4.3.08

Τα Μυστικά του Βάλτου και τα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Την Τετάρτη θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη μια συγκέντρωση στο Αλεξάνδρειο και ένα συλλαλητήριο στην παραλία. Και οι δύο εκδηλώσεις έχουν ως κεντρικό σύνθημα "Όχι σε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία" σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι στο μεν Αλεξάνδρειο ο Ανθίμος και στην Παραλία ο Καρατζαφέρης. Ο πρώτος μάλιστα έκανε και πρόταση για να ονομάζεται η πΓΔΜ "Δημοκρατία των Σκοπίων". Πως δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια?! Τέλος πάντων εγώ δεν συμφωνώ αλλά δημοκρατική χώρα είμαστε και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει και να διαμαρτυρηθεί, μέσα σε κόσμια βέβαια πλαίσια! Ας μην πέσουμε στο επίπεδο που πέσαν και αυτοί όταν κάναν συλλαλητήρια και πετάγανε πέτρες στην Ελληνική Αντιπροσωπεία. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το πρόβλημα ψύχραιμα.

Το 1991 μέσα στο γενικό μπάχαλο που προκαλούν οι κλυδωνισμοί του Διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ψηφίζει την απόσχιση της από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Ξαφνικά και μετά από 50 χρόνια ξυπνάμε και βλέπουμε ότι ένα γειτονικό μόρφωμα έχει το όνομα "Μακεδονία". Γιατί αχνοθυμάμαι και εγώ στην δεκαετία του 1980 τους άτλαντες που είχαμε στο σχολείο και αναφέραν αυτό το όνομα, φόρα παρτίδα! (Για την φώτο ευχαριστώ τον Άδη)

Και έτσι κάποια στιγμή το 1991 ξυπνήσαμε και ξαναθυμηθήκαμε τον Μακεδονικό Αγώνα, τον Παύλο Μελά και την Πηνελόπη Δέλτα. Τα Μυστικά του Βάλτου ξαναγύρισαν στη λίστα με τα μπεστ σέλερς και η Αριστοτέλους και η Παραλία της Σαλονίκης γέμισε με κόσμο την Άνοιξη του 1992 να διατρανώνει ότι Macedonia is Greek. Μέχρι και Techno τραγούδι είχε βγει.

Και κάπως έτσι ο Μητσοτάκης είπε όχι στον Πενείρο για το Νέα Μακεδονία ή για το Σλαβομακεδονία και το "σκοπιανό πρόβλημα" παρέμεινε άλυτο μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ όμως και ο ελληνικός λαος, γνωστός για την υπερβολή με την οποία αντιδρά και με την ίδια υπερβολή που ξεχνά, ξανακοιμήθηκε. Και όσο εσύ κοιμώσουν, τόσο χώρες αναγνώριζαν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, και τόσο στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον επεκτατισμό της Ελλάδας (!!) και την επιθετική της πολιτική που έφτασε μέχρι να επιβάλει εμπάργκο σε μια μικρή και φτωχή χώρα. Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 122 χώρες να τους έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία, μεταξύ αυτών και η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία, 4 από τα 5 μόνιμα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο μας πνίγει σαν Έλληνες το δίκιο και λέμε ότι οι Μακεδόνες Ελληνες ήταν ανανταμ παπανταμ και ότι αυτοί δεν είναι Μακεδονες είναι Σλάβοι και άλλα πολλά. Δεν θα μακρηγορήσω σε αυτό το σημείο. Αυτοί λεν ότι είναι Μακεδόνες που απλά αναμείχθηκαν με τους Σλάβους από τον 6ο αιώνα. Εθνολόγος δεν είμαι και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Για μένα εφόσον κατοικούν στην Μακεδονία περισσότερα από 1000 χρόνια μπορούν να λέγονται και Μακεδόνες. Εδώ ο Ψωμιάδης πόντιος σαν εμένα είναι και από το 1922 που ήρθε η οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη θεωρεί τον εαυτό του Μακεδόνα. Γιατι να μην τον θεωρούν και αυτοί?

