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να γίνει για να μην μ'απογοητεύσει...
Θα ακολουθήσει και φωτορεπορταζ από το Δημαρχείο πάντως λιαν συντόμως...

Ανώνυμος είπε...

Σε όλη αυτή την κακογουστιά, που χαρακτηρίζει τις τελευταίες Δημαρχίες που ψηφίζονται πανηγυρικά από τον πληθυσμό της «ερωτικής» πόλης, έρχεται να προστεθεί και η πισίνα-λίμνη του θεματικού «πάρκου νερού» που θα είναι στενόμακρη σαν κωπηλατοδρόμιο. Ό,τι δηλαδή πιο νεοπλουτίστικα άσχημο μπορεί να ποθήσει ο άπληστος νους του χορτασμένου αστού μπροστά στο φυσικό κάλλος του απέραντου γαλάζιου!

Γελοίο είναι βέβαια το «επιχείρημα» του κυρίου Παπαγεωργόπουλου ότι όλες οι αποφάσεις περνούν από ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον εκεί η παράταξή του αριθμεί 25 ψήφους έναντι 16 μοναχά όλων των άλλων παρατάξεων μαζί!

Τέλος, ανήκοντας στη μειοψηφία αυτών που δεν εγκρίνουν τις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων 20+ χρόνων, υπομένω αναγκαστικά τη Δημοκρατική Επιλογή των συμπολιτών μου να δίνουν στους «λάθος» ανθρώπους τα «κλειδιά» του μέλλοντός μας!

Ανώνυμος είπε...

Aς περιμενουμε να τελειωσει (καποτε δεν μπορει, θα τελειωσει...) και υστερα να γινουν τα σχολια περι ωραιου, υπερτιμολογησων εργου κλπ. Η νεκροψια θα το δειξει....

Anakiklosis είπε...

Είναι προφανές οτι ο Ανακύκλωση: Παπαγεωργόπουλος ο Νεκροθάφτης δε ζήλεψε καθόλου τους πρώην δημάρχους που έχουν ξεχαστεί απο το σύνολο του κόσμου. Όλοι τώρα θα τον θυμούνται είτε απο το Καλλιμάρμαρο, είτε απο την ιστορική ανάπλαση της παραλίας. Αν κρίνω απο την αισθητική που έχει δείξει μέχρι τωρα, δεν ελπίζω και πολλά...