Εγώ δεν στέκομαι στο όνομα. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει σωστή και ρεαλιστική θέση. Μόνη λύση είναι συμβιβασμός με μια ονομασία με σύνθετο όνομα -μόνο- γεωγραφικού προσδιορισμού. Εμείς κάναμε ένα βήμα, σειρά τους να μας βρουν στη μέση. Στο κατω κάτω και εκεί - γεωγραφικά - Μακεδονία είναι. Παράλληλα όμως πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουμε την κόκκινη γραμμή που όρισε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Αυτή για μένα είναι η ρεαλιστική επίλυση του ζητηματος.

Εκεί που όμως θέλω να σταθούμε και να τους το κόψουμε μαχαίρι όσο είναι νωρίς είναι στον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν. Τις "μεγάλες ιδέες" - παιδικές ασθένειες του εθνικισμού- οι λαοί στα Βαλκάνια τις πλήρωσαν ακριβά και με αίμα. Δεν χρειάζεται να τις ξαναπληρώσουν είτε για τους Σκοπιανούς είτε για τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου και του Τετόβου. Εκεί θέλει να επιδείξουμε προσοχή. Αυτά είναι τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν.


Κλείνοντας έτσι για να συνεχίσω να κάνω τον δικηγόρο του Διαβόλου και να ρίξω και άλλο το επίπεδο, θα σας πω πως μετά την ενδιάμεση συμφωνία κάνανε πλάκα στα Σκόπια με το Former Yugoslav Republic Of Macedonia και καλούσε ο κόσμος την σκοπιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Ελλάδα σαν Former Ottoman Republic of Greece. Σκοπιανο χιούμορ. Από την άλλη όμως ρε παιδιά, όπως διάβασα και κάπου και μου άρεσε, είμαστε και εμείς απίστευτοι όταν ζητάμε να αποφασίσουμε με δημοψήφισμα πως θα ονομάζονται οι άλλοι, ούτε οι Αμερικάνοι δεν το έχουν σκεφτεί αυτό!


36 σχόλια:

karfoto είπε...

...και γιατί να το λέμε Δημοκρατία των Σκοπίων ???

....να κάνει η μάνα !!!

geokalp είπε...

γενικά συμφωνώ
ερώτηση:
στο παλαιό σύνταγμα που είχαν περί επέκτασης στα σύνορα της "μακεδονίας" τους included Σαλόνικα, δεν το άλλαξαν;

Σοφία είπε...

Γενικά κι εγώ συμφωνώ με όσα λες, και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι μια από τις πιο ορθολογικές αναρτήσεις που έχω διαβάσει με θέμα την ονομασία της γείτονος χώρας.

pølsemannen είπε...

"Skopje is fuckin dead"
"Who the fuck is Gligorov" κλπ.

Τι τραγουδάρα Βαγγελίστρα μου!

Τέτοια πρέπει να στέλνουμε στη Γιουροβύζιον ναούμε...

Α! Τη "Μακεδονική" γλώσσα που έγραφαν τα ελληνικά σχολικά βιβλία της δεκαετίας του '70 παραλείψατε
εδώ...

Βάι, βάι, βάι τζάνε 'μ...

ΥΓ.

Ο Πανίκας είναι Μακεδονάρα, απόγονος του Μ. Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα. (Ίσως και του Ζορρό).

palalos είπε...

μας κυβερνουν ανικανοι και αχρηστοι πολιτικοι, τους οποιους εμεις τους εκλεξαμε....
μαντεψτε ποιος φταιει λοιπον.....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Στάθη συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες και μπορώ να φωτογραφίσω καθαρά τον εαυτό μου σε εκείνη την περίφημη πορεία διαμαρτυρίας, με τα περίφημα συνθήματα «Σιγά σιγά θα μας που ότι και ο Βουκεφάλας ήταν Ζάσταβα, κλπ» κάπου ανάμεσα σε ένα τραπέζι γαλλικού και ένα αμερικάνικου μπιλιάρδου. Θα μου πεις ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι και συμφωνώ, τώρα. Για να ντραπεί κάποιος πρέπει να αισθάνεται ένοχος για την πράξη του. Τότε δεν υπήρχε αυτό το αίσθημα, όχι λόγω του νεαρού της ηλικίας μου αλλά λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης.

Οι Έλληνες όπως πολύ σωστά είπες κοιμούνται ή τους βολεύει να κοιμούνται. Μετά ξαφνικά ξυπνάνε και τους πιάνει πανικός με τις εξελίξεις που συνέβησαν όλο αυτό τον καιρό του ύπνου. Θυμάμαι ότι σε μία νύχτα πετάχτηκαν στα σκουπίδια όλοι οι σχολικοί χάρτες που έγραφαν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια και αντικαταστάθηκαν με άλλους. Αυτό όμως δεν συνέβη και στο στρατό που εν έτη 2003 πείρε το μάτι μου χάρτες με το όνομα MACEDONIA φαρδύ πλατύ πάνω στην περιοχή των Σκοπίων.

Τι να πεις ρε συ; Μια φούσκα θα είναι και αυτό το θέμα για ακόμα μια φορά στα πρωτόγονα και κοιμισμένα μυαλά των Ελλήνων. Μια φούσκα που θα σκάσει και κανείς δεν θα θυμάται τίποτα σε λίγο καιρό. Θα υπνωτιστεί πάλι ο λαός από τα πρωινάδικα, τα «μπορώ», τις «Πύλες του ανεξήγητου» τις έγκριτες ειδήσεις του STAR, με νέα ροζ σκάνδαλα, κλπ. Αυτοί είμαστε οι Έλληνες. Όπως είπε ο Δ. Σταρόβας στους Μήτσους «θα γεμίσουμε τον Λευκό Πύργο με φραπέ. Θα αντικαταστήσουμε την σημαία με καλαμάκι και θα εξάγουμε πολιτισμό».

gk είπε...

Ασε που δεν ξέρω πως, αλλά τελικά εμείς με την πολιτική μας και όχι οι Σκοπιανοι, καταφέραμε να θέσουμε στην παγκόσμια κοινότητα το ερώτημα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κάτι που κανείς δεν αμφισβητούσε...Από μια διαφωνία στην ονομασία θέσαμε την όλη βάση σε εθνολογικό ζήτημα....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Karfotos να το πούμε Φυρομία που λέει και ο ...

geokalp Άρθρο 49, παράγραφος 1η
The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighboring countries, as well as Macedonian expatriates, assists their cultural development and promotes links with them. In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.

Σοφία
γιαυτό και τα περισσότερα κόμματα -πλην ΛΑΟΣ- συμφωνούν με την κυβέρνηση. Έχουμε αρκετά λογική θέση απλά αυτό που φοβάμαι είναι ότι για να πιεσθούν οι γείτονες από τις ΗΠΑ εμείς θα υποχρεωθούμε να αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο. Αυτό μου μυρίζει ότι είναι το παζάρι γιατι ο γραμματέας του ΝΑΤΟ πολυ καλός ήταν και δεν μ'αρεσε!

pølsemannen ευχαριστούμε για το λινκ! Όσο για τον Πανίκα είναι κάτι περισσότερο απο καλτ!

παλαλέ εννοείτε ότι εμείς - όλοι μας - φταίμε.

Freelancer εκείνη η πορεία είχε πάρα πολλά. Τα πουλμαν που μεταφέραν κόσμο απο όλη την Β. Ελλάδα. Τα σχολεία να είναι κλειστά και όλοι να πηγαίνουμε στη Σαλονική για τζερτζελε. Σαν θεατές είχαμε ευθύνες άραγε?


Που υπηρετούσες? Και σε εμας υπήρχαν παλιοί χάρτες που το λέγαν Μακεδονία. Δίκιο είχε ο Σταρόβας πάντως!

gk δεν ξέρω αν το θέσαμε εμείς το εθνολογικό. Μπορεί να το θέσαν και αυτοί και εμείς με την υπερβολή μας να βοηθήσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς και φέραμε ευθύνη σαν θεατές αλλά άλλο πράγμα να φέρουμε ευθύνη και άλλο να αισθανόμαστε ότι φέρουμε ευθύνη. Στην Ελλάδα σχέδιο και αίσθημα ευθύνης έχει μόνο ο αστυνόμος Σαίνης (που λέει και το τραγούδι των τίτλων). Όλοι οι άλλοι βαδίζουμε στα κουτουρού.

geokalp είπε...

αυτό είναι το νέο ή το παλαιό;

σε κάθε περίπτωση είναι μαλακία!

geokalp είπε...

αυτό είναι το νέο ή το παλαιό;

σε κάθε περίπτωση είναι μαλακία!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freelancer λες ο Σαίνης να αισθάνεται ευθύνες?

geokalp το νέο είναι και ισχύει.

geokalp είπε...

πάντως η wiki χωρίς να είναι συνταγματολόγος μεταφράζει το expatriate ουσιαστικά σε "αυτοεξόριστο"

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Το πρόβλημα είναι στο The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighboring countries ...
απλά μετά απο τις φωνές μας μπήκε και το Ιn the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.
To expatriates είναι άλλη ιστορία...

geokalp είπε...

επομένως λύθηκε

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

λες?

geokalp είπε...

έχεις αμφιβολίες για το ΥΠΕΞ μας;
αφού το έλυσαν...
(...)

gk είπε...

και γιατί να μην πούμε και εμείς αφού είστε Μακεδόνες άρα είστε Έλληνες και άρα έχουμε δικαιώματα να προστατέψουμε τις μειονότητες....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

geokalp εσυ δεν έχεις?

gk Ακούστηκε και αυτή η άποψη ;-)

oKyrios είπε...

Έχω τόσα να ρωτήσω και να σημειώσω που θα έπρεπε μάλλον να αναρτήσω πόστ αλλά και αυτό θα μου έβγαινε μακροσκελέστατο.
Επιγραμματικά ευθύνομαι εγώ ως πολίτης επειδή η ανεπαρκής και ανίκανη (θέλω να ελπίζω και όχι διεφθαρμένη σε τέτοιο βαθμό)πολιτική ηγεσία μου εδώ και μία εικοσαετία έβαζε το θέμα κάτω απο το τραπέζι προσποιούμενη ανύπαρκτο το Μακεδονικό. Το ότι εγώ είμαι ηλίθιος νομιμοποιεί τον σλάβο να αυτοχαρακτηρίζεται μακεδόνας όταν δια στόματος Κίρο Γκλιγκόρωφ ο άνθρωπος μπροστά στις κάμερες δήλωνε το '92 ότι εμείς δεν διεκδικούμε την ελληνικότητα των Μακεδόνων, εμείς είμαστε Σλάβοι που ήρθαμε τον 6ο μΧ αιώνα;
Eγώ θα πάω στο συλαλλητήριο για τούς δικούς μου λόγους (είμαι σύμφωνα με την κρατούσα άποψη φασίστας, εθνικιστής, πατριδοκάπηλος,ηλίθιος και όλα όσα υποστηρίζουν αυτοί πού χειρίστηκαν τόσο έντεχνα το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια φέρνοντας μας σε αυτή την πλεονεκτική θέση έναντι τών Σκοπίων. Εκείνο πού θέλω να ρωτήσω (όχι εσένα βέβαια) άλλά όλους αυτούς πού λύσσαξαν επι μέρες μη τυχόν και πάει κανείς, μού επιτρέπεται να διαμαρτυρηθώ ναί ή ού? Μήπως θα πρέπει να ζητήσω και συγνώμη άν υψώσω τον τόνο τής φωνής μου μήπως και ενοχληθεί η Κοντολίζα και ο Μάθιου?

oKyrios είπε...

Να μη διασαλευτούν λέει οι ...διαπραγματεύσεις (θα τούς χαλάσουμε τον ύπνο)
Και ποιός έχει αναλάβει τούς λεπτούς χειρισμούς η κόρη του κυρίου "σε 10 χρόνια θα τόχετε ξεχάσει". Και με ποιούς...διαπραγματεύεται, με τούς Αμερικανούς ...η Dora Bakoyannis
σόρρυ μη χε τώρα.
Δηλαδή ούτε ψύλλος στο κόρφο μας...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Okyrios καταρχήν για το ότι η ηγεσία σου έθαψε το θέμα κάτω από το χαλί ενώ παραπάνω από τις μισές χώρες του ΟΗΕ τους αναγνώρισαν, φταις και εσυ. Οφείλεις να είσαι ενημερωμένος ακόμα και αν τα εθνικά μέσα δεν το κάνουν. Δες τι γράφει το BBC σήμερα για να καταλάβεις πόσο χάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Όσο για την Ντόρα, αυτή είναι η Νέμεσις της Ιστορίας η κόρη του ακατανόμαστου να βγάλει τα κάστανα απο την φωτιά.

Πάμε παρακάτω. Έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι με όποιον τρόπο θες σε κάποια κόσμια πλαίσια βεβαίως.
Εκεί που έχω ενστάσεις είναι τι θα κερδίσουμε με τις διαμαρτυρίες? Άντε και μαζεύτηκαν 100.000 άτομα, θα γίνει τίποτε? Εδώ 1.000.000 μαζεύτηκε το 1992 και με το που μπήκαν οι υπογραφές στην ενδιάμεση συμφωνία το θέμα ξεχάστηκε.

Για μένα το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα. Πιστεύεις ότι μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να μην λέγονται μακεδόνες? Αν το πιστεύεις πες μου και μενα πως θα γίνει αυτο. Οκ ειναι Σλάβοι και θέλουν να λέγονται Μακεδόνες. Ολοι αυτοί οι πρόσφυγες από την μικρα Ασια δεν λέγονται μακεδόνες? Μήπως υπάρχουν κοινά στην όλη υπόθεση? Οκ Διαμαρτύρεσαι. Τι λύση προτείνεις?


Πιστεύω ότι αυτά τα χρόνια χάσαμε πολύ έδαφος! Μας τύφλωσε το εθνικό δίκιο αλλά και η αλαζονεία μας και δεν βλέπαμε τι γινόταν. Επομένως η καλύτερη λύση λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες είναι ο συμβιβασμός.
Επομένως αυτή η εποχή αυτή είναι καλή για συμβιβασμό αφού υπάρχουν δύο καλές συνθήκες:
1. Αυτοί καίγονται - θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ γιατι φοβουνται τους Αλβανους- εμείς δεν εχουμε τέτοιους περιορισμους.
2. Εμείς κάναμε ενα βήμα αυτοί όχι. Καιρός να κάνουνε και αυτοί ενα βήμα πίσω.
Αλλά τονίζω δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά που είπε ο Καραμανλής! Ο συνεχιζόμενος Ενδοτισμός είναι ολέθριος γιατί ανοίγει την όρεξη. Ας ρωτήσουν τον Τσαμπερλεν..το ξαναλέω, το ονομα είναι το μικρό κακό, τα μεγάλα κακά είναι στους παραφουσκωμένους εγωισμούς και στους μεγαλοιδεατιςμους των γειτόνων Αλβανών και Σκοπιανών. Εμείς και οι Βούλγαροι τους πληρώσαμε πριν τον Β' Παγκόσμιο. Οι Σέρβοι το πλήρωσαν μετά το 1989. Ας μην πληρώσουμε και γαι τους Αλβανους ή τους Σκοπιανούς.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

OKyrios σορυ αν ακούγομαι λίγο επιθετικός! Nothing personal.
Αλλά κάπως έτσι βγήκαν και τα δικά μου ερωτήματα! Καλή κουβέντα γίνεται πάντως!

Dr_MAD είπε...

Εχω όλες τις απαντήσεις. Ολα γίνονται για να την πουν στην Ευρώπη οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι μέσω της Eurovision. Aμε...

Θα κατέβω στο συλλαλητήριο σήμερα, γιατί απλά δε γουστάρω να απειλούμαι από ένα κρατίδιο 2 εκατομμυρίων που στο 1/3 του είναι μουσουλμάνοι Αλβανοί. Δε μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να κάνει τέτοιες δηλώσεις.

kanataki είπε...

θα περιμενω να ξανασχοληθεις με τα αθλητικά


υγ δεν ειμαι καλη στην εξωτερική πολιτική

Ανώνυμος είπε...

οι σκοπιανοι ειναι μακεδονες οσο και οι αμερικανοι ινδιανοι. δηλ αν μπουκαρουν οι αιγυπτιοι στην κρητη(λεμε τωρα, πιος κοταει να μπει στην κρητη) και παρουν την μιση μετα απο 1000 χρονια θα λεγονται κρητες; στο κατω κατω αφου επιμενουν να θεωρουν τους εαυτους τους μακεδονες ας διαβασουν ιστορια και ας ενωθουν με την ελλαδα. και ο πιο ανιστορητος ξερει οτι απο την κρητη μεχρι την μακεδονια ειναι ενα εθνος.

οσο για το συλλαλητηριο, ουτε εγω συμφωνω με αυτα που εχουν κομματικη αποχρωση. ωστοσω δεν καταλαβαινω ολους αυτους που τοσα χρονια λενε να βγαινουμε στους δρομους για τα δικαιωματα μας και τωρα το καταδικαζουν. βεβαια ο ΣΥΡΙΖΑ παντα τοσο αστειος ηταν, τωρα θα αλλαξει;

DonMits είπε...

Στρουθοκαμηλισμός είναι η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό (ποιο μυαλό δλδ, αλλά τέλος πάντων).

Επί 50 χρόνια μετά τον Β' ΠΠ το θέμα δεν υπήρχε, εμείς στο σχολείο μαθαίναμε για "Μακεδονία" και μακεδονική γλώσσα στη Γιουγκοσλαβία. Μετά ξαφνικά ξυπνήσαμε, ταρακουνηθήκαμε για 3 χρόνια, φωνάξαμε, κρατήσαμε άκαμπτη στάση (θυμάστε το εμπάργκο του Παπανδρέου;) και θάψαμε το θέμα κάτω απ' το χαλί.

Ο Γκαντεμιρέλ είπε το περίφημο "σε 10 χρόνια το θέμα θα έχει ξεχαστεί" και οι κυβερνήσεις Σημίτη και (η πρώτη) Καραμανλή το εφήρμοσαν κατά γράμμα. Επί 10 χρόνια δεν υπήρξε καμία κίνηση από την πλευρά μας, ενώ στο μεταξύ οι "άλλοι" κάναν τη δουλειά τους και παίρναν τις αναγνωρίσεις τη μια μετά την άλλη. Ανθέλληνες όλοι αυτοί, εε; Αυτή ήταν η αντίδρασή μας και το κεφάλι ξανά στην άμμο.

ΤΩΡΑ έχουμε ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια μας και πρέπει να μην το κάψουμε. Ορίσαμε την κόκκινη γραμμή μέχρι την οποία μπορούμε να πάμε και περιμένουμε να συναντηθούμε κάπου στη μέση με τους γείτονες-αντίδικους.

Επιτέλους μετά από 60+ χρόνια έχουμε ρεαλιστική πολιτική στο ζήτημα, ας καταφέρουμε να δείξουμε συνέπεια για να μην απολέσουμε το τελευταίο μας χαρτί.

(ουφ μου φαίνεται θα σηκώσω ποστ μόνο με το σχόλιο αυτό...)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

MAD οι Αμερικάνοι έχουν πατήσει πόδι στην Ευρώπη από την 6η Ιουνίου του 1944 ενώ η Ρωσία πάτησε ποδί ξεπάτησε και με την Γκαζπρομ ξαναήρθε..

kanataki ειδικά τώρα που έμαθες και ποιος είναι ο Μπαλάφας!
Φιλιά!

nag οι ινδιάνοι είναι αμερικάνοι γνήσιοι αλλά οι ευρωπαίοι αμερικάνοι τους φάγαν το όνομα!

DonMits Συμφωνούμε 100% και είπες την σωστή λέξη Στρουθοκαμηλισμός!
Και εγώ πιστεύω ότι η θέση που όρισε ο Καραμανλής είναι ρεαλιστική και πλέον το μπαλάκι είναι στους γείτονες. Ας βάλουν και αυτοί νερο στο κρασί να βρεθούμε στη μέση.
Αρκεί όμως να μην υποχωρήσουμε απο την κόκκινη γραμμή!
Για μένα ειδικά τυχόν διπλή ονομασία είναι μεγάλη ήττα! Και σε αυτό συμφωνούν όλοι
Απο την άλλη ίσως οι 152 βουλευτες της ΝΔ εγγυόνται την κόκκινη γραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Και ο χαλβάς; Τι θα γίνει με τον χαλβά; Πως θα τον λέμε τώρα; Κάτω Μακεδονικό χαλβά; Φαντάζομαι παρακολουθήσατε την ξεφτίλα της Ελληνικής δημοσιογραφίας. Αυτοί οι άνθρωποι μας ενημερώνουν. Υποβιβάζουν ένα εθνικό θέμα στο επίπεδο της ονομασίας ενός προϊόντος και απαιτούν να θεωρούνται και έγκριτοι δημοσιογράφοι. Είναι για γέλια.

Φταίμε όλοι για την τωρινή κατάσταση. Δεν φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις. Δεν μπορεί πάντα στην Ελλάδα να φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς. Αυτό είναι που μας τρώει. Όλοι έχουμε την δικαιολογία έτοιμη. Δεν κατάλαβα τα σχόλια περί θαψίματος από τις κυβερνήσεις. Ναι έτσι έγινε αλλά αυτό τι εμπόδισε όλους εμάς να τους το θυμίζουμε με οποίον τρόπο μπορούμε;

Δηλαδή βγαίνουμε στους δρόμους για ηλίθιους λόγους και για τα σοβαρά θέματα κάνουμε το κορόιδο. Δε συμφωνώ με τα συλλαλητήρια αλλά δεν τα κατακρίνω. Πολλές φορές είναι το μόνο όπλο που έχουμε σαν πολίτες. Τι κάναμε όλα αυτά τα δέκα χρόνια; Επειδή δηλαδή το Μακεδονικό δεν ήταν προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα εμείς δεν είχαμε λόγω να ξεσηκωθούμε για να το θυμίσουμε στους ξεφτίλες που μας κυβερνάνε; Περιμέναμε δηλαδή να περάσουν τα δέκα χρόνια; Αυτό κάναμε. Άρα φταίμε όλοι.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

freelancer αυτό με τον χαλβά μου την δίνει και μένα! Το όνομα μπορεί να μην έχει τόσο σημασία όσο οι αλυτρωτικές πρακτικές των Σκοπίων αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και τέτοιες καταστάσεις δεν βοηθάν καθόλου.
Συμφωνώ πάντως μαζί σου. Εμείς φταίμε γιατί οι πολιτική ηγεσία μας δεν είναι ούτε "θεόσταλτη" αλλά ούτε διορισμένη από κάποιους τρίτους. Εμείς την βγάλαμε και όταν ψηφίζαμε δεν θυμάμαι να μας απειλούσε κανείς με το όπλο στον κρόταφο.
Πάντως ενδιαφέρον έχει και το σημερινό αφιέρωμα του BBC.

desa είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω, τους μαθαίναμε στο σχολείο ως Μακεδονία και τώρα δε τους αναγνωρίζουμε με αυτό το όνομα ?Τόσο ανώμαλοι είμαστε? Τι να πω..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

desa Όταν ήμουν σχολείο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είχε έξη ομόσπονδα κράτη, μεταξύ αυτών και η "Λαϊκη Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Hades είπε...

Πολύ ωραίο σχόλιο, Στάθη. Μια ένσταση έχω μόνο: εσύ (κι ό κάθε εσύ) που ήρθες από κ΄καποιο άλλο μέρος με τα κύμματα προσφύγων, είσαι Έλληνας, όπως και οι γονείς σου είναι Έλληνες και πάει λέγοντας. Από τη στιγμή που μείνατε στη Μακεδονία, ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή που σε καθιστά Μακεδόνα. Οι Σκοπιανοί είναι άλλη ιστορία: θέλουν να λέγονται έτσι, αλλά δεν το δικαιούνται. Δεν είναι ελληνικό φύλο, πως να το κάνουμε; Είναι σα να ήθελες εσύ να είσαι Γερμανός ή Ισλανδός. Δεν κολλάει δηλαδή.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Οι ελλήνες που πηγαίνουν στην Αμερική δεν νιώθουν αμερικάνοι μετα απο 2 γενιές?

maria_pin είπε...

Στάθη μου τα κατάφερες πάλι και μας έβαλες δύσκολα! Αλλά τα λες και καλά, και είναι χαρά μου που σε διαβάζω, γιατί δεν μπορώ τις ακρότητες.

Για το πως αυτοπροσδιορίζεται κανείς είναι πολύ σύνθετο θέμα. Εγώ πχ, τώρα πια και εδώ και ένα μήνα περίπου είμαι πια (και)Βρετανή, όπως και οι αμερικάνοι που μας αναφέρεις.

Μιλώντας δε για αμερικάνους, το 87 στην Αμερική μιλούσα με κάποιον και μου λέει "Ελληνίδα είσαι? Τους μακεδόνες τους μισείς?" Κόκαλο η δικιά σου.

Εγώ στα συλλαλητήρια για τη μακεδονία δεν πήγα-το έχω σαν αρχή να μη συμμετέχω σε πανηγύρια που οργανώνει το κράτος και η εκκλησία.

Και είναι δύσκολο όντως θέμα το όνομα, και άσκοπο το να κάνει κανείς προτάσεις.

Εγώ θα έλεγα μόνο να ρίξουμε όλοι μια ματιά στην πορεία του "ελληνικού" έθνους, και στο πως δημιουργήθηκε η εθνική μας ταυτότητα τα νεότερα χρόνια. Και ας μη ξεχνάμε και τους ντόπιους "μακεδόνες" που ας πούμε στη Δράμα έχουμε πολλούς.

Σόρυ για το αποσπασματικό του σχολίου μου, αλλά θα μπορούσα να πω πολλά- όπως φαντάζομαι και όλοι οι υπόλοιποι..
Ψυχραιμία πάνω απ'ολα να έχουμε!

Hades είπε...

Στάθη, είναι πολύ μπλεγμένο αυτό που ρωτάς. Έχω γνωρίσει αρκετούς και ειλικρινά το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την οικογένεια. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έλεγαν εγώ είμαι αμερικάνος/γερμανός κλπ, έχω γνωρίσει άλλους που έλεγαν ότι με το που γίνω 18 γυρνάω στην Ελλάδα και όντως το έπρατταν. Ακόμη και άτομα που δάκρυζαν όταν τους μίλαγες για Ελλάδα γνώρισα, αλλά στην πράξη ουσιαστικά την δυσφημούσαν παντού. Είναι μπλεγμένη ιστορία. Δεν είναι όλοι οι μετανάστες το ίδιο, ούτε αισθάνονται τα ίδια. Δεν ξέρω τι άποψη έχεις επί τούτου.